Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Mihc
Novinec

zanimiva primerjava med dieslom pa bencinom

Napisal/-a Mihc To feb 08, 2005 8:56 pm

mal sem gledu po perolovih tabelah in je koncno prislo do tega pojava sama gola cena diesla v pimerjavi z bencinom ( s tem mislim brez trošarin ter davka) je za 10 sit visja

zgleda da ker veliiiko ljudi sedaj kupuje ratatatata :) koncno poraba diesla tok narastla da je postal drazi

men se je to ze prej zdel zanimivo ker dejansko iz surove nafte pridobijo 40% bencinov ( raznih oktanov) ter cca 15% dieselskega goriva

tako da ce se bodo se tako noro kupovali diesli kar opazam da se ker vsak ta 2 ma ze en ratatata bo postal diesel obcutno drazji kot bencin nic bom jaz kr ostal lepo pri bencincu pa obrate nabiju :twisted:
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo To feb 08, 2005 9:01 pm

ja ja js se s tabo strinjam.....benzinca in caw...ker itaq zdaj waa....disel manj pije...samo posledica tega bo da bo ful folka kuplo disla...in itaq da se bo cena disla dvignila, tko kot se dvigne cena dizelskih avtov..........in tko da bo z dizlom se vec stroskov kot je z benzinom.....
benz...rulz.... :___o

Uporabniški avatar
cagiva
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Re: zanimiva primerjava med dieslom pa bencinom

Napisal/-a cagiva To feb 08, 2005 9:03 pm

Mihc je napisal/-a:
tako da ce se bodo se tako noro kupovali diesli kar opazam da se ker vsak ta 2 ma ze en ratatata bo postal diesel obcutno drazji kot bencin nic bom jaz kr ostal lepo pri bencincu pa obrate nabiju :twisted:

Tko se govori!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Takih je vse manj pr nas, kaj ti bo traktor če lahko prizaneseš ušesom in kupiš bencinarja :twisted:
Born to be free

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker To feb 08, 2005 9:19 pm

cagiva je napisal/-a:
Mihc je napisal/-a:

Takih je vse manj pr nas, kaj ti bo traktor če lahko prizaneseš ušesom in kupiš bencinarja :twisted:

A kaj ti bo traktor? Ko ga boš prodajal boš zanjga veliko bolj smiselno ceno lahko postavu in tak denar tudi dobil, bencinarja boš pa lepo ohranjenega prodajal lahko za drobiž ;)

Čeprav osebno sem tudi za bencinarja... :)
Če je ravno, ni zabavno.

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc To feb 08, 2005 9:21 pm

ej mores gledat v prihodnost ko bo dizel drazji kot benz in bo pol bos cenovno na enakem na prevozen km mislim ker se bo zglihal z benzom ker bo benz cenej posledicno ne povprasevanje po avtih z dislom vpadlo in s tem tudi cena drugace pa saj ko sem gledu cene nove ibize pa razlika med benzom pa dislom pada

tko da mislim da se je do sedaj splacal met kakega tdi jevca samo cez kake 2 leti pa ze vprasanje ker ce gledas sedej prihajajo motorji z direktnim vbrizgom in z visjimi kompresijami nasledna evolucija otto motorja je pa da se bo pustil da bo delno klenkal sam bencinar ker tm so se skrite razerve tako v moci kot v kompresiji

Uporabniški avatar
CST™accim
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CST™accim To feb 08, 2005 9:43 pm

borut007 je napisal/-a:Vsem forumom in njihovim uporabnikom predlagam neke vrste PAKT STABILNOSTI, v katerem bo vsak podpisal, da ne bo nikoli več delal primerjave med dizlom in bencinarjem.
Vsaka takšna tema o primerjavi med dizlom in bencinarjem se je začela in končala s kreganjem. Še vedno pa se je prišlo le do dveh zaključkov:
1.Vsak ima prav!
2. Vsak hvali svojega konja!

Jaz vam podajam še en zaključek:
3. Bencinar in naftar sta neprimerljiva.

mhm točno..ubistvu..nevem..enmu mogoče ustreza tip vožnje recimo bencinarja, drugemu pa spet dizla. od štarta do nevem vožnje v nižji prestavi, izkoriščanje navora, izkoriščanje visokih vrtljajev..ok zdj sem kr nekam zabluziu.. :lol:

anyway..raj mam bencinar, ker mi bolj ustreza, čeprau dizel ni slab. (spet kr nekej)

mah..nabijam ...anyway..zanimiva primerjava ja :D

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc To feb 08, 2005 9:56 pm

ne pluvam ne po enem ne po drugem samo govorim kaj opazam skratka da ne bo vec cena na prevozen km cenejsa kot z bencinom to hocem rect

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 To feb 08, 2005 10:20 pm

Traktor powaah rulz... :twisted: :twisted: :twisted:
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash To feb 08, 2005 10:21 pm

Ma hmal ne bo ne enga, ne druzga, ker bo nafte zmankal

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc To feb 08, 2005 10:32 pm

jah tko je ne sedej saj koker kazejo prognoze je dejaske nafte dovol se za 40 let eni celo pravjo 50 je pa en drugi problem kolicina crpanja nafte ... trenutno veliko drzav ki crpa nafto na maximumu kar imajo kapacitet tukaj mores se upostevat da pri priblizno 50% teh drzav kolicina nacrpane nafte na dan vpada pac ker se nihova naftna polja pocasi iztrosajo tako da nej bi globalno gledano kolicina nacrpane nafte zacela vpadat tm od 2007 do 2010 medtem pa potreba po nafti raste cca 2% na leto ... skratka .. ce gledas iz te smeri bo tudi manj nafte

pa recmo da bo do takrat pocasi slo do razmerja dizel in bencin (mislim v avtih) 50 : 50 sedej pa upostevaj razmerje kok derivatov dobis iz enega sodcka nafte (40% benza 15% diesla ostalo so se kerozin , in bolj gosti derivati ce je ze kdo gledu naftno vrelno krivuljo potem ve kaj ) bo nafta drazja

to pa zato ker bo enako povprasevanje tako po bencinu kot po nafti samo problem bo da bo bencina kolicinsko vec kot nafte in s tem lahko ves da vecje kot je povprasevanje po zadevi katere je manj vecja cena (sej ves naprimer titanium)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To feb 08, 2005 10:46 pm

Sam skregat se ne tuki.... ker take teme vedn pridejo do kreganja....
Bencin je bencin... in mislim da bencinski motorji ne grejo na kaj drugega kot bencin (ok plin ) če ne me naj nekdo poprav...... medtem ko dizli laufajo tud ne jedilno olje...
Tko da mislim da ma dizl u tem rahlo prednost....
Sam osebno pa se nekak ne morm odločit keri je bolši...... za dolge ture pa umirjeno vožnjo dizl..... za kratko prčkanje pa navijanje u obrate pa bencinc....
Pač moje mnenje
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Napisal/-a Spyker To feb 08, 2005 11:12 pm

Se je treba pa zavedat da dizel se bo res dražil in nikol več ne bo tako poceni kot je bil včasih. Tud bencin se bo dražil ampak mogoče ne ravno v razmerju z dizelskim gorivom. Vsi se zavedamo da nafte ni več v obilici in kot je že nekdo omenil je res da naj bi je bilo še za približno 40 - 50 let. In ker se tega vsi tudi zavedajo potem se bo črpanje nafte postopoma začelo počas upočasnjevati ker bodo hoteli to dobo zvišati. In vemo da več nafte ko prečrpajo na dan, cenejši je sodček nafte na svetovnem trgu in to vpliva tudi na cene pri nas. Če pa nafto črpajo z manjšimi kapacitetami dnevno potem je že na svetovnem trgu cena za sodček nafte dražja in seveda tudi pri našem petrolu (tukaj ima itak tudi država prste vmes).

Bo pa človek v teh letih pogruntal vse skupaj tako da nafte čez 40 let ne bomo sploh več potrebovali. Trenutno so vsa drugačno-energetska prevozna sredstva daleč predraga za serijsko proizvodnjo. Pogon na vodik je itak prenevaren vsaj zanekrat, mislm da bo posebno mesto pogonske energije našel dizelski motor z električnim pogonom (kjer se porabi občutno manj nafte čeprav večno tudi ni, kasneje bo pa samo še električni pogon verjetno) kar že sedaj mnoge firme izdelujejo konceptna vozila s takim vrstom pogona. In takrat se bomo nehali kregati ali je boljše bencin ali dizelsko gorivo. Je pa res da se bomo takrat kregali za katera druga goriva...tako da...spet: tema brez konca.
Če je ravno, ni zabavno.

music_man
Novinec

Kraj: doma

Napisal/-a music_man To feb 08, 2005 11:48 pm

Pomoje bo bencin zacel nadomescat plin pocas, ker je vlik cenejsi poleg tega so zaloge pline po zaenkrat znanih podatkih se za okoli 60 let. Poleg tega bencinski motorji prav lepo lavfajo na alkohol :lol: 8) tko d bo pomoje tut v tej smeri kej slo. Drugace pa a ni v eni juzno/srednje ameriski drzavi 70% vozil gnanih na alkohol. Sam nevem kera drzava je to zdi se mi da argentina. To pa zaradi naftne krize v 80ih in so pol zacel avte predelovat na alkohol, ki ga pridobivajo iz sladkornega trsa.

Ni pa vse samo v motorjih na notranje izgorevanje. Nek sm brau en clanek o 2 zlo zanimivih gorivnih celicah.
Prva deluje na zemeljski plin sestavljena je iz keramike in deluje pri precej viskih temeraturah. Ma pa 2 velka plusa in sicer ni zahtevna glede goriva pac navadni zem. plin ter dober izkoristek cez 60%
Druga pa deluje na metanol in ima prav tako okoli 60% izkoristek je pa za avtomobile se primernejsa ker deluje pri nizjih temperaturah. Je pa proizvodnja goriva zanjo drazja.
Pac primerno cist metanol je drazji od zemeljskega plina.
VSAKA PALICA IMA DVA KONCA
JE REKEL MODREC, KI ŠE NI VIDEL ROGOVILE

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 To feb 08, 2005 11:58 pm

Mihc je napisal/-a:mal sem gledu po perolovih tabelah in je koncno prislo do tega pojava sama gola cena diesla v pimerjavi z bencinom ( s tem mislim brez trošarin ter davka) je za 10 sit visja

zgleda da ker veliiiko ljudi sedaj kupuje ratatatata :) koncno poraba diesla tok narastla da je postal drazi

men se je to ze prej zdel zanimivo ker dejansko iz surove nafte pridobijo 40% bencinov ( raznih oktanov) ter cca 15% dieselskega goriva

Meni se zdi da je razlika celo 15 tolarjev. Nazadnje ko sem gledal se mi zdi da je bil dizel 87sit/liter, becin pa 72sit/liter.

Počakte še kakšen mesec ali pa mogoče dva in bojo cene dizla že sigurno višje od cene bencina. To se je nardilo pa glih zarad tega ker je poupraševanje po dizlu in poraba tako velika da je višja cena. In glede na to da je že ves folk prfukjen na dizle tut naprej ne bo nč bolš.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Napisal/-a Spyker Sr feb 09, 2005 12:05 am

Rešitev: močno naj omejijo proizvodnjo z dizelskimi motorji :P :P :P :P
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Sr feb 09, 2005 12:06 am

andrej777 je napisal/-a:
Mihc je napisal/-a:mal sem gledu po perolovih tabelah in je koncno prislo do tega pojava sama gola cena diesla v pimerjavi z bencinom ( s tem mislim brez trošarin ter davka) je za 10 sit visja

Meni se zdi da je razlika celo 15 tolarjev. Nazadnje ko sem gledal se mi zdi da je bil dizel 87sit/liter, becin pa 72sit/liter.

Počakte še kakšen mesec ali pa mogoče dva in bojo cene dizla že sigurno višje od cene bencina. To se je nardilo pa glih zarad tega ker je poupraševanje po dizlu in poraba tako velika da je višja cena. In glede na to da je že ves folk prfukjen na dizle tut naprej ne bo nč bolš.

to je več al mn nerelavantno ker cene ki nam neki pomenijo tako al tako uravnava država
dizel dražje (za končnega kupca) vrjetno ne bo, se bodo pa cene izenačile
lp

Raptor
Novinec

Napisal/-a Raptor Sr feb 09, 2005 3:50 pm

prihodnost prihodnost....mogoce pa sploh ne bo vec vozil na bencin in sizel...

bomo vidl kaj bo je pa ze sedaj eko nafta cenejsa kot bencin ali pa dize. Bo mogoce v prihodnosti vec polj oljne repice in pa večja reciklaža jedilnega olja. Pa bomo mel se cenejso nafto.
Kaj se bo zgodilo bo pa pokazal cas.

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

Napisal/-a Mick Jerry Sr feb 09, 2005 5:39 pm

Kaj pa če je nafte še veliko več in nas samo po domače povedano nategujejo da lahko višajo cene? večja ko je laž, več ljudi verjame je rekla ena persona.
Slika

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Sr feb 09, 2005 5:43 pm

Demo je napisal/-a:
cagiva je napisal/-a:
Mihc je napisal/-a:

A kaj ti bo traktor? Ko ga boš prodajal boš zanjga veliko bolj smiselno ceno lahko postavu in tak denar tudi dobil, bencinarja boš pa lepo ohranjenega prodajal lahko za drobiž ;)

Čeprav osebno sem tudi za bencinarja... :)

:ne lepo ohranjen bencinc se seveda ceneje prodaja kot dizel, sej je biu že v osnovi cenejši....Take dramatične zgube vrednosti pa ni, da bi rekel da boš čez 5 let dizla tolko dražje prodal
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov