4Sale je napisal/-a:Nope. Blow off valve je ventil pri turbo motorjih skozi katerega se odvaja presežek "pritiska", ki ga ustvarja turbina. Pri tuningu se velikokrat namesti preformance blow off valve, katerega značilnost je zelo razpoznaven žvižg in seveda boljše performanse.
O.K. tok jst vem o tem - lahko da sem kaj zakravil.
4Sale je napisal/-a:Hmm, dvomim da imajo pri nas to v kakšni trgovini na zalogi. Mogoče bi se dalo naročiti. Sem pa videl pri nas enega Volvota (turbo), ki ima po moje to sigurno namontirano glede na zvok, ki ga spušča (bel volvo z gromozanskim spojlerjem zadaj, če mogoče kdo ve).
Skratka pozanimati bi se bilo treba v tuning trgovinah pri nas in pa pri tistih, ki se ukvarjajo s tuningom turbo motorjev (Peljhan Idrija,...)
SAFRANE je napisal/-a:zej jest sicer prav za ta pojem nevem ampak če to dobesedno pomen kot se napiše potem bi sklepal da je to podobna varianta kot pri Mercedes-Benz S-klassi t.i. valvetronic pri V8 kar pomen da lahko enga odklopiš če se ti zdi da ga ne potrebuješ in pol ti avto sicer čist mal manj kuri
Byrkus je napisal/-a:Podobno zadevo je imel pred dobrimi 20 leti Cadillac v modelu Seville (in verjetno še v katerem drugem), sistem pa je bil znan kot '8-6-4' - v osnovi 8-valjni motor, ki so se mu glede na režim vožnje odklopili valji, tako da je lahko vozil tudi le na 4 ali 6 valjev. Sistem je bil seveda katastrofa... 5700 kubični motor je zmogel največ ok. 180 KM, in če se tej številki odvzame polovica ali četrtina, si lahko mislite, kaj je to pomenilo za dobri dve toni težek avto... Pol manj moči ob isti porabi.Po treh ali štirih letih je bil sistem neslavno ukinjen
(se opravičujem za OT, ampak to sem moral napisat)
Byrkus je napisal/-a:Pero, v mislih imam generacijo motorjev letnika 1980 do nekje 1983, ko so na vsak način skušali zadostiti standardu CAFE (corporate average fuel economy) - tudi s tako banalnimi idejami...
Mimogrede, ta motor je bil takrat seveda kot opcija. Serijski je bil še manj normalen - 350 cid (5700 ccm) V8, diesel...![]()
ops: 150 KM, in več kot dve toni prazne mase...
Motor Northstar pa je v svoji kategoriji vsekakor eden boljših.
Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov