Debate, ki niso vezane na ostala področja...

E.D-35
Nov uporabnik

VARNOSTNA RAZDALJA

Napisal/-a E.D-35 Ne avg 08, 2004 9:50 pm

LP. A veste kaj me muči. 95% voznikov ne loči varnostne razdalje od počasne vožnje. Zakaj. Ponavad, ko vozim v koloni držim varnostno razdaljo- npr 30m pri 100km/h. In me veselo vse prehiteva- kao mečka. Pa vozim 100 ravno tako, kot on pred mano. Prej pa seveda 5m za mojo ritjo. Ne verjamam, da ima pri taki vožnji čas npr štelat radio.
Kaj menite?

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Ne avg 08, 2004 10:19 pm

tudi 30m pri 100kmh je premalo... 8) (poglej si zavorne poti)

drugač pa ja - se strinjam
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Ne avg 08, 2004 10:23 pm

No ja, sej varnostna razdalja, če mene vprašaš, ni nujno tako dolga kot je zavorna pot...sej on se ne ustavi v trenutku, da bi pol ti mogu v svoji optimalni zavorni poti ustavit...Ne vem no...30m mi ni tko malo pri 100...to je ene 7 dolžin avtomobila...mislm, da maš dost cajta odreagirat no...kaj pa vem...moje mnenje :wink:

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Kraj: Kranjsterdam

Napisal/-a PaGeR Po avg 09, 2004 12:23 pm

GorazdO je napisal/-a:tudi 30m pri 100kmh je premalo... 8) (poglej si zavorne poti)

drugač pa ja - se strinjam

Zakaj bi bilo premalo?
A misliš, da se bo oni pred teboj na mestu ustavil? Itaq ma un tud še neki razdalje za narest, če vozi enako hitro kot ti...

LP
Ali obstaja rehabilitacijski center za prehitro vožnjo? :)
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky Po avg 09, 2004 12:38 pm

Kaj pa če se zaleti v nasproti vozeče vozilo? Takrat se skoraj v trenutku ustavi oz. lahko se še premakne proti tebi,..

LP
The MAN

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 09, 2004 12:46 pm

Pol je pa to ena velika je*ačina, kjer ti verjetno tud ustrezna varnostna razdalja ne bi nucala...sicer pa...vsaj zase lahk rečem, da nikol nimam oči uprte v spredaj vozeče vozilo kot sokol in kot da bi bil tisti avto edino na svetu, ampak malo opazujem okolico...Torej upam na to, da bom videl nasproti vozeče vozilo že preden bosta poknala...Dobro se naučiš tega z motorjem, ker motoristov ne je*ejo 5 posto, ko ti v koloni nekdo gre v škarje prehitevat ipd...pa je treba že prej nekak vidit, mogoče pogledat kakmu šleperju pod kolesa, da vidiš kaj je za njim...ne se zej zapiknt v to izjavo v stilu šleper ma pa poln okrasja na podvozju in se sploh ne vid pod njega ipd...motoristi verjetno vejo kaj mislim :wink: ...če ne bi bil dost previden, bi že zdavnaj bil samo še en zmazek na kaki šipi od kake S klase :shock: ...Dobr da sm prodal, Pa upam, da me tud sreča na cesti tud z avtom ne bo zapustila :wink:

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky Po avg 09, 2004 12:48 pm

Sej samo nesmeš mislit na to da se on nemore ustavit.

Moraš pazit tudi na to da pred tabo vozeče vozilo nima bolših bremzov od tebe tako da te ne preseneti in on vstavi veliko prej kot ti + moraš reagirat kjer gre tudi kake par metrov.

LP
The MAN

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Po avg 09, 2004 5:34 pm

Osebno uporabljam sekundno metodo (3-5)

btw:

Izračun minimalne varnostne razdalje

Minimalno varnostno razdaljo lahko izračunate tudi tako, da hitrost s katero vozite, delite z 10 in pomnožite s 3. Na tak način dobite približno, vendar uporabno, minimalno varnostno razdaljo, ki jo lahko uporabljate v normalnih voznih razmerah.

*

Pri 50 km/h je minimalna varnostna razdalja 5 x 3 = 15 m
*

Pri 90 km/h je minimalna varnostna razdalja 9 x 3 = 27 m
*

Pri 130 km/ je minimalna varnostna razdalja 13 x 3 = 39 m

SAmo jaz jo mam ponavadi več (nikol se ne ve)
Slika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky Po avg 09, 2004 5:41 pm

brez zamere ampak 40m pri 130 je zelooo velika razdalja(vsaj zame). to ne pomeni da se peljem nekomu za ritjo ampak več kot 20m pa tudi ne. ga raje prehitim in potem vozim v svojem tempu naprej.

naprej: če bi imeli vsi take razdalje bi bile kolone proti morju dolge po 3x več. sploh po zožanju se grem stavit da nima noben 20m razdalje med avti (če se peljejo 60). to je 4 konkretne avte razmaka!

ne rečem da varnostna razdalja more biti ampak pretiravat pa res ni treba.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Po avg 09, 2004 5:51 pm

vse je odvisno od reakcij, ce ti ves da so tvoje reakcije nadnaravne, se ne rabis vozit 100m za avtom pred tabo, ce pa sam za sebe ves da si bol pocasne narave pa vzames raje malo vecjo razdaljo

(100m ni misleno dobesedno)

LP firestorm :hi

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Po avg 09, 2004 9:48 pm

Zadnjič ki sem držal varnostno razdaljo je blo... gdaj že??? Aja v avtošoli :P Po mokrem vedno pazim na razdaljo, ampak po suhem pa res redko gdaj. Vozniki laiki majo itak vsi tako slabe reflekse, da uglavnem js prej zabremzam kot tisti ki je pred mano. Se pa zavedam da se bo lahko enkrat slabo končalo zame... :oops:

E.D-35
Nov uporabnik

ŠLEPAR

Napisal/-a E.D-35 Po avg 09, 2004 10:02 pm

V petek smo šli na morje in seveda kolona od Črnega kala naprej. Za mano pa en madžarski šlepar za avte vozit. Šofer čik u gobcu in lepo par metrov za mano. Boli ga k.... Parkrat, ko se je hitrost zmanjšala je komaj ustavu. Vam povem- čuden občutek. Na zadnji klopi pa hčerka in nečakinja.
Sn se rajš umaknu, pa naj koga druzga najeda.

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To avg 10, 2004 8:51 am

ne me narobe razumeti ampak jaz tako kot je že nekdo napisal gledam tudi okolico= vsaj še 1 avto naprej. in če tisti avto pred mano bremza (se pravi 2 pred mano v koloni) tudi jaz bremzam in šele takrat popravljam varnostno razdaljo na malo več. še enkrat pa ne vidim poante da bi mel v koloni ki se pelje 60 na uro proti morju 20+m razmaka.
SlikaSlika

femec
Nov uporabnik

Napisal/-a femec To avg 10, 2004 10:34 am

ali si v primeru karambola vedno ti kriv, če se zaletiš v vozilo pred tabo?

maček
Stalni uporabnik

Napisal/-a maček To avg 10, 2004 10:53 am

Moje mnenje je, da ko se vsedeš v vozilo bodi zbran, vsak lastnik avtomobila točno ve koliko zanša zavorna razdalja njegovega avtomobila in naj to ne precenjuje, poleg tega pa ne glejte sam naprejampak tud nazaj, k sunkovito bremzanje pripelje do tega da bo nekdo od zadi razdeviču vašega lepotca.
Dodlal bi pa še to, mogoče ne paše pod to temo pa vseeno, namesto da zapravljate za kramo k jo pol date na avtomobil, dejte raj gledat v kaj je vaš jekleni konjiček obut, kakšne so zavore, kakšna je lega na cesti tukaj vam nej ne bo škoda denarja. K si enkrat invalid te pomoje ne brigajo več spolarji pa reflektorji pod avtomobilom. :wink:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To avg 10, 2004 11:03 am

Varnostno razdaljo vsaj jest jemljem dokaj relativno. Cist odvisno kje se vozis, je pa tud jest ne vem v metrih. Pac vozim po obcutku. Ce se mi nikamor ne mudi, pa je kolona, pustim tud dost vecjo, kot bi blo potrebno, zarad "efekta zakasnjenega bremzanja" (k se na enem odseku avtomobili skor ustavjo, ceprov ni nobenga zastoja), da mi zarad tega skor ni treba nc bremzat. Ce se mi mudi, mam krajso varnostno, ker je tud prehitevat lazji, s tem da vedno gledam avto, dva, tri ali vec naprej pa opazujem se okolico ceste zraven, da ob potrebi po vecji varnostni razdalji, to povecam. Mislm, da je nesmiselno se zapicit v npr pravilo ene sekunde, sej so razmere na AC ob dobri vidljivosti in suhi cesti, al pa na eni jebeni cesti ob mocnem nalivu mocno razlicne.

Dodano 11.8.2004; 13:17;
Se nekaj sem se spomnil za dopisati:
Ce si pozoren na promet malo krajsa varnostna razdalja za moje pojme ni nevarna. Ce pa zraven pocnes se druge stvari (gledas vse okoli, samo na cesto ne :oops: ) pa cim vec varnostne. Tako sem na zalost ze enkrat prepozno opazil zensko pred mano, k se je ustavla, jest se pa do nje nisem moug (mokra cesta) in je zmanjkal enih 5 cm. Sicer je samo tablica dol padla, samo vseen, glejte na cesto, ne drugam. Ja vem, je tezko, se posebaj ce je cesta ob morju :twisted:
Zadnjič spremenil Mate, dne Sr avg 11, 2004 12:20 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
JOYride
Uporabnik

Napisal/-a JOYride To avg 10, 2004 4:17 pm

Tut men se zdi cist normalno da opazujem dokaj delc okol sebe kaj se dogaja (par avtov naprej, gradbisce,...), tko da naceloma pricakujem kdaj bo un pred mano bremzou. In zarad tega so mi prevelke varnostne razdalje cist brez veze.
@femec: Ja (v 99% primerih)
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee To avg 10, 2004 4:24 pm

nikol ni preveč, sem na lastni koži čutil :oops:

in to sam sek. ali dve neprevidnosti in bilo je bummm :oops:

tko da meni nikol ni preveč varnostne razdalje :lol:
Slika
Vrni se na Splošna debata