Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Prehitevani ne sme pospešiti? Varnostna? Ne me hecat.

Napisal/-a Zzooommm Ne maj 08, 2005 10:19 pm

37.člen / (4): Voznik prehitevanega vozila ne sme povečati hitrosti. Po potrebi mora zmanjšati hitrost in se pomakniti k desnemu robu vozišča.

Danes sem zaradi tega rahlo slabe volje. Namreč ta člen se določenim voznikov zdi samoumneven (štejem se mednje), nekaterim je pa zgleda v največjo zabavo delati zgago na cesti.
Verjetno je s tem povezan že problem, da nekateri uporabljajo ogledala le za šminkanje in popravljanje frizure.
Težko je že zamižati na eno oko, ko bedaki na celovški furajo namerno z enim kolesom čez črto samo zato, da ga motorist ne more prehiteti. Enako mi gredo na živce kreteni, ki furajo izven naselja 60km/h, ljudem za njimi pa se recimo mudi in bi radi vozili po omejitvah, ampak on mora namerno voziti po sredi ceste in onemogočati vidljivost.
Ljudem, ki pa pospešujejo med prehitevanjem bi pa najraje polomil kolena. Da navedem en primer. Danes sem se vozil izven naselja, drugi po vrsti avtomobil pred mano je vozil 50km/h. Čez nekaj časa se je gospod odločil, da bo pospešil do 65 km/h in potem držal to hitrost. Vozilo pred mano ga je prehitelo, ker ni bilo dovolj prostora sem lepo vozil za njim. Ko se je na obzorju zopet pojavila primerno velika odprtina za varno prehitevanje (osebno ne maram prehitevat na tesno, ker nikol ne veš kakšna izjema bo) sem pogledal na števec in videl, da vozimo švoh 70km/h. V redu, dam v tretjo+smernik, gas do konca in gremo naprej. Če bi bilo vse tako kot bi moralo biti, bi bil v štirih sekundah že razkomoten na svojem pasu. Ko sem bil že skoraj popolnoma vzporedno s prehitevanim vozilom sem opazil, da se kar naenkrat komajda oddaljujem od njega, saj je očitno začel pospeševati na polno (izbral je tudi idealno hinavski trenutek). Skoraj sem že na polno pohodil zavoro, ampak je bilo še dovolj prostora, da sem se lahko varno vključil. Začel sem že lezti proti njemu, me je prav malo brigalo tudi če ga zrinem iz ceste, ker bi mu potem avto stolkel z njegovim truplom. Seveda če se postavimo v vlogo generala lahko rečemo, da bi lahko ravnal drugače, pač se umakneš nazaj, ampak ko si tam in se vse odvija s svetlobno hitrostjo nimaš časa za neko udobno razmišljanje kaj bi blo pa takrat bolš.
Ko se je vse skupaj že odvilo, sem se spomnil, da sem med prehitevanjem zamenjal v četrto prestavo ravno takrat ko sem se odločal med zaviranjem in nadaljevanjem s pospeševanjem, ker sem čutil, da avtomobilu pojemlje moč in je potrebno prestaviti v višjo prestavo (to pa se pri meni zgodi pri 110km/h). Nekako dobiš idejo, koliko pospeševanja je prehitevani pravzaprav opravil v krajšem času kot jaz, ker je pred prehitevanjem vozil cca. 67-68km/h. A smo že tako daleč prišli, da je treba najprej pogledat da un pred tabo slučajno nima 2.0 mašine, da ga boš sploh lahko prehitu?
Seveda te situacije niso same po sebi nič posebnega, ker sem prepričan da se je to vsakemu že kar nekajkrat zgodilo, ampak me pa to razpizdi do maksimuma. Če se že odločiš voziti kot polž, potem drži to hitrost in pusti, da te ljudje prehitijo, ali pa pospeši, ko te noben ne prehiteva.
Sploh nisem nič jezen zaradi tega, da se je odločil, da me ne bo spustil naprej. To mi je čisto vseeno, ker se mi zdi dirkanje 1:1 v prometu skrajno neodgovorno. Jezi me to, ker s tem ogroža druge ljudi. Res je, sam sem se odločil, da ga bom prehiteval, ampak če bi bila situacija drugačna in si recimo nebi vzel veliko prostora, da bi bil bolj trmast, neskoncentriran in še kaj bi lahko prišlo do velikih neprijetnosti.
Resnično so štiri stvari, ki me najbolj razjezijo na cesti: namerno oviranje motoristov, namerno oviranje prehitevajočih vozil, držanje praktično ničelne varnostne razdalje na AC pri 150km/h in zlonamerno izsiljevanje prednosti brez uporabe primerne signalizacije in po možnosti le-to še kombinirati s prehitevanjem po desni. In še peta: telefoniranje pri katerem je očitno (rogoviljenje z rokami, smenjanje z zaprtimi očmi...), da je vožnja po prioriteti nekje na petem mestu (1. prioriteta držati čim manjšo varnostno, 2. prioriteta našminkane ustnice+urejena pričeska, 3. prioriteta pogovor po mobitelu, 4. prioriteta droganje v nos, 5. prioriteta vožnja pri kateri skušaš vsaj približno ostati na svojem pasu medtem ko šofiraš s koleni, z eno roko telefoniraš in z drugo nekaj nastavljaš na radiu. opa a sem pešča izsilu? sorči mam en pogovor...).
S tem sem zaključil svojo blodnjo, če se jo je komu ljubilo prebrati. Enostavno sem vse to moral ventilirati. Ali je ta tema najbolj primerna za to kategorijo ne vem, po potrebi jo premaknite v nima veze... ali pa jo izbrišite.

LP ;)

Uporabniški avatar
maddog
Novinec

Napisal/-a maddog Ne maj 08, 2005 10:26 pm

Te popolnoma razumem, sam sn tui mel podobne izkusnje, ko pade ego prehitevanemu v sekundi in mu v prazni glavi zazvoni, da ga bo nekdo prehitel ... Takrat pa da po gasu, ker je to kao najvecja sramota na svetu... Taksnih primerkov je res dosti na nasih cestah, nazalost ...

Uporabniški avatar
M3
Moderator foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a M3 Ne maj 08, 2005 10:27 pm

jaz sem prebal vse :D

in samo lahko rečem, da je žalostno da taki vozniki obstajajo, samo vedi da je takih
še in še, in kategorijo hujši so tisti da ko se daješ na levi pas za prehitevat ti še malo levo
zapelje da ti tako, čisto malo še proba zapret pot :D in seveda pospešuje na polno :D
Slika

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Ne maj 08, 2005 10:35 pm

Sm prebral in moram podati dva komentarja:tud mene razpizdi, da nekdo fura krepko pod omejitvijo, potem pa med tvojim prehitevanjem začne pospeševati! :evil: Ampak me moti zgolj v taki situaciji-namreč v primeru, ko se v naselju običajno vozim cca 60km/h, pa vidim kakega frajerčka, kako se zaganja, da bi me prehitel čez ovinke...takrat pa z veseljem še mal vštric pospešim-nej se i**** mal izuči da je naselje pa vendarle naselje!
Drugo so pa motoristi na cesti-nimam nič proti njim-zarad mene če vozjo 200km/h, pa po odstavnem pasu, če jim paše...me pa razpizdi, da prehiteva kak kolono čez ovinke, pa ko vidi da ne gre več, se pa rukne pred tebe pa po bremzi-sori, ampak ga pa rajš podrem kot pa da na bremzo stopim! V končni fazi je CPP ennak za vse! :evil: No, pa še ena situacija, v kateri bi najrajš popizdu-stojiš pred rdečo, pa se prpele motorist od zadi&se postav pred tabo počez-vse kul, dokler se ne pržge zelena, un pa kakih 5 sekund še kr stoji pa okol gleda!Ja vozi hudiča, če se ti res tolk mudi, ne pa da me oviraš!:x

No, to bo pa tud ves komentar z moje strani... :D

vajdo
Novinec

Kraj: Ribnica

Napisal/-a vajdo Ne maj 08, 2005 10:46 pm

V takem primeru, ko ti prehitevani pospesi, bi jaz mel pod havbo kar se da najvec
konjev, da bi sam pohodu, mim njega, pa da bi sam :shock: :shock: :shock:
Isto se je men zgodil, ravnica ene 2-3km pa se tipcek vozi s svojo zensko ene 70, pa grem prehitevat, pa pospesi. Sam sem bil pa tok trmast, da sva nakonc bla vstric pa ene 180 na stevcu. ta da bi takrat mel tank, bi sam desno pa povozu pras*a. Eni prov cakajo da jih gre kdo prehitevat.
Al pa mas mal avto ustiman, pa kr misli folk, da bos neki dirkav z njimi pa taka, pol te pa neki rehiteva, pa cist na bliz, pa skarje, pa take, pol ga moras pa se resevat iz take situacije, da se k****n nebi zabil, pa ubil nedolnega cloveka na drugi strani. Da bog dabi se tak razfukal, v skale, ceprav nobenmu ne privoscim, sam bo vec koristi, kot pa da nekoga ubije, ker hoce pokazat svoj JAZ. grem jst na en cik rajs.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po maj 09, 2005 12:30 am

:) prevec custveno dojemas svet okoli sebe :P zihr si ognjeni znak zodiaka :lol:
btw men se to prakticno vsak dan dogaja.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po maj 09, 2005 6:41 am

Ja, vse sorte vozniki so na cest in nekatere bi z veseljem tudi s kakšno palico po riti in jim vcepil malo pravil v glavo ....
Vse zgoraj našteto je res zoprno in še nekaj manjka tukaj, vožnja za ritjo. No, saj varnostna je že našteta, da nekateri ne vedo kaj je varnostna razdalja, ampak da mi ne kdo vozi zelo za ritjo, to mi gre pa pošteno na jetra. V takem slučaju malo zmanjšam za ene 10 ali celo 20 km/h odvisno od omejitve oziroma vožnje, večja kot je hitrost več zmanjšam, seveda varno zmanjšam hitrost, potem pa počasi pospešim nazaj na prvotno.
Na jetra mi gre tudi, če se npr vozimo nekako v koloni, jaz pa držim varnostno razdaljo in potem se najde zadaj en frajer in mora prehiteti in se vriniti ravno v to varnostno razdaljo ... takih pa ne spuščam in navadno malce pospešim, seveda če vidim da je varno da nikogar ni nasproti, drugače ga spustim naprej. Tako prehitevanje je prov fajn takrat ko je šodr na cest ... rezultat so pa kamenčki.

CPP pravi tudi naslednje: vedno bodi pripravljen in previden, saj so ali pa se zgodijo na cesti nenavadne situacije, srečamo lahko vsesorte voznike, in če drugi naredijo nekaj narobe smo mi dolžni napako popraviti kolikor je v naši moči. No, tako nekako po svojih besedah, kam v kateri člen bi to uvrstil ne vem zdaj. V glavnem, vedno je treba paziti saj načelo zaupanja in kar paše zraven sicer velja, vendar so osebki ki si to razlagajo drugače, po svoje in to izkoriščajo na način, da izsiljujejo, vozijo po svoje ..
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Raptor
Novinec

Napisal/-a Raptor Po maj 09, 2005 8:23 am

sem mel podobno situacijo sam da sem se pol se zaletu.....

grem prehitevat in model pospes ..in to nalasc...iz 50 na na 80 in me ni spustu ...pol pa men nasprot prpelje avto jes nazaj na svoj pas in poka v njega z bokom pa sva mela oba skodo...

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a _BiStRi_ Po maj 09, 2005 8:31 am

Raptor je napisal/-a:sem mel podobno situacijo sam da sem se pol se zaletu.....

grem prehitevat in model pospes ..in to nalasc...iz 50 na na 80 in me ni spustu ...pol pa men nasprot prpelje avto jes nazaj na svoj pas in poka v njega z bokom pa sva mela oba skodo...

Pa kako sta se zmenila,si mu povedu, kaj si mislš o njegovi mami....??????

L.p Bistri...
555

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po maj 09, 2005 8:57 am

Ma, meni grejo pa na kurca razne mame in debili ki nimajo ogledal...parkrat sem že prehiteval avto, ki je vozil 40 čez ovinke po katerih vsi drugi vozijo 90, potem ga grem na ravnini prehitet on pa po gasu...in ko peljem vštric on/a sploh ne opazi, dokler se ne obesim na hupo in začnem krilit z rokami...:evil:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po maj 09, 2005 9:06 am

Tudi jaz sem imel že večkrat tak primer, da je prehitevani pospešil. To me je pripeljalo do ugotovitve, da prden se odločim prehitevati, vedno pretehtam nekaj dejstev:

1. ali je avto pred menoj močnejši od mojega
če je močnejši, je večja verjetnost, da bo prehitevani pospešil, ker bo užaljen

2. ali je avto pred menoj kao "boljši" od mojega
če je boljši (gledano na starost, velikost, sodobnost in sploh renome), je večja verjetnost, da bo pospešil

3. ali je avto pred menoj kej uštiman, al je čist navaden
če je zelo lepo urejen, potem je OK, najhujši so kaki stari spuščeni golfi ali pa jugoti, ki imajo zadaj dva rora, pa kak neokusen spojler in nalepke. Velika verjetnost je, da ne bojo potegnili (ker ne morejo), ampak lahko ti kako drugače zagrenijo prehitevanje (kasnejša vožnja za ritjo, kazanje prsta, trobljenje...)

4. starost voznika pred menoj
če je pred mano stari čiko, pol sam po gasu, če je pa kak neizživet mladenič, pol se raje ne odločim za prehitevanje. So pa nevarni stari strički s pokrivali na glavi: ti z avtom opletajo sem ter tja in te med prehitevanjem lahko celo nehote zrinejo s ceste.

5. zakaj vozi tako počasi
če so razmere na cesti take, pol OK. Če se mu ne ljubi vozit, pol sam po gasu. Če si ne upa vozit hitreje, npr. oseba ženskega spola, pol sam po gasu.

6. nujnost prehitevanja
če bom s tem kaj pridobil, npr. v vožnji, ki bo trajala nekaj ur, pol prehitim. Če pa vem, da se bom vozil eno uro in zaradi polža pred mano zgubil 5 minut, pol pa naj kar polžari pred mano. Slej ko prej bo kam zavil, ali pa bova na semaforju stala en za drugim ali en ob drugim.

Da človek vse to preštudira, nekaj časa traja. Dobiš pa praktično realen scenarij prehitevanja in si omogočiš karseda hitro in varno prehitevanje. Kadar prehitevam vedno menjam v nižjo prestavo in prehitim karseda hitro. Če prehitevam po temi, vozniku pred menoj na hitro poblendam, da ve, da bom nekaj storil. Vesel sem, če tudi drugi to storijo meni. S tem daš vozniku vedeti, da boš nekaj naredil in avtomatsko postane bolj pozoren in previden.

Če sem sam prehitevan, nikoli ne pospešim. Nasprotno, včasih celo malo pribremzam, če ocenim, da situacija ni ravno 100% varna. Vedno pa se pripravim na morebitno intervencijo. Ali zaviranje, ali pospeševanje, ali umikanje na skrajen desni rob cestišča. En star šofer tovornjaka mi je nekoč dejal, da je na cesti vedno dovolj prostora za tri pametne. Ponavadi je res tako. Prehitevanje je najnevarnejši manever na cesti, zato vedno stremim k temu, da je izpeljan čimvarneje in čimhitreje. Ne ljubi se mi pisati o bikih, kretenih, konjih, idiotih, prascih in pizdah, ki brezglavo prehitevajo in ovirajo prehitevajoče, kadar so sami prehitevani, rad bi le, da mi nekdo pojasni, kakšen je keč prehitevanja v ovinek, v katerega ne vidiš dlje kot dva avta pred sabo, kakšen je keč prehitevanja vozil v koloni in kakšen je keč vožnje za ritjo. To me pa res zanima. A s tem kažeš, da si kao dober šofer, da maš dober avto, ali da si sicer v življenju zakompleksan in je avto edina stvar, s katero se lahko dokažeš, si pa preveč butast, da ne veš, da s tem kažeš skrajno neinteligenco in kretenizem.

Uh, sem not padu...

Uporabniški avatar
joke
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a joke Po maj 09, 2005 9:09 am

uh ja :bere , ampak maš prav...bi blo dobro to dat v učbenik CPP :D

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Po maj 09, 2005 9:10 am

danes mel na AC približno isto situacijo

se peljem od cestnice tepanje v MB, kjer iz počivališča tepanje pride ven en clio. ok, ql, pač je malo počasen, jaz furam 110, pa sem se mu približeval (verjetno še ni slišal, da je pospeševalni pas, da se spraviš vsaj na približno vozno hitrost).

peljem lepo za njim, se mu še vedno približujem, se spravim prehitevat, sem vzporedno z njim, odzadaj se mi dokaj hitro približuje neki golf. niakkor nisem mogel naprej, ker je tip že pospešil na mojo hitrost, golf pa je bil vedno bližje. dam v četrto, pa po gasu. grem nazaj na svoj pas, druge ni bilo. kakor hitro je pa bil golf mimo, pa je že clio mene prehiteval.

hja, hvala ti lepa, da se spomniš lih ko sn vzporedno s tabo. nori koprčan :?
Slika

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po maj 09, 2005 9:14 am

Še nekaj sem pozabil dodati:

nisem pristaš "kaznovanja" neprimernih manevrov drugih udeležencev v prometu s tem, da sam ali pospešiš med prehitevanjem, da potem ti voziš za ritjo, da nekomu nabiješ dolge luči in meglenke, da mu trobiš, kriliš z rokami in kažeš, da imaš še vedno srednji prst... Vse to vodi k nestrpnosti in sovražnosti na cesti. Če to počne eden, si drugi misli: če drugi delajo to meni, bom pa še jaz drugim. To lahko pripelje do verižne reakcije, katere posledica bo splošen kaos na cesti. Jaz si mislim: pusti človeka, ki si zdravi komplekse na cesti, in ga spustim naprej da ga ne vidim in si želim, da ga nikoli več ne srečam.

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Po maj 09, 2005 9:22 am

Zadnjič se mi je en k****n z Opel Omego karavan na avtocesti pri prehitevanju vrgel ven da sem komaj uspel zmanjšati hitrost in ga nisem karamboliral. Potem ko pa je že stal pred menoj pa je prižgal smerokaz. Takšnim, ki ne znajo kako se uporabljajo smerokazi bi odvzel izpit brez milosti in jih poslal na ponovno opravljanje izpita.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Po maj 09, 2005 9:44 am

Jah, to gre tud men na k****, da folk ne ve zakaj so vzvratna ogledala!!! Ma se moraš zmeri zavedat kaj se dogaja zadi glih tolk kot spredi! :evil:

Drugač pa glede tistih, ki se ti prilimajo na zadek avta-včesih dejansko že kr razmišljam, a mam nasledn tedn kej preveč časa pa kako prasko na odbijaču?? Ker bi v takih situacijah najrajš pohodu bremzo&zamenjal kak odbijač na tuj račun... :twisted:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po maj 09, 2005 9:59 am

no jst sm mel pa mal drugačno situacijo
se pelemo mem semenarne na rudniku, ko vidm enga k prehiteva po desni
si rečm ni problema, če so polcaji ni panika
nakqar se postavi na moj pas, k sm mel ene 150m prednosti in me gre prehitevat, ampak ne nasred ravnine NE hotu me je prehitet čez križišče in avtobusno
tuki je pa men ''ego'' padu
tko da sm pospešu- hvala bogu ni blo nobenga nasprot, ker sm se mogu umaknt popolnoma na nasprotn pas- saj je tistemu popolnoma zmankalo prostora- na avtobusni
vem da nism ravnal popolnoma pravilno- mogu bi pust b***** prehitevat
sam mogoče bo pa zdej dvakrat premislu preden bo naredu tako pizdarijo
jst pa bi vrjetn naredu še enkrat isto
aja model mi je do semaforjev vozu dokaj za ritjo, pol proti škoflici pe držu pa zlo zlo veliko varnostno razdaljo
lp

Raptor
Novinec

Napisal/-a Raptor Po maj 09, 2005 10:04 am

_BiStRi_ je napisal/-a:
Raptor je napisal/-a:sem mel podobno situacijo sam da sem se pol se zaletu.....

Pa kako sta se zmenila,si mu povedu, kaj si mislš o njegovi mami....??????

L.p Bistri...

nic se nisva zmenila prsla je polcija k je un s ceste ven zapelu in na koncu je blo na zavarovalnici deljena krivda ....oba sva bla ob boniteto....
sam je mel on vec skode ....haha jes sem mel pa tko al tko pr14...

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Po maj 09, 2005 10:07 am

No,pa še dva primerka, k me tud spravta ob živce:
1.prehitevanje čez ovinke!, nakar model kmal za ovinkom skrene z glavne ceste!!!WTF?!
2.vožnja po dvopasovni cesti (a la trzinka)-peleš po levem, pa vidš da je rdeča pa rahlo upočasnjuješ da ne bo treba glih ustavit...pa se zmeri najde genialec, ki se odloči z desnega zapeljat pred tebe pa po bremzi!!! :evil: Sej če te dobi prave volje, kmal faše kontro, sam to je pa že druga zgodba... :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov