Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Varjenje jekla in aluminija.....kako?!

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 9:49 am

Zivjo...mene me zanima ce kdo pozna kak postopek varjenja jekla in aluminija?..
ne mi rect da se ne da, ker sm vidu kos, ki je bil skupaj zvarjen......prosim ce mi kdo lahlo razlozi kak postopek....
najlepse vam hvala...LP

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 18, 2005 10:51 am

Prit k nm u fabriko pa ti nardimo boga pa pol :P
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 10:56 am

lisko je napisal/-a:Prit k nm u fabriko pa ti nardimo boga pa pol :P

he he....sej ne rabim nic da mi narediste....samo postopek mi rabi za solo...da napisem belo na crnem....ce ne dobim 1 ju3 ;((( dej povej kej prosim...

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 To jan 18, 2005 12:30 pm

Mislš skupaj sešvasat alumini pa jeklo??

To pol ni varjeje ampak spajaknje. Ker kolkr vem je varjenje spajanje dveh istih kovin s pomočjo enake kovine, Spajkanje je pa spajanje dveh različnih kovin s pomočjo ene čist tretje kovine. Kot v štromu recimo. Maš železen kontakt pa bakreno žico pol pa skupi z cinkom "zlotaš".

Če sem zdele hudo v temo brcnu nal me nekdo popravi.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 12:34 pm

andrej777 je napisal/-a:Mislš skupaj sešvasat alumini pa jeklo??

To pol ni varjeje ampak spajaknje. Ker kolkr vem je varjenje spajanje dveh istih kovin s pomočjo enake kovine, Spajkanje je pa spajanje dveh različnih kovin s pomočjo ene čist tretje kovine. Kot v štromu recimo. Maš železen kontakt pa bakreno žico pol pa skupi z cinkom "zlotaš".

Če sem zdele hudo v temo brcnu nal me nekdo popravi.

hmm...ne ne motis se....je prav varjenje.....spajkanje pa je cisto neki tretjega...oz to ki si ti reku..........js pa rabim samo jeklo in aluminij....brez nobene tretje kovine...he he.....

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 To jan 18, 2005 12:44 pm

Ja samo kaj tebe zanima:

- Kako se varo alumini in kakao se vari železo??
- Ali kako se skupaj zavari kos aluminija in ko železa?

Ker v drugem primeru rabš en material ki ga dodajaš da to drži.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 12:47 pm

andrej777 je napisal/-a:Ja samo kaj tebe zanima:

hmm...mene zanima drug primer.....in ne rabis 3. materjala da to drzi skupaj...sm vidu js en zvarjen kos...in je samo alu in fe....nic drugo..
da se pa po posopku varjena s trenjem in eksplozijskega...
samo baje da je se nek postopek s pritiskom......oz aluminiziranjem.....sam ne vec ce je to to....

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Napisal/-a andrej777 To jan 18, 2005 12:51 pm

Dariooo je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:Ja samo kaj tebe zanima:

hmm...mene zanima drug primer.....in ne rabis 3. materjala da to drzi skupaj...sm vidu js en zvarjen kos...in je samo alu in fe....nic drugo..
da se pa po posopku varjena s trenjem in eksplozijskega...
samo baje da je se nek postopek s pritiskom......oz aluminiziranjem.....sam ne vec ce je to to....

No pol je pa še druga varjanta. Jz poznam samo to.

Uporabniški avatar
s8n
Nov uporabnik

Kraj: Tu in tam

Napisal/-a s8n To jan 18, 2005 1:08 pm

Spajanje dveh različnih kovin je zaenkrat možno LE S HITRIM VNAŠANJEM VELIKIH ENERGIJ. :!:

Zaenkrat sta znana le dva 100 % postopka tovrstnega spajanja: eksplozijsko in valjanje.

Pri prvem (zelo poenostavljeno) naložiš oba materiala enega na drugega in nanju kkšno kilco ;) exploziva - pod strahovitim sunkom zraka se materiala dobesedno zlepita skupaj (kot plastelin).

Pri drugem pa podobno zložena materiala zvaljamo pod velikimi obremenitvami, kar pa je vseeno veliko bolj zapleteno od običajnega valjanja in neredko tudi manj uspešno od explozijskega (manjši in ne tako hiter vnos energije)

To je to... (od absolventa metalurgije) ;)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 1:12 pm

s8n je napisal/-a:Spajanje dveh različnih kovin je zaenkrat možno LE S HITRIM VNAŠANJEM VELIKIH ENERGIJ. :!:

Zaenkrat sta znana le dva 100 % postopka tovrstnega spajanja: eksplozijsko in valjanje.

Pri prvem (zelo poenostavljeno) naložiš oba materiala enega na drugega in nanju kkšno kilco ;) exploziva - pod strahovitim sunkom zraka se materiala dobesedno zlepita skupaj (kot plastelin).

Pri drugem pa podobno zložena materiala zvaljamo pod velikimi obremenitvami, kar pa je vseeno veliko bolj zapleteno od običajnega valjanja in neredko tudi manj uspešno od explozijskega (manjši in ne tako hiter vnos energije)

To je to... (od absolventa metalurgije) ;)

waa...mega....sej to glede eksplozijskega sm ugotovu da je to to.....glede valjanja se mi je tui zdelo samo nism nasu nic zanesljivega........in kaj kako presanje z velikimi pritiski?....
ej a varjenje z elektronskim snopom v vakumu?...se bi dalo?....
ej a mas maybe kej literature o tem?..kako knjigo al podobno??
hvala ti ;)

Uporabniški avatar
s8n
Nov uporabnik

Napisal/-a s8n To jan 18, 2005 1:43 pm

Glede ostalih postopkov (tudi plazmatsko in lasersko varjenje) je tako kot pri ostalih vedah - obstajajo teorije, laboratorijski procewsi in morda celo manjši obrati - a nič oprijemljivega, sploh pa ne zanesljivega.

Kar se pa literature tiče: kot se za obsolventa spodobi sem trenutno dalec od knjig, pa tolko več na forumu :lol:

To kar sem napisal je bolj iz moje glave in izkušenj... ;)

Uporabniški avatar
tj
Novinec

Kraj: Polzela

Napisal/-a tj To jan 18, 2005 1:58 pm

Pol maš pa še uporovno varjenje ot "točkanje", kjer kodama vtakneš med 2 elektrodi in skozi za kratek čas spustiš zelo velik tok (okoli 500A - odvisno pač od debeline, materialov ipd). To seveda pri zelo majhni napetosti, samo nekaj voltov. Da bolje "prime" se doda tudi kakšna srebrna "spajka", lahko v obliki praha, paste ipd.

No toliko od računalničarja :P ; če sem kej zabluzil, pa bo že kdo popravil!

lp
Slika
Caliber CA1375 + Blaupunkt VW300 + Missy Elliott: "Pass That Dutch" = 142dB

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 2:14 pm

s8n je napisal/-a:Glede ostalih postopkov (tudi plazmatsko in lasersko varjenje) je tako kot pri ostalih vedah - obstajajo teorije, laboratorijski procewsi in morda celo manjši obrati - a nič oprijemljivega, sploh pa ne zanesljivega.

Kar se pa literature tiče: kot se za obsolventa spodobi sem trenutno dalec od knjig, pa tolko več na forumu :lol:

To kar sem napisal je bolj iz moje glave in izkušenj... ;)

hmm.....ja no......js sm zdaj koncal...in sm nastel postopke.... varjenja s trenjem, ki je 100% aluminij na jeklo.
Pol sm dal ultrazvočno, ki je samo za alu-zlitine na jeklo.
in se eksplozijskega ki je tui 100% alu na jeklo.
ne vem no....to bo to kaj sm dobil konkretnega.....

Uporabniški avatar
s8n
Nov uporabnik

Napisal/-a s8n To jan 18, 2005 3:10 pm

Pol maš pa še uporovno varjenje ot "točkanje", kjer kodama vtakneš med 2 elektrodi in skozi za kratek čas spustiš zelo velik tok (okoli 500A - odvisno pač od debeline, materialov ipd). To seveda pri zelo majhni napetosti, samo nekaj voltov. Da bolje "prime" se doda tudi kakšna srebrna "spajka", lahko v obliki praha, paste ipd.

NAU ŠLO! ;) Prvič, ker ga je zanimalo kako se to spaja brez dodanih materialov, drugič pa zaradi njegovega opisa "videnega" spoja, ki zagotovo ni bil točkast - četudi je morda res držal (naši profesorji ga absolutno odsvetujejo za spajanje različnih materialov). :roll:

Smo pa na faxu seveda probal varit tudi tako kot si ti opisal in večino spojev smo lahko odtrgali že z rokami, ostali so imeli pa zanemarljive mehanske lastnosti... ;)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo To jan 18, 2005 3:13 pm

s8n je napisal/-a:Pol maš pa še uporovno varjenje ot "točkanje", kjer kodama vtakneš med 2 elektrodi in skozi za kratek čas spustiš zelo velik tok (okoli 500A - odvisno pač od debeline, materialov ipd). To seveda pri zelo majhni napetosti, samo nekaj voltov. Da bolje "prime" se doda tudi kakšna srebrna "spajka", lahko v obliki praha, paste ipd.

NAU ŠLO! ;) Prvič, ker ga je zanimalo kako se to spaja brez dodanih materialov, drugič pa zaradi njegovega opisa "videnega" spoja, ki zagotovo ni bil točkast - četudi je morda res držal (naši profesorji ga absolutno odsvetujejo za spajanje različnih materialov). :roll:

Smo pa na faxu seveda probal varit tudi tako kot si ti opisal in večino spojev smo lahko odtrgali že z rokami, ostali so imeli pa zanemarljive mehanske lastnosti... ;)

he he....ja ja.....brez dodanega materjala..
ej js sm nasu eksplozijskega, ultrazvocno in s trenjem...bo qool? ;)
LP

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 To jan 18, 2005 3:34 pm

lenivec je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a: Maš železen kontakt pa bakreno žico pol pa skupi z cinkom "zlotaš".

z cinom, ne cinkom.

S cinom, ce ze :D

Uporabniški avatar
tj
Novinec

Kraj: Polzela

Napisal/-a tj To jan 18, 2005 3:59 pm

s8n je napisal/-a:Pol maš pa še uporovno varjenje ot "točkanje", kjer kodama vtakneš med 2 elektrodi in skozi za kratek čas spustiš zelo velik tok (okoli 500A - odvisno pač od debeline, materialov ipd). To seveda pri zelo majhni napetosti, samo nekaj voltov. Da bolje "prime" se doda tudi kakšna srebrna "spajka", lahko v obliki praha, paste ipd.

Hmmm, pol pa ti povej našim mašinam (za razrez vdnikov ipd. v firmi), ki imajo aluminijaste "mizice" pritočkane na jeklene nosilce, da morajo takoj dol popadat!!

Pa kontakti, ki jih izdelujemo: jeklena vzmet + bakrena žica - to se mora pol tud razletet al kaj? :P No pa se ne 0,5mm2 žica pritočkana na to vzmet pri nas drži tipično od 140 - 160N, v bistvu se žice pocufajo prej kot, da bi spoj spustil...

Sej pravim, js sem računalničar, pa to ni moje področje - vem pa iz prakse kaj se dela...
Slika
Caliber CA1375 + Blaupunkt VW300 + Missy Elliott: "Pass That Dutch" = 142dB

Uporabniški avatar
s8n
Nov uporabnik

Napisal/-a s8n To jan 18, 2005 5:12 pm

Hmmm, pol pa ti povej našim mašinam (za razrez vdnikov ipd. v firmi), ki imajo aluminijaste "mizice" pritočkane na jeklene nosilce, da morajo takoj dol popadat!!

Pa kontakti, ki jih izdelujemo: jeklena vzmet + bakrena žica - to se mora pol tud razletet al kaj? No pa se ne 0,5mm2 žica pritočkana na to vzmet pri nas drži tipično od 140 - 160N, v bistvu se žice pocufajo prej kot, da bi spoj spustil...

Sej pravim, js sem računalničar, pa to ni moje področje - vem pa iz prakse kaj se dela...

HEEEEEEEJ! Pa nism reku, da ne drzi, samo da so spoji nekakovostni. (Npr: ce bi imel mizico spojeno iz enega - keterega koli od omenjenih dveh - materiala bi bile njene mehanske lastnosti zagotovo boljše kot so sedaj.) ;) BTW Seveda pa s previdno izbiro predstavnikov posameznih kovin lahko dosežemo veliko bolj kakovostne spoje med njima (legirni elementi (primesi) pac). :roll:

Kar se pa spajanja bakra in jekla tiče: spajanje le-teh sploh ni problem, ker vse kar potrebujes je (al pa se to ne) jeklo z visoko vsebnostjo bakra. ;)

V NOBENEM PRIMERU pa kakovostni(!) var (spoj) ne popusti prej kot material sam. :!: V najslabsem primeru poci TVC (toplotno vplivna cona), ki je del med varjenjem pregretega osnovnega materiala. ;)

A bo :?:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov