Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Vklop 4 smernikov pri vzvratni vožnji - avtomatika

Napisal/-a reber Sr jan 19, 2005 10:55 am

Zanima me, glede na zakon, ki pri vzvratni vožnji narekuje vzvratno vožnjo z vklopljenimi 4 smerniki, kaj menite o tem, da bi namesto ročnega vklapljanja 4 smernikov to delo opravila avtomatika.
Je pa še ena razlika med starim zakonom in novim namreč novi zakon tudi natančno določa, da pri vzvratnem parkiranju ali obračanju pa morajo biti vklopljene smerne utripalke in ne vse 4 utripalke. Po starem zakonu to ni bilo natančno določeno in je bilo rečeno samo 4 smerniki. Glede na novi zakon tudi stare avtomatike dejansko niso več primerne, saj mora avtomatika zaznati vklopljen levi ali desni smernik in se v tem primeru sama izklopiti kljub vzvratni vožnji.
Torej delovanje avtomatike bi bilo naslednje: pri vzvratni vožnji brez vklopljenega levega ali desnega smernika bi utripale 4 utripalke, v primeru da je vklopljen levi ali desni smernik pa bi utripal samo vklopljeni smernik. Tako ne bi bilo treba vklapljati stikala za 4 smernike pri vzvratni vožnji in spet izklapljati pri nakazovanju smeri ali izklapljati pri prenehanju vzvratne vožnje ....
Vprašanje je torej, koliko vas je oziroma kaj menite koliko ljudi bi to vgradilo v svoja vozila oziroma dalo vgraditi (če bi bila cena cca 10ksit max, predvidena cena cca 8ksit)
Začel sem z razvijanjem omenjene avtomatike, zato rabim vaša mnenja in kasneje tudi nekaj ljudi, ki bi si to testno vgradili v svoja vozila, seveda za minimalno ceno ali pa skoraj brezplačno. Tehnična razprava je tekla tudi tukaj http://www2.maxi.si/phpBB2/viewtopic.php?p=10934#10934
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Sr jan 19, 2005 10:58 am

mislm da se pr vag grupi samo prklop auto na računalnik in to vklop
vsaj tko so nekateri razlagal
podpis

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 19, 2005 11:23 am

To z VAG COM zadevo je tako: (sem ravnokar preveril na pooblaščenem servisu za VW in škoda) v bistvu je to možno, ravno tako za vklop dnevnih luči, je pa tukaj še ena zadeva, namreč ta računalnik, ki je serijsko noter sicer funkcijo podpira, vendar manjka tukaj izvršilni člen. Kaj je izvršilni člen? to je modul, ki je povezan z glavnim računalnikom in napajanjem in vklopi določeno funkcijo. Če tega modula ni, stvar ne dela iz čisto preprostega razloga. Torej, nekateri avto mogoče zadevo že imajo in jo je potrebno samo vklopit, tisti pa, ki nimajo, in pa starejši avti z drugačno električno vezavo pa potrebujejo dodelavo

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jan 19, 2005 12:31 pm

Jaz mam u gatraži pred mojo petko tole vezje...... sam zmontirat ga še morm..... je pa iz pičlih treh relejev......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Sr jan 19, 2005 12:42 pm

10k SIT :lol:
Proizvodna cena pa max 1000SIT !

Pretiravas

Chip

Twingo 16V
Nov uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a Twingo 16V Sr jan 19, 2005 12:50 pm

Js sem že to zmontiral na več 10 avtomobilov in cene ne morš dat večje kot pa okrog 5k ker ti 10k nebo hotel noben dat!!!
To je moje mnenje!!! Če si dražji sam rečejo "bom pa sam prižigal za 10k"!!!!!!
;) ;)

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 19, 2005 1:46 pm

Proizvodna cena samo za material res znese nekje cca 1000-1500 sit + ohišje in na koncu znese tudi 2ksit, seveda pa je odvisno od izbora materiala, kakšne kvalitete je. Potem je tukaj še delo za sestavljanje in najdražji del je razvoj. Ceno cca 10ksit sem mislil z montažo vred, sem prej pozabil napisat, cena avtomatike pa bi bila res nekje okrog 5 ksit.
Kdor pa raje sam prižiga za 10ksit je pa njegova izbira, in ko bo prvič pozabil in ga bo dobil še en zoprn policaj, bo tistih prišparanih 10ksit hitro pognal.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Sr jan 19, 2005 1:51 pm

če to resno zastavš, pol kupš večje količine in dobiš popuste
vse skp pride 1500 stroškou
če ti to z montažo prodajaš brez računa za 5000
si kr dost zaslužu
podpis

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Sr jan 19, 2005 2:10 pm

Ja je kr pametno met avtmatsko to naštimano ker sam sigurno v 90% primerih ne uporabljam smernikov. Kolk je pa kazen??

P.S. reber si že pogledal za ploščice za ojačevalc??(450W). sem kmal po novem letu pisal na mail pa nevem al nisi dobu al pozabu.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Van
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a Van Sr jan 19, 2005 2:34 pm

To je taka malenkost tisti smernik vklopit, da se ne splača kakšno zadevo sploh montirat naknadno. Zguba časa.
Omejitve so stare kot človek.

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Sr jan 19, 2005 3:05 pm

vedet moraš, da je že 5000 sit krepka cena glede na to, da nimaš za to opravljenega nobenega A-testa in ne daš računa. V kolikor ti taka zadeva npr. naredi kurčlus, zgori ali povzroči motnje v računalniku seveda ti ne boš nič kriv... Saj verjamem, da so materiali super, gradnja ravno tako, da o zasnovi ne govorim, pa vendarle - jamčiš za kakršnekoli napake pa vendar ne...

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Sr jan 19, 2005 3:18 pm

ne se smejat... al pa karkol, mene inštruktor uči da se ustaviš z desnim, daš v R priklopiš use 4, nato pa zapelješ nazaj v box.
me uči narobe? :?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Sr jan 19, 2005 3:28 pm

Nejko87 je napisal/-a:ne se smejat... al pa karkol, mene inštruktor uči da se ustaviš z desnim, daš v R priklopiš use 4, nato pa zapelješ nazaj v box.
me uči narobe? :?

ne
tko morš narest po novem
izjema je edin zavija nje v rikverc - recimo obračanje v stransko ulico, takrat morš met pa vklopljen sam desn žmigavc
podpis

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Sr jan 19, 2005 7:25 pm

No, pustmo zdaj ceno avtomatike, ker bistvo vprašanja je, koliko ljudi naj bi to imelo in koliko je to praktično. Cena je sorazmerno visoka, vsaj moji izdelki, ker pri meni ni kompromisov. Pri meni je kvaliteta na prvem mestu, varnost vgrajenega tudi, tako da je cena na mestu. Zadeva mora biti narejena tako, da ni nobenih problemov tudi ob največjih traparijah. V nobenem primeru se ne sme nič vžgati, ne sme vplivati na original inštalacijo, mora imeti možnost izklopa, v glavnem kot noč in dan drugačno kot neka kitajska poceni jajčka.

Komentarji na temo nekih blazno nizkih cen in preprostosti tukaj niso na mestu, saj take rešitve niso možne, kdor pa je tak junak čarovnik pa naj to dokaže.
Druga stvar ki je tukaj, je pa to, da je stvar komercialnega namena in tukaj se cena nabija, ker je treba nekaj zaslužit. Zaslužit pa ne na račun nekih zanič j**c, ampak na račun praktičnosti in 300% kvalitete.
Izdelek je vreden toliko, za kolikor se ga da prodat in ni važno ali je v izdelek vloženega 1000sit materiala ali pa 5000 sit in se ga prodaja za 10000sit.

Druga stvar pa je, da bo tale omenjeni projekt tudi javno objavljen na moji spletni strani in kdor hoče lahko zadevo naredi sam in potem govori o ceni, in pa na koncu se poleg tega išče junak ki bo zadevo naredil boljšo in cenejšo in v skladu z novim zakonom.
Ne glede ali bo zadeva free in javno objavljena do potankosti, bo stvar hkrati tudi komercialna, komercialna pa za tiste ljudi, ki si ne znajo sami narediti.
Kdor bo delal po mojih načrtih pa naj vsaj uporabi moje ime, oziroma nick name.
Bo pa zadeva v kratkem zunaj, saj so testi že opravljeni.

Še vedno iščem osebke, ki bi testirali zadevo, naj se mi javijo, po možnosti naj bodo iz okolice Bleda. Vabljeni !

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če jan 20, 2005 4:08 am

hmm :)

js se nikol v zivljenju nism v osebnem avtu za rikverc dau 4 zmigavcev :D

se mi ze bol logicno zdi to da bi pac tud za rikverc dau zmigavc tko ko za naprej.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Če jan 20, 2005 9:22 am

Marsikaj se nam zdi logično in prav, na koncu pa moramo delat tako kot pravi zakon, pa naj bo logično ali ne, žal.
Meni je tudi odveč vklapljati stikalo, ravno tako prižigat luči podnevi, zato pa to dela elektronika namesto mene.

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Če jan 20, 2005 11:25 am

Zdej me pa nekaj zanima npr. alfa 155 se mi zdi da ima original naštimano da ko daš rikverc ti utripajo vsi 4 smerniki. Kako naj bi potem dal ti samo npr levi smernik za rikverc če ima avtomatsko vse 4 in pol ti bo kaps zacolal 40 jurijev al kolkr je že :?:

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če jan 20, 2005 4:28 pm

Fiat Tipo je napisal/-a:Zdej me pa nekaj zanima npr. alfa 155 se mi zdi da ima original naštimano da ko daš rikverc ti utripajo vsi 4 smerniki. Kako naj bi potem dal ti samo npr levi smernik za rikverc če ima avtomatsko vse 4 in pol ti bo kaps zacolal 40 jurijev al kolkr je že :?:

jah drzava more od necesa zvet :lol:

sploh pa a je komu kaps ze zacolal ker ni meu 4 zmigavcev pr rikvercu?

Uporabniški avatar
206freak
Nov uporabnik

Napisal/-a 206freak Če jan 20, 2005 4:39 pm

Men so to težavo odpravli na servisu. Vgradijo en rele, to je to. Drugače je pa za P206 prišlo mal čez 4ksit skupaj z delom.
Life is fun!

Van
Novinec

Napisal/-a Van Če jan 20, 2005 5:09 pm

reber je napisal/-a:Marsikaj se nam zdi logično in prav, na koncu pa moramo delat tako kot pravi zakon, pa naj bo logično ali ne, žal.
Meni je tudi odveč vklapljati stikalo, ravno tako prižigat luči podnevi, zato pa to dela elektronika namesto mene.

Res ne morem razumet, kako je npr. težko prižgat luči ali pa dati žmigovc, saj je
to manjša in lažja kretnja, kot pa recimo če nesemo žlico v usta.
Res je lepo imeti avtomatiko v avtu, ampak za vsak dr.. je pa tudi ne rabimo.
Omejitve so stare kot človek.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov