Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
iLLoGiC
Novinec

Kraj: Maribor

Prevrnit vozilo

Napisal/-a iLLoGiC Po feb 28, 2005 2:14 pm

Serbus!

Kolikšna je možnost če recimo na zaledenelem parkirišču drsiš z avtom pod recimo kotom 70°, in naenkrat zmanjka ledu, oz. priletiš na suhi asfalt, da ti avto obrne na bok, se prekucne no...?

Pa v drugem primeru če se lahko zgodi kaj takega ko na suhem asfaltu ročno zategneš?
Govoril sem...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Re: Prevrnit vozilo

Napisal/-a Slide Po feb 28, 2005 2:26 pm

iLLoGiC je napisal/-a:Serbus!

Kolikšna je možnost če recimo na zaledenelem parkirišču drsiš z avtom pod recimo kotom 70°, in naenkrat zmanjka ledu, oz. priletiš na suhi asfalt, da ti avto obrne na bok, se prekucne no...?

Pa v drugem primeru če se lahko zgodi kaj takega ko na suhem asfaltu ročno zategneš?

Hmmmm...jaz s petko, k ma kr mehke fedre oziroma podvozje na splošno, torej se fajn nagiba, sm tud že na asfaltu precej poprek letu, pa ni nikol kazal da bi se lahk kipnu, edino če zbremzam fajn v ovink da mi zadn konc odnese, mi notranje zadnje kolo dvigne od tal, ampak to ni panike...
Pomoje se ti to težko nardi...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

_boštek_
Nov uporabnik

Napisal/-a _boštek_ Po feb 28, 2005 2:34 pm

ja ampak po moje pa če maš zadost hitrosti se pa zna narest da se mal obrneš ;)

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Po feb 28, 2005 2:37 pm

Priporočam športe fedre in amortizerje ter spuščanje avta. S serijskimi fedri se lahko prekucneš ja.. Sploh sunki so nevarni pri prehodu iz snega na asfalt ali kaki kuclčki...
Slika

Uporabniški avatar
Kennman
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Kennman Po feb 28, 2005 2:38 pm

V Avtomobilizmu je vse mogoče...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po feb 28, 2005 2:40 pm

_boštek_ je napisal/-a:ja ampak po moje pa če maš zadost hitrosti se pa zna narest da se mal obrneš ;)

Ne vem kako vrtoglavih hitrostih na zaledenelem parkplacu načeloma ne dosegaš...
Avto sigurno ni nemogoče prevrnt, ampak ponavadi se samo od drsenja v eno stran še kombi ne bo prevrnil...problem bi bil mogoče če bi avto preveč (za)nihal z ene na drugo stran, imel zelo jogi.press vzmetenje in še kaj(ala Mercedes A in losov test)...Drugače pa se bi moral avto skoraj malo spotaknit,(kakšen robnik) da bi se od nedolžnega drsenja kar prevrnil...
Se pa da...ne bi blo prvič vsekakor;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Po feb 28, 2005 5:35 pm

Na 70°klancu ti komi stojis tko btw :)

LP PiLLLe

Uporabniški avatar
Master7
Novinec

Kraj: Okolica Ljubljane

Napisal/-a Master7 Po feb 28, 2005 5:51 pm

Ko ti bo to uspel, sporoč, pa pridemo poslikat pa se čudit. :P
LP

sasiti
Novinec

Napisal/-a sasiti Po feb 28, 2005 6:04 pm

On je verjetn mislu da je avto drsi pod kotom 70° ne pa da je klanec....

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Re: Prevrnit vozilo

Napisal/-a Bor Po feb 28, 2005 6:10 pm

iLLoGiC je napisal/-a:Kolikšna je možnost če recimo na zaledenelem parkirišču drsiš z avtom pod recimo kotom 70°

Se je napisal pod kotom

Motorsport
Nov uporabnik

Napisal/-a Motorsport Po feb 28, 2005 6:56 pm

Pri novih avtih se nimas cesa bat. Preden gre avto v prodajo, ga posteno stestirajo in poskrbijo, da se v normalnih okoliscinah ne more prevrnit. Edini zadnje case je bil mercedes a klasa, pa se pri tem so kasneje odpravili konstrukcijsko napako.

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Po feb 28, 2005 7:01 pm

Motorsport je napisal/-a:Pri novih avtih se nimas cesa bat. Preden gre avto v prodajo, ga posteno stestirajo in poskrbijo, da se v normalnih okoliscinah ne more prevrnit. Edini zadnje case je bil mercedes a klasa, pa se pri tem so kasneje odpravili konstrukcijsko napako.

Sj fora je v tem, da to niso normalne okoliščine... Bi blo treba mal stestirat - sigurno odvisno od grobosti asfalta in višine težišča avtomobila.. Recimo enega opel speedsterja siguno ne more prevrnit, prej kolesa polomi, enega normalnega avta ala Audi A3 s športnimi vzmetmi in blažilci tud ne, za kakega Renault Senica al pa Daewoo Kalosa pa nebi upal trditi...
Slika

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe Po feb 28, 2005 7:10 pm

Pomoje če ga drži skoz v eno stran se je skoraj nemogoče prevrniti ( še katrca se v tem primeru ni ). Torej če boš drsel bočno in nato priletel na grob in suh asvalt skoraj ni možnosti da bi se prevrnil.
Z nihanjem ( rezonančnim vijuganjem ) po cesti levo desno, pa da so še amortizerji slabi potem pa je verjetno že nekoliko večja.

Če se ta ne prvrne pa se tud ti ne boš

http://www.putfile.com/media.php?n=Drif ... &width=800

LP Joseph

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO Po feb 28, 2005 7:18 pm

Moje izkušnje: katrca, 5 oseb notri, cca 50 km/h, človek je obrnu na ročno na suhem asfaltu. :shock: Nismo se prevrnil :shock:

Uporabniški avatar
Vičo
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Napisal/-a Vičo Po feb 28, 2005 9:39 pm

Josephe je napisal/-a:Pomoje če ga drži skoz v eno stran se je skoraj nemogoče prevrniti ( še katrca se v tem primeru ni ). Torej če boš drsel bočno in nato priletel na grob in suh asvalt skoraj ni možnosti da bi se prevrnil.
Z nihanjem ( rezonančnim vijuganjem ) po cesti levo desno, pa da so še amortizerji slabi potem pa je verjetno že nekoliko večja.

Heh, jz sm se z fičotom na TRAVI obrnu na bok! Tko da...
Dobro, res da teren mal visi pa tak luknjast je, sam vseen.
Aja, pa fičo je bil kr fanj razmajan :lol:
Slika

Uporabniški avatar
Major9
Novinec

Kraj: Domzale

Napisal/-a Major9 Po feb 28, 2005 9:47 pm

Jaz sem sel tud ze ene parkrat na bok pa na streho, sam nikoh se na asfaltu. Sel pa sem z bmw-jem k je mel ze mal znucane amortizerje, pa sz bolhco. Pa ni panike sam prpet moras bit pa je vse kul. :twisted: :twisted: :twisted:

Vrabec
Nov uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a Vrabec Po feb 28, 2005 9:54 pm

Poleti je blizu počivališča barje mim mene prletu tastar mondeo -šlo k svina, in k ga je kamjonar izsilu je mogu žlajfat in ga je zanesl, d je nakonc že pravokotno na cesto rajsu in se ni prevrnu! :!:

Uporabniški avatar
SaleXIII.
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a SaleXIII. Po feb 28, 2005 11:23 pm

Mojemu kolegu je ratal obrnt na streho ta Mercedesa 600SL in to samo pr 70km/h :lol: Je pa res da takrat ni imel izpita pa mu je njegov frend posodu avto za en krog, na avtu je blo 9000 $ skode pa sploh ni bil tok spestan k sm ga vidu(to govorimo o obdobju k so ble te Mecke se ful vredni ~10 let nazaj)

_Sp|dy_
Nov uporabnik

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a _Sp|dy_ To mar 01, 2005 3:14 pm

moje izkušnje. stara razmajana katrca. 4 folka notr. naprej nazaj levo desno ročna gas... prevrnl se nismo. končalo se je pa v drevesu. ampak bli smo na 4ih kolesih :twisted:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov