Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Gretje sedezev?

Napisal/-a Mrcina To okt 26, 2004 11:08 am

Zanima me gretje sedežev. Kako se to vgradi, kakšne so te neke univerzalne zadeve, v glavnem vse o tem...

kaj če dobim original sedeže, ki imajo že gretje vgrajeno, je priklop težak???
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi To okt 26, 2004 11:12 am

Mislm, da je priklop podoben vecini stvari ki se jih lotis priklaplat v avtu (ledice, neonke, itd...) Pac rabis kabl, stikalo, un more pa itak bit narjen za 12V...

Ti bo TemniPes24 kej več povedal..

Aja, btw eno temo sm ti zbrisal, ker si 2 iste naredu ;)
Slika

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina To okt 26, 2004 11:54 am

:oops: :oops: sej sem se že opravičil za dve temi, pa mije opravičilo tut nekam čudno vrglo...
Ja točno, sej je res darkdog neki tacga na cliotu delal... Se priporočam za poduk, darkdog!!!
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr avg 24, 2005 9:07 pm

Da oživim staro temo ...

Prijatelju moram vgradit gretje sedežev v opel astro. Grelne blazine so od VW, stikalo pa je original od astre, regulacijo pa moram naredit. Sedalo ima cca 25W grelne moči, naslonjalo pa cca 40W grelne moči. Obe blazini imata vsaka svoj termistor - tipalo temperature.
Stikalo ima 5 stopenj.

Sedaj pa me zanima naslednje:

Kaj s stikalom izbiramo s temi stopnjami? ali je to temperatura sedežev ali jakost gretja. Po moji logiki bi bila to temperatura, zato pa ima tudi vgrajena tipala za temperaturo.

Druga stvar pa me zanima in se nanaša na prvo, če stopnje na stikalu pomenijo temperaturo sedežev, koliko naj bi znašala temperatura, in kakšna je seveda najvišja temperatura, najbrž čez 50 ali 60 stopinj sigurno ne gre?

Torej, vsi tisti ki imate gretje sedežev ali kaj veste o tem, vas prosim za informacije, kaj pomenijo stopnje. Ko bo zadeva gotova, bom projekt regulatorja tudi objavil, opisal princip, tako da bo tudi drugim prav prišlo če bodo rabili.

Če ne bom dobil informacij, bom najbrž naredil tako, da bo 1. stopnja 30st, 2. stopnja 35st, 3. stopnja 40st, 4. stopnja 45st in 5. stopnja 50st
Mogoče še kakšne ideje, mnenja? Čeprav je še poletje bo zima kmalu tu.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr avg 24, 2005 10:38 pm

Ko bo zunaj -20 se po kar kadilo iz sedežev. A niso to mal prevelike temperature ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
rokhrovat
Nov uporabnik

Kraj: golan

re

Napisal/-a rokhrovat Sr avg 24, 2005 10:43 pm

men se je zmer zdel gretje zedezev kul ker kje uzun res mrz te prou fajn u rt pogreje spalca se nastimat

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Če avg 25, 2005 8:45 am

Samotar je napisal/-a:Ko bo zunaj -20 se po kar kadilo iz sedežev. A niso to mal prevelike temperature ?

Saj imaš notranjost avtomobila ogreto na 20 stopinj ane, tko da, če se voziš daleč nisi oblečen v bundo med vožnjo in pa, 30st ogredi sedeži se komaj čutijo, že s samo ritjo jih ogreješ na več ko nekaj časa sediš.

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Kraj: Velenje

Napisal/-a darkdog24 Če avg 25, 2005 9:09 am

Hello :D
Če se vgrajuje naknadno gretje sedežev potem je zadeva enostavna, če pa sedeži že imajo vgrajeno gretje potem pa nevem kako se to veže.Sam dvomim da boš dobil sedeže ki že imajo vgrajene grelce.Sine to majo sam A8-ke pa bemfli itd..... :D :D

Ubistvu so ti grelci tanke žičke napeljane v neko posebno tkanino.Žice so napeljane v obliki vijuge.Imaš grelce za spodnji del-sedalni in za zgornji del-ledevični.Iz teh tkanin štrlijo samo 2 žici ven.torej + in - :D Vse kar moraš nardit je kupit stikalo 12A in zvezat na stikalo ter si potegnit nekje napetost, - pa na karoserijo.Vmes je fajn da daš varovalko da se enbi kej skurlo za vsak slučaj.Če napeljavo pripraviš, ti bo vsak avtoelektričar to zvezu za 10 minutk, pa še velik strošek ne bo.Grelci se postavijo pod željene prevleke sedežev.Nekateri grelci imajo celo tudi regulator toplote, nekateri pa imajo to funkcijo, da se segrejejo do določene temperature, tako da potem nemoreš gor sedet :D taki so moji, jih moraš potem izklopit.

In najboljša stvar pa je pozimi ko prideš v avto, ga odpreš, odzunaj pritisneš kuplo in avto prižgeš.Ker so sedeži mrzli ko hudič, se ne upaš usedet noter, da nebi dobil direkt driske :D , zato vklopiš ogrevanje sedežev in zapreš avto.Počakaš ene 3-4 minutke mogoče tudi malo več da se auto malo ogreje, ti pa medtem časom malo spušeč okna ko so zaledenela, ali si cigareto prižgeš itd... ter se nato usedeš v avto in :vrum z nasmejanim obrazom.Važn da je rit na toplem.
UPOKOJENI STYLER (8 pokalov)Slika

Uporabniški avatar
mlacar
Novinec

Napisal/-a mlacar Če avg 25, 2005 9:13 am

Dark kje pa se pa da dobit take grelne blazinice?

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Če avg 25, 2005 9:28 am

tele grelne blazinice od VW so pa zadnje čase zelo popularne... Koliko pa stanejo?

Sam razmišljam, da bi jih dal v sedeže od 520i (ker je usnje pozimi mrzlo :evil:)...

Uporabniški avatar
joke
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a joke Če avg 25, 2005 10:01 am

darkdog24 je napisal/-a:Hello :D
Če se vgrajuje naknadno gretje sedežev potem je zadeva enostavna, če pa sedeži že imajo vgrajeno gretje potem pa nevem kako se to veže.Sam dvomim da boš dobil sedeže ki že imajo vgrajene grelce.Sine to majo sam A8-ke pa bemfli itd..... :D :D

ne drži. je imel tudi moj stari mondeo 1.8 glx letnik 93 :lol:

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če avg 25, 2005 10:06 am

joke je napisal/-a:
darkdog24 je napisal/-a:Hello :D

ne drži. je imel tudi moj stari mondeo 1.8 glx letnik 93 :lol:

Jap! Pa naša Kia Sephia tut :D
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Če avg 25, 2005 10:13 am

Fantiči, pozabli ste na RELE. Pejte do avtoelektričarja da vam to poveže ker čene b oogenj :D

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Če avg 25, 2005 12:48 pm

Blazine ki jih imam so od VW jih je prjatu nekje dobu, in jih bo naknadno vgradil v sedeže, to pa bo delo tapetnika. Grelne blazine imajo v eno smer napeljane žičke, pravokotno na njih pa so do druge žičke napeljane v cikcak grelne žičke. Poleg grelca je v blazino vdelano tudi tipalo za kontrolo temperature, tako da se gretje izklopi ko doseže željeno temperaturo ki jo izberemo s stikalom, ki ima noter potenciometer. Ker je original samo stikalo, ostalo pa ne, in ker so zadeve pregrešno drage, po pač del tega made in doma. Regulator ne bo imel releja ampak tranzistor, saj so tokovi dokaj majhni, za sedalo cca 2A za naslon pa dobrih 3A. Vsaka blazina ima svoje tipalo, tako da bo za 2 sedeža teba 4 regulatorje oziroma termostate, stikala bosta 2 za vsak sedež posebej.
Zadeva je sicer dokaj enostavna, ampak še vedno ne toliko, da bi to znal vsak avtoelektričar ... naj ima pojem tudi o elektroniki.

Še vedno me zanimajo temperature. Meritve z termometrom sem že delal, da sem ugotovil da jetemperatura sedežev lahko do 50st ali malenkost čez, da je pa gretje uporabno pa naj 1. stopnja ne bi bila pod 25st

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Napisal/-a YOC Če avg 25, 2005 12:56 pm

Sam 50°C se mi zdi pa v über tumač. Ajd tm 35-40 še sam 50? :?

Drgač sm jih mel jst na P 405 SRI letnik 92, tko da to ni nč novga pa za nevem kakšne A8-ke,...

Če ne pa termovko med noge pa piči :P

lp

8)
Bolje 10 konjev premalo pod haubo, kot en osel preveč za volanom!!!
WWWWRRRRRRRRUUUUUUUMMMMMMMMM..........

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Če avg 25, 2005 2:00 pm

kako bi pa naštimal hlajenje sedežev?

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Napisal/-a darkdog24 Če avg 25, 2005 2:08 pm

lenivec je napisal/-a:
darkdog24 je napisal/-a:Sam dvomim da boš dobil sedeže ki že imajo vgrajene grelce.Sine to majo sam A8-ke pa bemfli itd..... :D :D

zanimivo, še bravoti majo to pod dodatno premo ;)

Majo ja pa ne sam bravoti majo tud clioti 1 kot dodatno opremo, SAM prinesi take sedeže, to je problem ker taki sedeži so kot igla v seniku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Med tem ko pa je recimo kot sem rkeu pri A8-kah in BMW-jih recimo 7-kah to kr standardna oprema.

Veliko avtomobilov ma to možnost kot dodatno opremo, sam kje točno take sedeže dobiti da že imajo to vgrajeno noter?V Sloveniji zelo težko, ker večini kupcem pri nas to niti na pamet nepride pri kupovanju avtomobla.Važn da ma klimo itd...

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Napisal/-a darkdog24 Če avg 25, 2005 2:09 pm

Aja pa še to, moji grelci so od WV Passata.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če avg 25, 2005 2:11 pm

Saabi 9000 so imeli že 87 leta grelce v sedežih. Probaj dobit kje kak sedež od saaba 9000 ki je imel vso opremo.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov