Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Turbo motorji v formuli 1...

Napisal/-a monster_d So jan 15, 2005 7:17 pm

Glih popoldne sem gledal na enem programu kako se je razvijala formula 1.
V casu 60tih je blo doloceno non turbo motorji in turbo motorji.
So bli za turbo motorje prostornine do 1500ccm za ne turbo pa do 3000ccm.

Zaminivo da je takrat bmw raztural ko so z cestnega avta bmw 2002 turbo (prvi cesti serijski avto z turbino) uzeli motor in ga nafrizirali
TAkrat so spravili na magicno stevilko 1350km pa je bilo za tiste case dost prehudo. DAnasnji dirkalniki pa majo do 1000km.

Aja pa se to mi je blo zaminivo.
Blok motorja za formulo so jemali z starih avtov, oz bmw jev ki so meli prevozenih preko 100k km.
Bloki motorja so bli na pred tovarno, na dezju oz vremenskih razmerah, so pa na njih opravljali malo in pa veliko potrebo... :roll: :?
SEm sam :shock: aaaaaaa
Nic jasno.
STare bloke pa so jemali zaradi tega da se je vidlo ce je zlitina lepo ulita in ce po 100k km ni poclo kaj oz spuslo se tudi dalje nebo.
Skratka sokiran bil :P

lp

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan So jan 15, 2005 7:21 pm

discovery si gledu...

pa formula s 6 kolesi
pa najhitrejša formula vseh časou, k je mela pr stran zavesce, da je biu večji podtlak itd...
fajn ja, sam kaj k je bla takrat varnost u kurcu in so se hitr ubil
podpis

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d So jan 15, 2005 7:23 pm

lublancan je napisal/-a:discovery si gledu...

pa formula s 6 kolesi
pa najhitrejša formula vseh časou, k je mela pr stran zavesce, da je biu večji podtlak itd...
fajn ja, sam kaj k je bla takrat varnost u kurcu in so se hitr ubil

Takrat se niso meli praviga podvozja... v tistih casih je baje dost prehudo blo...
Glede na danes da majo do 1000km pa je to vec kot 20let razvoja podvozja 8)
Sam jao kaj so ze v tistih casih delali

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 So jan 15, 2005 7:26 pm

Leta 1982, ko je blo "najhujše leto s turbo motorji", so se vozili v krstah s preko 1200KM brez vzmetenja.
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin So jan 15, 2005 7:36 pm

Ja takrta je blo zanimivo, to je letelo po zraku, gorelo, eksplozije non stop,
to je bila formula za gledalce!
Ne pa zdaj, tej drkači bi samo miljone vlekli pa sedeli v boxu naj vozi računalnik namesto njih formulo !
Slika
Slika

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan So jan 15, 2005 7:41 pm

Martin je napisal/-a:Ja takrta je blo zanimivo, to je letelo po zraku, gorelo, eksplozije non stop,
Ne pa zdaj, tej drkači bi samo miljone vlekli pa sedeli v boxu naj vozi računalnik namesto njih formulo !
Slika

s tabo bi se zihr vozniki strinjal
ker je res show da umreš v gorečem dirkalniku

zanimiva dirka niso nesreče ampak prehitevanja, odpovedi dirkalnikou itd
sam če je določena ekipa tolk boljša od drugih, se to ne more zgodit, pač je treba počakat, da se določene ekipe česa naučijo
podpis

Uporabniški avatar
Trigger
Novinec

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a Trigger So jan 15, 2005 7:43 pm

Hehe vidim da nisem edini ki spremlja Discovery :bere

Je bla pa zanimiva oddaja, od tega kako so izgledale prve dirkalne steze in do razvoja motorjev. Učnega gradiva kar se hoče.

In aja kar se tiče preformansov tistega BMW-jevega motorja, kdo ve morda se tudi pri ferariju pred dirko moštvo poščije na motor. Bilo bi logično, ker bi bil hitrejši in še med dirko jih nebi tiščalo lulat :lol:

Drgači pa Discovery ROX :woohoo
Ni vse 206 kar se sveti :-)Slika

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So jan 15, 2005 7:43 pm

BMW je pri nastavitvi za dirko dosegal 1350KM. Pri nastavitvi za kvalifikacije so omenja tudi cifra 1500KM !! In to vse iz 1500cc mašine. Takrat se mi zdi da je BMW razturaval.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d So jan 15, 2005 7:47 pm

SAmo meni se zdi da car formule je ze poniknil skor...
Usi avti so skor isto narjeni, uporabljajo iste materiale...
Prevec elektronike...
Ja fack kam gre svet.
Ucasih je blo to nekaj ko je bla zmaga odvisna po vecini od voznika, dandanes ni vec tako.
RAj gledam rally.
Je pa zaminiva zgodovina kak se je razvijalo.

Uporabniški avatar
micek
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a micek So jan 15, 2005 8:05 pm

sem jaz tudi gledal :)
fjuuuunnnnffff pa me ni več

Martin
Novinec

Kraj: Republika Palma di cocco

Napisal/-a Martin So jan 15, 2005 8:26 pm

lublancan je napisal/-a:
Martin je napisal/-a:Ja takrta je blo zanimivo, to je letelo po zraku, gorelo, eksplozije non stop,
Slika

sam če je določena ekipa tolk boljša od drugih, se to ne more zgodit, pač je treba počakat, da se določene ekipe česa naučijo

Vedno nekdo pametuje. Ful je zanimivo ko komu odpove dirkalnik, yes !
Če šoferjom ni kaj prav naj izvolijo sesti za šivalni stroj ali pa z majstrom
zavarit kakšno ograjo ali pa čistit mestne ulice !! Ko jih j.be !
Kakšna ekipa boljša od drugih, o tem sploh ni bilo govora ! Ne stojte zait v drugo temo.
Kaj je bolj zanimivega kot če pripizdijo 4 formule v 8-ih kosih po retilineju :twisted: :bow :yum :vrum :vc
Slika

Uporabniški avatar
Drey #24
Uporabnik

Kraj: Mars, The City Of Vipers

Napisal/-a Drey #24 So jan 15, 2005 8:52 pm

Martin je napisal/-a:
lublancan je napisal/-a:
Slika

Vedno nekdo pametuje. Ful je zanimivo ko komu odpove dirkalnik, yes !
Če šoferjom ni kaj prav naj izvolijo sesti za šivalni stroj ali pa z majstrom
zavarit kakšno ograjo ali pa čistit mestne ulice !! Ko jih j.be !
Kakšna ekipa boljša od drugih, o tem sploh ni bilo govora ! Ne stojte zait v drugo temo.
Kaj je bolj zanimivega kot če pripizdijo 4 formule v 8-ih kosih po retilineju :twisted: :bow :yum :vrum :vc

Kwa da f***, s sezono '98 so začel delat za kao boljšo varnost etc.... takrt so uvedl uporabo gum z žlebovi btw.... 98 je blo pa drgač na derki v Spaju zlo hudo k so se skor usi na štartu razčefukal.... 10 let nazaj bi se pa še kšn ubou u podobni nesreči pomoje.... 8)

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- So jan 15, 2005 9:21 pm

OMFG kolk enga praznega nabijanja sem pa v tej temi prebral...

Fantje sej je vse lepo in prav, samo dejte kakšno knjigo o zgodovini F1 najprej prebrat preden se spravte pisat poste ! ;)

Za začetek bo tale stran kot naročena:

http://www.f1-grandprix.com/history.html

In pa še nekej trditev, ki so me zmotile skozi topic:

1. V 60-tih ni bilo o turbo motorjih ne duha ne sluha v F1. Takra je kraljeval Cosworth DFV V8
2. Tudi leta 1982, ko je blo "najhujše leto s turbo motorji" se niso vozili brez vzmetenja - in podvozje je bilo že kar hudo napredno (če malo pomislim, so današnja podvozja v F1 le kopija takratnih dizajnov...)
3. In že krepko pred sezono '98 so začel delati na boljši varnosti...kot primer je Sir Jackie Stewart že leta 1966 po hudi nesreči v Spa-ju pričel močno kampanijo za izboljšave varnosti v F1...da ne omenjam močnih sprememb pravil ter tudi dizajnov stez (za povečanje varnosti) po smrtni nesreči Senne v Imoli leta 1994
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Avalon So jan 15, 2005 9:56 pm

Mislim govort o formuli1 in pomankanju varnosti moreš biti pa res pacient! Od kje mislite da tovarne vlečejo ideje za varnost v ljudskih vozilih, iz F1, Rallya, in ostalih hitrostno-vzdržljivih preizkušnje???
Nevem veliko o zgodovini F1 ker priznam da me odkar ne dirkajo Senna, Mansel, Hill, Prost in podobni ASI :bow je živa polomija in v Nedeljo zaspim kljub Ališičevem dretju. :roll: Upam, da bojo letošnje spremembe v pravilnkih nekoliko popestrile tekmovanje iz izničile to monotonost. Mislim na prehitevanja med tekmo, ne dominanco Šumija in rdečih.
Varno vožnjo vam želi Avalon.

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT So jan 15, 2005 11:31 pm

Full slicks, ročni menjalniki in dizajn prog, ki omogoča čim več prehitevanja.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne jan 16, 2005 3:33 am

podvozja so mele formule ze skos zelo napredna in danasnja podvozja se ne razlikujejo prou dost od prejsnjih, gume so mel pa narezane ze leta 1967, ko so sploh prisle v formulo siroke gume, in niso vec uporablal tistih tabularjev.

edina stvar k se je v danasnih formulah ful razvila je racunalnik v bolidu, pa nezanimivost dirk.(spet elektronika tm k ji ni mesto) ce ze morjo, pol nej grejo vsi te vozniki rajs na playstation-u odigrt eno dirko, zanimiu bo glih tok, sam da bo 99,99999% cenejs.

racunalnik morjo vsekakor vn fuknt, pa narest formulo1 tako ko je bla v zlatih lertih ne pa ta crap k je zdj.

no pa da nebo kdo reku da si zmislujem z narezanimi gumami, evo

Ferrari 312 z narezanimi gumami, iz leta 1970
Slika
Slika

drgac pa kar se mene tice so mi bli sami avtomobili se najbol usec takrat k so zgledal prblizn tkole:
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne jan 16, 2005 6:02 am

Jap to je bla dobra stara formula...... gladke gume..... Senna..... int ko dalje. Takrat je blo zanimivo.
Drgač pa mal offtopica...... včer ponoč sem gledu neko reportažo na VOX-u sicer ni blo o formuli... blo pa je o oldtimerjih in razvoju motorjev in avtov in tko dalje.Pred letom 1930 so dosegli oz. presegli magično 200kmh..... med tem ko leta 1936 so presegli že mejo 300.(upam da mam prav letnice ker sem napol spal poleg če me pač popravte.) Najbol zanimiv je a blo po drugi svetovni ko so se razvili turbokompresorski motorji (reaktivni motorji) kaj so vse delal...... jao jao gsilsko motorno brizgalno na reaktivni pogon...... Vzad ogenj pri turbini ven...... pa vodo pumpalo..... fak kaj vse so si namisli no..... pa avte na reaktivne motorje..... Renault je celo razvijal tehniko kao mali reaktivn motor ki je gnal dinamo.... ta je polnila akumulatorje..... elek. motor pa je gnal kolesa.... kao hibridni avto.... pa kaj te vem kaj še vse.
No mal oftopica..... sam k je lih približn tema o tem :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Ne jan 16, 2005 9:33 am

andrej777 je napisal/-a:BMW je pri nastavitvi za dirko dosegal 1350KM. Pri nastavitvi za kvalifikacije so omenja tudi cifra 1500KM !! In to vse iz 1500cc mašine. Takrat se mi zdi da je BMW razturaval.

Čakte zdej mal...gor se omenja motor oziroma blok iz 2002 Turbo, tle sedaj prostornina 1500ccm, na vrhu pa prostornina 1350ccm...dejte se uskladit, ker 2002 turbo je imel 2,0 litra prostornine...kaj je zdej res, kaj ni in zakaj se nič ne sklada :?
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Ne jan 16, 2005 11:17 am

Slide je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:BMW je pri nastavitvi za dirko dosegal 1350KM. Pri nastavitvi za kvalifikacije so omenja tudi cifra 1500KM !! In to vse iz 1500cc mašine. Takrat se mi zdi da je BMW razturaval.

Čakte zdej mal...gor se omenja motor oziroma blok iz 2002 Turbo, tle sedaj prostornina 1500ccm, na vrhu pa prostornina 1350ccm...dejte se uskladit, ker 2002 turbo je imel 2,0 litra prostornine...kaj je zdej res, kaj ni in zakaj se nič ne sklada :?

Turbo motorji so bli 1500cc, brez turbine pa 3000. tako sem jz bral nekje na netu. To da so blok potegnili iz 2002 pa jz nevem. 1350 je blo pa KM in ne kubikov. :shock: :shock: :shock: :shock: Na nastavitvah za kvalifikacijski krog pa tudi do 1500KM kar pomeni en konj na en kubik :!: :!: :!: :!: :!:
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne jan 16, 2005 3:00 pm

prva enzotova masina je bla 1.5L V12 imenovala se je 125 to pa zato ker je meu vsak cilindr tocno po 125ccm. pol da bi to masino naredl mocnejso so hotl gor namontirat kompresor, sam se je en stric po imenu Aurelio Lampredi upru in je reku da morjo narest isto masino sam da bo 4.5L. in od tuki izvirajo ferrarijevi v12 motorji.

drgac pa kokr sm js to dojeu so uzel masino iz 2002 samo so dal not bate ki so mel manjsi hod, zato da se je lahko bl vrtel in da je prsl v 1.5L razred.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov