MMGOKA6574 je napisal/-a:70,000,km vanj skupaj vložil 10.500.euro
DePalmo je napisal/-a:Nekaj let nazaj sem ravno to računal, ker sem se zanimal če bi bilo ceneje če bi avto najel, namesto kupil. Takrat sem imel (OK, imam še) Kia Ceed 1.6 CRDi 2017 (in gledal praktično isto avto za najem, ampak novejši). Cena najema je bila takrat okoli 380e/mesec in sem si izračunal da se mi ne izplača. Vzel sem časovnico 8 let in za stroške (servisi in izredna popravila) sem bil radodaren. Seveda sem ugibal da če imam avto v najemu, da imam stroške samo z najemom in gorivom. Nisem preverjal če je to pravilno, če so pa še dodatni stroški (servis in registracija), je najem toliko slabši in sploh ni računice.
Točnih podatkov nimam več, edino kar se spomnim je bilo da se ne izplača. Cena najema je previsoka da se bi podal v to, ker se tehtnica po X letih prevesi v mojo korist. Sploh pa ker mi na koncu ostane še avto za prodat (tega v zgornjem izračunu nisem upošteval ker nisem znal oceniti vrednost avta ob prodaji, ter če ga bi na primer imel 10 let), v najemu pa samo položnica.
Stroške si načeloma beležim, ampak nisem več 20 letnik ko sem si zabeležil vsako dišavo, tako da je moj spisek nepopoln. Iz podatkov ki jih imam, imam TCO: 0,23 e/km. S tem da sem vzel neko povprečje za porabo in povprečje za ceno goriva.
Avto Kia Ceed LX Champion, 1.6 CRDi, 2017 letnik.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 42 gostov