Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
cardynal
Novinec

Kraj: slovenj gradec

Odvzem

Napisal/-a cardynal Pe dec 24, 2004 5:52 pm

Pred pol ure so mi policaji vzeli izpit, ker sem napihal 0,79. Sedaj me zanima ali policaji sploh lahko odredijo preizkus, če ti stojiš na parkirišču?
Hvala za pomoč

LP!

Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma

Kraj: Lj-Krško

Re: Odvzem

Napisal/-a _VeNoM_ Pe dec 24, 2004 5:54 pm

cardynal je napisal/-a:Pred pol ure so mi policaji vzeli izpit, ker sem napihal 0,79. Sedaj me zanima ali policaji sploh lahko odredijo preizkus, če ti stojiš na parkirišču?
Hvala za pomoč

LP!

ne smejo ti uzet izpita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FAKKKKKKKKKKKKKKKKKK izpit ti samo uzamejo če ti iz krvnega testa pokažejo da si pod vplivom ALKOHOLA!!!!bejž nazaj pa zatež da boš tožuuuuuuuuuu :? :? :? :?

Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma

Napisal/-a _VeNoM_ Pe dec 24, 2004 5:55 pm

tež pa tistu kater ti je uzel izpit! 8)

Zlatan_
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Zlatan_ Pe dec 24, 2004 5:55 pm

Čak.Če prav razumem ti sploh nisi vozu ampak si bil na parkirišču.A je bil avto prižgan???
Če boš avto ljubil tako kot ljubiš šport, potem ne skrbi, ne bo te pustil na cedilu. ;)

Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma

Napisal/-a _VeNoM_ Pe dec 24, 2004 5:58 pm

Zlatan_ je napisal/-a:Čak.Če prav razumem ti sploh nisi vozu ampak si bil na parkirišču.A je bil avto prižgan???

kokr vem mu lahk sam na mestu potegnejo ne pa odvzamejo izpit,sevede če je stal zunaj avta pa da so se oni pripeljali!

lp venom

Uporabniški avatar
Roky
Novinec

Kraj: duplek

Napisal/-a Roky Pe dec 24, 2004 5:59 pm

Če je bil avto prižgan, ti lahko opravijo preizkus alkoholiziranosti in s tem tudi če napih vzamejo izpit. Če pa je bil avto ugasnjen na parkirišču in si ti sam noter sedel pol pa ti ga nesmejo uzet.
lp :D

Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma

Napisal/-a _VeNoM_ Pe dec 24, 2004 6:00 pm

Roky je napisal/-a:Če je bil avto prižgan, ti lahko opravijo preizkus alkoholiziranosti in s tem tudi če napih vzamejo izpit. Če pa je bil avto ugasnjen na parkirišču in si ti sam noter sedel pol pa ti ga nesmejo uzet.

v MB al nevem keri lokaciji je ODVETNIK najdel luknjo v zakonu,kajti izpit ti lahko oduzamejo samo če ti naredijo pregled krvi oz. peljejo te na ZD.PREGLED!!
Zadnjič spremenil _VeNoM_, dne Pe dec 24, 2004 6:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Roky
Novinec

Kraj: duplek

Napisal/-a Roky Pe dec 24, 2004 6:02 pm

to kar je _venom_ napisal je tudi ena od varijant, ki ti ostane :)

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Re: Odvzem

Napisal/-a Gricko Pe dec 24, 2004 6:05 pm

cardynal je napisal/-a:Pred pol ure so mi policaji vzeli izpit, ker sem napihal 0,79. Sedaj me zanima ali policaji sploh lahko odredijo preizkus, če ti stojiš na parkirišču?
Hvala za pomoč

LP!

ja zdanič je blo podobno vprašanje in odgovor je DA!!!Razen če je parkirišče zasebno in zagrajeno!!
ostala parkirišča kao spadajo pod držobčino (al državo) in je kao isto kot cesta :?

Če si sedel na voznikovem sedežu in če ja avto bil prižgan, pol si :? nažalost!

Upam da nebo hude kazni, če bi bilo pa to pa novem letu, pol pa bi blo še hujš!!Tko se saj mal lohk "tolažiš". :?

Bo še kakšen pokomentiral in mogoče se motim!!

Uporabniški avatar
cardynal
Novinec

Napisal/-a cardynal Pe dec 24, 2004 6:43 pm

Fantje hvala za odgovore, avto je bil ugašen in parkirišče je bilo od gostilne, se pravi zasebna lokacija. Jaz sem test podpisal in s tem verjetno tudi naredil pizdarijo.
Zadeva je takšna, da policisti niso niti upoštevali 15 min, ampak mi je po 5ih minutah odredil preizkus. Ko sem policista opozoril na to mi je odgovoril, da je premor trajal 15 min. Rekel mi je tudi, da če se z preizkusom ne strinjam, lahko grem na odvzem krvi. Vendar če bi odšel na preizkus krvi bi mi verjetno pokazalo alkohol tudi od včeraj.

Pač uglavnem, ne me obsojat, ampak nisem naredil ničesar narobe, tudi nikogar nisem ogrožal z mojim dejanjem in sedaj prosim za pomoč. Prosim tudi, da mi poveste, kaj lahko napišem v pritožbi.

LP
Cardynal

Uporabniški avatar
AIRbrush
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a AIRbrush Pe dec 24, 2004 7:05 pm

_VeNoM_ je napisal/-a:
Roky je napisal/-a:Če je bil avto prižgan, ti lahko opravijo preizkus alkoholiziranosti in s tem tudi če napih vzamejo izpit. Če pa je bil avto ugasnjen na parkirišču in si ti sam noter sedel pol pa ti ga nesmejo uzet.

v MB al nevem keri lokaciji je ODVETNIK najdel luknjo v zakonu,kajti izpit ti lahko oduzamejo samo če ti naredijo pregled krvi oz. peljejo te na ZD.PREGLED!!

To je bullshit. Nakladanje.

Uporabniški avatar
AIRbrush
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a AIRbrush Pe dec 24, 2004 7:06 pm

cardynal je napisal/-a:Fantje hvala za odgovore, avto je bil ugašen in parkirišče je bilo od gostilne, se pravi zasebna lokacija. Jaz sem test podpisal in s tem verjetno tudi naredil pizdarijo.
Zadeva je takšna, da policisti niso niti upoštevali 15 min, ampak mi je po 5ih minutah odredil preizkus. Ko sem policista opozoril na to mi je odgovoril, da je premor trajal 15 min. Rekel mi je tudi, da če se z preizkusom ne strinjam, lahko grem na odvzem krvi. Vendar če bi odšel na preizkus krvi bi mi verjetno pokazalo alkohol tudi od včeraj.

Pač uglavnem, ne me obsojat, ampak nisem naredil ničesar narobe, tudi nikogar nisem ogrožal z mojim dejanjem in sedaj prosim za pomoč. Prosim tudi, da mi poveste, kaj lahko napišem v pritožbi.

LP
Cardynal

A obstaja varianta da so te prej kje na vožnji vidli al pa kej tazga? Pošl mi PM da ne bom tle do prepira spet privedel ker se preveč folka tu nažalost ne zna normalno pogovarjat.

seicento
Novinec

Kraj: mb

Napisal/-a seicento Pe dec 24, 2004 7:25 pm

kaj se tiče sem proti alkoholikam za volanu tak če so ti ga vzeli ti ga niso brez veze

za to BREZ ALKOHOLA ZA VOLAN!!!!!!!!!!!!!

AJDE

Uporabniški avatar
Župa
Stalni uporabnik

Napisal/-a Župa Pe dec 24, 2004 7:42 pm

seicento je napisal/-a:kaj se tiče sem proti alkoholikam za volanu tak če so ti ga vzeli ti ga niso brez veze

AJDE

Pa a si ti sploh prebral temo?!?!?!?!

Sej ja človk napisu a sploh ni vozu ampak da je sedel v ugasnejem avtu!!!
Lahk da se sploh ni imel namena odpeljat

Lp
NIC HUDEGA NI, CE SE VAM NIC NE DA.
VAZNO JE, DA SE VAM NIC NE VZAME!

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo Pe dec 24, 2004 7:44 pm

seicento je napisal/-a:kaj se tiče sem proti alkoholikam za volanu tak če so ti ga vzeli ti ga niso brez veze

AJDE

ta je bla čist neumesna!!!! :x
Model je napisu da avto ni bil pržgan in da je bil na parkingu eni res ne znate brat?
Drugače pa upam da ti bo ratal dobit vozniško nazaj!

seicento
Novinec

Kraj: mb

Napisal/-a seicento Pe dec 24, 2004 7:46 pm

VIII. PSIHOFIZIČNO STANJE UDELEŽENCEV V CESTNEM PROMETU
IN PROMETNE NESREČE
116. člen

(1) Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu, niti ga začeti voziti, če je pod vplivom alkohola.

(2) Pod vplivom alkohola je voznik, ki ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon ali tudi pri manjši koncentraciji alkohola kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

(3) Količina alkohola v organizmu je določena s koncentracijo alkohola v krvi ali tej ustrezno koncentracijo alkohola v izdihanem zraku.

(4) Ali je voznik pod vplivom alkohola, se ugotavlja s sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom.

(5) Za druge udeležence v cestnem prometu se smiselno uporabljajo določbe prvega in drugega odstavka tega člena.

Koncentracija alkohola v krvi
117. člen

(1) Med vožnjo v cestnem prometu, in ko začnejo voziti, ne smejo imeti alkohola v krvi:
1. vozniki motornih vozil kategorije C, E ali D;
2. vozniki vozil, s katerimi opravljajo javni prevoz oseb in stvari ali prevoz oseb za lastne potrebe;
3. vozniki vozil, s katerimi prevažajo nevarne snovi;
4. vozniki, ki jim je vožnja motornega vozila osnovni poklic, kadar opravljajo ta poklic;
5. vozniki inštruktorji, dokler usposabljajo kandidate za voznike pri praktični vožnji vozila;
6. kandidati za voznike pri praktičnem usposabljanju;
7. vozniki začetniki.

(2) Ostali vozniki imajo lahko do 0,5 grama alkohola na kilogram krvi pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

(3) Voznik oziroma voznik inštruktor, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, se kaznuje za prekršek:
a) če ima od 0,00 do 0,50 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev in 1 do 3 kazenskimi točkami;
b) če ima od 0,51 do 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 35.000 tolarjev in 2 do 4 kazenskimi točkami;
c) če ima več kot 1,11 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 5 do 7 kazenskimi točkami, ali s kaznijo zapora in 5 do 7 kazenskimi točkami.

(4) Voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena, se kaznuje za prekršek:
a) če ima do 0,50 grama alkohola na kilogram krvi in kaže znake nezanesljivega ravnanja, z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev in 1 do 2 kazenskima točkama;
b) če ima od 0,51 do 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 35.000 tolarjev in 2 do 5 kazenskimi točkami;
c) če ima nad 1,11 grama alkohola na kilogram krvi, z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 5 do 7 kazenskimi točkami, ali kaznijo zapora in 5 do 7 kazenskimi točkami.

(5) Vozniku motornega vozila, ki ima v organizmu več kot 1,5 grama alkohola na kilogram krvi, se izreče sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, ne glede na število do tedaj doseženih kazenskih točk.

118. člen

(1) Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu, niti ga začeti voziti, če je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.

(2) Pod vplivom snovi iz prejšnjega odstavka je voznik, pri katerem se s posebnimi sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom ugotovi prisotnost takih snovi v organizmu.

(3) Z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in 5 do 7 kazenskimi točkami, ali s kaznijo zapora in 5 do 7 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.

119. člen

(1) Sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja se izreče, ne glede na število do tedaj doseženih kazenskih točk:
- vozniku motornega vozila, ki povzroči prometno nesrečo in ima v organizmu več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi;
- vozniku motornega vozila, ki povzroči prometno nesrečo pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo.

(2) Sankcija iz prejšnjega odstavka tega člena se izreče poleg denarnih kazni, določenih v točki c tretjega odstavka, v točki c četrtega odstavka 117. člena tega zakona oziroma v tretjem odstavku 118. člena tega zakona.

(3) Sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja se ne izreče vozniku iz prvega odstavka, ki povzroči prometno nesrečo prve kategorije z neznatno materialno škodo.

Preizkus
120. člen

(1) Policist lahko zaradi ugotovitve, ali ima udeleženec v cestnem prometu v organizmu alkohol ali več alkohola, kot je dovoljeno, odredi preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola. Če se s preizkusom ugotovi, da ima voznik motornega vozila v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno, mu policist odredi prepoved nadaljnje vožnje in mu začasno odvzame vozniško dovoljenje, zoper druge udeležence v cestnem prometu pa lahko odredi ukrepe, s katerimi jih izloči iz cestnega prometa. Stroške preizkusa plača udeleženec v cestnem prometu, če se izkaže, da ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon. V nasprotnem primeru stroški preizkusa bremenijo organ, ki je preizkus odredil.

(2) Policist vodi zapisnik o preiskusu, ki ga podpiše tudi udeleženec v cestnem prometu, za katerega je bil odrejen preizkus. Če odkloni podpis, mora policist vzrok odklonitve vpisati v zapisnik in odrediti strokovni pregled voznika.

(3) Udeleženec v cestnem prometu, ki mu je odrejen preizkus s sredstvi ali napravami oziroma strokovni pregled, mora ravnati po odredbi policista. Če strokovni pregled ali preizkus odkloni ali ga ne opravi tako, kot je predpisal proizvajalec sredstev ali naprav, policist to vpiše v zapisnik, odredi prepoved nadaljnje vožnje in odvzame vozniško dovoljenje. Udeleženec v cestnem prometu lahko odkloni preizkus samo iz zdravstvenih razlogov; v tem primeru policist odredi strokovni pregled.

(4) Če udeleženec v cestnem prometu oporeka rezultatu preizkusa, policist odredi strokovni pregled. Na strokovni pregled odpelje voznika s službenim vozilom policist, ki ga je odredil. Stroške prevoza udeleženca v cestnem prometu do kraja, kjer se opravi strokovni pregled, in stroške pregleda, plača udeleženec v cestnem prometu, če se izkaže, da ima v krvi več alkohola, kot to dovoljuje ta zakon. V nasprotnem primeru stroški prevoza in pregleda bremenijo organ, ki je pregled odredil.

(5) Če policist sumi, da je udeleženec v cestnem prometu pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih sredstev, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo, odredi preizkus s posebnimi sredstvi oziroma napravami ali strokovni pregled, mu prepove nadaljnjo vožnjo in začasno vzame vozniško dovoljenje. O morebitnem ugovoru na policistovo odredbo odloči policistov predstojnik takoj, najpozneje pa v štirih urah. Ugovor ne zadrži izvršitve preizkusa oziroma strokovnega pregleda. Stroške prevoza do kraja, kjer se opravi preizkus oziroma strokovni pregled, in stroške pregleda oziroma preizkusa, plača udeleženec v cestnem prometu, če se ugotovi, da je pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih sredstev.

(6) Če policist sumi, da udeleženec v cestnem prometu zaradi duševnega stanja ali telesnih pomanjkljivosti oziroma bolezni predstavlja nevarnost v prometu, ga izloči iz prometa, mu prepove nadaljevanje vožnje in predlaga kontrolni pregled.

(7) Z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev ali kaznijo zapora se kaznujeta za prekršek voznik in voznik inštruktor, ki ravnata v nasprotju s tretjim, ali petim odstavkom tega člena. Poleg denarne kazni ali kazni zapora se vozniku in vozniku inštruktorju izreče tudi sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, ne glede na število do tedaj doseženih kazenskih točk.

Strokovni pregled
121. člen

(1) Strokovni pregled iz četrtega odstavka 116. in drugega odstavka 118. člena tega zakona obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu in odvzem krvi, urina ali drugih telesnih tekočin zaradi ugotavljanja prisotnosti alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki vplivajo na zmožnost udeležbe v cestnem prometu.

(2) Če se ugotavlja samo prisotnost alkohola se lahko opravi strokovni pregled tudi z merilnikom alkohola v izdihanem zraku. Ta pregled lahko opravi policist ali zdravnik.

(3) Če zaradi zdravstvenega stanja ali iz objektivnih razlogov ni mogoče opraviti celotnega strokovnega pregleda, mora zdravnik opraviti tisti del pregleda, ki ga je mogoče opraviti in podati mnenje o znakih vedenjskih motenj, ki kažejo na vpliv alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

(4) O strokovnem pregledu mora zdravnik takoj dati pisno mnenje, kri in urin pa izročiti policistu, ki ju mora takoj poslati v najbližjo pooblaščeno strokovno ustanovo oziroma laboratorij, kjer lahko opravijo analizo. Ustanova oziroma laboratorij mora o rezultatih analize najkasneje v treh dneh obvestiti tistega, ki je odredil strokovni pregled.

(5) Analizo krvi in urina opravljajo pooblaščeni laboratoriji, ki imajo ustrezno usposobljene delavce in opremo.

(6) Laboratorije iz prejšnjega odstavka pooblasti minister, pristojen za zdravstvo ter predpiše način in postopek ustreznih pregledov in analiz.

(7) Z denarno kaznijo najmanj 250.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali zasebni zdravnik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe dec 24, 2004 8:17 pm

nikakor ti nisi policistu dolzn kazat izpita, ce ne upravljas z motornim vozilom.

lahko si na javnem parkiriscu v prizganem avtu, brez problema, in ce pride policaj, si se mu dolzan identificirat, torej z dokumentom ki ima gor tvojo sliko in podatke.

pisi pritozbo in to eno tako mastno. drgac pa policaj ti lahko brkla po izpitu ko si na parkingu samo ce obstaja utemeljen sum da si trenutek pred tem se vozu okol, drgac pa NE!

pa ne serite klanf, po novem letu nebo nc drugac kar se tega tice.

avto je osebna last in lahko notr spis, sexas, jes, poslusas radio, in pazte to; ZA TO NE RABIS IZPITA, izpit rabis samo ko si aktivno udelezen v prometu, oz si biu trenutek pred tem k te policaj rufne za izpit.

drugic k hoce od tebe izpit na parkingu, mu ga ne dat. osebno pa nc vec in nc mn.

pa res ste eni paranoicni. kva je pijes in gres pol v avto in spis, kva je tle narobe? a je bols se furat okol pijn al kva?

@sciento: dej sam un odstavk citiri k prav da to ni res, pa for god`s sake, ce te niti brat niso naucil, nevem kako se lahk pol sploh oglasas. a ni to mal neodgovorno? :roll:

Uporabniški avatar
cardynal
Novinec

Napisal/-a cardynal Pe dec 24, 2004 9:56 pm

@sciento-pizda ka je stabo mislim ej sm reku da ne kr obtozvat za brezveze!!! mislim to se mi pa tak bedno zdi pizd aka pa da se bi teb to zgodlo pol bi mogli pa usi drugi tih bit pa bi ti sprasvau mislim ej finta je v tem nekdo nas je prijavu da se na parkplacu sucemo z rocno in ko so policaji prisli smo mi ze nehali in stALI LEPO NA MIRU vendar ce jaz policaju nebi pokazu prometne in vozniske bi biu verjetno tepen tak veste kak delajo idijoti ne

pac mislij oda so use in tako so me pripravili do pihanja itaq da mi je ponudil tudi odvzem krvi vendar zem ga zavrnil zakaj nebom zdj razglablal pač uglavnem tudi pihat mi je dal po petih minutah kljub temu da sem ga opozoril da sem spil eno pivo itd itd in ko sem mu zacel akadati mi je on zacel groziti kaj ces pol drugega kot pa podpisat....

zau je v sloveniji preljubi kurcevi sloveniji pac sistem tak in dokler se nebo nekdo resno ali pa vec kdo zacel upirati bo pac slo tako naprej dokkler se pa samo tu in tam najde kdo ki se ne strinja bojo pac sluzli na nas racun jz pa vem da morem za tisto denaarno kazen ki sem jo po nepotrebnem dobil posteno delati ....

lp,cardynal

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Pe dec 24, 2004 11:20 pm

Svetujem ti kak obisk pri odvetniku...
Slika

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Napisal/-a GorazdO Pe dec 24, 2004 11:43 pm

Glede na naliman zakon, se da sklepati naslednje:

116. člen

(1) Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu, niti ga začeti voziti, če je pod vplivom alkohola.

Če je res kar praviš - ugasnen motor, nisi vozil, niti nisi začel vozit (za vožnjo se šteje prižgan motor, pa čeprav na dvorišču gostilne); zadevo prespi, jutri pa le pot pod noge - na policijo in stuhtajte kako in kaj;

Tudi morebitna pritožba gre lahko v smeri 116. člena/1. odstavka
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov