Daco je napisal/-a:Res, Senna je bil car. Po njegovi smrti sem prenehal aktivno spremljati F1.![]()
Sedaj samo se rezultate pogledam in to je to.
andrej777 je napisal/-a:Če bi sena zdej še vozu bi bil še tolk pred šumitom kot je šumi pred drugim in bi blo glih tako brezveze.![]()
![]()
![]()
![]()
Punto ABARTH je napisal/-a:MugenPow je napisal/-a:ja res senna je biu mojster formule in sem prepričan da shumi nebi biu to kar je če bi biu senna še živ,senna kralj F1. z vsem spoštovanjem do drugih pilotou
se podpisem pod tole!
NeRo je napisal/-a:+Gambit+ je napisal/-a:REMEMBER RATZENBERGER
True!
Piz*arija hudičeva...
Vsaka smrt dirkača je tragična, sploh če se to zgodi na sami dirki, in to dejansko v živem prenosu. Prav je, da se na obletnico dogodka na tako zadevo tudi spomni. AMPAK!!! V istem dirkaškem koncu tedna, med 29. aprilom in 1. majem 1994, se je zgodilo še kar nekaj nesreč.
Najprej je v petek s steze zletel Rubens Barrichello - dejstvo, da je nesrečo preživel nepoškodovan, jaz osebno smatram za čudež. Če bi letel le kakih 10 centimetrov višje, bi zletel skozi žičnato mrežo na tribune...
Nato je v soboto v zavoju Villeneuve zletel s steze, in za posledicami nesreče umrl Roland Ratzenberger, voznik Simtek-Forda.
V nedeljo je bilo pa preveč vsega. Najprej je prišlo do startnega trčenja Lehto - Lamy, potem ko je Fincu ugasnil motor, in je Lamy s polnim plinom priletel v njegov zadek. Odleteli deli so poškodovali več kot 10 gledalcev na tribunah, kar nekaj huje.
Kot posledica tega trčenja je na stezo prišel varnostni avto (opel vectra V6), ki je bil za dirkaški tempo daleč prepočasen. Vodstvo dirke je naredilo veliko napako, da ni dirke takoj po nesreči prekinilo, in se odločilo za ponovni start. Dandanes bi se to seveda zgodilo - takrat to nekako ni bilo samo po sebi umevno.
V sedmem krogu, prvem po odhodu varnostnega avta v bokse, je Ayrton Senna v Tamburellu zletel v zid. Zgodba je gotovo vsem še presneto znana.
To še ni bilo vse. V 44. krogu je Michele Alboreto, voznik Minardi-Forda, prišel na menjavo koles. Mehaniki so zadnjo desno preslabo zategnili, in pri polnem pospeševanju skozi bokse je kolo odletelo med mehanike. Spet je bilo nekaj težko poškodovanih, dva celo kritično. K sreči so preživeli vsi. Od naslednje dirke dalje, VN Monaka, so vpeljali omejitev hitrosti ob vožnji skozi bokse, ki dandanes velja v vseh dirkaških serijah.
Kar nekaj težkih nesreč. In zakaj pri hudiču nekateri vztrajajo, da se je treba spominjati samo ene???! En dan prej je umrl Roland Ratzenberger, kot sem že omenil. Zakaj se na njega nikoli nihče ne spomni???! Mogoče samo zato, ker je bil Senna trikratni svetovni prvak, medtem ko je Avstrijec vozil svoj tretji dirkaški vikend svoje kariere voznika F1 v nekonkurenčnem avtu?? Nakar se nanaša tudi naslednje vprašanje: zakaj pri vragu italijanske oblasti že TRETJIČ meljejo primer Sennove nesreče, niti enkrat pa niso omenili Ratzenbergerjeve??????! Pri katerem je mimogrede šlo za še večjo šlamparijo moštva, pri vožnji čez robnik mu je zrahljalo prednje krilo, kar se načeloma ne bi smelo zgodit. Nakar mu je pri hitrosti nad 310 km na uro enostavno odpadlo, in je povsem nemočen z nezmanjšano hitrostjo peljal naravnost proti betonskemu zidu... Hkrati se je zgodil edinstven primer v zgodovini F1, da je neko moštvo po smrti svojega voznika na treningu nastopilo na uradni dirki... Mnogi trdijo, da je to zahteval sam Bernie Eccle$tone, v moštvu so bili ob njegovem skoraj že ultimatu zgroženi, saj jim je v nasprotnem primeru zagrozil s tako hudimi sankcijami, da verjetno ne bi odpeljali niti 10 dodatnih dirk. S tem, da je bilo moštvo Simtek leta 1994 novinec. Itd itd.
Skratka. Če česa ne maram, je to polovičarstvo in hinavščina. V tem primeru je to eno in drugo - vseskozi spomin na Senno, Ratzenberger kot da ne bi nikdar obstajal. Tisti program si bom vsekakor ogledal, in pričakujem, da se bodo spomnili tudi na Avstrijca. Če se ne bodo, bodo deležni protestnega pisma ali e-maila z moje strani. Pa četudi ne bo zaleglo, dušo si bom pa vseeno olajšal.
Do obletnice manjkata dva tedna. Resno sem razmišljal, da bi napisal vedež o Senni. Ker sem pa na vseh forumih, na katerih sodelujem, in kjer je vsaj malo govora, slišal le o Senni, sem se zavestno odločil, da bom raje napisal vedež o namerno v zgodovino porinjenemu nesrečnemu Rolandu Ratzenbergerju. Za katerega 80% populacije, ki se ima za poznavalce F1, sploh ne ve. "Roland who??" In če bo pozneje, ko bo ta zadeva objavljena, slučajno kdo šimfal moj izbor človeka, o kom bo govoril vedež ('Zakaj nisi raje o Senni, ki je bolj znan?'), ga bom lastnoročno (ali kako drugače) poslal v ku*ac.
In ja, skrajni čas bi že bil, da bi italijanski sodni sistem nehal preganjat čarovnice. Človek je mrtev 10 let, pustite ga počivati v miru!!!
+Gambit+ je napisal/-a:Na zivce mi gre Senna gor Senna dol, sej je bil najboljsi, pa res je, da bi verjetno se marsikaj dosegel, ampak nihce skor se pa ne spomni tega mladega, obetavnega dirkaca...da sploh ne govorimo o tem, da preiskava o Sennini nesreci traja jaooo dolgo, medtem ko je pri Ratzenbergerju mostvo zajebalo, pa sploh ni prislo do nicesar...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov