Čakal sem pred prehodom za pešce v semaforiziranem križišču. (Mariborčani boste vedeli, katero veliko križišče je poleg modne hiše in citya). No, vglavnem cesta je 3 pasovna (levo/ravno, ravno, desno) in pas za desno je bil zaprt - rdeč semafor. Tam je bila enih 50m dolga kolona, tretja po vrsti sta bila policaja z marico. Ostala dva pasa sta imela zeleno, gužve ni bilo. Pešcev pred semaforiziranim prehodom pa je bilo cca 10. No in naenkrat se pasova za levo oz ravno zapreta - rdeča luč in po cca 2 sekundah skozi križišče(mimo policajev) uleti ženska s petko. Kake pol sekunde pred tem se je zelena prižgala tudi pešcem, tako da so nekateri že stopili na cestišče.
Jaz seveda pogledam proti policistoma, ki sta stvar gotovo videla, jima z glavo in rokami pokažem, češ: kaj ne bosta šla za njo?! in grem čez prehod. Potem sta obadva bulila v mene, kot da sem jaz največji zločinec. Nekaj časa me je sicer melo, da bi poklical na policijo in razložo situacijo, vendar sem vsak dan na cesti in bi si rad prihranil morebitne sitnosti.
Take stvari me res zelo razjezijo in sprašujem se, kaj narediti v tem primeru. Ne zdi se mi fer, da te močno oglobijo, če pelješ po prazni, ravni cesti 10km preveč, ko pa nekdo prevozi rdečo in s tem ogroža varnost večih ljudi pa kot da se ni nič zgodilo. Vse bolj se mi zdi, da gre le za čimhitrejše in čimlažje polnjenje blagajne kot pa dejansko za večjo varnost v prometu. Meriti z radarjem je itak lažje, kot pa loviti prekrškarje.
Sicer pa je ta rdeča luč zelo velik problem, kateremu bi bilo potrebno posvetiti veliko več pozornosti. Vsak dan prehodim kake 3km po Mariboru in ob tem naštejem vsakič vsaj 3 primere, ko folk vozi skozi rdečo. Tudi pri označenih prehodih se kot pešec včasih pošteno načakaš... Le zakaj organi pregona ne posvečajo tej problematiki več pozornosti?? V Avstriji ti recimo vozniki ustavijo že, ko stojiš pred prehodom, pri nas pa si včasih že napol poti čez cesto, avti pa še kar žvižgajo mimo tebe

Naj dodam še, da nimam nič proti policistom, kateri opravljajo svoje delo dobro in v skladu z zdravo pametjo