Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Kraj: Koper - Ljubljana

Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojlerjev

Napisal/-a PoLOdivjan Če feb 06, 2003 12:20 pm

Zdele sem vidu na discoveriju kako en tip izdeluje letalo ( a Plane is born) po istem principu bi lahko spojlerje delal...? nek materjal kot spužva od cvetličarjev in ga lepo obdelaš nato pa neko blago gor limajo...a kdo pozna to?

u glavnem pol ko je vse lepo končano se ga da fajn barvat in trdo je ko p*****a in lahko, z avtom je čez zapelu..:)

[Sporočilo uredil/a PoLOdivjan na dan 06.02.2003 ob 12:21 GMT]
Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojle

Napisal/-a dobek Če feb 06, 2003 12:35 pm

ce bos vzel cvetlicarsko gobo, tisto za ikebane delat, pa preko s poliestrom mazal, jo bos scvrl ;)

vprasanje kaj je mel on zaeno peno to.... (pa naj bi se po moznosti dala oblikovat brez tezav, recimo brusit)
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

xtreme_kadettek
Novinec

Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojlerjev

Napisal/-a xtreme_kadettek Če feb 06, 2003 12:44 pm

emm a ni blo to neki takega ko stiropor?tak cisto fin?
Slika

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Če feb 06, 2003 1:04 pm

s purpenam gre...ga nic nerazira..stiropor je men ze navaden spric kit razrl. tko da purpen... se komat dobr oblikuje
V8 POWER

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Napisal/-a PoLOdivjan Če feb 06, 2003 1:18 pm

to treba kake modelarje vprasat
Slika

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Napisal/-a PoLOdivjan Če feb 06, 2003 3:18 pm

A je kak modelar tuki?! a ma kdo možnost zvedet kaj je to za en materjal in kje se ga dobi...pa cena...? Hvala.

Jest res mislm da bi se dal lepe reči s tem narest...
Slika

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Če feb 06, 2003 4:02 pm

ok od mojih modelarskih cajtev je že kr neki cajta sam upam da se prov spomnem

tisto blago je svila(neobdelana), ki se jo premaže z eno smolo(se mi zdi da je mešanca smole pa trdila).To je pol use ful hrapavo in se to potem še pod vodo brusi z vodobrusnim papirjem (un zelen k sploh ni hrapav)
Una pena se mi zdi pa da je res stiropor.

upam da sem kej pomagal

lp
SlikaSlika

Uporabniški avatar
TWINGOfreak
Nov uporabnik

Re: Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojlerjev

Napisal/-a TWINGOfreak Če feb 06, 2003 5:33 pm

TechnoBoy pravi:
s purpenam gre...ga nic nerazira..stiropor je men ze navaden spric kit razrl. tko da purpen... se komat dobr oblikuje

Res je (je bla oddaja Mise Molk)!
Pena se extra dobr obdeluje. Sosed si je naredu lesen okvir s podnom, špricnu peno, počaku da se je posušila, jo daj ven, olfa nož v roke, na grobo zrezal, s šmerglom sfiniširal, namazal s poliestrom, zdrgnil peno ven in to je to. :)
There Will Be No Dawn For Wakers...

Uporabniški avatar
Maverick
Novinec

Kraj:

Napisal/-a Maverick Če feb 06, 2003 6:32 pm

Tista pena siccer ne vem kaj bi bila, verjetno pa pol uporabiarmirano plastiko, ki jo pobarva z epoksi smolo in se eno zadevo da mu zgladi površino(barva, brušenje, lakiranje poliranje, lak, brušenje lakiranje). Jadralna letala delamo iz stekleih vlaken oz ogljikovih vlaken(armatura) in iz epoksidne smole(matriks) nato izdelamo kalup v katerega vse to vtaknemo zvakumiramo in počakamo da se strdi. Poddroben pstopek vam poslem ce mi pisete na majl. Lahko tud greste pogledat na stran od Pipistrel-a(Ul letala iz ajdovščine, AMS(elanova proizvodnja letal), Apis,.... Tisto gradnjo v letalstvu kot jo uporablja uni uporabljajo predvsem za gradnjo prototipov. Ti pa povem če želiš imeti lep spojler ga daj narest profiču ker je z plastiko kr težko delat.

Načrt spojlerja: mislm da ga je kr težko narest kerm morš računat na to da je(npr. za zadn spojler) da je za avtom zrak turbolenten, kakšn vzgon daje profil, da nastaja upor zaradi interference, da profil nima prevelkega upora,.. itd. za to se morš ful dobr na aerodinamiko spuznat ker ti se lohk drgač avto na cesti čist drgač ubnaša kot je bilo želeno.

[Sporočilo uredil/a Maverick na dan 06.02.2003 ob 19:45 GMT]

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale Če feb 06, 2003 6:53 pm

A kdo ve kaj več o tem STIRODUR-u? Hvala za odgovore ;).
Slika Slika

ant
Novinec

Napisal/-a ant Če feb 06, 2003 8:01 pm

Jst mam frenda ki je na ta način naredu bicikel pa sem se z njim pogovarjal in je reku da ni problema spojler narest samo načrt na netu dobiš pol pa tist stiropor oblikuješ pa neko tkanino okol zaviješ pol pa neko smolo al neki tazga namažeš pol pa zbrusiš in to je to. ga bom pa še bolj podrobno vprašal pa sporočim.

aja pa da ne boste mislili da pride tok kej cenej kot v trgovini ker moreš vseen okol 10k za materjal dat. drgač je pa če maš kakšen počen spojler. pol ga pa uštima kr pocen. tok da folk če ma kdo kakšen počen spojler za tastarga puntota pa bi ga prodali, moj mob je 041 217 703

Uporabniški avatar
bravura
Uporabnik

Kraj: Ilirska Bistrica - okolica

Napisal/-a bravura Če feb 06, 2003 9:02 pm

Tole je bilo na Avtoakustiki objavleno, je kr zanimivo tza pogldat:

http://modelarji.kelt.si/clanki/index.p ... kalupa.dat
Never drive faster, than your guardian angel can fly.

Uporabniški avatar
Maverick
Novinec

Kraj:

Re: Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojlerjev

Napisal/-a Maverick Če feb 06, 2003 11:09 pm

ant pravi:

Jst mam frenda ki je na ta način naredu bicikel pa sem se z njim pogovarjal in je reku da ni problema spojler narest samo načrt na netu dobiš pol pa tist stiropor oblikuješ pa neko tkanino okol zaviješ pol pa neko smolo al neki tazga namažeš pol pa zbrusiš in to je to. ga bom pa še bolj podrobno vprašal pa sporočim.

aja pa da ne boste mislili da pride tok kej cenej kot v trgovini ker moreš vseen okol 10k za materjal dat. drgač je pa če maš kakšen počen spojler. pol ga pa uštima kr pocen. tok da folk če ma kdo kakšen počen spojler za tastarga puntota pa bi ga prodali, moj mob je 041 217 703

Ja na netu ze lahko dobis nacrt. Samo jest nebi zaupu nekim amaterskim izračunom, poleg tega je kvaliteta vprašljiva. Da ti izdelaš dokaj lepo zadevo rabš kr neki spretnosti v rokah. Tista tkanina je armirana plastika pol pa z epoksi smolo premažš vodno zbrusiš, natanko polakiraš in (vsaj pri jadralnih letalih je tako) in to ta zadnje dvoje ponoviš 3-7X! Ok no sej ce ste spretni pa ce vam je vseeno ce bo avto letu al se pa zariu u zemlo lohk probate :D

Pa se to me zanoma kuko ti bo ratal tolk velik kalup narest pa tko da se bo popolnoma ujemal, ga misliš narest iz 4 polovic, 2-h ???

[Sporočilo uredil/a Maverick na dan 06.02.2003 ob 23:12 GMT]

G-4S

Re: Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje sp

Napisal/-a G-4S Pe feb 07, 2003 10:49 am

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Napisal/-a PoLOdivjan Pe feb 07, 2003 12:35 pm

gfors pol pa povej kako je jadrnico delu mogoče kej odnesemo..., sicer sm pa jest mislu spredaj odbijač podalšat s tem...
Slika

G-4S

Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojle

Napisal/-a G-4S Pe feb 07, 2003 12:43 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
Radman
Novinec

Napisal/-a Radman Pe feb 07, 2003 2:39 pm

Kaj če bi z glino probal? :)
Pol k se posuši, jo pa sam z nalepkam polimaš! :):):)

[Sporočilo uredil/a Radman na dan 07.02.2003 ob 14:40 GMT]

ant
Novinec

Re: Re: Re: Izdelovanje letal - oni, mi izdelovanje spojlerj

Napisal/-a ant Pe feb 07, 2003 3:33 pm

Maverick pravi:
ant pravi:

Ja na netu ze lahko dobis nacrt. Samo jest nebi zaupu nekim amaterskim izračunom, poleg tega je kvaliteta vprašljiva. Da ti izdelaš dokaj lepo zadevo rabš kr neki spretnosti v rokah. Tista tkanina je armirana plastika pol pa z epoksi smolo premažš vodno zbrusiš, natanko polakiraš in (vsaj pri jadralnih letalih je tako) in to ta zadnje dvoje ponoviš 3-7X! Ok no sej ce ste spretni pa ce vam je vseeno ce bo avto letu al se pa zariu u zemlo lohk probate :D

Pa se to me zanoma kuko ti bo ratal tolk velik kalup narest pa tko da se bo popolnoma ujemal, ga misliš narest iz 4 polovic, 2-h ???

[Sporočilo uredil/a Maverick na dan 06.02.2003 ob 23:12 GMT]

Če bi dobr prebral bi videl da jst ne delam tega ampak moj frend. Ko pa sem se pogovarjal z njim je rekel da on ne dela nobenga kalupa(vsaj za bicikel ga ni delal). Sicer pa se strinjam s tabo glede kvalitete pa to ampak lahko se pa tud vprašamo: kako so pa lahko kvalitetni spojlerji ki jih lahko kupimo v trgovinah ??? o tem bi se tudi dalo razpravljati...

Uporabniški avatar
Maverick
Novinec

Kraj:

Napisal/-a Maverick Pe feb 07, 2003 5:25 pm

Ja se strinjam.

DSrgac pa vam, povem kako naredijo kalup za jadralna letala,
Uporabiš osnovo(kovino, les, gips,...) in narediš negativ tistega kar bi rad delal, nato pa to zbrusijo in nanesejo tanko površiono voska(gladkost površine) in potem položijo "sestavine" not pa zavakumirajo.

Za te zadeve je vredu katera koli armirana plastika( steklena vlakna,...). Če pa misli kdo spojlerje delat, pa naj dobro preštudira gradnjo iz kompozitnih matrialov in aerodinamiko je da miaš veliko vaje in spretne roke:). AERODINAMIKA JE IZREDNO POMEMBNA!!!

Uzivite

P.S: sicer pa bi blo dobr narest spojler po svojem načru, k bi jest naredu iz 156 formulo 1. :D

Uporabniški avatar
Maverick
Novinec

Kraj:

Napisal/-a Maverick Pe feb 07, 2003 5:32 pm

Se neki a niso(vsaj ta bolsi) spojlerji liti(iz plastike) pa pol frabani, brušeni, lakerani,... Sam nism prepričan slišu sm pa že...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov