Debate, ki niso vezane na ostala področja...

forrestflow
Nov uporabnik

Nakup rabljenega avtomobila

Napisal/-a forrestflow Ne sep 08, 2024 9:49 am

Prvič kupujem rabljeni avto. Iščem dizla, starega do 8 let z manj kot 150 tisoč km.
Ponudbe za za denar je precej, v oglasu se vse bere in sliši lepo, me pa malo skrbi,
kako se zaščititi.
Kako je praksa pri avtohišah, če prosiš, da se avto pregleda pri AMZS ali lokalnemu avtomehaniku, ti težijo
ali je to standard?
Slišal sem že toliko horror zgodb, da sem malo previden.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Re: Nakup rabljenega avtomobila

Napisal/-a limas Ne sep 08, 2024 10:54 am

Ne moreš se zaščititi. Diler po zakonodaji nudi neko omejeno garancijo, ki jo v praksi težko izterjaš.
Vse je loterija, ampak lahko se ti posreči dobiti dober avto.
Preveri servisno dokumentacijo z računi, servisno knjigo, preveri stanje pleha in laka, opravi testno vožnjo in za to ne rabiš mehanika. Idealen bi bil priklop na računalnik in izpis vseh morebitnih napak, stanja kilometrov v vseh modulih...pregled podvozja na dvigalki...

Mike Brewer iz Wgheeler Dealers ga povoha, se zapelje, ga posluša in ve na čem je. U nulo. Nikoli ne zgreši.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne sep 08, 2024 1:45 pm

Imaš avtohiše, ki kupujejo preverjene avtomobile iz lizing hiš (veliko iz Nemčije)
Ti avtomobili so res dobro preverjeni, in imajo garancijo, ampak so tudi malo dražji.
Ena takih je DasWeltAuto.
primer: https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn ... IPSORT=ASC
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Ne sep 08, 2024 2:08 pm

forrestflow je napisal/-a:Kako je praksa pri avtohišah, če prosiš, da se avto pregleda pri AMZS ali lokalnemu avtomehaniku, ti težijo ali je to standard?

Če prodajalec ne dovoli takega pregleda, bi bil po moje to že znak, da bi šel od takega avta samo stran in naprej na ogled drugega.

@mrtwelvetrees; Preveri prosim nekaj na ZS (ostalim se pa opravičujem za smetenje s tem).
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Ne sep 08, 2024 3:21 pm

Če prvič kupuješ, je dobro imeti nekoga zaven. Ni nujno mehanik, lahko je sorodnik ali prijatelj, ki je dal nekaj avtov skozi in vsaj približno ve kaj pogledat.
Pregledat avta v "svoji" delavnici načeloma na bi smel biti problem. Razen če kaj skriva.

Bolj kot mu boš kompliciral, manj se boš lahko pogajal za ceno. Trgovcu je cilj, da avto čimprej proda. Pol ure ali urco in gremo dalje. Če mu boš cel dan težil in postavljal ultimate, ti bo ceno dvignil ali pa te spodil z dvorišča.

Previdnost je potrebna na vsakem koraku. Tudi če kupuješ nov avto ali kaj drugega.
Zaščitiš se bolj težko. Dobiš nekaj mesecev garancije in eno leto na skrite napake, to je to.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne sep 08, 2024 5:07 pm

No, no, če kupiš nov avto si v bistveno boljšem položaju, in glede stanja avta, in glede uveljavljanja pravic.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po sep 09, 2024 8:56 am

V teoriji ja, v praksi pa ne. Sem že slišal za več primerov kjer so bile na avtu hude napake, pa niso nič dosegli. Niti z odvetnikom. Seveda govorim za nov avto, iz salona. Tako da tudi nov avto ni garancija da boš imel mir.

Jaz sem do sedaj kupil ali pa bil zraven pri 8 rabljenih avtih, od tega jih je bil 6 dobrih, 1 prikrito pod povprečjem (avto je bil 500e, prvi servis 600e), 1 odkrito pod povprečjem, ampak sem vedel v kaj se podajam in sem se podal. Oz. bom tako rekel: sem mislil da pretirava in da ni tako slabo. No, je bilo in sem si sam kriv.

Moje mnenje: nekaj že lahko sam pogledaš, a če imaš kakšnega mehanika ali kolega ki se malo bolje spozna, naj le gre s tabo in pogleda avto.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po sep 09, 2024 12:32 pm

Slišal si ja, jaz ti iz prve roke povem, da je verjetnost, da se ti kaj takšnega zgodi minimalna. Sam takšnih primerov nimam, pa sem pred nakupom devetega novega avtomobila.

bmirjan
Nov uporabnik

Napisal/-a bmirjan Po sep 09, 2024 12:47 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:Imaš avtohiše, ki kupujejo preverjene avtomobile iz lizing hiš (veliko iz Nemčije)
Ti avtomobili so res dobro preverjeni, in imajo garancijo, ampak so tudi malo dražji.
Ena takih je DasWeltAuto.
primer: https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn ... IPSORT=ASC

Jaz sem takega kupil pri AvtoSlak, dajo leto garancije, ki sem jo tudi uveljavil bp.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Po sep 09, 2024 5:31 pm

Sam sem šel gledat 2 leti star VW na VW (ta pri Ivecotu v Šiški) in je bil tak, da sem kar naravnost trgovcu reku ....

A te ni sram to prodajat?
In epilog .... en ga bo že vzel.

Tja ne prestopim praga.

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Po sep 09, 2024 5:49 pm

xxl je napisal/-a:Slišal si ja, jaz ti iz prve roke povem, da je verjetnost, da se ti kaj takšnega zgodi minimalna. Sam takšnih primerov nimam, pa sem pred nakupom devetega novega avtomobila.

Nesteto tem je na internetu, tudi na tem forumu od ljudi ki so kupli NOV avto kateri je imel probleme ki jih servis ni znal resit. Epilog? Avto stoji na servisu. Ce se tebi ni zgodilo se ne pomeni da se ne dogaja.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po sep 09, 2024 5:53 pm

xxl je napisal/-a:Slišal si ja, jaz ti iz prve roke povem, da je verjetnost, da se ti kaj takšnega zgodi minimalna. Sam takšnih primerov nimam, pa sem pred nakupom devetega novega avtomobila.

Verjetnost je res manjša, obstaja pa! Še hujše je to, da daš 20k+ za avto, nato ti pa na servisu nočejo priznati garancije, avta ne popravijo (ker ga ne znajo), drugega, do katerega si upravičen po zakonu, pa NE dobiš.

In ti ne želim da se ti to zgodi, nobenemu ne želim! Se je pa zgodilo kolegici od kolega. Oba sta kupila nove Škode Scala 1.0 TSI. Njegova laufa brez problema, njena pa crkuje od novega dalje. Pa to crkne tako da se pelje in avto ugasne in ga ne zbudiš. Epilog? Še vedno ima isti avto ... Tako da če naletiš na tako limono, ti nihče ne pomaga.

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Po sep 09, 2024 5:55 pm

Takšni primeri so na tem forumu opisani in tudi v tujini je precej primerov. Ne samo da nočejo priznat garancije, še celo rečejo da z avtom sploh ni nič narobe.
Verjetnost je res mala, ampak dovolj je samo 1x. Samo na letnem nivoju se proda milijone avtov, da je tvojih 9 izkušenj neka referenca zanesljivosti ...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po sep 09, 2024 6:49 pm

Torej, kaj bi vi zdaj radi meni dopovedali? Da je vseeno če kupiš star al nov avto? Pa ni. Pika.

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Po sep 09, 2024 8:42 pm

A to si razbral, da je vseeno?

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po sep 09, 2024 11:23 pm

"Če se tebi ni zgodilo še ne pomeni da se ne dogaja"
A si ti razbral, da mi to ni jasno? Sem kje napisal, da ni možno?
Avtorju teme; če kupiš rabljeno, tvegaš veliko več kot, če kupiš novo. Izbira je tvoja. Srečno.

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 To sep 10, 2024 9:45 am

S tvojimi teorijami izumljaš toplo vodo. Kje si ti našel podatek, da je rebljeni enako dober/zamesljiv/varen nakup kot nov.

On je že izbral, kupuje rabljeno do 8 let. Sprašuje za nasvete kako kupit in kaj pazit.
Predvidevam da gre za mladeniča brez izkušenj z avti. Rad bi zaživel, si ustvaril dom, družino, ... ti pa mu kar svetuješ "kupi novega". Denar raste na cesti?

Razen če veš kje se prodajajo novi za ceno 8 let rabljenega. Takoj kupim dva, še danes denar na roko.
Če bi vsi kupovali samo nove, bi imel ti že 9 avtov parkiranih doma, ker nihče ne bi kupil tvojega rabljenega. Tako preprosto je to, brez izumljanja tople vode.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To sep 10, 2024 11:35 am

Nič jaz ne izumljam, niti komu kaj svetujem, samo sem reagiral na relativiziranje enih pri nakupih rabljeno vs novo, zdaj pa tema gre v brezplodno debato.
Imam pa eden nasvet za avtorja teme. Na trgu imaš veliko možnosti da naletiš na poplavljeno vozilo, ki ni nujno, da je to označeno. Bral sem, da lahko zahtevaš od prodajalca (tudi fizične osebe), da ti da pisno izjavo, da vozilo ni bilo poplavljeno. Verjetno ne bo imel težav s tem, drugače pa se mu zahvališ in greš naprej.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus To sep 10, 2024 9:27 pm

Jah lahk daš 20k za rabljenega Passata 2.0 TDI letnik 2019 -20 al pa za novo Dacio Sandero. Kaj je bolj varno je pa vprašanje :) Večji car boš pa v Passatu.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov