Debate, ki niso vezane na ostala področja...

lubej
Novinec

astra k, platišče, ventil, pnevmatika

Napisal/-a lubej To okt 31, 2017 7:01 pm

Dober dan

Sem šel na opel servis vprašat koliko stanejo jeklena platišča 16" ki pašejo na astro K.
In bil sem negativno presenečen nad ceno.

Eno jekleno platišče pride cca 100 eur, pnevmatika cca 100 eur (odvisno oz znamke, dunlop ws 5 npr 118 eur). Nato pa sem dobil informacijo, da potrebujem še posebne ventile, ki zaznavajao tlak in so povezani z avtom... Eden ventil bi naj stal ker neverjetnih 70 eur.

Če to vse skupaj seštejem dobim cca 1100 eur za 4 zimske gume na jeklenih platiščih.

Vprašanje, ali je to normalna cena? Če grem k drugim opel prodajalcem, bom dobil iste cene?

Oz priporočate da nabavim kje drugje? Pogoj je seveda, da je ventil povezan z avtom, ker ne želim, da mi celo zimo sveti lučka in ekran izpisuje poročila o napaki ipd...

Hvala

LP

nejc1
Poznavalec foruma

Re: astra k, platišče, ventil, pnevmatika

Napisal/-a nejc1 To okt 31, 2017 7:41 pm

http://www.giga-gume.si/cgi-bin/skw.pl? ... /46*0996*..

Evo 667€ komplet z ventilčki, montažo, dostavo na dom... Se pa sigurno še kje najde za kak € ceneje...

trs
Novinec

Kraj: bela krajina

Napisal/-a trs To okt 31, 2017 7:44 pm

Še najceneje ti bo, če boš kupil samo nove gume in namontiral na obstoječa platišča.
... ker ni podanih dimenzij platišč in gum, ni zadovoljivega odgovora. Ventili na kolesih (TPMS) so na tvojem vozilu obvezni in je nove potrebno sprogramirati na vozilo, ker drugače sveti lučka. Eni imamo srečo in imamo samo posredno preko abs senzorja.
Na pooblaščencu boš kje drugje še kakšnega stotaka prišparal, ko imajo akcijo, drugje po trgovinah vsaj tri zelence. :roll:
vw je boljši avto

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr nov 01, 2017 9:44 am

lubej je napisal/-a:Vprašanje, ali je to normalna cena? Če grem k drugim opel prodajalcem, bom dobil iste cene?

ni ga pooblaščenca (ne glede al je Audi, Bmw, MB, Opel......)ki bi mel normalne cene teh zadev; tak komplet si sestaviš pri (samo primer)
https://www.vulkanizerstvo-furlan.si/ in zadevo dobiš recimo (kar je normalna cena) pleharca 40€/ ventil 40€/ guma 50€ .....vse to ti zmontira, scentrira in s plinom napolni pa si na 540€ :arrow: pošteno :!: in mir za 5let (če "drkaš" gor/dol 2x letno na obstoječo feltno, je to 300€ v petih letih, definitivno je bolje 2 kompleta...)

Uporabniški avatar
format
Novinec

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr nov 01, 2017 10:09 am

+1 Sašo5

Jaz sem pošiljal maile na več avtohiš glede ventilov... Pa so povsod "akcijske" cene cca 60€ na ventil kar se mi je zdelo občutno preveč.
Na konc sem jih naročil iz nemškega eBay za ceno 130€ (plus poštnina) komplet štirih original!
Pri nas bi dal pa dobrih 240€! Niso normalni ja. Ampak itak imajo povsod pooblaščenci navite cene. Ne samo pro oplu.

Drugače pa ne verjamem, da je platišče (jekleno) 100€. Ko sem jaz nazadnje spraševal na oplu so mi rekli nekaj čez 60€ za astro. Sedaj imajo še neke akcije in naj bi bilo še ceneje. Ne vem če za astro.
Vseeno še vedno predrago. Sam sem jeklena kupil pri Bartogu.

Gume pa itak nikoli nisem in ne bi kupil na pooblaščencu. Zakaj bi? Spet vzel sem jih skupaj s platišči pri Bartogu (pa še popust sem dobil).

Ravno iz tega razloga kot je Sašo napisal sem se odločil za komplet posebej. Za čez zimo me prav malo briga izgled.
Največja prednost je pa itak, da ni treba vsakič gum iz felten dol, centrirat itd... Torej me pride potem občutno ceneje menjava gum.
Pa še hitreje je itak.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 01, 2017 10:30 am

Tudi centriranje gum na pol leta ima svoje pluse, ampak ja, ceneje je, če imaš drugi komplet gum, sploh na dolgi rok...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Sr nov 01, 2017 5:38 pm

Hvala za vaše odgovore. Veliko ste mi že pomagali.

Da povem še nekaj več dejstev. Imam OPEL Astra K 1.6 CDTI 118kw (160km).
V homologaciji pa mi piše da lahko dam na avto naslednje: 16" gume: 205/55 R16 91V, 205/55 R16 94V XL.

Nejc1, hvala za link, problem je v tem, da gre tukaj za 81kw astro, moja pa je 118kw. Sem hotel spremenit na 118kw vendar imajo najmočnejšo 100kw.

Sašo5, na linku ki si ga podal (furlan) ni opcije da izberem še platišča..., verjetno bi bil potreben obisk, jaz pa nisem blizu Dobove...

Tomzzi, kako se temu reče na ebay.de oz prosim za link.... Na servisu mi je večkrat ponovil ceno 93 eur, pa še ta bi naj bila s popustom, bla bla.
Da so pa bila za astro H cenejša, cca 50 eur ampak ta platišča ne pašejo na astro K.

Na koncu pa še vprašanje glede kompatibilnosti "noname" platišč in ventilov. Če kupim npr pri vulkanizeru, kako naj vem da bodo ta platišča pravilana za avto, da ne bo problemov glede deformiranja, glede zavornih kolutov, luknje za os, za vijake ipd. In glede ventilčkov, kako naj vem da se bodo pravilno povezali z avtom.

Še to, gleedam dunlop ws 5 gume, npr https://www.vulkanizerstvo-furlan.si/pn ... -205-55-16
vendar pa ne najdem gume z oznako 91V, 94V XL. Ali moram nujno nabavit gume z tema dvema oznakama oz lako nabavim 91T, 91V, 91T M+S?
Ali so ws 5 dobra izbira oz predlagate kaj drugega?

Se opravičujem za dolg odgovor in veliko vprašanj. :)

Hvala

LP

Uporabniški avatar
avto fan1308
Stalni uporabnik

Kraj: Koper-Ljubljana

Napisal/-a avto fan1308 Sr nov 01, 2017 6:20 pm

Pozdravljen!

Če se dimenzija gum ujema nevem kakšno vezo imajo tukaj kilovati ali pač?

Lp
Golf 7.5 R 2017 2023 ->

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Če nov 02, 2017 12:41 pm

Ali govoriš o platiščih?

Verjetno so za različne modele, različna platišča. Predvidevam, da je to povezano z težo avta, navorom, pospeški, velikostjo zav. kolutov ipd
Morda se motim. Nisem strokovnjak.

Ker tudi pri gumah so predpisane različne gume za različne modele, za močnejše avte (hitrejše) so predpisane gume ki imajo večjo max hitrost, višji indeks obtežitve.

LP

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 02, 2017 1:50 pm

Govoriš samo o moči in velikosti platišč (kar je sicer res). Bistvena razlika je v estetiki/dizajnu in lažji prodaji. Nekaterim avtom določeni dizajni bolj pašejo, drugim drugi.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Če nov 02, 2017 3:00 pm

Gre za jeklena platišča ki bodo prekrita z opel okrasnim pokrovom.
Torej mi je čisto vseeno kakšne oblike so, samo da so primerne za avto, samo to me skrbi.

Da torej nabavim ventile in platišča ki bodo pasala na OPEL Astra K 1.6 CDTI 118kw (160km).

Bom vprašal zgoraj navedenega prodajalca če se kaj sparemeni če imam drug model astre kot imajo na spletni strani.

Poznate še kako drugo spletno stran, ki poleg gum ponuja tudi platišča in TPMS ventile?

Hvala

LP

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če nov 02, 2017 6:27 pm

@lubej

jaz sem govoril za senzorje oziroma ventilčke.
tukaj dobiš vse 4 za 135€

Drugače pa jeklena platišča itak dobiš v več trgovinah po zmernih cenah. Verjetno iščeš 16"?
Recimo tukaj.

Jasno morajo pa biti za astro k (vse astre imajo razmak enak 5x105).
Še vedno pa mi ni jasno zakaj bi na servisu računal 100€ za eno jekleno platišče. Kot pravim nazadnje ko sem jaz spraševal je bila cena cca 60€ na platišče pri pooblaščencu.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Če nov 02, 2017 6:43 pm

Sem še 1x pogledal na strani giga gume in odkril da imajo v sistemu tudi platišča za astro k 1.6 cdti biturbo 118 kw

http://www.giga-gume.si/cgi-bin/skw.pl? ... 7489baa6f8

Torej bi vse skupaj stalo 658 EUR:

Slika

Kakšna se vam zdi ta cena? Dobim kje drugje še ceneje?

Še eno vprašanje, kaj pomeni pri oznaki gume: M+S oznacitev BSW
Ali ne gre za pravo zimsko gumo? Ker nekatere dunlop ws5 gume nimajo te oznake, niso pa na voljo za moj avto.

Hvala

LP

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če nov 02, 2017 6:55 pm

No vidiš, da so iste felge kot za npr. 81 kw... BSW je Black Side Wall, torej nič pomembnega, gre za čisto pravo zimsko gumo...

Uporabniški avatar
avto fan1308
Stalni uporabnik

Napisal/-a avto fan1308 Če nov 02, 2017 6:58 pm

Pozdravljen!

M+S je oznaka za pnevmatiko namenjeno otežanim voznim okoliščinam (Mud + Snow) oz (blato in sneg) - zimska guma

Lp
Golf 7.5 R 2017 2023 ->

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če nov 02, 2017 7:28 pm

Itak, da so iste feltne pa če je za 81kW ali za 118kW.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Če nov 02, 2017 7:34 pm

Samo gledam npr te strani:

https://www.oponeo.co.uk/tyre-article/w ... e-m-s-mark
https://www.continental-pnevmatike.si/a ... gs-article
http://www.bfgoodrich.co.uk/gb/advice/F ... -on-a-tyre
...

in piše da M+S ni prava zimska guma, da mora guma imeti snežinko (3PMSF):

Slika

Tako da sedaj nisem več prepričan, da je ta guma prava za zimo.
Morda bom moral vzeti katero drugo znamko?

LP

Uporabniški avatar
DX5050
Novinec

Napisal/-a DX5050 Če nov 02, 2017 7:36 pm

Verjetno so original oplove železne feltne dražje tudi zaradi posebne oblike... Namreč kar nekaj tanovih astr sm videl, ki ima železne feltne in radkape čez, na videz pa zgledajo kot alu feltne. Moraš res od blizu pogleda da vidiš razliko, ker na 5 metrov razdalje jih ne ločiš...
Mi res ni jasno kako da konkurenca ni zmožna skopirat te fore....
Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet 2022

Uporabniški avatar
avto fan1308
Stalni uporabnik

Napisal/-a avto fan1308 Če nov 02, 2017 7:37 pm

Imeti mora snežinko in oznako M+S sama oznaka M+S pomeni celoletne pnevmatike
Golf 7.5 R 2017 2023 ->
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov