Debate, ki niso vezane na ostala področja...

dolfe
Novinec

Varjenje izpuha?

Napisal/-a dolfe Po dec 09, 2002 5:23 pm

Iz česa so sploh ta novi izpušni sistemi? Opažam, da jih je zelo težko variti - vse skupaj se kar nekako packa, podobno, kot če bi poskušal skupaj zvariti železo in rostfrei. Iz rostfreia menda niso, glede nato, da jih magnet 'prime'? Pocinkani očitno tudi niso, pocinkano pločevino variš braz problema, cink izpari, čim pričneš pleh z brenerjem gret.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Re: Varjenje izpuha?

Napisal/-a monster_d Po dec 09, 2002 5:33 pm

Te lonce na vozilih mores variti z co2.
No pri nekaterih gre tudi z navadnim samo zlo bogo pa se kaj zjebes!!

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc Po dec 09, 2002 5:37 pm

Ja lonce se lahko vari plamensko. Mislim, da lonci niso iz ne kako hudega jekla. Poiskusi ga še zavariti kje po TIG postopku. Če je pa iz Cr-Ni pol pa nimaš s plamenom kaj iskati. Pomembno je tudi kakšen izvor toka imaš, če ga variš obločno. Fino bi bilo, če bi imel inverter ali pa usmernik transforamtor, je bolj kriza.
Zmaga tisti, ki z najpočasnejšim časom vožnje pride prvi skozi cilj.
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po dec 09, 2002 10:43 pm

Lonci so s posebne pločevine imenovane : INOX pločevina (več me pa ne spraševat, k nevem kaj je to) :D
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe To dec 10, 2002 6:28 am

HM... morda je ta INOX, ki se uporablja za lonce, Cr - Ni, kot je Grehc omenil? Ampak, a ga prime magnet?
Na kakšnem starem avtomobilu, kjer je izpuh iz navadnega pleha, se vari brez problema... No, sicer je pa zelo verjetno, da je napaka na moji strani, ker nisem posebno vešč plamenskega varjenja - probleme imam če moram kaj vodotesno zavarit, kot npr. cevi od centralne...
Pa še nekaj me zanima. Kdaj naj bi varil v levo, kdaj v desno, kakšna je razlika? Jaz sem se kar nekako tako navadil, da vse varim v levo (v glavnem imam opravka s tanko avtomobilsko pločevino - varim s šobo 1 ali 2)

grehc
Novinec

Re: Re: Varjenje izpuha?

Napisal/-a grehc To dec 10, 2002 7:18 am

dolfe pravi:
HM... morda je ta INOX, ki se uporablja za lonce, Cr - Ni, kot je Grehc omenil? Ampak, a ga prime magnet?
Na kakšnem starem avtomobilu, kjer je izpuh iz navadnega pleha, se vari brez problema... No, sicer je pa zelo verjetno, da je napaka na moji strani, ker nisem posebno vešč plamenskega varjenja - probleme imam če moram kaj vodotesno zavarit, kot npr. cevi od centralne...
Pa še nekaj me zanima. Kdaj naj bi varil v levo, kdaj v desno, kakšna je razlika? Jaz sem se kar nekako tako navadil, da vse varim v levo (v glavnem imam opravka s tanko avtomobilsko pločevino - varim s šobo 1 ali 2)

Fantje INOX je jedilni rostfrei. Mal mami po kuhni pobrskajte pa boste prec kej takega našli. Jest zelo močno dvomim, da je INOX, ker pol lonci(uni od avspuha ne kuhinjski:) nebi tko hitro rjaveli. No tudi INOX se da lepo zavariti to sploh ni problem.

Toliko v vednost načeloma velja, da so rostfrei nemagnetni vendar se dobi tudi jekla, ki ne rjavijo in o magnetna tko, da tole ni nujno. Če hočete imeti nerjavno jeklo mora imeti vsaj 12%Cr in 8%Ni.

Kot pravim jest močno dvomim da se INOX uporablja.

[Sporočilo uredil/a grehc na dan 10.12.2002 ob 07:20 GMT]
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER To dec 10, 2002 11:07 am

Moj je sigurno iz INOXa, imam certifikat! In tudi po 2 letih ni nič rjav!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc To dec 10, 2002 12:25 pm

BiMMER pravi:
Moj je sigurno iz INOXa, imam certifikat! In tudi po 2 letih ni nič rjav!

Dobr če maš certifikat pol je INOX, zdej pa še ceno povej. Tvoj tudi po desetih letih nebi smel bit rjav.

Dost pocen pa dokaj dobra varjanta so aluminizirani izpušni sistemi. Aluminij nudi dobro zaščito. Dosti originalnih je aluminiziranih, no pojavljajo se tudi druge zaščite.
Slika

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc To dec 10, 2002 12:39 pm

dolfe pravi:

Glede plamenske varjenja v levo in desno imam nekaj priporočil.

Varjenje v levo je hitrejše, dobilo lep zvar. Prevaritev korena je slabša in kvaliteta zvara je slabša.

Varjenje v desno je počasnejše dobimo kvalitetnejši zvar, z dobro prevarjenim korenom.

Zvar varjen v desno je bolj kvaliteten.

Varilec mora pomakati dodajni material v talino in ne v plamen.
Slika

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Pe dec 13, 2002 1:15 am

Grehc,

hvala za informacije glede varjenja! Sčasoma sem se le navadil, da dodajam material v talino. Prej me je bilo zelo strah, da nebi naredil luknje v pločevino... Zato sem plamen gorilnika usmerjal v varilno žico. Pri tem nisem dovolj segrel materiala, ki sem ga varil, le raztaljeno varilno žico sem nakapljal na površimo, in to seveda ni nič držalo

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 13, 2002 10:42 am

Ja pa zgledalo je kot bi se zajc posral:D.
Slika

Uporabniški avatar
Haby
Stalni uporabnik

Kraj: CE-LJ

Napisal/-a Haby Pe dec 13, 2002 11:54 am

S cim odprete lonc, jst razmislam da ga bi kr s fleksarco sam me je strah da bi ga s tem prevec "razmesaru":)
Slika
Se policaja pogovarjata o storilcu prekrška:
"Ti, a ga kaznujeva?" pravi prvi drugemu.
Drugi pa pravi: "Brez veze, sej vidiš, da je Celjan"

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 13, 2002 12:06 pm

Ja fleksrca bo najbl ajnfoh. Sam poiskusi dobiti čim bolj tanko rezalno ploščo. No lahko se ga tudi odvari.

Zakva pa boš odpiral zadnji lonc
Slika

IQ_007
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a IQ_007 Pe dec 13, 2002 12:16 pm

avspuh moraš variti z co2, če pa že variš na elektro varilni aparat pa uporabi rostfrei elektrode, za elektro varjenje moraš biti zelo natančen saj lahko narediš več škode kot koristi.

Pa prej akumolator odklopi če boš varil kar gor na avtu.
Vse mine, le prehodne težave so večne!
Slika

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 13, 2002 1:29 pm

CO2 to misliš MAG?.

Ja če boš uporabil inverter ali pa usmernik boš lažje varil kot pa s transformatorjem. Če maš debelino lonca več kot 2mm pol bi se dalo tudi z ročnim obločnim varjenjem.
Slika

Uporabniški avatar
Haby
Stalni uporabnik

Kraj: CE-LJ

Napisal/-a Haby Pe dec 13, 2002 4:14 pm

Grehc, vse kar je notr bom vn pobral pa un ror k gre vn bom mal vecji gor nasvasu(al pa direkt cez lonc dal ror, ubistvu se ne vem tocn).
Slika
Se policaja pogovarjata o storilcu prekrška:
"Ti, a ga kaznujeva?" pravi prvi drugemu.
Drugi pa pravi: "Brez veze, sej vidiš, da je Celjan"

Malcolm
Nov uporabnik

Napisal/-a Malcolm Pe dec 13, 2002 6:23 pm

Mislim, da vsi dobro vemo, da avspuh oz. malokateri avspuh prerjavi od zunaj. Največkrat ga požrejo kisline z notranje strani ki nastajajo ob izgorevanju. In inox je samo ena izmed tisočih vrst nerjavečega jekla ki je že kot rečeno po domače rostfrei (D) ni pa nujno, da ga ne more načeti kislina, ki sm jo prej omenil. Pa veliko sreče pri varjenju!!!
Slika

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 13, 2002 7:34 pm

Še enkrat INOX ni podomače rostfrei. INOX-u se reče jedilni rostfrei, ker se pač pretežno uporablja za jedilni pribor in posodo.

Še neki ne mi plamensko variti kakršne koli nerjavne pločevine.
Bolje je, da ustvarjate z elektrodo za nerjavna jekla. Pa tudi tle nastane problem, ker če je le ta elektroda bazično oplaščene pol boste z varilnim transformatorjem težko varili. POiskusite dobiti usmernik ali inverter, najbolje pa je, da zavarite rostfrei po TIG postopku.
Slika

Malcolm
Nov uporabnik

Napisal/-a Malcolm Ne dec 15, 2002 10:08 pm

Grehc a si ti že kdaj kupu škatlo elektrod za rostfrei? Če bi jo bi vidu da na njej piše INOX pa kaj so tisto elektrode za lonce pa žlice popravlat al kaj???
Slika

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc To dec 17, 2002 6:36 pm

Malcolm pravi:
Grehc a si ti že kdaj kupu škatlo elektrod za rostfrei? Če bi jo bi vidu da na njej piše INOX pa kaj so tisto elektrode za lonce pa žlice popravlat al kaj???

Jih mam doma INOX 18/8/2 za varjenje Cr-Ni-Mo jekel.

Glede INOX sem povedal čisto točno to ni navaden rostfrei ampak bolj kvaliteten. iz INOX-a so bile včasih stvari, ki so imele razmeroma visoko ceno.INOX se uporablja danes še za marsikaj drugega, pred leti pa je bil namenjen le za lonce pa žlice, ker je bil za ostale stvari predrag in se je uporabljalo drugačno nerjavno jeklo tipa 12/4/2, ki je bilo še vedno nerjavno a precej manj kvalitetno. Ko so cene INOX-a padle se ga uporablja za marsikaj, ker je to zelo kavliteten rostfrei.

[Sporočilo uredil/a grehc na dan 17.12.2002 ob 18:39 GMT]
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov