Po dolgem času spet dogodivščine (se vidi da je zime konec in da se je zopet začel čas šraufanja).
Namen šraufanja: Menjava počenega kolektorja
Kako se je vse skupaj začelo
V četrtek sem se odpravil na Avto Triglav, edini kraj kjer lahko zase naročim kolektor za Fiat Bravo 1.6 motor (lahko bi ga pr motomatu vzel, ma bi mogu 1 dan več čakat, da ga oni od Triglava dobijo).
Pridem, povem kaj rabim, zvem cene (kolektor: 33.000 sit, obe tesnili nekje 6.000 sit, vse skupaj drobiž čez 40.000). Preverijo preko prometne kaj mi morjo naročit in se zmenimo, da bo jutri (torej v petek) zadeva po 10:00 zjutraj tam.
Ok, ker sem bil cel vikend na primorskem, mi ni uspelo priti zjutraj po kolektor (ko jih j**e, če rabjo 2 uri da ga iz skladišča do sm prpeljejo..) in zato pridem v ponedeljek po zadevo.
Pridem do okenca, kjer izvem, ne me j.ebat, da so moj kolektor, ki je bil rezerviran na MOJE J.EBENO ime, prodali. Prašam kako da fak je do tega prišlo, pa mi reče model, da je pršu nekdo k je vedu vse in samo vzel točno to (sem posumu na fotra k sm ga prosu če gre v petek iskat, pa se nisva vidla nič...sam ko sm slišu da je plaču s kartico sm vedu da ni fotr, ker jih nima).
Ok, ne popizdim preveč, pač še enkrat naročimo zadevo, bo v torek rečejo. Pridem v torek, prevzamem, plačam, sicer se mi je ful majhno zdelo (škatla je morda velka 40x40x10cm), samo sm pol vidu da je to le zgornji del (itak ne nucam drugega).
In danes pridem lepo v delavnico ob 11h, prirpavljen na menjanje.
Šraufanje
Lepo odšraufam zaščitni pokrov kolektorja, 5 minutk, pa je dol. Šraufov, ki držijo kolektor je 8 (3 na skrajni levi in desni "cevi" ter po 1 na sredinskih dveh). Potem so še spodaj 4 šraufi.
Lepo odšraufam prve 4 šraufe, no problem man. Se malce matram z naslednjima dvema, ker je bil težek dostop, ma še vedno ni blema. Zadnja 2 sta bila totalni kaos. Sploh ni dostopa za roko, gedora mi ravno ta mala "12-tka" manjka (mam sam uno ta velko, nikakor ne spravis zraven)....nekako le odšraufam predzadnjega, in nato je na vrsti zadnji.
SPLOH ne prideš zraven, z ene strani blokira del kolektorja, z druge jermen servo volana or sth (boste pol zvedli), tko da morem domov po malce drugačen ključ (un, k ni raven, ma je mal zvit), pridem nazaj, ura nekje 15h (vmes sm bil v BTC-ju, tko da nism non-stop delu), spet se spravim šraufat, tudi s tem ne gre, ker še vedno moti kolektor.
Se odločim, da odšraufam tisti jermen oz. neko železno ploščico ki ne zgleda pomembna (pač da drži jermen). 2 matici in 2 šraufa (4 stvari za odtegnit). Seveda, b**** kot sem, mi pade šrauf iz roke, ko sem ga odšraufal, na srečo ga vidim in že letim po "ta ozke" kombinirke. Ga probam zagrabit, prasec pade in IZGINE. Fak, panika, kam je padu, pa lih tle pr vseh jermenih, ne me j.ebat!
Iščem ene 20 minut z roko okoli vse prešlatam, gledam kokr se da (ful ni dostopa za glavo zravn dat), svetim z baterijo, NI ga.
Ok, si rečem da ga bom poiskal kasneje in dokončam zadevo (umaknem ploščico). Tisti zadnji šrauf s kolektorja še VEDNO NI DOSTOPEN! (bi bil če bi imel ta malo gedoro 12, vsaj predvidevam).
Pokličem fotra da da kako idejo (ker je 5m stran delal na mašini in je mel čas). Mu povem še za šrauf ki je izginil (začuda ni popizdil kot to vedno ko gre kaj narobe, torej vedno ko kej delam

Iskanje šraufa
Začnemo iskat, gledamo prvo od zgoraj, prešlatamo VSE kar se da dostopit s prsti, nič. Dvignem avto, gledam od spodaj, ne najdem NIČ. Spustim avto, spet gledamo od zgoraj, nič. Nato se fotr spomne, da bi blo mogoče bl vidno, če bi dali ta mali jermen dol (ne zgleda kak frka da če vse pade dol, nazaj dat). Damo dol, in tm je ena cevka, pa reče fotr dej jo dol.
Dam objemko dol, potegnem cev in PANIKA j.ebo mast!!! Iz cevke začne dobesedno tečt ko pr norcih neka taka oljnata zadeva bi reku rjavo violične barve :S....
Da bi bla panika še večja, zadeva se celotno zlije po j.ebenemu alternatorju (sigurno ene 2 dl, če ni več), ko nam končno rata ustavt to tekočino. Kaj je to, še nismo vedli.
Ok, nimaš kej, na srečo je bil karton pod avtom da nismo usral cele delavnice, gremo spet iskat šrauf, NIČ. Spet dvignem avto, dam dol sprednje sovoznikovo kolo, ful se več vidi pol od strani, NI NIČ. Zavežemo matico približno iste debeline kot šrauf (šrauf je dejansko 5cm dolg in 1cm debel, tko da ga ne morš lih falit) na vrvico, jst gledam z vseh strani, fotr pa spusti tm, kjer nej bi padu šrauf, NO WAY da bi km lahko zginu.
Pač obupamo, ko šljivi šrauf. Gledam če dam vseeno lahko kolektor do konca dol (sej se še spomnite na tisti zadnji šrauf), ko opazim, da je spodnji del (tm kjer sta samo 2 cevi še) neki čudn. Pogledam novega. hum... pogledam starega. ...
J.EBO PAS MATER PROKLETI K.URCI na avto triglavu so mi dal kolektor ki sploh NE PAŠE na moj avto, da bi jim hitler j.ebo mater (kot pravi škrat Bolfenk

Po bojnem posvetu se odločiva s fotrom, da zašraufamo vse nazaj in pač zreklamiramo jutri vse skupaj.
Začnem šraufat, v cca. 40 minutah (s pavzami, ker me boli hrbet ko p*****a ker sm bil cel čas sklonjen) je zadeva na svojem mestu (lol gre hitro nazaj) in čas je, da se avto prižge, kar bo pa bo (izginuli šrauf pa to).
Pržgemo in sliši se en tak "zzzzzz" zvok kao enga električnega motorja.... Fotr gleda vse skupi (odprta havba), vse štima, zapremo havbo....
5 sekund in začne se dimit izpod havbe pr lučeh ko da je fuckin' kres notri!! Takoj dvignem havbo, v mislih že vidim plamen, ko vidmo, da se ful dimi iz alternatorja - no wonder, če je pa tok olja "popapu".
Se odločmo, da zapeljem avto vn, da ne bo zasmradil celo delavnico, obrnem volan in zasliši se en tak sumljiv zvok, da ga ne znam primerjat z ničemer.
Kaj bi spet to blo? ... Grem počasi nazaj in potem prec pokapiramo, da je krivo to, da je steku olje od servota (to smo sicer ugotovil že prej, sam je notri še ene 0,5dl..pa je zgleda premal).
Pustiva avto zunaj ene 10minut pržgan, rečem fotru da če začne goret, da nej zgori, k.urac od fiata, na žalost ni

Se odpeljemo na Petrol po olje za servo, če na mestu obrnem volan, so take vibrcije v tleh, da je kr čudno, zvokci prav tako, če se vozim, ni tok sila, volan se obrača normalno.
Ker potem tega na petrolu ni bilo (sam neki za citroena kao), sva se odločila, da jutri če smo že na servisu tm vzamemo ta pravega.
Pridem domov, zaklenem avto in grem na net spisat dogodivščino.
NAUKI
- AVTO TRIGLAV so imbecili, ni jim rešitve, upam da pade Boeing na njihovo poslopje.
- Nikoli več ne menjam ama nič
- Imeti fiata pomeni da morate imeti veliko veselje do življenja
- matr vola da mu fuknem jutri kolektor v faco, če mi zabije da ne prizna reklamacije oz. kaj podobnega.
....
Ah ja.... Fiat ownz me...