Debate, ki niso vezane na ostala področja...
 
Silvan Simčič
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Po jul 15, 2019 12:32 pm

Re: VSE O GORIVIH - gost Silvan Simčič

Napisal/-a Silvan Simčič Če avg 08, 2019 8:52 am

Spoštovani g.Peter,

Vodik je eno od goriv, ki smo ga tudi v Petrolu prepoznali kot primerno alternativo fosilnim gorivom na poti v brezogljično prihodnost. S tem namenom smo že leta 2010 resno pristopili k projektu postavitve prve vodikove polnilnice v Sloveniji. Tak projekt je seveda zahteval vključitev vseh zainteresiranih inštitucij in subjektov v tem prostoru. S tem namenom je bil tudi formiran »Center odličnosti nizkogljičnih tehnologij« (CONOT), ki je združeval več zainteresiranih partnerjev, ki so v tem videli možnosti razvoja vodikovih tehnologij. Z veliko zagnanosti, profesionalnosti in tudi zanesenjaštva je CONOTu uspelo pridobiti evropska sredstva, s pomočjo katerih se je leta 2013 tudi realizirala ideja postavitev prve polnilnice na vodik v Sloveniji (v Lescah).

Šlo je sicer za demonstracijski projekt, s katerim smo želeli v Sloveniji spodbuditi zanimanje za vodik kot pogonsko sredstvo. Polnilnica je bila žal odprta le kratek čas, saj se je kmalu pokazalo, da je v tistem času zanimanje za vodikova vozila bilo še zelo omejeno. Zataknilo se je namreč že pri samem nakupu ali najemu vozil na vodik (v planu je bil nakup več demonstracijskih vozil), zunanjega povpraševanja po vodiku pa skoraj ni bilo, zato smo bili kmalu primorani polnilnico ustaviti in jo začasno "izprazniti" (inertizirati). Vse do danes polnilnica ni bila več v obratovanju.

Petrol v celoti ni opustil ideje o polnilnicah vodika, vendar pa se mora v tem smislu najprej formirati trg vozil in potreb. Trenutni trendi kažejo, da zanimanje za vodik ponovno raste. V kolikor se bo pokazala potreba ali bo ponujen projekt, ki bi zagotavljal višjo stopnjo potreb tudi na strani uporabnikov, bomo v Petrolu vsekakor resno proučili možnost postavitve dodatnih polnilnic.

Na koncu je potrebno poudariti, da je bila prva polnilnica postavljena z resnimi cilji in nameni promocije vodika v Sloveniji in širše. Mogoče je bila zgrajena še celo nekoliko preveč pred časom. Njena postavitev je bila za vse nas tudi tehnološki izziv, ki smo ga nesporno obvladali, pri tem pa pridobili zelo veliko novih izkušenj. Polnilnica je bila namreč postavljena po sistemu "learning by doing" in z upoštevanjem vseh evropskih smernic in standardov, saj v tem času slovenska zakonodaja tovrstnih objektov še ni vključevala.

Pozdrav, Silvan Simčič
 
_Dejan_
Novinec
 
Prispevkov: 187
Pridružen: Po jul 12, 2004 10:12 pm
Kraj: Ljubljana

Re: VSE O GORIVIH - gost Silvan Simčič

Napisal/-a _Dejan_ To avg 20, 2019 2:56 pm

Pozdravljeni,
Zanima me ali imate v planu v "bližnji" prihodnosti nuditi tudi "racing" gorivo recimo 102, 104 oktansko oz ali je v planu ponujanje E85 goriva? Torej da neka fizična oseba lahko natoči višjeoktansko gorivo ali E85 oz ga mogoče naroči... V tujini je ponudba takih goriv večja in veliko lažje dostopna, v sloveniji kolikor imam podatek že samo E85 ni možno točiti kaj šele kaj drugega ... Kot višjeoktansko gorivo ne mislim RON100(E5) ker v določenih primerih tudi to ni dovolj dobro gorivo....
 
Silvan Simčič
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Po jul 15, 2019 12:32 pm

Re: VSE O GORIVIH - gost Silvan Simčič

Napisal/-a Silvan Simčič Sr sep 04, 2019 9:30 am

Spoštovani,
Prodaje "Racing goriv" žal v bližnji prihodnosti ne načrtujemo, saj je povpraševanje po tovrstnih gorivih v Sloveniji res zelo majhno. Obstaja sicer možnost nakupa tovrstnih goriv po posebnem naročilu, vendar bi za tako naročilo bilo potrebno natančnejše poznati naziv želenega proizvoda, po možnosti pa tudi proizvajalca.
Glede goriva E85 je sicer stvar nekoliko drugačna. Trenutni trendi in potrebe sicer kažejo na potrebo po večji rabi biogoriv, kar E85 (85 % bioetanola) vsekakor je. Žal pa je tudi na tem segmentu uporabnikov zaenkrat povpraševanje res zelo majhno, zato tudi ponudbe v Sloveniji še ni. V kolikor bi se pokazale povečane potrebe, kar je seveda odvisno od razpoložljivega voznega parka, bomo tudi v Petrolu resneje preverili možnost postavitve vsaj nekaj prodajnih mest s tem energentom.
Za lepimi pozdravi,
Silvan Simčič
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: D12J12, Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 13 gostov