Debate, ki niso vezane na ostala področja...
 
Matko37
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 85
Pridružen: Po maj 31, 2010 12:07 pm

Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a Matko37 Pe jan 27, 2023 2:37 pm

Živijo,

zadnjih nekaj let poslušam s strani vseh avto strokovnjakov samo eko, eko eko. Zanima me, zakaj ne vgrajujejo proizvajalci serijsko "webasto", torej ogrevalne naprave za ogrevanje parkiranih osebnih vozil. S tem bi namreč precej pripomogli k boljši ekologiji.

Vemo, da vebasto deluje na nafto ali bencin, je majhna ogrevalna naprava, ki sama sebe ob vklopu zelo hitro segreje, zatorej nima velikih količin škodljivih snovi med izgorevanjem. S svojim nekajminutnim delovanjem pa segreje še vodo motorja in kabino.

Tako ogret motor, ki je skoraj na delovni temperaturi takoj ob zagonu, izpusti v ozračje veliko, veliko manj škodljivih snovi in v mestih, kjer se ljudem motorji običajno niti ne segrejejo in jih že ugašajo, bi to bil nemali vpliv k splošnemu izboljšanju količine onesnaženega zraka.

Če se jim že gre tako za ekologijo, zakaj avtomobili tega nimajo vgrajenega kot obvezno opremo avtomobila. Tudi če kot kupec to doplačaš pri nakupu avtomobila, dolgoročno prihraniš, saj vemo, da so hladni zagoni avtomobila in vožnja s hladnim motorjem zelo potratna glede goriva, pozimi bi ljudje sedli v avto in odpeljali, prenekateri namreč avto prižgejo in čakajo, da se avto odtali in kabina segreje, vmes pa čistijo šipe.

Mi zna kdo to pojasniti, ali pa morda česa ne razumem in je moje pisanje nesmisel?

LP
 
Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma
 
Prispevkov: 4109
Pridružen: Če dec 09, 2004 6:59 pm

Re: Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a Firediver Pe jan 27, 2023 2:54 pm

Če gledamo ozko - samo za potrebe ogrevanja motorja - se ti strošek webasta in goriva zanj nikoli ne bo izplačal. Ampak, če si die-hard ekolog, potem se vse splača.
Če gledamo širše - da je zraven ogreta tudi kabina - pa je že malce prepotratno, glede na to, da proizvajalci že ponujajo el. ogrevane sedeže in volan, ki je dosti bolj elegantna rešitev. Pa tudi špila bolje, glede na tople zime.
Človek brez problema, to strašna je stvar!
 
meganer
Uporabnik
 
Prispevkov: 1064
Pridružen: So nov 03, 2012 9:25 pm

Re: Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a meganer Pe jan 27, 2023 3:40 pm

Ko doplačaš ene 2000 je serijsko ;)
 
Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma
 
Prispevkov: 1281
Pridružen: Ne feb 19, 2006 6:01 pm

Re: Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a J.McLane Pe jan 27, 2023 5:10 pm

Dvomim da je tak pozitiven učinek od tega, konec koncev kuriš gorivo na mestu samo za to da bi ogrel avto. končna poraba ne bo nič boljša, morda škodljive emisije (CO, NOx...) ki so ob hladnem zagonu višje. Ampak višje niso samo zaradi mrzlega motorja, višje so tudi zaradi mrzlega katalizatorja, tega ti pa webasto ne bo ogrel.

Lahko samo napišem kako problem hladnega motorja rešuje Toyota Prius. Na izpupšni cevi takoj za katalizatorjem ima toplotni izmenjevalec, ki preko izpušnih plinov hitreje ogreje hladilno tekočino motorja. Na tak način se skuša vsa razpoložljiva toplota od goriva uporabit za segrevanje motorja in kabine. To ni neka znanost ene par cevi, pa loputa ki se premakne ko je hladilna že dovolj ogreta.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika
 
boštjan_01
Novinec
 
Prispevkov: 438
Pridružen: To avg 31, 2021 8:20 am

Re: Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a boštjan_01 So jan 28, 2023 5:46 am

Iz finančnega vidika se vebastor zagotovo ne splača. Iz okoljskega vidika je tudi vprašanje, saj vebastor pravtako porablja gorivo in onesnežuje okolje.
Mogoče kakšno gretje na eltrktriko.
 
nejc1
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1869
Pridružen: Ne maj 30, 2010 10:39 am

Re: Zakaj "webasto" ni serijsko vgrajen?

Napisal/-a nejc1 So jan 28, 2023 6:24 pm

Webasto nima nikakršnih filtrov na izpuhu, ampak direkt cev ven in to je to. Ker teh izpustov in škodljivih delcev noben ne meri in računa kot izpuste motorja.. Torej njegovo izgorevanje ni nič eko za razliko od motorja, kjer so vedno bolj nabiti dpf-i, katalizatorji in mali miljon sond in senzorjev, ki vse skupaj uravnava.. Je pa res, da je količina izpusta iz izpuha webasta zelo majhna proti izpustu motorja..
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov