Nasa sramota! http://www.dars.si/?id=2
Zadnje case malo razmisljam kako nas nategujejo. Mislim glede cestnin in podobno!
Kolikor je meni znano, se vse avtoceste pri nas gradijo izkljucno iz drzavnega proracuna! Kar pomeni, da je vsak kilometer zgrajen iz davkoplacevalskega zepa - torej vseh nas, tudi voznikov in uporabnikov teh cest.
Potem pa imamo se seveda cestnine, ki nas se dodatno oberejo. Vem, da je opravicilo vzdrzevanje. Ampak poglejte... pri nas imamo vsega skupaj 380km avtocest. Kot primer nam vsem znano Avstrijo, ki ima par 1000km avtocest in letno pavsalno placujejo za vinjeto cca 17.000 SIT in se jim celo ZELO splaca. Pri nas bi taka vinjeta po oceni DARS-a kostala celih 45.000 SIT , zdej pa kej je tu racunica. Veliko manj kilometrov in veliko vecja pavsalna cena. Ok, sej je voznikov pri njih vec, ampak cena je vseeno VELIKO pretirana.
Pri izracunu po moje niso upostevali dejstva, da se domaci vozniki na veliko izogibamo cestninam kjer je to le mozno in da zelo veliko denarja prinesejo tujci in tega prav gotovo niso upostevali.
Poglejmo na primer na Hrvasko, ker so zunanji izvajalci gradili avtoceste na svoje stroske in bodo zato imeli ne vem tocno koliko let koncesijo za pobiranje cestnine. Ampakcestnina ni zato nic kaj veliko vecja, kljub temu, da morajo del te cestnine nameniti tudi za vzdrzevanje.
Ze dejstvo, da prevozim veliko kilometrov in to tudi po AC in da bom za cestnine moral odsteti toliko kot za bencin mi gre vedno bolj na zivce! Saj pravih vzporenih cest pri nas NI!
Hvala za branje!
Ce sem se kje zmotil, me popravite, ker sem dosti stvari kar iz spomina potegnil

LP