No glede na nasvet moje dobre kolegice vam pišem tole (novo forum temo)in upam na kakšen dober pravni nasvet ali pomoč oz. vsaj če je kdo imel podobne izkušnje.
Vsa zgodba se začne takole ...
Pred 3 leti sem vzel v najem v xxx leasing hiši avto v višini 2,4 MIO SIT za dobo 4 let na s.p. (popoldanski, ker sem še vedno delal v redni službi). Nekje 2 leti sem plačeval obroke v višini okoli 50.000 SIT dokaj redno mogoče kakšen teden da je bilo kdaj zamude. No zadnje leto (2004) pa sem aprila izgubil redno zaposlitev in sem odprl polni s.p. (prodaja rač. opreme - kar ni pomembno). No ker takoj ni bilo denarja sem zamudil 4 obroke, med tem časom se je nabralo tudi veliko obresti, s tem da sem do konca tega leta bil dolžen 3 obroke z obrestmi v višini 250.000 SIT. Z januarjem tega leta pa sem imel tudi registracijo vozila in sem moral, ker mi ni bilo treba 3 leta na tehnični, sem moral tako na leasing hišo po homologacijski list, ker drugače nisem mogel registrirati avta. No tu pa se šele prava zgodba začne!
Ko sem prišel tja, so mi prvo rekli, da moram vse dolgove (obroke z obrestmi poravnati). To sem tudi storil in jih plačal preko banke v višini 254.000 SIT. Tako sem stvari spravil na nulo. Potem sem šel do gospoda, ki ureja tehnične stvari (teh. pregled, nalepka, ...), in je rekel, da moram prvo avto zavarovati (zav. + kasko) in sem to tudi uredil na zav. Adriatic. Potem sem se vrnil, da bi jim dal vse potrebne papirje, da bi uredili do konca registracijo. No tu se je pa začela "frka" !!! V roku 15 minut so (res je, da me je njihova računovodkinja večkrat opozorila glede neplačanih računov, kar sem nato to poravnal) mi rekli, da moram dati 3 menice, ker nisem sposoben redno plačevati obrokov. S tem sem se strinjal in dal celo tudi bančno kartico, v primeru neplačanega obroka, bi mi vzeli denar iz TRR-ja. Tudi s tem sem se strinjal. No v roku ponovnih 30 minut so mi pa rekli, da moram ker kao nimam dobrega poslovanja dati 4 obroke tj. v višini 208.000 vnaprej, kot varščino za neplačevanje. Žal sem jim takoj povedal, da ne morem, ker nimam toliko denarja. Oni so pri tem vztrajali in mi tisti dan odvzeli avto (kljub plačanim obveznostim). Nakar sem jezen odšel od tam v podjetje, s katerim sedaj poslujem in so mi oni posodili njihov službeni avto za en dan (hvala bogu zaradi njih - usluga)! No naslednji dan (bil je petek) pa sem ponovno klical tja, da naj mi avto vrnejo, da ni bilo tako dogovorjeno, niti pisno mi niso dali, da naj plačam 208.000 vnaprej (nič, popolnoma nič - samo besede in nategovanje). Nakar sem njim rekel, da pridem do njih in da se dogovorimo še 1x. No ponovno smo se skregali, ker sem njim povedal, da je to izsiljevanje vkljub poravnanim obveznostim in da mi niti pisno ne dajo razlage, zakaj je tako (povedal sem njim tudi, da če bodo tako izsiljevali, ker nikjer v pogodbi tega ne piše, da moram jaz plačati vnaprej obroke in celo 4-HALOOO; zato bom dal vso stvar na zvezo potrošnikov, poklical davčno inšpekcijo, tržni inšpektorat, policijo, TV in časopis !!!). Potem sem čez vikend malo razmislil, celo kupiti sem hotel drug rabljen avto in njim pustiti tega. Ta čas sem uporabljal izposojeni avto od že omenjene firme s katero sodelujem. V ponedeljek jaz takoj nakažem 208.000 SIT iz banke na njihov račun, da bi le končno dobil avto, ker ga potrebujem in rabim za delo. No ko sem jih poklical, pa mi je ta isti gospod rekel, da ne bo nič in da bodo prekinili pogodbo zaradi neplačanih preteklih obrokov, kljub temu, da sem jaz pristal na vse njihove "želje" in "zahteve". Tako so mi rekli, da ne zaupajo več in da bo pogodba prekinjena. Ok sem si mislil, pač ne gre več naprej, vendar sem želel da mi vrnejo teh 208.000, ker je bilo toliko preplačila. No dan kasneje pa mi povejo, da mi tega denarja ne bodo vrnili, ker bodo kao obračunali neke stroške prekinitve pogodbe, ki so jo oni prekinili, brez kakršnegakoli pisnega papirja, tako da sem izgubil polega avta, živcev, 208.000 SIT, časa in posla (ker nisem mogel delati) popolnoma vse, tako da ne vem kaj sedaj narediti. Ko sem bil ta dan pri njih so me celo "nagnali" iz pisarne, niso mi želeli dati direktorice (ker ima ona glavno besedo) niti njenega telefona, čeprav sem ga kasneje dobil. Danes je že 11 dan od prvega dne kar nimam avta in 6 dni kar mi že zadržujejo mojih 208.000 tolarjev. Nimam niti potrdila, da sem moral vplačati te 4 obroke vnaprej in sedaj mi bodo vzeli vse to, na kar sem pristal - žal ustno. Vem, da sem sam naredil napake, za njih sem se opravičil in vse tudi korektno popravil. Oni (taisti gospod), pa mi je nakoncu, ker sem bil popolnoma obupan tudi priznal, da ni od njih fer, da kljub tej obljubi, če bom nakazal 208.000 sit, mi bodo dali avto, se tega niso držali. Sedaj ne morem niti kupiti novega avta (polog), niti nimam starega, nimam niti svojih 208.000 SIT, da ne govorim o živcih on nervozi ter času, ki sem ga zaradi njihovega nategovanja in obljubljanja izgubil. Res je, da sem jaz kršil z neplačevanje pogodbo, sedaj jo pa oni.
Zato sprašujem vas tu, kaj narediti, da dobim nazaj ali avto v uporabo ali da mi vrnejo denar. Ne vem več kaj narediti, popolnoma sem izgubil živce, ali naj jih tožim za 50 MIO SIT. Ne vem več kako naprej ?
Sprašujem se, kako se lahko to dogaja v SLO, koliko je takšnih primerov, ali lahko zadržuejo takole tuj denar, koliko bodo zaslužili, ko bodo prodali avto, zakaj mi niso hoteli izpisati ta petek (4.2.05) IOP kartice (pomeni stanje na današnji dan - videlo bi se, da imam 208.000 v dobrem), zakaj mi niso pisno napisali glede 4 obrokov, nočejo mi napisati obrazložitve prekinitve pogodbe, kje je sedaj tistih mojih 208.000 SIT, zakaj se dejansko tako obnašajo ??? ZAKAJ ? Ali naj jih tožim in grem do konca ali na "popušim" vse to - avto in svoj zaslužen denar ?
Prosim za komentarje !!!

Hvala !