GapsoN je napisal/-a:Ne jim dajat prehudih idej...
So pa v tujini tudi detektorji prepovedani... In sploh ni treba, da je priklopljen.
To je res, vendar bi ob poizkusu uvedbe podobnga predpisa pri nas lahko sprožil vprašanje na kak način prepoved pripomore k prometni varnosti. Težava z Evropo v celoti je v tem, da se trend vedno bolj nagiba proti strogi regulaciji prometa, namesto da bi se izboljšavala spretnost in osveščenost udeležencev v prometu. Vožnja nad omejitvijo ni nevarna kot taka, je pa nevarna zaradi ostalih udeležencev v prometu, ki s svojim ravnanjem še dosti bolj ogrožajo varnost ostalih, kot nekdo, ki vozi prek omejitve.
Primer: voziš 200 km/h po prehitevalnem pasu, ko ti naenkrat na levo zapelje vozilo, brez uporabe smernika, ne da bi se voznik prepričal o varnosti menjave pasu. Ker ne moreš pravočasno ustaviti, se zaletiš. Vzrok nesreče? Neprilagojena hitrost vožnje. Tega, da bi se kot vzrok nesreče navedla nepravilna menjava voznega pasu, pač ne gre pričakovati, sploh pa ne pri državi, ki prometno varnost izrablja kot izgovor za polnjenje proračuna (če me spomin ne vara so leta 2003 iz kazni iztržili skoraj 10 milijard SIT - se opravičujem če je podatek netočen) in pri velikem številu udeležencev v prometu, ki avtomobila ne smatrajo kot smrtno nevarne tone in pol jekla, kar roko na srce je, pač pa kot gospodinjski pripomoček.
Vožnja avtomobila se smatra za pravico, ko bi morala biti privilegij. V avtošoli se uči konstantna uporaba vzvratnih ogledal in smernikov (in to PREDEN se menja vozni pas), pa se tega ne drži niti polovica voznikov, medtem ko jih tudi vedno več podnevi vozi z ugasnjenimi lučmi. Seveda to nikakor ne prispeva k nesrečam, ampak so za to 100% krivi brezvestni divjaki, ki v svojih dragih (bogokletstvo) Audijih in Mercedesih vozijo preko 160 km/h.
Osebno mislim, da nekdo, ki med vožnjo ne zmore posvetiti 100% pozornosti prometu okoli sebe in PRAVILNO uporabljati signalizacije, nima kaj početi na vozniškem sedežu. Ko sem nazadnje preverjal, vožnja avtomobila ni bila uvrščena med osnovne človekove pravice, danes pa se očitno smatra za tako. Zato vedno ostrejše omejitve, kljub neverjetno izboljšanim zmogljivostim zavor in podvozja v zadnjih 30 letih. Ne zaradi nekega porasta hudih prekrškov, pač pa zaradi prilagajanja vozniškemu povprečju, ki z leti leze vedno niže.
Kar pa se tiče zgoraj navedenega primera, sam sicer vozim tudi z večjimi hitrostmi, a hvalabogu nikdar ne naletim na tak scenarij, ker v prisotnosti drugih avtomobilov hitrost primerno zmanjšam in to z dobrim razlogom. Zgoraj navedeni primer se je pripetil meni, a pod drugačnimi okoliščinami. Hitrost je bila ubogih 120 km/h, vozil sem mimo kolone vozil, ko je naenkrat, brez opozorila, 15 metrov pred mano, na levi vozni pas zapeljala gospodična s hitrostjo, ki ni mogla presegati 80 km/h. Ne da bi pogledala v ogledalo ali nakazala smer. Na moje trobljenje se je odzvala z žuganjem, češ, divjak.
Pa se je podoben scenarij odvil že večkrat, a sem prepričan da smo uporabniki tega foruma dovolj seznanjeni s stvarmi, ki se odvijajo na naših cestah. Opomba: zgoraj govorim o avtocesti.
Se opravičujem, če sem izbral napačen kraj za pisanje tega posta, ampak vsak dan na cestah vidim preveč neumnosti, da bi lahko mirno prenašal natolcevanja zagovornikov "varne" vožnje. Sploh tistih, ki potem na poti domov iz pisarne ne prižgejo luči, ne uporabljajo smernikov, ne upoštevajo sistema zadrge in še bi lahko našteval.
Lp