Debate, ki niso vezane na ostala področja...
 
Reaper85
Novinec
 
Prispevkov: 359
Pridružen: Če jul 16, 2009 10:44 pm

Money shift

Napisal/-a Reaper85 Sr okt 26, 2016 9:13 pm

Je že komu ratalo to?
Sam sem mislil, da to sploh ni možno. Ker pač če normalno voziš že težko zgrešiš prestavo. Nazadnje se spomnim, ko sem se v AŠ začel učiti vozit, da sem pri zmanjševanju iz 3. dal v 4. namesto v 2., potem mi pa ni bilo jasno zakaj je avto crknil.
Pa nekaj časa nazaj vem, da sem se tudi spraševal, če ti avto to sploh pusti.
Potem pri avtu, ki je imel blokado pri 6500 nisem nikoli zgrešil prestave, edino enkrat dol iz Ljubelja sem prehitro prestavil iz 3. v 2., pri 100km/h je šel do 6800rpm, ampak to ni nič, če se zgodi samo enkrat.

Zdaj pri Cliu RS 197 moraš pa za maksimalni pospešek prestavljat tik pred blokado, ki je pri 7500. Pa da sem imel prej eno leto avtomatika tudi ni pomagalo.
In sem včeraj v tretji potegnil do 136 kjer ima 7400rpm, da bi prestavil v 4., ampak je šlo v 2., obratov bi moralo bit po izračunu točno 10k, na obratomer pa nisem uspel pogledat.
Je bilo pa za kakšno sekundo, po zvoku sodeč pa sigurno nekje 10k rpm. Sem pa uspel rešit s hitrim pritiskom sklopke.

Kako da je motor cel mi pa ni jasno, tudi sklopka, menjalnik, vse je kot je bilo prej. Na začetku je sicer izpisalo napako CHECK ESP, ker so se kolesa pač prehitro zavrtela, ter rdeč ključ za napako motorja. Ampak čez kakšno minuto sem že pomislil, da bo napaka izginila, če ugasnem in spet prižgem avto, in res je bilo tako.
Čeprav ni ravno raketa, je pa očitno bulletproof. Celih 10k rpm, ne verjamem da jo katerikoli navaden avto tako dobro odnese. Verjetno tisti z blokado pri 6500 lahko zdržijo za kratek čas največ 7500.

Ročko sem prijel kot kaže v tem videu, da ne bi smel:
https://youtu.be/ujTeX-LYmuo?t=146
Večina verjetno tako prestavlja iz 3. v 4., in pri normalni vožnji ni noben problem. Problem pa je, če hočeš res hitro prestavljat. Pa verjetno ni pomagalo tudi to, da cesta ni bila povsem ravna, ampak je na desni polovici nagnjena dol, ker je že zaflikana. Vem, 140 po taki cesti itak ni pametno.
Bom pa od zdaj naprej probal prestavljat kot je v zgornjem videu. Za 2., 3., 5. in 6. mi je bilo že prej jasno. V 6. sem se sam naučil, ker prej nisem imel nikoli 6-stopenjskega, v 5. sem se pa potem tudi navadil enako prestavljat, z dlanjo na levi strani ročke. Pri 5-stopenjskem sem namreč enako kot iz 2. v 3.
Pri 4. pa moram priznat, da sem se že spraševal, če prav prestavljam, ker se mi je zdelo, da prestavljam nekam čudno.
Ostali mishifti, 6. -> 3. namesto 5., 5. -> 2. namesto 4., 5. -> 4. namesto 6. (to bolj na nemških AC pride v poštev), pa tudi v 1. nekaterim rata spravit, so pa verjetno precej redki.

------------------------------------

edit mod
Nerazumljivo nakladanje do nezavesti o nekih malih neumnostih (nesposobnostih?), ki si jih je privoščil avtor. Da pa bi "prevedel" "money shift" ali celo napisal naslov v slovenščini (BTW - to je tu edini jezik, ki naj bi ga vsi razumeli!!) - ne, to pa seveda ne. Tako ne samo, da tema zgublja smisel (če v naslovu sploh ni jasno, za kaj gre), zadaj je tudi (morda nehoteno, a vseeno!) nespoštovanje do najmanj 95 % uporabnikov, ki si s takim naslovom ne morejo nič pomagat. Tu se velik ego pokaže kot zelo majhen.

Zabavni kotiček bi bil še najbolj primerno mesto za take eskapade.

Ko bo naslov v (razumljivi) slovenščini, vsebina pa krajša in predvsem bolj razumljiva, bomo temo odklenili, do takrat pa...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: avto fan1308, Google Adsense [Bot] in 9 gostov