Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Jurchi
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Kolicina olja

Napisal/-a Jurchi Sr avg 25, 2004 10:35 am

Mnenja in izkusnje o tem kolk more bit olja v masini in posledice naslednjih stanj...
1. nivo olja je nad oznako max na merilni palici (moj primer)
2.nivo olja je med min in max oznakama
3. nivo olja je pod min oznako

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Kraj: Breg pri Polzeli

Napisal/-a pubi2cv Sr avg 25, 2004 10:51 am

1.Ni dobro
2.Je dobro
3.Ni dobro

:noro :mrgreen:

Posledice....hja....pregrevanje, povečana obraba ===> izdih motorja v krajšem času kot je to potrebno....
pubi

Norden
Novinec

Napisal/-a Norden Sr avg 25, 2004 10:52 am

1. Mašina ti bo šla. Odstrani odvečno olje. (razen če ti zelo veliko olja kuri- tu se bo rešilo samo po sebi, hehe)
2. Vse je kul, malce bolje pa je, da je nivo olja čim bližje zgornji oznaki
3. Mašina ti bo šla, le nekoliko kasneje kot v primeru št. 1

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr avg 25, 2004 11:05 am

Norden: po tvojem je boljš da ma avto manj olja, kot preveč?
Slika

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Sr avg 25, 2004 11:38 am

Hmmm, glede na to, da semizdi da imaš devetnajstko naj te potolažim... Preveč olja ne škodi tak fino. Jst sm vozil 3 menjave :oops: :oops: torej cca 30.000km s preveč olja in sicer ga je blo kake 3mm nad max. Pa ni blo nič narobe. Težava je pa v tem, da piše v navodilih, ne vem 4l olja (na pamet govorim) in ko sem ga 4l noter zlil, ga je blo preveč...
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Jurchi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Jurchi Sr avg 25, 2004 11:55 am

Ja men se je cist isto zgodil, k so mi pr menjavi natocil eno kantico (4 L) , kaze na merlini palici par milimetrov nad max, tko da mi ni jasn glede na to,da so tovarniske zahteve 4 L?
Aja pa kako nej izpumpam odvecno kolicino olja, razen da na podnu odvijem vijak posode za olje?

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Napisal/-a pubi2cv Sr avg 25, 2004 12:03 pm

Ja.....4l je verjetno kar prava količina. Ampak moreš vedet, da popolnoma vsega olja ne moreš iztočit....nekaj ga VEDNO ostane v motorju, sploh če ta ni popolnoma ogret, pa je olje še nekoliko gostejše.....Pa treba je upoštevat, da ga gre nekaj v oljni filter....torej.....če ne menjaš tudi filtra, potem ti hodi kaka pol litra ali pa liter (kolikor je pač filter velik) preveč......
pubi

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Sr avg 25, 2004 12:05 pm

V filtru pa dvomim da bi bil liter olja .. mogoce pri tovornjaku. Tri deci max pri avtu ;)
Drgac pa ce je avto ogret je najbolj da se pustit, da se odkaplja ;)

Lp, Klemen
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Napisal/-a pubi2cv Sr avg 25, 2004 12:06 pm

Aja....olje ti lahko spumpa ven mehanik.........sej ponavadi ga pač tako spravijo pri menjavi ven...aja, pa na nekaterih pumpah so včasih tudi to mel....zdej pa ne vem....hmmm...a še majo.. Zato pa raje menjam olje sam......gre ven tisto, kar mora it ven :wink:
pubi

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Sr avg 25, 2004 12:08 pm

pubi2cv je napisal/-a:Aja....olje ti lahko spumpa ven mehanik.........sej ponavadi ga pač tako spravijo pri menjavi ven...aja, pa na nekaterih pumpah so včasih tudi to mel....zdej pa ne vem....hmmm...a še majo.. Zato pa raje menjam olje sam......gre ven tisto, kar mora it ven :wink:

Zakaj pa je na karterju vijak? Da ga odvijes in olje stece ven. To z pumpico ni lih to no.

LP, Klemen

Carpenter
Nov uporabnik

Kraj: Gorenjska

Re: Kolicina olja

Napisal/-a Carpenter Sr avg 25, 2004 12:10 pm

Jurchi je napisal/-a:Mnenja in izkusnje o tem kolk more bit olja v masini in posledice naslednjih stanj...
1. nivo olja je nad oznako max na merilni palici (moj primer)
2.nivo olja je med min in max oznakama
3. nivo olja je pod min oznako

Proizvajalec vozila je zato, da mi ne bi imeli "slabih izkušenj" na merilni palici označil dve oznaki, to sta max in min. Dokler je gladina olja med tema dvema oznakama-(pri mrzlem motorju) naj bi bilo vse OK. Seveda je priporočljivo vzdrževati gladino čim bližje oznaki max-olja je več, ima večjo "kapaciteto" pobiranja smeti...itd. V primeru, ko je olje malo nad ali celo pod oznako min naj bi ga uporabnik čim prej dotočil do max..vendar je proizvajalec gotovo upošteval na take, ki jim je stanje motorja "španska vas" in je tisti "min", ko zaropota ležaj še nižje od min na merilni palici...

Zakaj imaš ti več olja kot je potrebno ne vem. Vem pa, da se začne pri veliki količini olja le-to "peniti" kar ni dobro in je lahko celo slabše, kot če imaš premalo olja..

Upam, da sem vse povedov.

Aja-pa spusti nekaj olja ven..

LP

Uporabniški avatar
der_Alte
Novinec

Napisal/-a der_Alte Sr avg 25, 2004 12:13 pm

zupi13 je napisal/-a:Norden: po tvojem je boljš da ma avto manj olja, kot preveč?

Nekako tako ja. Sicer niso vsi motorji enako občutljivi... govorimo seveda o motorjih brez suhega karterja. Tlak olja se poveča (ja se... čeprav nisem verjel, se - kdor ima kazalec oljnega tlaka lahko pogleda), oljna črpalka trpi - crkne... mašina ribne. Če je preveč olja, se na ovinkih lahko zgodi, da motorna gred udari v olje... trenutna "nezbalansiranost" - pa gre ležaj. Maks oznaka je tam z razlogom. Pod minimumom (seveda malenkost), stroj še dela in se maže... problem nastane, ker se olje prej pregreje, ker ga je manj in se mu drastično zmanjšajo mazalne sposobnosti.

Jurchi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Jurchi Sr avg 25, 2004 12:22 pm

UUUU P***a!
Taka mejhna stvar pa tolk dangerous?!
Bomo se dons mal olja vn spustil, da ne bo pol kej skripnl :D
O kaksnih prekomerni kolicini olja govorimo (v decilitrih) ce je na merilni palici olje pol centimetra nad max :?:

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr avg 25, 2004 12:27 pm

že vidim pri tej temi ne bo konca....ok bodo že moderatorji presodili kdaj bo konec :-P

pač vedno je boljše da je količina olja 1mm pod oznako max kot pa da ga je preveč! Če je,ko ga pogledaš nekje na sredini je še čist uredu to, ko pa je blizu min. oz. pod njim ga je pa res potrebno doliti oz. zamenjati (odvisn kolk km maš že narjenih)

Tko da fantje ne se zanašat na tisto lučko v armaturki ki zagori,ko je z oljem konec. Tako da na vsake tolk km mal tekočine prečikirejte pa bo.

Aja pride enkrat ena ženskica z avtom,pa reče da ji zlo močno ropota. In kaj drugega bo,kot to da se ženskica vozi brez olja....in nenazadnje reče...ja ampak lučka mi pa ni nič posvetila....ja halooo....

Carpenter
Nov uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Carpenter Sr avg 25, 2004 12:32 pm

Jurchi je napisal/-a:
O kaksnih prekomerni kolicini olja govorimo (v decilitrih) ce je na merilni palici olje pol centimetra nad max :?:

Odvisno od motorja..Ker predvidevam, da nimaš V8 :P ampaqk R4 bi moglo bit nekaj deci..

Odšravfej spodaj vijak-mislim, da ne bo treba do konca, ker bo olje že prej ven priteklo, spusti kake pol litra olja ven in ga nato dotoči kolikor je pač potrebno..mislm, da se boš tko še najmanj zajebavov. :wink:

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Sr avg 25, 2004 12:36 pm

šmeks je napisal/-a:že vidim pri tej temi ne bo konca....ok bodo že moderatorji presodili kdaj bo konec :-P

pač vedno je boljše da je količina olja 1mm pod oznako max kot pa da ga je preveč! Če je,ko ga pogledaš nekje na sredini je še čist uredu to, ko pa je blizu min. oz. pod njim ga je pa res potrebno doliti oz. zamenjati (odvisn kolk km maš že narjenih)

Tko da fantje ne se zanašat na tisto lučko v armaturki ki zagori,ko je z oljem konec. Tako da na vsake tolk km mal tekočine prečikirejte pa bo.

Aja pride enkrat ena ženskica z avtom,pa reče da ji zlo močno ropota. In kaj drugega bo,kot to da se ženskica vozi brez olja....in nenazadnje reče...ja ampak lučka mi pa ni nič posvetila....ja halooo....

Jop, ko lucka posveti je ze prepozno.

LP, Klemen

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr avg 25, 2004 12:38 pm

1. Slabo avto brez pospeškov in duši vse skupaj ker čofota vse skup v olju
2.OK
3.Tukaj maš dve možnosti. Prva: da zakuha
Druga: Če boš v prevlkih obratih terov ti pa zariba in by by mašina...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Jurchi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Jurchi Sr avg 25, 2004 1:08 pm

HVALA ZA VSE ODGOVORE!
Zvedu sem kar sem rabu, zato lahko temo zaklenete!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr avg 25, 2004 1:13 pm

V mojo mašino gre 4,5 litra olja od tega je pol litra v filtru.
Na palčki je razlika med minimumom in maximumom kar cel liter.
Če mam preveč olja, ga avto sam ven zmeče, če ga je premalo se dere, tako da ga mora bit ravno prav.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Napisal/-a pubi2cv Sr avg 25, 2004 1:32 pm

Nu-NRG je napisal/-a:V filtru pa dvomim da bi bil liter olja .. mogoce pri tovornjaku. Tri deci max pri avtu ;)
Drgac pa ce je avto ogret je najbolj da se pustit, da se odkaplja ;)

Lp, Klemen

Tri deci ga gre men u spaka, pa ma pol manjšo mašino kot ostali avti
pubi
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov