Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
zidi
Nov uporabnik

Dimenzije gum ?

Napisal/-a zidi Ne maj 08, 2005 10:06 pm

Vem, da je bilo o gumah že veliko napisanega vendar tega nisem zasledil nikjer...
Zanima me ali imaš lahko na vozilu( po novi zakonodaji :evil: ) prednje gume dimenzij 195/50/13 in zadnje 235/60/15 ?
Lotil sem se obnove in predelave buggy-ja ki je bil nazadnje registriran pred pribl.15 leti in bi ga rad,če bo možno ponovno spravil na cesto.

Hvala vsem za odgovore,
---BORN TO BE FAST---

Uporabniški avatar
Xsara vts
Novinec

Kraj: ob Savinji

Re: Dimenzije gum ?

Napisal/-a Xsara vts To avg 23, 2005 1:31 am

zidi je napisal/-a:Vem, da je bilo o gumah že veliko napisanega vendar tega nisem zasledil nikjer...
Zanima me ali imaš lahko na vozilu( po novi zakonodaji :evil: ) prednje gume dimenzij 195/50/13 in zadnje 235/60/15 ? ...

citiram mag. Jerončiča (vodja Sektorja za vozila na Direkciji RS za ceste)
"Glede pnevmatik je pa tako. Dovoljene so tiste, ki jih je predvidel proizvajalec vozila."

Več informacij glede homologacij oz. odgovori iz pr(a)ve roke pa v prometni svetovalnici: http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... r&nSvet=rj

LP, Daisy
JVC = Jaz Vozim Citroen-a

Uporabniški avatar
zidi
Nov uporabnik

Napisal/-a zidi To avg 23, 2005 8:31 am

Hvala za odgovor.
Tu ne gre za serijski avto iz tovarne pač pa je avto bil narejen doma tako ,da je tu "proizvajalec" moj fotr,ki pa je takrat predvidel te pnevmatike,katere sem omenil v vprašanju.
Avto je bil homologiran in registriran...ima vse papirje.
Zanima me pa ker zadnjih nekaj let ni bil registriran in ker se zakoni spreminjajo se je mogoče tudi tu kaj spremenilo ???
Bil bi zelo hvaležen če je že kdo od vas imel podoben problem in mi lahko pomaga.
Če ne se bom pa pač moral pozanimati v prometni svetovalnici...

L.p.,
---BORN TO BE FAST---

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To avg 23, 2005 8:36 am

zidi je napisal/-a:Hvala za odgovor.
Tu ne gre za serijski avto iz tovarne pač pa je avto bil narejen doma tako ,da je tu "proizvajalec" moj fotr,ki pa je takrat predvidel te pnevmatike,katere sem omenil v vprašanju.
Avto je bil homologiran in registriran...ima vse papirje.
Zanima me pa ker zadnjih nekaj let ni bil registriran in ker se zakoni spreminjajo se je mogoče tudi tu kaj spremenilo ???
Bil bi zelo hvaležen če je že kdo od vas imel podoben problem in mi lahko pomaga.
Če ne se bom pa pač moral pozanimati v prometni svetovalnici...

L.p.,

Na isti osi morajo bit enake gume, lahko so pa različne spredaj zadaj, nekateri zadaj gnani avtomobili imajo takšno razporeditev predvideno že serijsko(zadaj širše gume)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
zidi
Nov uporabnik

Napisal/-a zidi To avg 23, 2005 8:42 am

Hvala za odgovor.
Zdaj imam več upanja da bo avto šel čez tehničnega :D
---BORN TO BE FAST---

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To avg 23, 2005 11:08 am

pomoje če je takrad naredil homologacijo z takimi gumami...zakaj pa ne.
saj če gledaš je potem enako kot pri ferrariju, proizvajalec (tvoj fotr tukaj) je predvidel širše gume zadaj...
če gledaš po tej strani bi to moralo it čez :oops:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
jojovix
Novinec

Napisal/-a jojovix To avg 23, 2005 11:15 am

Smart je podoben primerek pa so mel kr neki težav preden so ga lahko začel prodajat.
Good luck pa kero fotko prlep!
KAM'R Č'M, S SUBARUJ'M PRID'M!!!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To avg 23, 2005 1:52 pm

zidi je napisal/-a:Vem, da je bilo o gumah že veliko napisanega vendar tega nisem zasledil nikjer...
Zanima me ali imaš lahko na vozilu( po novi zakonodaji :evil: ) prednje gume dimenzij 195/50/13 in zadnje 235/60/15 ?
Lotil sem se obnove in predelave buggy-ja ki je bil nazadnje registriran pred pribl.15 leti in bi ga rad,če bo možno ponovno spravil na cesto.

Hvala vsem za odgovore,

Proizvajalec (torej v tvojem primeru tvoj oče) določa kakšne dimenzije gume bodo na avtu. Drgač pa spredaj 195/50/13 in zadaj 225/45/13 - pa še dobr zgleda.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
zidi
Nov uporabnik

Napisal/-a zidi To avg 23, 2005 10:27 pm

Proizvajalec (torej v tvojem primeru tvoj oče) določa kakšne dimenzije gume bodo na avtu. Drgač pa spredaj 195/50/13 in zadaj 225/45/13 - pa še dobr zgleda.

Ja bojim se da bodo cole morale biti enake spredaj in zadaj,vendar bi morale biti gume zadaj vsaj 235/60/15 ali v najslabšem primeru 225/50/13 (če ta dimenzija obstaja?)
Problem je ker je avto zadaj širok in če gume niso dovolj široke in višje od prvih smešno zgleda. :evil:

Fotke še pridejo ko bo avto do konca sestavljen in prebarvan.

L.p.,
---BORN TO BE FAST---

Uporabniški avatar
jojovix
Novinec

Napisal/-a jojovix Sr avg 24, 2005 7:36 am

A ste prepričani? Kako pa so homo za Smart for two naredil. Mora bit ena for, ker ma spredi manjša kolesa, kot zadi.
KAM'R Č'M, S SUBARUJ'M PRID'M!!!

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr avg 24, 2005 12:56 pm

Čisto tako.

@Zidi:

Ti trenutno nimaš problem z gumam, ampak z avtom, ki nima homologacijskega kartončka, s katerim registriraš avto. To pomeni da boš moral avto homologirat, kake gume maš gor je pa čisto vseeno, ker mora celotno vozilo čez homologacijo.

Postopek je tak, da avto daš na homologacijo doma narejenega avtomobila ( Single Car Assessment ), za katerega boš odštel kr nekaj cekinov, nato boš na podlagi tega pregleda dobil homologacijski karton, nakar lahko registriraš avto.
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
rokhrovat
Nov uporabnik

Kraj: golan

re

Napisal/-a rokhrovat Sr avg 24, 2005 1:15 pm

ce ma bugy se homologacijo poglej kwa pase da te najo ta plav lovil :D

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Sr avg 24, 2005 1:19 pm

Xsara vts je napisal/-a:
Zanima me ali imaš lahko na vozilu( po novi zakonodaji :evil: ) prednje gume dimenzij 195/50/13 in zadnje 235/60/15 ? ...

citiram mag. Jerončiča (vodja Sektorja za vozila na Direkciji RS za ceste)
"Glede pnevmatik je pa tako. Dovoljene so tiste, ki jih je predvidel proizvajalec vozila."

Več informacij glede homologacij oz. odgovori iz pr(a)ve roke pa v prometni svetovalnici: http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... r&nSvet=rj

LP, Daisy

pnevmatike lahko daš večje gor kot maš napisane v homologacijskem kartonu
samo moraš imeti tuv in seveda te pnevmatike oz. dimenzije gum+feln homologirane

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr avg 24, 2005 1:37 pm

FireSTORM je napisal/-a:pnevmatike lahko daš večje gor kot maš napisane v homologacijskem kartonu
samo moraš imeti tuv in seveda te pnevmatike oz. dimenzije gum+feln homologirane

Dejte nehite bedarije govorit.

Buggy je domača prizvodnja. Za to ne obstajajo TUV-i !!! :evil:
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Sr avg 24, 2005 1:41 pm

JohnyR je napisal/-a:
FireSTORM je napisal/-a:pnevmatike lahko daš večje gor kot maš napisane v homologacijskem kartonu

Dejte nehite bedarije govorit.

Buggy je domača prizvodnja. Za to ne obstajajo TUV-i !!! :evil:

nisem govoril točno za njegov avto ampak na splošno, tako kot je on napisal na splošno(mislim Xsara vts je napisal na splošno)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov