Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

V razmislek težkim nogam

Napisal/-a kdk So mar 29, 2003 5:31 pm

V nizozemski študiji z naslovom “Ali je čas da umirimo hitrost”, so med drugim predstavljeni tudi rezultati poizkusa (Vebster 1990), ki so ga opravili na cestni relaciji Hamburg – Rimini. Na tej 1450 km dolgi relaciji so merili podatke o dveh vozilih, ki sta ob istem času štartala iz enega kraja. Vozilo A je vozilo nadpovprečno hitro, prekoračevalo dovoljeno hitrost in na sploh vozilo agresivno. Vozilo B pa je vozilo v skladu s prometnimi predpisi.

Rezultat preizkusa:

- Razlika na cilju med obema voziloma je bila 31 minut,
- Vozilo A je zaviralo 700 x več kot vozilo B,
- Vozilo A je prehitevalo 1350 x več kot vozilo B,
- Vozilo A je porabilo 40 litrov goriva več kot vozilo B.

Podatki ne potrebujejo posebnega komentarja.

Uporabniški avatar
Zok
Uporabnik

Kraj: Ponikva

Napisal/-a Zok So mar 29, 2003 6:20 pm

hehe, nj grejo na avtocesto, pa bojo vidl kuk se na 1450-ih kilometrih prspara na casu ce vozis 130 al pa 180 na uro v povprecju... :D :D :D

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Napisal/-a kdk So mar 29, 2003 6:38 pm

Na avtocesti že , drugje pa res nima smisla prehitevat do onemoglosti. Če sem vozil v LJ , ko še ni bilo tolko AC in sem dohitel po Trojanah kolono s 3-4 tovornjaki , se sploh nisem več trudil s prehitevanjem , ker bi jih taman do LJ prehitel.

Uporabniški avatar
D.J.
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a D.J. So mar 29, 2003 7:22 pm

Em, dvomim da se hitrostni odvisniki vozijo hitro zato da bi hitreje prišli na cilj :roll:
Če gre pa to za normalne "smrtnike", bi pa to moralo biti že logično (vsaj meni je).

Kr_eden
Novinec

Kraj: kras

Napisal/-a Kr_eden So mar 29, 2003 7:57 pm

Ja, meni tudi doma pravjo, nej vozm počasi, kr ne bom nč prej pršu, pa sploh ne gre za to! Vozm mal hitreje(ne ravno divjam-izpit 2 meseca), ker mi tako paše, iz golega užitka!

lp,

mogi

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Kraj: Maribor

Re: V razmislek težkim nogam

Napisal/-a *bojci* So mar 29, 2003 8:42 pm

kdk je napisal/-a:Podatki ne potrebujejo posebnega komentarja.

Hm... kaj pa adrenalin, ko dirkaš po vijugasti cesti? :lol:
Drugače pa maš popolnoma prav..
Slika
Renault Avtomobilistični klub Slovenija
http://www.rk.avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
Kiri
Novinec

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a Kiri So mar 29, 2003 9:06 pm

Ja se morm pridružit...itak, da ne divjamo(beri:vozimo hitreje) zato da bi hitreje na cilj prišli(no vsaj v večini primerov ne)....predvsem gre za užitek pri vožnji in adrenalin ki se ob tem sprosti...in sigurno je zadna stvar na ktero mislm k divjam poraba bencina...ok dam jurja več...užitki pr tem so za mene bistven več uredn(ooo zdej sm pa že sentimentalen ratu...bom raj nehu :wink: )
Moje mnenje...LP Kiri

Mrki
Nov uporabnik

Napisal/-a Mrki So mar 29, 2003 9:21 pm

tuki v študiji marsikaj ne klapa, predvsem razlika v času. pol ure prednosti se mimogrede nabere od domžal do vrhnike skozi ljubljano. če so pa vozili po avtocesti pa je razlika sploh premajhna.
sicer pa verjetno nihče ne divja da kam prej pride, ampak kar tako zarad svojih užitkov ali nekaj podobnega.

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Napisal/-a kdk Ne mar 30, 2003 12:03 pm

Da ne boste mislili , da sem angelček v prometu. Rad hitro vozim (se strinjam z vami , da je to užitek , ampak opravičljivo pa vseeno ni ), ampak je razlika med hitro vožnjo in divjanjem in s tem posledično ogrožanjem drugih na cesti.
Glede časa pa vam povem , da se mi je včasih pošteno mudilo , ko sem še vozil dostavno vozilo , ker so termini dostikrat hudo tesni.

Uporabniški avatar
Byrkus
Nov uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Byrkus Ne mar 30, 2003 1:03 pm

Nekaj mi je šinilo v glavo glede prvega sporočila v tej temi. Od Hamburga do Riminija, praviš. Eno vozilo se je držalo omejitev, drugo ne. Kakšno je moje mnenje? Teh 31 minut je nastalo skozi Avstrijo in Italijo, skozi Nemčijo sta bila oba isto hitro po moji logiki - tam na avtocesti teoretično ni omejitve... 130 je tam zgolj priporočena hitrost. Se pravi, tam bi lahko obe vozili peljali recimo 220 ali 230, brez da bi prekoračili omejitev.
Žeja me je napadla - Pil sem v samoobrambi!

gerchy
Moderator foruma

Kraj: 03

Napisal/-a gerchy Ne mar 30, 2003 6:15 pm

Tudi sam se pridruzujem nekaterim mnenjem zgoraj. Ne gre zgolj za pridobivanje na casu, temvec kako avto ali dva prehitis zaradi uzitka :D
Brezglavo pretiravanje se ponavdi res ne obnese. Pa se skoda avta je :>
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov