Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Kraj: Promised Land

Še ena blodnja o homologaciji

Napisal/-a HORSE Pe jan 21, 2005 9:15 am

Upam, da me ne boste takoj poslal na vlak za Banovce, samo nekako teh filozofiranj nisem zasledil na forumu oz. sem se zgubil med vsemni temami, ki vsebujejo besedo "homologacija".

Včeraj sva se s fotrom pogovarjala o vseh teh homologacijah in mu ni bil všeč proces, skozi katerega moramo vsi, ki kakorkoli predelamo svoje avtomobile. Naj povem, da moj oča niso pravnik, je pa zaposlen na ministrstvu za pravosodje in ima velko opravka s samimi zakoni in tem sranjem...

On trdi, da je vsak avto (model), ki ga uvoznik (npr. Posche slovenija za VW) homologira oz. homologira njegove sestavne dele. Med njih tudi sodijo kolesa oz. pnevmatike, ki jih imamo vsi že v štartu napisane v homologacijskem kartončku.

Skratka, da ne zabredem predaleč - nosilec radijske natene (sepravi tista zadeva, v katero ušraufam anteno) ni homologiran oz. ga ni na nekem spisku homologiranih zadev. Svtar je taka, da naj bi jaz lahko zamenjal ta nosilec z lobanjo s premerom 30cm, pa mi ne bi bilo treba homologirat zadeve, med tem, ko le homologacija potrebna, če zamenjam sestavne dele vozila, ki so na homologacijskem spisku, pa moji novi odstopajo od predpisanih karakteristik. Takrat se odpravim na LPP, kjer mi "strokovjnaki" to pregledajo in rečejo: "O.K., tole je dovolj oz. še bolj funkcionalno kot original, lahko imaš gor..."

Kakšni so komentarji? Sva s fotrom čisto preveč zabluzila, mogoče pozabila še na kakšen zakonski člen, ki razvrednoti to homologacijsko zadevo, če ima policaj kapo na glavi... :roll:
Slika

Uporabniški avatar
Zupo
Nov uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Zupo Pe jan 21, 2005 9:22 am

če maš prov, častim rundo :?
What we do in life, echoes in eternity....

Uporabniški avatar
STABI
Nov uporabnik

Napisal/-a STABI Pe jan 21, 2005 9:52 am

Mislim da ne bo šlo, proizvajalec je homologiral vozilo kot celoto, dloločeni deli so samo dodatno opredeljeni v homologaciji. Ker tak nosilec antene ni v serijski proizvodnji (čeprav bi mogoče dobro zgledal :D ) bi moral napravit homologacijo. Po moje proizvajalec ko homologira določen avto homologira tudi vse serijske sestavne dele ki jih vgrajuje.

Casper7
Nov uporabnik

Napisal/-a Casper7 Pe jan 21, 2005 9:52 am

ja jst tut častim rundo če maš prav.
Lp.

voltage
Stalni uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a voltage Pe jan 21, 2005 9:54 am

a se ga ti skupj s fotrom zadevaš :har :] k te bo kaps ustavu ga upraš kua si on misl o temu... pa to pol k se bosta že zmenila da lahko greš an :]

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Napisal/-a HORSE Pe jan 21, 2005 10:01 am

voltage je napisal/-a:a se ga ti skupj s fotrom zadevaš :har :] k te bo kaps ustavu ga upraš kua si on misl o temu... pa to pol k se bosta že zmenila da lahko greš an :]
...a še enga pokadit? :P

Nevem no... Sej pravm, nimava vse ustrezne podlage, da bi to lahko točno določla, samo sva mela pač debato o tem in je on še mal svojga znanja ukluču notr. Je pa tut res, da se cajti spreminjajo, fotri pa starajo...
Slika

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Pe jan 21, 2005 10:39 am

avto je v celoti homologiran
ceu auto
vsi sestavni deli
in način kako so sestavljeni
zarad zdrave pameti, pa v homologaciji ni vpisan vsak šrauf
sej če bi prebral mau zakon tm piše da je vozilo homologirano v celoti

enako pravico maš tud ti, ko daš na auto vse spojlerje in ostalo kramo lahko auto v celoti homologiraš
podpis

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Pe jan 21, 2005 2:08 pm

če bi bilo tako, da bi rekli za vsako zadevo, ki je "boljša" od originala, bi pokazali avto z litimi feltnami in širšimi gumami, pa bi rekli, "ok, boljša lega na cesti, manjša poraba, manjše onesnaževanje okolja (zaradi teže platišča), boljša oprijemljivost cestišča, boljša zavorna pot itd. zaradi širše gume" ampak ne! to ni serijsko, to se mora homologirat in je strogo prepovedano brez pregleda to dat gor.
Slika

Dego
Novinec

Napisal/-a Dego Pe jan 21, 2005 2:24 pm

Casper7 je napisal/-a:ja jst tut častim rundo če maš prav.
Lp.
Francozi delajo parfume, nemci pa avte!

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Napisal/-a HORSE Pe jan 21, 2005 2:34 pm

RegY je napisal/-a:če bi bilo tako, da bi rekli za vsako zadevo, ki je "boljša" od originala, bi pokazali avto z litimi feltnami in širšimi gumami, pa bi rekli, "ok, boljša lega na cesti, manjša poraba, manjše onesnaževanje okolja (zaradi teže platišča), boljša oprijemljivost cestišča, boljša zavorna pot itd. zaradi širše gume" ampak ne! to ni serijsko, to se mora homologirat in je strogo prepovedano brez pregleda to dat gor.

Za feltne valda, da mora bit pregled, samo za nosilc antene pa pomojem ne bi smel bit potreben...
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov