Debate, ki niso vezane na ostala področja...

kixs
Stalni uporabnik

Menjal gume... čuden problem?!?

Napisal/-a kixs Po mar 21, 2005 9:46 am

V soboto sem menjal gume za 4 nove letne Dunlop SP30. Ker se potem nisem nic vozil, sem sele zvecer opazil, da je nekako cuden obcutek na volanu. Cuti se nekako napetost pri voznji - tudi na ravnost in predvsem v zavijanju v desno!?

Ce na ravnini spustim volan, vcasih vlece v levo, vcasih pa ne... sem namrec mislil, da je kaj narobe z optiko. Se motim, da bi moralo potem skoz vlect v levo, ce bi bila kriva optika??

Sem preveril tudi zimske gume, ki so bile kupljene novembra(torej nove!) in so enakomerno obrabljene (torej zagotovo ni kriva optika!).

Vulkanizerja se nisem klical... ker trenutno nimam dostopa do navadnega telefona :oops:

Kaj bi lahko bilo krivo?

- gume imajo asimetricni profil, a to pomeni, da morajo biti prav obrnjene, kaj bi bilo, ce ne bi bile prav obrnjene?
- je lahko kaj z gumami narobe?
- se je lahko kaj na avtu pokvarilo (volanska letev???) Sicer nisem nic kaj opazil!

V glavnem tresejo nic, samo cudno napetost je cutiti na volanu, ko vozis in obcasno tudi vlece v levo!

lp

Uporabniški avatar
Mare9mm
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Mare9mm Po mar 21, 2005 9:51 am

Spet jest. Lahko, da imaš samo tak občutek. Pač vsako spremembo na kolesih boš čutil. To da so asimetrične je najbrž vulkanizerju jasno, da jih mora potem pravilno montirat. Dvomim, da bi neredil napako. Če ni preveč moteče, počakaj. Lahko, da zgine ali pa se boš navadil. Še posebno ker praviš, da včasih imaš ta občutek, včasih pa ne. ;)
...ampak to je samo moje mnenje.
Slika

voltage
Stalni uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a voltage Po mar 21, 2005 9:57 am

tut men to kdaj dela ampk je to povečin sam zard tega k mam gume 195/50/15 na tastarmu kliotu, pa so mau valrji pa je volan mau trši pa usako spremembo čutš... oh in sploh je pa problem u kolesnicah (al pa tut ne) k me kr notr drži pa samo zavija (na srečo v smeri ceste). mogoče maš preširoke gume?

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po mar 21, 2005 9:57 am

Naredi optiko, ampak če je bla prej uredu, bi mogla bit zdej tudi...lahko da ti je vulkanizer kolo postran gor privil. :shock: tud to se dogaja...
Tretja možnost je pa to, da so gume bolj občutljive na tiste špure na cesti in jim hočejo sledit...podoben pojav se pojavi pri širokih gumah in se imenuje tramlining. Torej ko guma sledi vzdolžnim vdolbinam na cesti...recimo špurom od tovornjakov ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po mar 21, 2005 9:58 am

Mare9mm je napisal/-a:Spet jest. Lahko, da imaš samo tak občutek. Pač vsako spremembo na kolesih boš čutil. To da so asimetrične je najbrž vulkanizerju jasno, da jih mora potem pravilno montirat. Dvomim, da bi neredil napako. Če ni preveč moteče, počakaj. Lahko, da zgine ali pa se boš navadil. Še posebno ker praviš, da včasih imaš ta občutek, včasih pa ne. ;)

Ne, ne... ta obcutek napetosti, se pravi, da moram volan vedno kar "ornk" drzat, je vedno!

Samo ko spustim volan, vcasih vlece v levo, vcasih pa ne!

lp

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po mar 21, 2005 9:59 am

Mislm da je tvoj avto zrel za optiko 8] :lol: ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

voltage
Stalni uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a voltage Po mar 21, 2005 10:00 am

optika.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po mar 21, 2005 10:03 am

voltage: gume so take kot morajo it na AX-a ;) Se pravi 155/70-13.

Slide: ja, dejansko sumim kaksno napako pri montazi. Se je bratu enkrat zgodilo, da je kolo postrani privil. Sem pa testiral na cisto novih cestah seveda... tko da kolesnice ne pridejo v upostev.

Bom preveril oznake na gumah, da vidim, ce so prav obrnjene.. potem pa poklicem vulkanizerja!

A se kje bolj splaca delat optiko v LJ, kot pa pri AMZS!? Sicer, ce bo optika OK, pa naj preverijo kaj ne stima ;)

lp

Uporabniški avatar
VaLe
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a VaLe Po mar 21, 2005 10:06 am

Imaš spuščen avto ?
My Love... Nissan 350 z
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po mar 21, 2005 10:10 am

VaLe je napisal/-a:Imaš spuščen avto ?

A-a, vse je serijsko!

Sej sam tudi sumim optiko, ampak pred montazo nisem cutil nobene napestosti v volanu, pa tudi prejsne gume imajo cisto enakomerno zvozen profil, torej ni nic pobiralo, kar je navadno posledica slabe optike!

Mi gre pa posteno na zivce... upam vsaj, da je kriva optika, da to na hitro ustimam in konec problemov. :P

lp

Uporabniški avatar
VaLe
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a VaLe Po mar 21, 2005 10:17 am

Zna bit optika ja... :roll:
Če avto spustiš in imaš druge felne, je ponavadi podoben občutek, ko ti na neravni cesti volan potegne malo.
Poročaj kaj bo krivo ;)
My Love... Nissan 350 z
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po mar 21, 2005 2:26 pm

ce je optika v k. ponavad konstantno vlece. mal preglej gume k ucas iz tovarne pridejo tud kksne gume s serijsko napako, in pol se ti lahk tud kj tazga dogaja.

ce si meu prej optiko ok, pol se nebi smela spremenit z menjavo gum, razn ce ti je un z macolo premontiru :)

Uporabniški avatar
S4sH
Novinec

Kraj: MS

Napisal/-a S4sH Po mar 21, 2005 2:44 pm

mam skoraj enak problem, tudi moj avto bil na optiki lani...
Meni ga le včasih vleče na levo ali desno... na optiki so mi rekli, da je kriva cesta(na mojem primeri ni bilo treba ponovne optike)..
Rob je zasvinjan, pesek kamenčki in ma guma tam večji oprijem...+gume nimajo pravega oprijema zaradi temperature, poleg tega pa še nimamo pravega občutka glede na zimske gume...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po mar 21, 2005 2:55 pm

Ok sam eni ste res paničarji tle gor.....Men vleče avto že dve leti..... optika narjena kot mora bit poleg tega tud gume lepo enakomerno rabi.Pač se navadiš da ga vleče:P

Pa nazaj na topic.
Nove gume... novi občutek..... kaj pri novi punci maš tud enak sex kot pri stari?
Preglej kok so napumpane...... napumpaj prednje mičken bolj kot zadnje ( najbolš tko kot ti piše u knjižici)
Če to ne bo pomagal jih pa zamenjaj spredaj in zadaj.
Če pa še to ne bo pomagal si pa privošči eno ornk nažiganje po ovinkih..... da jih mal obrabiš....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po mar 21, 2005 7:10 pm

lisko je napisal/-a:Ok sam eni ste res paničarji tle gor.....Men vleče avto že dve leti..... optika narjena kot mora bit poleg tega tud gume lepo enakomerno rabi.Pač se navadiš da ga vleče:P

Pa nazaj na topic.
Nove gume... novi občutek..... kaj pri novi punci maš tud enak sex kot pri stari?
Preglej kok so napumpane...... napumpaj prednje mičken bolj kot zadnje ( najbolš tko kot ti piše u knjižici)
Če pa še to ne bo pomagal si pa privošči eno ornk nažiganje po ovinkih..... da jih mal obrabiš....

a to govoriš o novi punci al o guma :oops:

KREMENKO
Stalni uporabnik

Kraj: GLIH T´M

Napisal/-a KREMENKO Po mar 21, 2005 7:18 pm

kljukec je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Ok sam eni ste res paničarji tle gor.....Men vleče avto že dve leti..... optika narjena kot mora bit poleg tega tud gume lepo enakomerno rabi.Pač se navadiš da ga vleče:P

Pa nazaj na topic.

a to govoriš o novi punci al o guma :oops:

:EE :EE :EE

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO Po mar 21, 2005 7:52 pm

Sem šel iz 175/65 R14 na 195/45 R16 in prav na vsaki neravnini volan potegne vstran, kar niti ni problem pri majhnih hitrostih. Pri velikih hitrostih, ko bremzam preko neravnin moram volan kr orng držat z obema rokama - tako da nisi edini.
Drgač pa optika štima, avto je pa spuščen.

Uporabniški avatar
BarT
Nov uporabnik

Napisal/-a BarT Po mar 21, 2005 8:28 pm

lisko je napisal/-a:.....

Hehe, dobra primerjava
:vc :vc :rofl :rofl

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To mar 22, 2005 9:23 am

Sem poklical vulkanizerja in je samo rekel naj se oglasim in bodo postimali. Jeba je sam to, k bo to sele v soboto!

Drugace pa meni ne bo noben avto vlekel v nobeno stran, ce sam ne bom hotel! :roll: Pa folk, ne se hecat s takimi :shock:

Kaj bo pa naredil, pa vec povem, ko mi bo ustimal ;)

PS:
Ce ti avto vlece in je optika OK, pomeni, da imas zamaknjeno podvozje. Verjetno posledica kaksnega trka! (lahko se pa tudi motim :P)

LP

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar To mar 22, 2005 9:31 am

Če je optika v zelenem, potem ni nic zvito oz ce bi blo kaj zvito, zamaknjeno, potem optika ne more bit v redu.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov