Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Alternativni viri energije

Napisal/-a Shatzy Ne maj 23, 2004 7:29 pm

Glede na to, da gre cena bencina spet gor, in da vsi žvimo v lažnem upanju, da se ne bo več prou visok dvignla, se mi zdi, da počas začnemo razmišlat o alternativnih virih energije. Opel se trud z gorivnimi celicami, Honda ma že hibrida uzun, Toyota tut. A mislte da bojo prevladal avtomobili na štrom, al še zmer kkšne variante goriv? Jst mislm da se bo to slej ko prej zgodil, ker nafte vsi vemo da ni za zmer. Predpostavmo recimo da bi šli usi avti na štrom. Potem bi se povečala poraba energije, ki je kokr se govori, že zdej taka, da ji naše elektrarne komi strežejo. Po logiki trga bi potem to pomenil da bo šla cena štroma gor, pa smo spet pr podražitvah.

Pa še tole. Zdej, tole so vrjetno bučke, ampak nekoč, sem za 9-imi vodami in 9-imi gorami slišu, da je nekdo izumu motor, ki je delu na vodo, ampak je potem ta človek "UMREL" njegov motor pa izginil. Je kej na tem?

http://www2.arnes.si/~abanko/seminar/gc.htm

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne maj 23, 2004 7:31 pm

Hm... eh goriva se je kolk ces... 8)
REsda je vedno manj ga sam dvomim da mo to mi doziveli da bojo se po cesti vozli avti na strom!

Dani
Uporabnik

Re: Alternativni viri energije

Napisal/-a Dani Ne maj 23, 2004 7:43 pm

Shatzy je napisal/-a:Pa še tole. Zdej, tole so vrjetno bučke, ampak nekoč, sem za 9-imi vodami in 9-imi gorami slišu, da je nekdo izumu motor, ki je delu na vodo, ampak je potem ta človek "UMREL" njegov motor pa izginil. Je kej na tem?

http://www2.arnes.si/~abanko/seminar/gc.htm

Ja sm jz tud to ze slisal, pa tud ce bi kdo u prihodnosti spet naredil tak avto, bi se mu isto pisalo :?

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy Ne maj 23, 2004 8:02 pm

Neki cajta nazaj sm mal fantazeru. Biu sm na avtosejmu na gospodarcu, in tm je bla razstavlena ena severnjaška zelena plastična gajbica, k je šla na štrom. Smart varianta. Morm rečt da je bla zadeva zlo všečna, cena je bla pa 30.000 takratnih mark. To je tok kokr recimo en dobr založen avto spodenjga srednjega razreda. In me je tok zamikal, da bi si omislu enga tzga, kok bi se smeju usem, k bi mogla hodt tankat, jst bi se pa lahko vozu brez da bi hodu na petrol. Pol bi jih pa tunal kokr računalnike: Ej stari, zanč sm fuknu ta nou čip od brabusa notr, veš kok mi potegne!! Zdej mam že 30kW na kolesih!

No ja...just fantasies :lol:

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Ne maj 23, 2004 8:16 pm

Najbolj aktualen je T.i. bio-dizel

Gre za rastlinsko olje ponavadi oljna repica(tisto rumeno ko raste okol Brnika na poljih in ni pšenica) velja pa tudi olje iz fritez itd.

Kot takšno se prečisti doda za katalizator metanol in v grobem je to vse.

Deluje v normalnih dizel motorjih ja prav ste slišal tanakaš ga lahko brez kake kol predelave motorja!!! :!: Najmodernejši dizli laufajo sploh brez problema.
Ma sicer malo slabih lastnosti namreč moč in navor se zmanjšata za 2,5-5% je pa življenska doba motorja daljša za do 50% ker je bio dizel brez saj in bolje je mazljiv!!!

Vsi plini in stranski produkti izpuha so razgradljivi v 14dneh. V nemčiji in avstriji je bilo do lani že 200 črpalk. Bio dizel se brez panike lahko meša s navadnim dizlom!
V Gradcu laufa celoten avtobusni promet na to zadevo! :!:

In še dva šokerja za konec:
1. Možnost poganjanja dizel motorjev na rastlinsko olje je bilo predstavljeno že ob predstavitvi samega dizelskega motorja na začetku 20. stoletja a zaradi takratnih razmer(pomanjkanje hrane in slabo kmetijstvo ni bilo zanimivo)
2. Olje iz restavracij po sloveniji McDonaldsa, javnih kuhinj... Eno podjetje pobira in vozi v avstrijo kjer vse skupi proda za pare!

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Ne maj 23, 2004 10:32 pm

Sem že enkrat nekje bral o tej repi pa bio dizlu. Se mi zdi zanimiva zadeva. Kakšna je pa kaj cena bio-dizla?

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Ne maj 23, 2004 10:42 pm

Sm že hotu rečt, cepc, ke ne vidš da ga lahko v navadne tankaš??!! Pa sm pogruntou da sprašuješ o gorivu :D :oops: :oops: :roll:

Ja mene tut zanima. Bom pa dizel twingota naredu!!

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Ne maj 23, 2004 11:05 pm

Heh pol se bos pa za tovornakom vozu pa bo po pomfriju za njemu disal, pa bos mimgrede se u macdonalds-a su pa bojo spet vsi srecni pa zadovolni :).

Drgac bio dizel je ze u redu stvar sam ma en problem in sicer za en liter biodizla rabs met 2.5 kvadratnga metra polja oljne repice. Kar po krajsi kalkulaciji za en tank (50 l) znese 125 kvadratnih metrov, za en dan pa ce gremo recimo v slo ene 5000 avtov tankat... Puf pant, se mi ne da vec racunat... Prevelka polja so d bi blo to fajn prdobivat :( :( :(

Sam bi blo pa ful dobr na pumpah zberat kaksn vonj avta cs met dons :). Pomfrit, ribe, big mac al double cheeseburger! :twisted: :twisted: :twisted:
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Ne maj 23, 2004 11:08 pm

v angliji so delali izračune koliko stane liter in so po tistem ko so ceni pridelave in predelave dodali davek prišli do 25penijev kar znese okoli 80 SIT +/- 10 SIT :!:

Je pa treba poudarit da je to pribljižen izračun in niti slučajno komercialna cena. Mogoče ma kdo kako žlahto v nemčiji pa naj se mogoče pozanima...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po maj 24, 2004 12:49 am

Kaj pa naravna mast? Rečmo svinjska mast? sej je isto olje oz. ma kurilno vrednost.
Sam pač strdi se.... ampak to se da porihtat z aditivi...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po maj 24, 2004 12:56 am

SAj dizla lahk tut vozis na odpadno motorno olje!
Sploh ni blem... olje je olje, pa ce je rastlinsko,kurilno, motorno al plinsko :D

Uporabniški avatar
Župa
Stalni uporabnik

Napisal/-a Župa Po maj 24, 2004 9:35 am

Hm... a pol ta bio-dizel normlano tankajo?
Kaj pa če uporabš kr recimo sončnično olje k ga kupš u štacuni?? Sm je pa pol že dražje k če bi dizel na pupmi tanku

lp
NIC HUDEGA NI, CE SE VAM NIC NE DA.
VAZNO JE, DA SE VAM NIC NE VZAME!

benko
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a benko Po maj 24, 2004 9:41 am

jst sem tud ze slisal da je nekdo umru motor na vodo. sam pomoje so patent za ta motor odkupl kaksni sejki, zato ker bi lahko ful upadat zacel nakup bencina. vodo pr nas dobis za vsakim vogalom.
lp

blaz

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po maj 24, 2004 9:44 am

benko je napisal/-a:jst sem tud ze slisal da je nekdo umru motor na vodo. sam pomoje so patent za ta motor odkupl kaksni sejki, zato ker bi lahko ful upadat zacel nakup bencina. vodo pr nas dobis za vsakim vogalom.

hm.... Motor 2.0 pa 50km, kdo bi mel to :P :lol: :lol:
Zadnjič spremenil monster_d, dne Po maj 24, 2004 9:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nightrider31
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a nightrider31 Po maj 24, 2004 9:44 am

jaz bom pa zacel z sistemom Kremenckovi

poden stran,noge ven in gremo bbbbrrrrrrrmmmmmmm bbbbbbbbbbrrrrrrrruuuuuuummmmmm :lol:
Slika

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po maj 24, 2004 9:46 am

nightrider31 je napisal/-a:jaz bom pa zacel z sistemom Kremenckovi

poden stran,noge ven in gremo bbbbrrrrrrrmmmmmmm bbbbbbbbbbrrrrrrrruuuuuuummmmmm :lol:

:lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Po maj 24, 2004 10:25 am

nightrider31 je napisal/-a:jaz bom pa zacel z sistemom Kremenckovi

bbbbbbrrrrruuummmm do srede klanca, pol bo šolo pa rikverc.... mmmmmuuuuuuuurrrrrbbbbbbbbb :P:P

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe Po maj 24, 2004 10:37 am

monster_d je napisal/-a:
benko je napisal/-a:jst sem tud ze slisal da je nekdo umru motor na vodo. sam pomoje so patent za ta motor odkupl kaksni sejki, zato ker bi lahko ful upadat zacel nakup bencina. vodo pr nas dobis za vsakim vogalom.

Sej je vse en, bi pa meu 6.0 z 150km, pa bi žru 30l vode. So WHAT?
to pomen da bi naredu 100km za ca.20sit.
bilo bi nam lepo.

LP Joseph

Uporabniški avatar
HMX
Novinec

Kraj: Radlje Ob Dravi

Napisal/-a HMX Po maj 24, 2004 11:03 am

Motor na vodo:

Mogoce gre takole: vodo na 2 H2 + 02 z elektriko doma
v garazi, pol pa nazaj zazgat 2 H2 + O2 v 2 H20.

Izkoristek nulkomajozef. Zato, da bos vodo narazen sparvil,
bos veliko vec energije porabil, kot bos jo potem nazaj dobil.

Sanja svijna kukuruz :roll:

Drugace pa itak vsak, ki nekaj na tem podrocju izumi umre v
sumljivih okoliscinah aka Nikola Tesla... NOT!

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Po maj 24, 2004 2:54 pm

Josephe je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:

Sej je vse en, bi pa meu 6.0 z 150km, pa bi žru 30l vode. So WHAT?
to pomen da bi naredu 100km za ca.20sit.
bilo bi nam lepo.

LP Joseph

Kot prvo je blem kam bi ti dal 6.0 motor... v tovornjak???
Pol blem je tut tank za vodo...
Avto bi bil dosti pretezek, itd...!
Pol po cesti nebi mogel se niti omejitev drzat... niti na avtocesto nebi smel it :D :lol:
CE bi blo to tak simpl bi se ze vozili okol na vodo :lol:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov