Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plazydor
Nov uporabnik

Merjenje porabe

Napisal/-a plazydor Sr okt 13, 2004 6:53 am

Spravil sem se delat digitalno armaturko. Vse sem ze naredil, obratomer, merilnik hitrosti, prikaz goriva in temperature motorja, ter prikaz stanja lambda sonde.

Muči me pa kako naj merim trenutno prabo vozila. Ko sem še imel MB 190E( ta ima ekonom števec) sem opazil, da meri pod tlak. Zanima me kako merjenje potlaka za prikaz porabe realna meritev im kako imajo to rešeno sodobna vozila.
Samo Bog mi lahko ukazuje, ostali me pa morajo poslušat

Uporabniški avatar
red_mamba
Stalni uporabnik

Napisal/-a red_mamba Sr okt 13, 2004 7:49 am

sodobna vozila merijo širino impulza na šobi(ah) in iz tega izračunajo porabo. problem pri samogradnji je samo podatek ki pove pretok goriva skozi šobo.

jaz sem se lotil takšnega projekta samo ni še bilo časa :D
imam pa narejen merilec širine impulza za šobo z 20 LEDicami, ki ga je enostavneje priključit izdelat, pa tudi še nisem imel časa namontirat, ti pa ne kaže absolutne porabe imaš pa neko relativno oceno koliko je mašina žejna ;)
Bad things happen to good people all the time for no reason!

Adijo Slovenija

plazydor
Nov uporabnik

Napisal/-a plazydor Pe okt 15, 2004 10:39 am

red_mamba je napisal/-a:
imam pa narejen merilec širine impulza za šobo z 20 LEDicami, ki ga je enostavneje priključit izdelat, pa tudi še nisem imel časa namontirat, ti pa ne kaže absolutne porabe imaš pa neko relativno oceno koliko je mašina žejna ;)

Ali mogoče imaš to vezje v elektronski oblike, ker me zelo zanima.

Zanima me pa kako je podtlak povezan z trenutno porabo. Ker imajo starejša vozila vezan ekonom števec na cev, ki daje podtlak servo zavoram.
Samo Bog mi lahko ukazuje, ostali me pa morajo poslušat

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Pe okt 15, 2004 3:15 pm

merjenje podtlaka je že out pa še točn ni .. pa senzor težko dobiš .... probaj priklopt na injektor voltmeter čez RC člen pa še kakšen elektrolit na koncu .. če si kej elektronika ... stvar ne bo najpreciznejša ker je točen podatek trenutne porabe sestavljen iz frekvence in časa odprtja injektorja .. je pa kombinacija RC člena dovolj točna za simboličen prikaz vozniku

Uporabniški avatar
red_mamba
Stalni uporabnik

Napisal/-a red_mamba Pe okt 15, 2004 5:18 pm

jaz bom meril širino impulza z mikrokontrolerjem, ki bo izmerir širino v mikro sekundah potem pa to usrezno preračunal, za absolutno porabo (l/100km) moraš vedeti še hitrost gibanja vozila.

drugače pa sem potegnil žice od 1ga injektorja, na te po sem priključil optosklop tako da se hkrati z odprtjem injektorja prižge LED dioda v optosklopu. Optosklop je malo bol profi zadeva in tudi stane malo več $$$. Trenutno nimam nič na papirju (verjetno tudi ne bom) ker sem mislil kit komplete prodajat :D

lahko ti pa skiciram osnovni princip če boš se sam ukvarjal z tem
Bad things happen to good people all the time for no reason!

Adijo Slovenija

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Pe okt 15, 2004 6:12 pm

red_mamba je napisal/-a:jaz bom meril širino impulza z mikrokontrolerjem, ki bo izmerir širino v mikro sekundah potem pa to usrezno preračunal, za absolutno porabo (l/100km) moraš vedeti še hitrost gibanja vozila.

drugače pa sem potegnil žice od 1ga injektorja, na te po sem priključil optosklop tako da se hkrati z odprtjem injektorja prižge LED dioda v optosklopu. Optosklop je malo bol profi zadeva in tudi stane malo več $$$. Trenutno nimam nič na papirju (verjetno tudi ne bom) ker sem mislil kit komplete prodajat :D

lahko ti pa skiciram osnovni princip če boš se sam ukvarjal z tem

pa LCD al pa LED displejček ... neki interuptov v program ... seštevek milisekund v vzorcu npr. 5 sek. ...
to bo pa že laboratorijska preciznost :D

... optokoplerji so pocen čeprav so profi CNY17 ipd. ... tud načrt lahko daš gor brez skrbi ... itak je najbolj važen CPU programček :idea:

socked
Nov uporabnik

Napisal/-a socked Po feb 14, 2005 12:33 am

Hej! mene zanima kje dobit nacrt preprostega digitalnega merilnika hitrosti obratov in temerature? ce ima slucajno gdo nacrt ga prosim ce mi ga poslje na email j3rn3j@hotmail.com ali pa ce na netu obstaja kak nacrt jas ga zal ne najdem nikjer? :(
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov