Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mišek
Uporabnik

Vidnost smerokazov na novodobnih led luceh

Napisal/-a mišek To nov 12, 2024 7:07 pm

Pozdravljeni;
A je se kdo takega mnenja ali sem jaz slep; novejsi avti z led lucmi imajo vsi bol ali manj isti problem. Ce gledamo od zadaj, pozicijske luci so mocne velik povrsin marsikater ima luci cez cela prtljazna vrata. Posledicno pa za ostale luci zelo malo odmerjene povrsine, pri enih ze pri zaviranju ce ne bi bilo tretje zavorne luci se v glavnih luceh bremz luci ne vidi kaj posebej. Se slabse pa je s smerokazom. Ce svetijo pozicija plus bremz luc, potem pa prizge smerokaz je ta zelo slabo viden. Pri vecini delajo, smerokaze zelo majhne, in v primerjavi s vso rdece osvetljeno povrsino tist smerokaz potem premalo izstopa. Na starih modelih, ko so se halogenke so luci oblikovane v kocko in se vidi. Zdaj delajo pa cist ozko pa dolgo, ampak zadeva ne izstopa. Vidis avte ko je cel prtljaznik rdec, zmigavc pa velikosti manj kot velikost vzigalnika.
Isto je spredaj, glavna luc mocna, potem pa zmigavc lahko po celi dolzini luci, ampak ker je tak ozek je ob mocni glavni luci slabo viden.
Ni mi jasno kdo je dovolil take izvedbe luci.
Roko na srce ce danes gledas en avto z razdalje je zmigavc slabse viden kot vcasih na jugecih. In to se meni ne zdi nek napredek teh novejsih luci.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: Vidnost smerokazov na novodobnih led luceh

Napisal/-a tomzzi To nov 12, 2024 7:36 pm

Niso led luči problem. Ne krivit led luči. Tudi led luč lahko naredijo v "kocko" kot so pri halogenkah.
Problem je design in pri marsikaterem nosem je smernik res krepko premajhen ali pa čudno postavljen.

Recimo idealni primer je novi Peugeot 408. Zadnji smernik je tako majhen, da ga komaj opaziš. Še posebej pa če je avto svetle barve in podnevi!

In še pri kakšnem je tudi sprednji sicer dovolj velik a nizko postavljen, da ga res pozno opaziš.
Takšen primer je Mazda CX 30 facelift.
Res, da ima tudi na ogledalih prednji smernik a ta glavnega so postavili čisto spodaj v odbijač v liniji tablice?!
Prvo pogledaš verjetno proti lučem, ker smo tako navajeni.

Kako gredo takšni čez homologacijo v firmah pa ne vem.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To nov 12, 2024 8:31 pm

Poleg (pri večini) precej male površine smernika, je problem tudi lokacija oz. bolj rečeno bližina med smernikom in pozicijo oz. zavornimi lučmi.
Ker je vse skupaj zelo blizu skupaj in pri večini samo tanka črta, je smernik dovolj dobro viden samo če ostale luči ne svetijo. Če sveti pozicija še gre nekako, ko pa se prižgejo zavorne luči, je pa smernik komaj opazen!

Tudi zavorne luči so ponavadi zelo "tanke" in je svetloba zato močno skoncentrirana na mali površini in precej moteča ponoči. Pri večjih lučeh so te stvari precej boljše!

Tudi jaz se sprašujem, kdo odobri takšne luči :?: Že v štartu v tovarni in tudi kasneje pri homologaciji :ue

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To nov 12, 2024 9:19 pm

Aha, vidim da nisem edini, ki vidi slabost teh luci.
Res pri enih je prava zalost kak so si to zamislili.
Tak kot pravite tud drugi, problem se te tanke crte, pa je lahko dolga, pa kaj koristi ce je tanka linija, da zgleda kot nit in se med pozicijskimi s katerimi pa mocno pretiravajo cisto izubijo.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 13, 2024 6:13 am

Več stvari me moti pri teh lučeh in tukaj ni samo en krivec.

1. Zelo skoncentriran točkast vir svetlobe, razporejen v ozko dolgo linijo. Ok, slednje je stvar (neuporabnega) dizajna, prvo pa bi lepo omilili z razprševanjem - motnim "steklom", da bi bilo očem prijaznejše
2. Razpored in velikost luči - varnost mora vedno imeti prednost pred dizajnom. No, naj bi imela...
3. Nepotrebne animacije utripanja žmigovca. Fancy je videti samo na prvem vozilu, potem postane zeh...tudi otrokom, če je bilo njim namenjeno.
4. Predvsem žarometi nasproti vozečih vozil so postali nesramno močni oz. posredna svetloba (odblesk) bolj moteča. Močne luči so mokre sanje vsakega šoferja, ampak prišli smo že do takega nivoja, da bo potrebno nositi črna očala, da se nam ponoči ne bo bleščalo. Karikiram.

Pa še bi se našlo....
Človek brez problema, to strašna je stvar!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr nov 13, 2024 7:05 am

Ja tisti "potujoci" zmigavci ze tudi tak posiljeno deluje. Ne vem kdo je s tem zacel, zdaj se pa prav vidi , da to vsi kopirajo. In recmo da na tistih, ki imajo dolge linijo zmigavca, cez celo luc, da to se nekak zgleda, ampak potem pa to vidis na meganu recimu pa na zoetu, ko mata cist kratke zmigavce, pa to res tak butasto, prisiljeno deluje. Ces majo oni, bomo mi tud tak naredili, pa sploh ne pase.
Res to se proizvajalci tak igrajo s temi lucmi, vse mogoce oblike ven dobivajo, a zgubili so pa glavno bistvu luci, da je to za vidljivost, da je to v bistvu komunikacija med vozniki, s svetlobnimi signali (smerniki), a oni se obesijo na "kic" v resnici pa zadeva sploh ni vidna, slabse kot v starejsi tehnologijo s navadnimi zarnicami. Pa da bi se ukvarjali, da se folk v megli pa mraku, cez tunele, v dezju fura samo z dnevnimi spredaj, zadaj pa tema. Jst ne vem to se moja astra ma tolk pameti, da v tunelu takoj vzge glavne luci, pa ko je dez, ko zacnejo brisalci delat, se vklopijo glavne luci. V megli pa ne zna.
Ampak a se to res ne da naredit, ker hudica, pol pa vidis audija A6 ko se po avtocesti v megli da nic ne vidis fura kot duh, zadaj nobene luci, spredaj pa dnevne, pa to avto ki stane cez 60 jurjev.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 13, 2024 7:55 am

Se strinjam, samo šminka in nič drugega.Spredaj in zadaj katastrofa. Za uporabnika takšnega vozila je super močne led, za ostale udeležence je zelo moteče. Slabše kotna nivoju Yugeca. Bolj se vreme oblači ali temni, slabše je. Po mojem mnenju bi morali imeti vsi avti zadnje luči vedno vklopljene, v vseh vremenskih pogojih.
Še en vidik vidim problematičen, ki ni nujno povezan samo na led. Nekateri avti imajo sprednje luči (ne samo zadnje generacije) zelo poševno na stran. Tašen smerokaz vidiš samo, če ga gledaš spredaj naravnost. Ko se avto pelje v krožnem v ovinek, je nemogoče videti kdaj ima vklopljen smerokaz. To sta 2 primera od mnogih: tudi novi C3
https://www.auto-data.net/en/peugeot-30 ... 39#image33
https://www.auto-data.net/en/kia-sporta ... 76#image73

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Sr nov 13, 2024 6:17 pm

saj danes ni več oz skoraj ni več normalnega avta.....same "božične smrekice" tako znotraj kot zunaj :huh: :huh:

celotna osvetlitev je vedno bolj :huh: :huh: :huh: zadnje luči dokaj močne in sploh ni očitne razlike napram "bremzam", dobro da obstaja " 3 luč", žmigavci za zabavo otrok...no tudi meni je večkrat smešno, kaj se montira na avte...

Firediver je napisal/-a:4. Predvsem žarometi nasproti vozečih vozil so postali nesramno močni oz. posredna svetloba (odblesk) bolj moteča. Močne luči so mokre sanje vsakega šoferja, ampak prišli smo že do takega nivoja, da bo potrebno nositi črna očala, da se nam ponoči ne bo bleščalo. Karikiram.

Pa še bi se našlo....

to sem pa pisal že 1 leto nazaj, ko je bila tema o žarometih ( pa takrat še ni bilo večje število voznikov, ki bi jih to motilo)

vsak klinčev xenon mora imeti pranje in avtomatsko nivelacijo....fakin led pa nič!!
Ko je bil LED v povojih, ni bilo panike, sedaj je vsak osnovni že ful močen!
In niso problem dobri avti, z zelo močnimi žarometi ( matrix in laser...) ker te imajo ponavadi zaradi luksuza avtomatiko oz "pamet", problem so povprečni avti, katerih LEDice so postale res močne, hkrati pa imajo ročno nivilacijo višine.....kdo že spreminja te nastavitve??..... skoraj nihče, dodaten problem je, ker so po večini te avti višji ( suv) in so žarometi dokaj visoko ( sploh če voziš klasičen avto) , če svetijo še malo previsoko pa je rezultat "švasanje" nasproti vozečih

mene moti tudi, ko se ti nalepi kdo na rit ( tudi v mestu) in je zadaj samo bel fleš, avta sploh ne vidiš, sploh če je zadaj postavljen še bolj na sredinski črti od tebe in se mu "cut off luči " že dviguje

sem se že večkrat vprašal, kako gre danes večina avtov sploh čez homologacijo :huh:

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Sr nov 13, 2024 11:16 pm

Vse skupaj je izgubilo smisel, luči danes so za svetlobni podpis, da veš kaj nekdo vozi. Če bo stvar uporabna pa njih ne zanima. Kje so ogrevani žarometi, da nebi pozimi zmrzovali? Kje je zaščita žarometa tipa "gorilla glass"? Važno je, da vse sveti kot otroške igrače.
Ni važno, če si uspel skupaj spacati neuporabno MEB platformo in te konkurenca prehiteva po levi in desni, važno da si ledice vtaknil še v emblem, to te bo rešilo :/:o:/ ...
Slika

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če nov 14, 2024 5:48 pm

+1
Predvsem ogrevanje luči, ker je to pri led lučeh še posebej problem pozimi. Sneg, led in mraz. Sam led element se ne greje fajn. Bolj se greje elektronika zadaj katere toplota pač ne pride do prednjega konca luči.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če nov 14, 2024 6:26 pm

Ja ledice pa sneg je kr problem ja. Tu sem jst tud opazil na moji astri ze pri prvem snegu, ki me je dobil. To ti zamece luci, da nic ne vidis.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Pe nov 22, 2024 8:33 pm

Jaz sem pa mislil, da sem jaz starokopiten, ker se mi tile novi dizajni luči ne dopadejo. Menim, da bi morala biti predpisana ne samo barva luči (npr. oranžni smerniki+utripanje, rdeče pozicije zadaj, rdeče zavorne luči...) ampak natančno tudi oblika in velikost svetlobnega vira. Tako bi npr. v temi odzadaj s prižganimi lučmi vsi avti enako izgledali. Saj bistvo svetlobnih teles je, da si viden in da vidiš. Preseravanje z dizajni in svetlobnimi efekti bi prepovedal. Ne služi ničemur, je le merjenje, kdo ima daljšega. Mene v temi en drek briga, kak avto vozi pred mano, glavno je, da ga vidim. Ne pa da so kot nek NLP. Naj oblikovalci delajo kakršnekoli oblike luči želijo, a te bi morale svetiti točno po predpisih.

Pa še vse knofe na tač bi prepovedal. Sej ne moreš več nič normalno krmilit, brez da bi pogledal, kje boš tačnil ali poslajdal. Pri VW je sploh groza. In to ne delajo zato, ker bi bilo boljše, ampak zato, ker so sranja na tač cenejša kot navadna stikala in knofi. Glede varnosti vožnje je pa katastrofa.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko So nov 23, 2024 9:24 am

Gricko je napisal/-a:saj danes ni več oz skoraj ni več normalnega avta.....same "božične smrekice" tako znotraj kot zunaj :huh: :huh:

celotna osvetlitev je vedno bolj :huh: :huh: :huh: zadnje luči dokaj močne in sploh ni očitne razlike napram "bremzam", dobro da obstaja " 3 luč", žmigavci za zabavo otrok...no tudi meni je večkrat smešno, kaj se montira na avte...

kaj zdej neki jamrate čez nadkičaste led črte na avtomobili..... počakte, da začnejo namesto sprednjih mask (ker električarji ne rabijo pretirano velikega hladilnika) na nos avta montirat cele "LCD televizije"... :mrgreen: =P

Slika
Slika
Slika
Slika
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po nov 25, 2024 4:32 pm

Ja. :lol:
Saj še malo manjka pa bodo ekrani povsod. Očitno gre v to smer.
Čimveč ledvic. Čimveč ekranov. Tisti najpomembnejši varnostni elementi pa postajajo čedalje manjši in slabo opazni.

Glavno, da se vse okrog šajna. Kot pravim zadnje čase vse bolj posvečajo designu in blišču s vse manj varnosti.

enapi
Nov uporabnik

Napisal/-a enapi Po nov 25, 2024 5:12 pm

Vse se sveti, samo zadnje luči ne.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov