Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

neprilagojena hitrost in slo. ceste

Napisal/-a RegY So apr 30, 2005 7:52 am

ravnokar sem spet bral v večeru "v 14 urah umrli trije", v eni je spet bila navedena neprilagojena hitrost.

pa sem se začel spraševat malo... neprilagojena na kaj? na samo obliko ceste ziher ne, morda pa na strukturo in pa izdelavo, ter opravljena popravila na njej, kar bi pa moralo biti zagotovljeno.

namreč, kdo bi si mislil, da se dosti več prometnih zgodi na cestah, ki so v slabem stanju, nimajo odvodnjavanja pravilnega, so flikane po flikah... itd

praktično gledano:
- odvodnjavanje: sam sem letel iz Avtoceste (!) zaradi tega, ker že v osnovi ni bila narejena pravilno. nagib avtoceste bi moral bit po "šolskih" načrtih nekje okoli 12° (če se še prav spomnim iz srednje šole). na predelu, kjer sem jaz letel, ne vem če je bilo 5 - od oke... namreč na AC je stalo beri in piši, 5cm vode... stalo, nikamor teklo.

- flikanje naših cest in vpliv na avtomobile in njihovo vodljivost: zamislite si, da stojite v zrak. nekdo vas med skokom, ko ste še v zraku, brcne nekje v noge... po moje ne boste pristali na nogah. če bi stali na tleh, pa bi vas brcnil, bi klecnili, a padli verjetno nebi.
isto je z avtom. ko kolo poskakuje, mislim, da še niso naredili amortizerja, ki bi držal s podlago kontakt 100% časa na takih izboklinah, kot vladajo v slo. predstavljajte si, da pripeljete v tak ovinek, ki se bi ga ob normalni gladki cesti s pravim nagibom dalo BP zvozit z 90, vi pripeljete 60, zapeljete na izboklino, vam nese nos, zadnja kolesa so še na tleh, vas nese direkt naravnost v skale... nič nardit, še bremze ne primejo, ker počasi že dviguje zadnji kolesi.

neprilagojena hitrost? mislim, da bolj neprilagojena cesta.

sorry, da sem se razpisal, fantje.

mislim pa da se bo res še bolj treba razpisat našim ministerstvom, da končno uredijo ceste, ki so v prekleto kritičnem stanju. (v celju na mariborski, na uvozu na avtocesto je taka luknja, da sem se zadnjič že poslavljal od feltne, ko sem slišal kako je padlo kolo noter... pa še zdaleč ni edini primer.)
Slika

Stane H.
Nov uporabnik

Napisal/-a Stane H. So apr 30, 2005 9:02 am

Hm? Res je da so ceste po Sloveniji zelo slabo vzdrževane. Flika na fliko! Na koncu se izkaže da so nekatere makedam ceste lepše od asfaltnih :( V glavnem v Sloveniji imamo res slabe ceste (zgleda da ljudje premalo plačujemo v cestni sklad).
Sem pa še vseeno mnenja da nekateri res vozijo z neprilagojeno hitrostjo, glede na vse dejavnike: vozne sposobnosti voznika, avtomobila, vremenske razmere in samo stanje cest! Ja ni kaj prilagoditi se bo treba! :P

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo So apr 30, 2005 9:36 am

Ja flika na fliko. Sej s flikami ni tut nč narobe, če so narjene tako kot se spodobi. Da pa se mi en delavc parkira na rob ceste, vrže v luknjo dve lopati asfalta, dvakrat mahne z lopato po njem, pa mal gor skoč in se odpelje naprej... to je pa višek.

In pa kr se tiče sklada... A ne da čiiiissttt vsak ki ma avto denar za cestnino? Da o samih cestninah na avtocesti sploh ne začnemo...

Uglavnm na Slo cestah je eno totalno sranje in glede na stanje cest, se bomo hmal vsi vozil s terenci. Pametni se že, jst pa še zmerej vztrajam pri spuščenem avtu z nizkopresečnimi gumami :)

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash So apr 30, 2005 10:16 am

naše ceste so itak v k....
ni čudno da je tolk nesreč. se pelješ mal hitreje v ovinek pa zapeleš v bankino pa si že v bližnji hosti :x

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate So apr 30, 2005 11:08 am

Najprej nej te popravim, vceraj so na cestah zal umrli stirje ljudje. Zadnja nesreca se je zgodila sele okol enajstih zvecer na cesti Ljubljana - Litija pri Dolu pri Ljubljani. Voznik Golfa II je do smrti zbil kolesarja, ki se je po cesti vozil brez luci in glede na mojo oceno poskodovanosti avtomobila tudi ne ob robu ceste ampak. Informacije kdo je koga zbil in kako je bilo so moje in zanje ne odgovarjam. Sem se pripeljal mimo enih 5 minut po tem. :?

Glede cest je pa dejstvo, da so vsi malo starejsi odseki slabi. Na dolocenih cestah je treba prov posteno gledat, kje vozis, ker se hitro najde kaksna luknja brez asfalta globoka tudi 10cm. Nekatere ceste so povesene, da z znizanim avtomobilom ze po tleh drsas, ce ne gledas, kje vozis. Nekatere pa tako vegaste, da na vsakih par kilometrov mislim, da nimam gum scentriranih. Avtoceste so sicer boljse, se pa se vedno najde odseke kot je Ljubljana - Vrhnika, kjer so ze prov globoke kolesnice in sploh ni treba vec zavijat - gre avto kar sam. Ko pa pada dez, se pa ve, kaj je v kolesnicah.

Neprilagojena hitrost je kazen, ki jo policaji pri nas in na hrvaskem zelo radi talajo. Prvi primer je moj, ko sem se peljal proti mestu Krk na otoku Krku. Ravno malo je padal dez jest peljem enih 60 v lev ovinek. Pred ovinkom nov asfalt, v ovinku star... avto je sel naravnost namesto levo - pa sem ga se nekako zmotal ven, samo se je potem slabo koncalo, ker ga po 50ih metrih nisem mogel ujeti in sem zapeljal cez skalo ob levem delu ceste. Kazen 2x500kun + 130kun sodnih stroskev. 2x, ker sem povzrocil prometno nesreco (in samo sebi naredil za 1.3m skode) prekrsek je bil pa neprilagojena hitrost. :roll:
Drugi primer pa: se s prijateljem peljemo s Skodo Octavio. Omejitev 50 peljemo 50, blag desni ovinek, mokra cesta in tocno to, kar si opisal. Stukan asfalt, a ne v isti visini: rezultat odneslo zadnji konc (tocno takrat, ko je zapeljal iz prvega asfalta na drugega in sta bili kolesi v zraku) in smo sli dol s cest na notranjo stran ovinka med dvema drevesoma na manj kot par cm natancno. Ce bi prileteli bocno v drevo ne bi bilo dobro. Tako pa ni bilo nikomur nic, pa se avto je zacuda ostal cisto cel. Razen majhne udrtine na pragu.

Ze spet sem prevec napisu :roll:
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko So apr 30, 2005 11:16 am

res je naše ceste so groza!!
flika pri fliki
flikajo z mlačnim asfaltom in lopato
ne zalivajo z smolo
....
....GROZA!!!!

sem se včer vozu po Italiji isto je bla cesta flikana, ampak prehoda mod fliko in prejšnim asfaltom sploh nisi čutil!!!Ne pa pri nas , ker je flika 2 cm višja od ostale ceste....

No da nebom sam kritiziral...sem se peljal v sredo na hrvaško (grobnik), kakšne so šele HR ceste...Še 3x slabše, polne peska, luken.....

Je pa popolno res da po takih cestah je vožnja dokaj nevarna, spolh če so amortizerji zrabljeni in malo previsoka hitrost.....

Vglavnem ŽALOST!!! :?

Uporabniški avatar
M3
Moderator foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a M3 So apr 30, 2005 11:50 am

popolnoma se strinjam z vami! popolnoma! vse je res, ceste so za nič vzdrževane!
kolega je zaradi take malomarnosti naredil totalko in šel na streho!
zato ker ograja ob hitri cesti je bila poškovana in se je po hitri cesti sprehajal
pes in kolega pri 90 na uro se mu je hotel izognit, posledice sem zgoraj napisal,
na srečo je ostal cel z samo par šivi na roki in pretegnjene vratne vezi (ok
jaz bi samo ravno šel in zamižal :D ) pes pa je lahko vesel da je živ :D

in povejte potem kaj da naredimo, kam je treba avto zapeljat da cesto zapremo,
kdaj gremo pred parlament zapret cesto, kdaj gremo 60 po AC se prehitevat od kopra
do lj (x-hair-jeva varjanta :D ) tle notri lahko jočemo kolkor hočemo, in pišemo vse kar
je narobe na naših cestah in bi se ustavli tam nekje na 30 strani debate.

pa glede nesreč zaradi neprimerne hitrosti, itaq je skor vsaka uradno taka, in realno
jih je mogoče 50% res zaradi neprimerne hitrosti. sam tole je spet druga debata,
tle so policaji ki se jim ne da ugotavljat kaj je blo in napišejo to in konc.
Slika

Uporabniški avatar
ItaliaMACHINA
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a ItaliaMACHINA So apr 30, 2005 12:02 pm

dirkanje na lastno odgovornost! kar se tiče slo cest...

z italio se nebomo še 20 let primerjali...

kot vemo delajo na cestah 24/7 non-stop...
nemoreš verjeti kere ceste majo, pol tam pr španiji začne spet malo rukat...
Zadnjič spremenil ItaliaMACHINA, dne So apr 30, 2005 12:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash So apr 30, 2005 12:05 pm

mislm, človek merka avto kolikor se da potem pa zapelješ v eno 7 cm globoko jamo pa vse ležaje podrobiš. kriva je pa seveda spet neprilagojena hitrost! :x

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack So apr 30, 2005 12:07 pm

ItaliaMACHINA je napisal/-a:z italio se nebomo še 20 let primerjali

Tudi z drgimi državami ne...
Slika

Uporabniški avatar
B4 Turbo
Novinec

Kraj: Šempeter pri Gorici

Napisal/-a B4 Turbo So apr 30, 2005 12:20 pm

ItaliaMACHINA je napisal/-a:z italio se nebomo še 20 let primerjali...

A nvem jst...tudi italija ni ravno vzor kar se tice cest...bolj ko gres izven avtoceste slabse je. Npr odsek hitre ceste med Vilesejem in Gorico je katastrofa, same luknje in grbine, pa se nekje sploh ni ograje med vozisci. Ali pa v Trstu, se se noben ni peljal proti skofijam? Bolj ko se bllizas meji, slabse je.

Uporabniški avatar
SaleXIII.
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a SaleXIII. So apr 30, 2005 1:26 pm

Pa kva se vsi pi**ite glede cest v Sloveniji. Dajete obcutek da niste bli nikjer razen Slovenije. Res je, da v nekaterih drzavah so boljse ceste, je pa zelo zelo velik drzav, kjer so ceste ful slabse. Glede tega da so zaflikane ceste, pejte v Severne drzave, boste vidl kaj pomen zaflikana cesta, pa ne glede na to so ceste ful dobr....
Meni so ceste v Sloveniji cisto vredu, verjetn kaksno bi se dalo se popraviti, ampak v celoti ocena tam 8/10 (moje mnenje).

Fiat007
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a Fiat007 So apr 30, 2005 1:28 pm

Če vozis po omejitvah, potem so ceste čist dobre.
Če hočeš bit frajer in svojo gajbo tiščat do daske, potem so ceste slabe.

Res je, da prov hudo lepo niso vzdrzevane, ampak dejte no, mal se zresnte, zarad flikc na cesti, pa normalne voznje se ni se noben ubil.

LP

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So apr 30, 2005 4:29 pm

Glede neprilagojene hitrosti se v primeru dveh smrti zelo zelo strinjam....

Zgodila se je pod roglo v smeri proti lovrencu... tam je makadamska cesta.... ozka in s prepadi.... tko da tam kaj druga kot pa alko in neprilagojena hitrost ni botrovalo....
40metrov v prepad sta se kotalila z avtom....

Za druge nesreče žal ne vem.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin So apr 30, 2005 4:39 pm

borut007 je napisal/-a:@ SaleXIII.Si iz Ljubljane, kaj? :wink: Pri vas vsaj porihtajo cesto, ne da bi gnjavli prebivalce ob tisti cesti.
Pri nas pa je treba na vasi zbrat 1/2 denarja za novo cesto, sicer se nič ne dela. Kako naj vas z 45 hišnimi številkami zbere 8 milijonov tolarjev? :huh: Se jih ne da zbrat, zato pa imamo najslabšo cesto v širši ptujski okolici. Sramota. ;)

To za Ljubljano je zelo relativno. Mas nekatere dele Lj., ki so lepo porihtane ( ceste mislim), ene so pa ziva groza npr.: Mirje, Izanska c., una cesta ki gre proti Igu,..pa se ful jih je. Problem takih cest je, da so prevec prometne. Evo, Izanska c. nima plocnikov pa še ksne crne pike bi lahk najdli, pa ni samo problem v izvajalcih, da se bodo spravli delat, ampak u raznih sosedih,ki majo bajto ob cesti, ki komplicirajo v nedogled. Predkratkim so hotli rihtat neki glede plina...prva stanovalka ni pustila, da bi mal luknje nardil in s tem za*uka use, une k u ulci zivijo in se druge.

Drgac pa glede lukenj na sploh...je res kriza...jz ne vem kasna so stanja po drugih mestih in vaseh...pomojm ne kej prevec krasno :?
There is no time...

Uporabniški avatar
eXtreme
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a eXtreme So apr 30, 2005 4:52 pm

Mogoče obstaja kaksna evropska inštitucija, inšpekcija? Namreč ko tako hočemo v evropo in se nekako enačiti z Danci etc... bil sem na Danskem, in sem enkrat to ze povedal. Tam so ceste tako dobre (vsaj tam kjer sem se vozil jaz), da pri nas nobena avtocesta ni tako ravna. Avta na cesti ni skoraj nic treslo. Pa mislite da je bila cesta nova? Ze tolikokrat je bila sanirana, da je zgledala kot šahovnica! Vendar, tam kjer je bila 'luknja', so ven odrezali kvadratni del in zapolnili z novim asfaltom ter steptali tako, da se je ujemalo s staro cesto. Mene je to kar osupnilo, kako dobro je cesta lahko sanirana!

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 So apr 30, 2005 6:29 pm

hja Regy čist prou maš ti...jst pa kolega sva mela nesrečo,ok res nisva pelala čist po predpisih,mal je šlo cez,uglavnem v tistm ovinku je pred parimi leti zletelo s ceste ,men se zdi da 4je vozniki. nikol se niso spomnili da bi šli cesto rihtat.dol so letel s fičkoti,petkam,vsemi možnimi avti. ovinek je v hrib tko da fičko res ni mogu met neke hitrosti,noben se ni pobrigou za tist ovinek,pa če prou so usi vedl da je zaj**** u PM pa da bi blo dobro kej nrdit. zjeban je v obe smeri,in nekak čudno visi,da avto vn meče...no enga večera sva s kolegom se pelala domou in naj je odfukal vn,pa tud ne čist po najini krivdi,ampk to je že druga zgodba in sva zletela u PM nekam po dolini,ene par dreves spuknla,avto itq totalka,midva pa mela zlo velko srečo da sva preživela,k tam ni to še nobenmu ratal...no in zdj k je pač sledila tožba na državo,oz so slutil da po tolkih nesrečah lahko pride to kej tazga, ker ni ustrezno poskbela za cesto, so po 2h tednih po nesreči končno začel rihtat cesto...in kaj so naredl? ama ništa! tastar asvalt vn,dal nouga not in ob strani nabil zlo masivno leseno ograjo k bo voznika še prej zjebala ... uglavnm državi se j**e za ceste.zmer k grem na cestino se mi zdi da plačamo več...kam to pele jst nawem,blo bi kul če bi se saj kej rihtal.pol se pa še u trebnem tolk drkajo u glavo drug druzga ,pa ne vejo kod bi le spelal tisto avtocesto...uglavnem kukr si že ti reku,poanta ni sm u tem,da so vozniki krivi pa neprilagojena hitrost ampk tud ceste,pa tisti k bi mogl za te ceste skrbet in za moje pojme je premal podjetij v sloveniji k skrbijo za tole,za naše ˝ceste˝...neumno :?

LP
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov