Debate, ki niso vezane na ostala področja...

maestro
Novinec

Akcija, akcija, akcija

Napisal/-a maestro Po feb 21, 2005 8:18 pm

Mislim, da je kot neke vrste odgovor na Oplovo akcijo 24ur popustov, na valentinovo Renault Slovenija reklamiral občutne enodnevne popuste, ki naj bi npr. za laguno znašali do 1.200.000 SIT. V resnici je bilo popusta 800.000, preostalo pa naj bi bilo nekaj kakor v opremi, kar pa mi iz ponujenih cen ni bilo jasno. Za razliko od opla, ki je do avta točno objavil število prodanih na tisti dan, števila prodanih renojev na valentina, nisem uspel najti. Zanima me, če kdo ve, ali je podatek kje objavljen?

Druga zadeva je Citroen. Ko so lansko jesen začeli s prodajo C4, so do konca leta TAKOJ ponudili promocijski popust cca. 250 ali 280 Ksit (govorim po spominu).
Ko danes gledam njihov cenik, še vedno ponujajo 280Ksit kakor promocijskega popusta, čeprav je bilo sprva oglaševano, da velja le do konca leta.
Jasno, da sem zagovornik popustov, vendar je tole po moje že malo neokusno in se sprašujem, zakaj enostavno takoj ne nastavijo nižjih cen ?
Imajo sposobne analitike, ki gotovo znajo presodit, kakšne cene trg prenese. Tako pa cene navijejo in isti dan ponudijo blazno ugoden popust, sam da dobiš občutek, kako ugodno da si kupu in koliko denarja prihranil.

Mislim, da se iz strank malo norčujejo ali (bolj verjetno) jih malo zavajajo. Jasno, da ne mislim le na Citroen, temveč tudi veliko drugih znamk in tipov.

lp

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Akcija, akcija, akcija

Napisal/-a kljukec Po feb 21, 2005 8:27 pm

maestro je napisal/-a:Mislim, da je kot neke vrste odgovor na Oplovo akcijo 24ur popustov, na valentinovo Renault Slovenija reklamiral občutne enodnevne popuste, ki naj bi npr. za laguno znašali do 1.200.000 SIT. V resnici je bilo popusta 800.000, preostalo pa naj bi bilo nekaj kakor v opremi, kar pa mi iz ponujenih cen ni bilo jasno. Za razliko od opla, ki je do avta točno objavil število prodanih na tisti dan, števila prodanih renojev na valentina, nisem uspel najti. Zanima me, če kdo ve, ali je podatek kje objavljen?

Druga zadeva je Citroen. Ko so lansko jesen začeli s prodajo C4, so do konca leta TAKOJ ponudili promocijski popust cca. 250 ali 280 Ksit (govorim po spominu).
Ko danes gledam njihov cenik, še vedno ponujajo 280Ksit kakor promocijskega popusta, čeprav je bilo sprva oglaševano, da velja le do konca leta.
Jasno, da sem zagovornik popustov, vendar je tole po moje že malo neokusno in se sprašujem, zakaj enostavno takoj ne nastavijo nižjih cen ?
Imajo sposobne analitike, ki gotovo znajo presodit, kakšne cene trg prenese. Tako pa cene navijejo in isti dan ponudijo blazno ugoden popust, sam da dobiš občutek, kako ugodno da si kupu in koliko denarja prihranil.
Mislim, da se iz strank malo norčujejo ali (bolj verjetno) jih malo zavajajo. Jasno, da ne mislim le na Citroen, temveč tudi veliko drugih znamk in tipov.

lp

sej si si sam odgovoru
v slo je prišlo do tega, da če bi ceno znižal bi folk vseen zahtevu popust
višja ko je osnovna cena bolši avto si kupu
lp

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Po feb 21, 2005 8:40 pm

vse to je propagandna psihologija
ko se ti zdi, da si boljše kupil, ker je "popust", "akcija"...
pa ista finta je slogan "kupite zdaj", "če pokličete v naslednjih desetih minutah", ob tem, da ti vrtijo reklamni spot celo dopoldne in kaj oni vedo, če si poklical v desetih minutah,
pa cene 2999,99 SIT...
pa dejstvo, da so vsi megamarketi dizajnirani tako, da so blagajne LEVO od vhoda,
pa finta, da po avtosalonih prodajalci s teboj govorijo v prvi osebi dvojine: "no kako se bova odločila", "bova šla v to varianto dizla z opremo extreme", "bova kupila ta dražji model" - kaj bova?? jaz bom kupil in jaz si bom nakopal kredit, ti -tele- boš pa zaslužil...
vse so prijemi, s katerimi nas prepričajo v nakup ... j*** ga!
lp pilgrim

maestro
Novinec

Re: Akcija, akcija, akcija

Napisal/-a maestro Po feb 21, 2005 8:43 pm

.. tega, da če bi ceno znižal bi folk vseen zahtevu popust višja ko je osnovna cena bolši avto si kupu...

Mislim, da so si kar veliko sami proizvajalci krivi, ker tako (pre)hitro menjavajo modele. Primer Focus, ravno prodajajo zadnje primerke, avto pa tak, kot da bi bil razvit včeraj.
Mislim, da boljši, kot marsikateri najnovejši. Podvozje še vedno vzorno, design po mojem
lepši od novega modela, v mojih očeh se sploh ni postaral. Leta se enostavno ne vidijo. Le armaturka bi bila lahko malo manj future. A ga je treba upokojit, kdo se bo pa še vozil v starem modelu.

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Po feb 21, 2005 8:49 pm

...vse to je [b]propagandna psihologija...
Že, že, a vsaka stvar ima ene meje. Spomnim se nedavnih sezonskih razprodaj, ko so inšpektorji po trgovinah preštevali rokavice in kape, ter ugotavljali ali niso slučajno kršena pravila ''dobrih poslovnih običajev'' pri prodaji pulijev in podajali prijave, medtem, ko si tale avtomobilski lobi res lahko privošči marsikaj.
Če si razumen, ne moreš objavit, naš novi model A stane 100 SIT, na to ceno vam damo 20% popusta. Halo, na katero ceno, če niti enega avta nisi prodal za 100 SIT.
Zame je to zavajajoče in ne propagandno.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Po feb 21, 2005 8:53 pm

A smem prasat zakaj jokas tle po forumu?
Zivljenje je tako da te usak nategne tut lastni starci te prej al pa slej enkrat nategnejo. :) tko da nimas kj jokat ce si pa uzaljen se pa nimas komu pritozt pousod bo odg enak. KVAS PA KUPU TVOJ PROBLM :)

LP PiLLLe

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Po feb 21, 2005 9:00 pm

maestro je napisal/-a:...vse to je [b]propagandna psihologija...
Že, že, a vsaka stvar ima ene meje. Spomnim se nedavnih sezonskih razprodaj, ko so inšpektorji po trgovinah preštevali rokavice in kape, ter ugotavljali ali niso slučajno kršena pravila ''dobrih poslovnih običajev'' pri prodaji pulijev in podajali prijave, medtem, ko si tale avtomobilski lobi res lahko privošči marsikaj.
Če si razumen, ne moreš objavit, naš novi model A stane 100 SIT, na to ceno vam damo 20% popusta. Halo, na katero ceno, če niti enega avta nisi prodal za 100 SIT.
Zame je to zavajajoče in ne propagandno.

zato se proda auto ali dva in šele po tem daje take izjave

proizvajalec pove prodajalcem koliko je priporočena prodajna cena
potem prodajalec ugotovi glede na nabavno ceno, stroške in dajatve, kakšna je njegova marža

cena mora bit višja od realne, ker si samo tako lahko flexibilen in se prilagajaš razmeram na trgu
če maš v originalu prenizko ceno, ne moreš cene znižati, če se avto slabo prodaja (ne da bi šel v izgubo)
marže so itq velike, torej lahko za isto ceno ponudiš auto z naprimer klimo, oglašuješ, da stranka prihrani 200 000
sam pa imaš 50 000 sit manj marže in prodaš 50 avtomobilov več

je pa seveda vpliv popustou psihološki, saj imaš občutek da si za neko stvar dau manj, kljub temu, da boš kredit odplačeval še 5 let
podpis

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 21, 2005 9:01 pm

lej kakšen je zakon
prideš kupt nove gume pa ti je včasih dal montažo zastonj
zdej se tega po zakonu ne sme lahko ti da pa popust na gume in tako za končnega kupca ni razlike
pa je spet nastal popust
jebat ga

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Po feb 21, 2005 9:17 pm

Ubistvu ne me narobe razumet, jaz sem ZA popuste.
Ker je v EU prost pretok blaga, z nizkimi cenami ne moremo rušit evropskega trga, da bi tujci hodili kupovat k nam. Osnovne cene naj bi bile podobne, kot so v tujini. Ker pa je kupna moč pri nas VELIKO nižja, je pametno in POTREBNO imeti OBČASNE akcije za domorodce, čeprav nekater (redki) o tem nočejo nič slišati.

A mogoče kdo ve:
Trgovci so uspeli doseči, da od sedaj v dokumentih ni več datuma proizvodnje avta, ker da se starih letnikov ob prelomu leta ne da prodati brez diskonta. Njihov argument je bil, da so avti popolnoma enaki, saj se novo modelno leto uvede po koncu kolektivnih dopustov, torej nekje septembra...

Zanima me, če pripelješ prodat staro za novo, a ti po evrotaksu določijo starost glede na leto proizvodnje ali na datum prve registracije, oziroma ali je tudi tukaj datum proizvodnje nepomemben ?

lp

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 21, 2005 9:44 pm

maestro je napisal/-a:Ubistvu ne me narobe razumet, jaz sem ZA popuste.
Ker je v EU prost pretok blaga, z nizkimi cenami ne moremo rušit evropskega trga, da bi tujci hodili kupovat k nam. Osnovne cene naj bi bile podobne, kot so v tujini. Ker pa je kupna moč pri nas VELIKO nižja, je pametno in POTREBNO imeti OBČASNE akcije za domorodce, čeprav nekater (redki) o tem nočejo nič slišati.

A mogoče kdo ve:
Trgovci so uspeli doseči, da od sedaj v dokumentih ni več datuma proizvodnje avta, ker da se starih letnikov ob prelomu leta ne da prodati brez diskonta. Njihov argument je bil, da so avti popolnoma enaki, saj se novo modelno leto uvede po koncu kolektivnih dopustov, torej nekje septembra...

Zanima me, če pripelješ prodat staro za novo, a ti po evrotaksu določijo starost glede na leto proizvodnje ali na datum prve registracije, oziroma ali je tudi tukaj datum proizvodnje nepomemben ?

lp

po letu izdelave
tud zdej pr tanovih prometnah se da ugotovit str letnik
pogledaš homologacijo
pr renoju so meganom dobavl nove homo kartončke z 05 letom in jih prodajajo kot nove

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Po feb 21, 2005 9:45 pm

pilgrim, kje pa je razlog da so blagajne LEVO od vhoda? :o
Sory za OT!

Uporabniški avatar
_VeNoM_
Mojster foruma

Kraj: Lj-Krško

Napisal/-a _VeNoM_ Po feb 21, 2005 9:47 pm

sm mislu da je akcija pri bureku! 8) :lol:

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Po feb 21, 2005 10:04 pm

.....po letu izdelave....tud zdej pr tanovih prometnah se da ugotovit str letnik...

Mislim, to se mi zdi pa res nefer:
Ko si v vlogi kupca novega, se trgovci jezijo, ker ti prakično morajo dati popust na star letnik.
Ko pa jim daš ocenit svoj stari avto zaradi ''staro za novo'', pa je letnik izdelave kar naenkrat pomemben.
Te dvoličnosti pa res ne razumem.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Po feb 21, 2005 10:53 pm

To so men najbol bedne reklame in oglaševanje. Do 500 tisoč ceneje, do 800 tisoč ceneje....

Boli me ku** kolk je ceneje. Mene zanima kaj bom dobu in za kolk bom dobu oz kolko stane. Večina folka pa zagleda kolk je vse "ceneje" in navali narode.

To je skor zmeraj konc leta popust samo do novga leta in je ugodno. samo fora je pa ta da je po novem letu pa že avtomatsko nižja cena in je že standardna taka kot je bla prej z "popustom".
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po feb 21, 2005 11:10 pm

[quote="andrej777"]To so men najbol bedne reklame in oglaševanje. Do 500 tisoč ceneje, do 800 tisoč ceneje....

Boli me ku** kolk je ceneje. Mene zanima kaj bom dobu in za kolk bom dobu oz kolko stane. Večina folka pa zagleda kolk je vse "ceneje" in navali narode.

To je skor zmeraj konc leta popust samo do novga leta in je ugodno. samo fora je pa ta da je po novem letu pa že avtomatsko nižja cena in je že standardna taka kot je bla prej z "popustom".[/quote]
to pa prvič slišm
kokr jst vem se cene ob novem letu kvečjemu dvignejo

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl Po feb 21, 2005 11:14 pm

mogoče vela to še zemri za avte iz stare zaloge 04.....

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Po feb 21, 2005 11:19 pm

kljukec je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:To so men najbol bedne reklame in oglaševanje. Do 500 tisoč ceneje, do 800 tisoč ceneje....

To je skor zmeraj konc leta popust samo do novga leta in je ugodno. samo fora je pa ta da je po novem letu pa že avtomatsko nižja cena in je že standardna taka kot je bla prej z "popustom".[/quote]
to pa prvič slišm

Ja lej po novem letu unmu avtu k je bil v "prednovoletni akciji" cena logicno pade ker ce ne druzga je zj starejsi letnik, an.
(Ce pa pogledas druge stvari (ne avtomobile) pa jim tut po novem letu pade cena, zato ker jo v casu kupovanj daril tut logicno zvisajo)
LP

PS/EDIT: Tole citiranje je mal narobe ker pise da je Andrej777 napisu neki kar je uresnic kljukec sam... bo že kljukec odgovarju :EE hec...

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 To feb 22, 2005 8:03 am

to pa prvič slišm

Kar ni starih letnikov prodanih sigurno. In tut novi letniki. Točno to je napisal maestro, da je bla akcija do novga leta ampak je zdej pa še kr. In jz sem že par primeru vidu.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice To feb 22, 2005 8:09 am

_VeNoM_ je napisal/-a:sm mislu da je akcija pri bureku! 8) :lol:

Kva pa še hoč, 2 pizza sta 900 flik ;) avto na leto zgubi 10-15% vrednosti, tko je... se mi je kar smilil zadnjič pri Kadivcu en upokojen par k je jamral da je pred letom in pol dal za Polota 3,2mio sit in zdej menja... auch...
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
K0zM0
Uporabnik

Kraj: Velenje z okolico ;)

Napisal/-a K0zM0 To feb 22, 2005 8:16 am

W|zz je napisal/-a:pilgrim, kje pa je razlog da so blagajne LEVO od vhoda? :o
Sory za OT!

tud mene zanima :shock:
Slika
Vrni se na Splošna debata