Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Detektor-COBRA

Napisal/-a Josephe Sr feb 19, 2003 11:30 pm

Radar detektor?
Dost sm jih že slišu da pravjo da je ta stvar brezvezna, pa da se ti ne splača k ne nedela tko k bi blo treba. Ampak lih učer sm se z enim frendom pelu po Dunajski kjer je umejitev 60 km/h. K je meu od fotra avto je vozu tom okol 80-90 km/h, k nenadoma začne piskat ena škatla na šipi ( radar detektor )pa neke ledice utripajo. Pa je hit zmajšu na 60 in tko se je zognu kazni k bi bla sigurn tm okol 20-30k .
Pol sm pa to stvar mau bol pogledu radar detector-COBRA pa še neki. Za njo je dal 250 mark( takrt ) pa ga je stvar že kr precjkrat rešila. Zanima me kaksne mate kej vi izkušnje s tem ,kolk je to sploh kej sigurn, pa kje bi se dal to dons nabaut?
Vedno je kdo, ki spelje uvink še hitreje. Ali pač...

Sunshine
Novinec

Re: Detektor-COBRA

Napisal/-a Sunshine Če feb 20, 2003 12:30 am

Doma imam detektor od firme RadioShack. Kupljen je bil v Kanadi, cena tam okoli 35k sit. Koristen je kar, fotr se je že nekajkrat izognil copsem in kazni.
"There's nothing more addictive than speed. Nothing in the world."

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če feb 20, 2003 9:10 am

hm, zanimivo. koker je men znano, imajo danes vsi policaji laserske radarje: policaj skozi dalnogled nacila tvojo tablico, pritisne in zadeva poslje nekaj kratkih laserskih pulzov, te se od tablice odbijejo in glede na zakasnitev med odbitimi pulzi zracuna tvojo hitrost. sterejsi radarji (uni plasticni stozci na golfih na sprednjem odbijacu - vcasih) (in v nemciji vsi radarji ki te sami slikajo) pa delajo z radarskimi valovi (frekvenca odbitega valovanja) in te lahko ti zaznas se preden prides v obmocje, v katerem naprava zanesljivo deluje in te tudi slika. tako nekako na hitro. torej: po moje detektor ne more delat. takrat ko detektor zazna, da je policajcek na tvoji tablici je ze prepozno.
je pa veliko ljudi, ki se vedno trdijo, da cdejke pod ogledalom pomagajo... mnenje si naj ustvari vsak sam.

juhica

lost1
Novinec

Re: Re: Detektor-COBRA

Napisal/-a lost1 Če feb 20, 2003 9:36 am

juhica pravi:
hm, zanimivo. koker je men znano, imajo danes vsi policaji laserske radarje: policaj skozi dalnogled nacila tvojo tablico, pritisne in zadeva poslje nekaj kratkih laserskih pulzov, te se od tablice odbijejo in glede na zakasnitev med odbitimi pulzi zracuna tvojo hitrost. sterejsi radarji (uni plasticni stozci na golfih na sprednjem odbijacu - vcasih) (in v nemciji vsi radarji ki te sami slikajo) pa delajo z radarskimi valovi (frekvenca odbitega valovanja) in te lahko ti zaznas se preden prides v obmocje, v katerem naprava zanesljivo deluje in te tudi slika. tako nekako na hitro. torej: po moje detektor ne more delat. takrat ko detektor zazna, da je policajcek na tvoji tablici je ze prepozno.
je pa veliko ljudi, ki se vedno trdijo, da cdejke pod ogledalom pomagajo... mnenje si naj ustvari vsak sam.

juhica

Policaj ne pritisne samo enkrat oz. ne izmeri samo enkrat...

vedno se racuna povprecje oz. skatla sama zracuna povprecje.
Slika
Opel Vectra 2.0i

------------------------------------------------
It\'s nice to be cool, but it\'s even cooler to be nice!

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Če feb 20, 2003 10:10 am

jest mislm da je tist RADAR kao LASER tok da on pocahna kateri avto in da se vedno dela na principu VF....ker laser se odbija pod razlicnimi koti in bi lahko zmeru samo teoreticno ce bi radar fiksiral.(to ni dovolj da ga naslon na avto..).in odbojni kot 90° to je pa NEMOGOCE.. ker ma "LASER pistola" zarek cist tanek, v nasprotju z oddajnikom VF ki oddaja v vse smeri... ..in posledicaa bi bila da bi se odbilo tudi od kerega drugega avtomobila... z ALSERJEM pa naredi selekcijo... verjemi sm hotu za zaklucno nalogo narst kao neke vrste VF merilec razdalje in sm to do potankosti postudiral... tko da ce bi ti njemu oddajal podobno oz. natancno isto frekvenco kot on meri... bi njemu pokazalo EE kao neskoncno hitrost, ker bi ko bi prtisnu gum...ze imel na spejemniku signal...to je pa neskonca hitrost.. ker pa nimajo vse radarji iste frekvence... pa nastimas scaner,... toliko o tem.. ce koga kaj vec zanima naj prasa...

[Sporočilo uredil/a TechnoBoy na dan 20.02.2003 ob 10:12 GMT]
V8 POWER

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin Če feb 20, 2003 11:02 am

Kaj zdaj se splača al ne ta detektor vražji . Kateri pa ?
Na netu se jih dobi kar nekaj.Je to pri nas dovoljeno?
Slika

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če feb 20, 2003 12:08 pm

Tehnoboy,

laserski zarek (ozek), ki se odbije od tablice se razprsi. ideja, da obesic cd pod spegu niti ni bla tok napacna (v bistvu hoces doseci, da se zarek ne razprsi nazaj proti merilcu ampak v cim ozjem snopu cim dlje od njega).
radijske valove lahko na majhne razdalje dovolj ozko usmeris.
mal na netu poisci pa bos najdu tud kako delajo ljubljanski "trenutno vozite...". bos vidu da zadeva ni tok zlo tezko izvedljiva, problem je velika natancnost, ki jo rabijo laserski merilci in pa velika razdalja na kateri merijo. laser je tle edina opcija.
ja, ce bi mu poslal pulze enake valovne dolzine kot jih on oddaja potem on ne bi mogu mert. ampak to je pa ze druga pesem, motenje njegove naprave. je pa zihr hudo prepovedan...

lost1,

ja, naprava poslje serijo pulzov in na podlagi povprecja med zamiki med temi pulzi dobis hitrost.

lp
juhica

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če feb 20, 2003 12:10 pm

Martin,

men osebno se zdi to bedarija. ko pa bodo ob cesti radarji, ki te slikajo (kot v nemciji) potem te bo pa detektor resu.

lp
juhica

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Napisal/-a Josephe Če feb 20, 2003 7:52 pm

A mogoče kdo ve kje bi se dal to nabavt, pa prbližn kol bi koštal?
Pa zlo fajn bi blo če ne bi blo glih iz ZDA. Sam resno, a kdo to sploh prodaja kje u LJ al pa usaj u SLO. In kako je glede tega s polcaji, če vidjo, da maš neko neprimerno stvar prpopano na šipo?

all4you2
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a all4you2 Če feb 20, 2003 8:13 pm

S policaji ni problema, ker je to pri nas zaenkrat še dovoljen. Prepovedani so samo motilci, ki motijo laserski signal. Policaj te sploh ne more namerit, mu kar ene čudne cifre ven meče. No če ti pa dobi tega, potem pa ....

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Če feb 20, 2003 8:31 pm

juhica pravi:
Tehnoboy,

laserski zarek (ozek), ki se odbije od tablice se razprsi. ideja, da obesic cd pod spegu niti ni bla tok napacna (v bistvu hoces doseci, da se zarek ne razprsi nazaj proti merilcu ampak v cim ozjem snopu cim dlje od njega).
mal na netu poisci pa bos najdu tud kako delajo ljubljanski "trenutno vozite...". bos vidu da zadeva ni tok zlo tezko izvedljiva, problem je velika natancnost, ki jo rabijo laserski merilci in pa velika razdalja na kateri merijo. laser je tle edina opcija.
ja, ce bi mu poslal pulze enake valovne dolzine kot jih on oddaja potem on ne bi mogu mert. ampak to je pa ze druga pesem, motenje njegove naprave. je pa zihr hudo prepovedan...

lost1,

ja, naprava poslje serijo pulzov in na podlagi povprecja med zamiki med temi pulzi dobis hitrost.

lp
juhica

kar si sam reku laser samo poveca domet ker naredi selekcijo.... hehe dej mi ti razlozi kako bos razprsil laserski zarek LOL hehe nimas osnov elektrotehnike.. in ze drava pamet ti pove da bi bili casi med zarmi velik premajhni... dda bi mi lahko to merili ( svetloba naredi 300000km/s) in kako bos ti to meru na razdalji par 100m :) ž
P.S brez zamere sam kero solo si hodu ?
V8 POWER

dolenc
Novinec

Napisal/-a dolenc Če feb 20, 2003 10:03 pm

če že kaj takega kupuješ potem kupi motilec radarja (sa se ga mora dat tud ročno izklopit). sicer ni dovoljena, če pa ti ne more dokazat da si ga uporabljal....

kolega je mel eno tako zadevico (nimam pojma katero, on pa tud ne - je pozabliv k 100 ma**r) in sicer je mel tako maštimano, da jo je lahko tudi ročno izklopil. Top zanesljivo vem, ker sem enkrat jast sam z njegovim avtomobilom naletel na zasedo (laserski radar). seveda sem bil ustavljen (ko je policaj hodu do mene sem motilec izklopil), pride policaj do mene, mi nekej bluzi da mam motilec namontiran, jst se seveda delam nevednega, vžgem motor mu rečem naj proba na mirujoč avto (sevda lepo zmeri hitrost 0), me pol dal skor na tehničnega pa je obupal in sem šel brez kazni naprej.

ker nisem glih najbolj vzoren voznik me zanima, a mogoče kdo ve, kje se da dobit tako zadevco dobit? kje jo "profesionalno" namestit? koliko stane?

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Re: Re: Re: Detektor-COBRA

Napisal/-a juhica Pe feb 21, 2003 8:59 am

TechnoBoy pravi:
juhica pravi:
Tehnoboy,

lost1,

lp
juhica

kar si sam reku laser samo poveca domet ker naredi selekcijo.... hehe dej mi ti razlozi kako bos razprsil laserski zarek LOL hehe nimas
osnov elektrotehnike.. in ze drava pamet ti pove da bi bili casi med zarmi velik premajhni... dda bi mi lahko to merili ( svetloba naredi 300000km/s) in kako bos ti to meru na razdalji par 100m :) ž

TehnoBoy,

poglej si lepo tale link: http://auto.howstuffworks.com/question396.htm

... potem pa gobcek zapri pa bo vse uredu...

samo majhen citat za tiste, ki se jim ne da brati celega clanka:
"A laser speed gun measures the round-trip time for light to reach a car and reflect back. Light from a laser speed gun moves a lot faster than sound -- about 984,000,000 feet per second (300,000,000 meters), or roughly 1 foot (30 cm) per nanosecond. A laser speed gun shoots a very short burst of infrared laser light and then waits for it to reflect off the vehicle. The gun counts the number of nanoseconds it takes for the round trip, and by dividing by 2 it can calculate the distance to the car. If the gun takes 1,000 samples per second, it can compare the change in distance between samples and calculate the speed of the car. By taking several hundred samples over the course of a third of a second or so, the accuracy can be very high."

kul?

lp
juhica

Uporabniški avatar
HPFreak
Novinec

Napisal/-a HPFreak Pe feb 21, 2003 7:53 pm

Splača se nabaut ker te doskrat reš-mene je tud doskrat-sploh pa na hrvaškm proti puli. Moraš pa pazit da ga snameš predn greš v avstrijo, kjer je prepovedan in kjer so mi ga tudi na carini (uganjenga) UZEL. v italiji pa ga ne boš mogel uporablat k so tam stalno neke radarske motnje...sam pazi da kupiš ta dobr antiradar,k ce bos enga za 18k nauš nc zaznal...pozanimi se prej..
aaaaaa...KONJA!

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Napisal/-a Josephe Pe feb 21, 2003 11:17 pm

To vem, da če bom kupu nega chip mi nov pisku takrat k bi blo treba.

Ampak zdej me zanima kje bi se dal to nabavt?

Qwerty
Uporabnik

Napisal/-a Qwerty So feb 22, 2003 12:14 am

me zanima v kerem UL in kerem zakonu, uredbi ali pravilniku bo pisalo, da je treba tut radar-detektorje, predvsem pa motilce homologirat?
:) :) :)
:) :)
:)

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Re: Re: Re: Re: Detektor-COBRA

Napisal/-a WhiteCell So feb 22, 2003 2:11 pm

juhica pravi:
TechnoBoy pravi:
juhica pravi:
Tehnoboy,

lost1,

lp
juhica

kar si sam reku laser samo poveca domet ker naredi selekcijo.... hehe dej mi ti razlozi kako bos razprsil laserski zarek LOL hehe nimas
osnov elektrotehnike.. in ze drava pamet ti pove da bi bili casi med zarmi velik premajhni... dda bi mi lahko to merili ( svetloba naredi 300000km/s) in kako bos ti to meru na razdalji par 100m :) ž

TehnoBoy,

poglej si lepo tale link: http://auto.howstuffworks.com/question396.htm

... potem pa gobcek zapri pa bo vse uredu...

samo majhen citat za tiste, ki se jim ne da brati celega clanka:
"A laser speed gun measures the round-trip time for light to reach a car and reflect back. Light from a laser speed gun moves a lot faster than sound -- about 984,000,000 feet per second (300,000,000 meters), or roughly 1 foot (30 cm) per nanosecond. A laser speed gun shoots a very short burst of infrared laser light and then waits for it to reflect off the vehicle. The gun counts the number of nanoseconds it takes for the round trip, and by dividing by 2 it can calculate the distance to the car. If the gun takes 1,000 samples per second, it can compare the change in distance between samples and calculate the speed of the car. By taking several hundred samples over the course of a third of a second or so, the accuracy can be very high."

kul?

lp
juhica

a ko ti napisejo da avto kur 5l na 100km tut verjames... dej dje... kaj vse se napise....
tut testi u nemciji so pokazall ( cerpov za use detektorje proizvajalci trdijo da delajo ) da ucinkovito dela samo 1 deteltor ... in se ta stane 3000 EUR.. neverjemi vsemu kar pis.e..
v teoriji tole stima...samo problem je ker je LASERSKi zarek usmerjen... in to men nestima... nevem sej se kamot lahko motm..
V8 POWER

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell So feb 22, 2003 2:15 pm

naredi test.... vzemi laser pointer...in ogledalo .. pa ogledalo obni malo pod kotom.. poj nimas variante da se zarek odbije... ce pa se ze.. je to tocno pod kotom 90°...je res... ok.. situacija pri avtu je malo drugacna... avo ma dost kotov proti tebi obnjenih (90°) samo problem je ker nevidis kje so...(zato je bil VF signal dober ker je razprsen v nasprotju z laserjem ) in laser samo v teoriji zadane onega s pravim kotom.. VF pa vse kote zadane in proti tebi se odbije nazaj samo uni k so 90° : :) mal kopmoicirano samo ponazori kako dela vse skupaj
V8 POWER

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell So feb 22, 2003 2:16 pm

juhica pravi:
Tehnoboy,

lost1,

lp
juhica

poin laserskega zarka je ta da ni RAZPRSEN... valovi so vzporedni... in ga nemors razprsiti drugace kot s prizmno.. tablica poa ni prizma...

[Sporočilo uredil/a TechnoBoy na dan 22.02.2003 ob 14:17 GMT]
V8 POWER

Matjaz
Novinec

Napisal/-a Matjaz Ne feb 23, 2003 1:24 am

Kokr da bi na iskro hodu...
Matjaz
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov