Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

odvisnost količine pack na prednji šipi glede na hitrost

Napisal/-a reber Po jun 06, 2005 12:05 pm

Kakor vsako leto od pomladi do jeseni se dogaja, da je prednja šipa precej osvinjana od muh, raznih pack od raznih razbitih žuželk, ptičjih drekov in podobno. Poleg šipe je seveda usrana maska, in prednji odbijač.
Opažam, da je količina pack pri hitrejši vožnji večja. Torej, ko se vozim bolj lokalno in seveda počasneje je tudi po nekaj dneh šipa čista, le tu pa tam kakšna mala pikica, ko pa grem na avtocesto, pa v kratkem času, na šipi nastane vsaj 10x količina pack in je povezana s hitrostjo. Pri hitrosti do nekje 120km/h je še nekako v redu, do 150km/h se že malo bolj pojavijo, pri višji pa jih je še več.
naredil sem poskus, peljal sem največ do omejitve in količina pack je bila precej manjša, kot pa pri običajni vožnji po AC ko vozim hitreje če je cesta prazna oziroma ko je malo prometa.

Zanima me, kakšne imate ostali izkušnje s tem? Včasih mi gre prav na živce, ko moram oprat avto samo zaradi crknjenih muh prilimanih po sprednjem delu avta, čeprav je avto ob straneh in zadaj popolnoma v redu.
Ali obstaja kakšna zadeva za namazat, da bi se muhe manj prijele, no saj odstranit jih ni težko če jih redno, da še niso zapečene od sonca že nekaj dni. Sm že razmišljal, da bi po AC vozu počasneje, da mi ne bo treba avta prat in bo na koncu izguba časa še manjša. (malo že bluzim ... :? )
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po jun 06, 2005 12:13 pm

kar se tičesorazmernosti hitrost/št. insektov je logično, da se pri velikih brzinah odnos pojavi večkrat. Ker se mrčeš premika z max. hitrostjo do 40km/h je seveda pri višjih hitrostih precej večja možnost, da pride do udara. Pri hitrost višji od 160km/h praktično poberete vse kar je možno na cesti. Pri manjših hitrostih še nekako prihaja do pojava izpodrivajnja zraka, zato nekatere vrste mrčesa ta zrak vzigne nad vetrobransko šipo, pri hitrosti nad 160km/h pa ta učinek ne deluje več, sam se vozilo prehitro giblje v smeri naprej.

Kar se tiče čiščenja,... Ne pomaga nič, razen redno pranje avtomobila. Pomagajo seveda razni polirni premazi in po mojem najboljša varianta - zaščita vozila s trdim voskom. Ko je enkrat avto zaščiten ga perete samo še z vodo in vsa svonjarija sama pade dol!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
M3
Moderator foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a M3 Po jun 06, 2005 12:15 pm

ja meni se zdi tole logično, hitreje kot voziš bolj mrčes "razpaca" po steklu,
če pa greš počasnjeje pa se večina samo obije in se posledično ne prime na steklo.

drugače, izkušnje z tem, kot si že napisal če se zapeče na soncu moreš malo
več drgnit, kaj naredit proti temu pa nebivedu. sej je normalno da se to dogaja.
Slika

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jun 06, 2005 12:23 pm

Mislim ej, kaka ugotovitev... ja valjda da če hitreje pelješ, "povoziš" več mrčesa.

Odstranjevanje: na bencinski pumpi prodajajo tekočino za odstranjevanje mrčesa. Našpricaš, pustiš minutko in očistiš. Še vedno težko, ampak dosti lažje kot brez. Jaz to uporabljam.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po jun 06, 2005 12:31 pm

Ugotovitev res ni sama po sebi nič posebnega in vse to, oziroma ta pojav je seveda logičen in ga je seveda mogoče dokaj preprosto strokovno razložiti.
Tole razmišljanje bi lahko uvrstil tudi med blodnje, če temu lahko tako rečem.
Zanimivo pri vsem tem je le, da na koncu tudi ob hitrejši vožnji po AC, kjer prideš na cilj prej, le ta čas izpuhti drugje in na koncu je vse isto ... no, razen če je nekomu vseeno in ima pack od insektov že v plasteh ... in če je plast dovolj debela nudi tudi zaščito pred kamenčki :P
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Po jun 06, 2005 12:37 pm

Ja...enake izkušnje imam tudi sam. Pri mestni vožnji je tega minimalno (tudi po 800km je šipa in sprednji del še čist) medtem ko na avtocesti je tega OGROMNO! Če se naprimer pelješ čez severno Italijo v spomladanskem času moraš šipo čistit vsakih 300 km, pri hitrosti 150-160km/h (pa ne da je treba mal pošpricat pa potem z brisalci čez...ne...ustavit na bencinski in šipo pošteno zdrgnit ;) )

Boriso
Nov uporabnik

Napisal/-a Boriso Po jun 06, 2005 12:43 pm

Vozi po predpisanih omejitvah in bo takoj manj pranja, da ne govorim o varnosti in bistveno cenejši vožnji.

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Po jun 06, 2005 12:50 pm

jaz razmišljam, da bi kupil neki spojlerček za na havbo, ki naj bi odsrival zrak v višjem kotu, kot je šipa, da bi mrčesu nardil "steno"... ne vem če deluje, ampak v koreji ipd imajo tega dokaj dost na getzih, pa še lepo izgleda... če nabavim, sporočim delovanje.
Slika

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Po jun 06, 2005 12:54 pm

sam da najdem sliko kak zgleda clio pri vožnji 160+ po 500 kilometrih v enem dnevu :D:D:D

avto drugače srebrn, spredi 2 kile mesa po odbijaču in havbi in razni namazi po šipi - sem ga pelu v pralnico se je bogi tip matru 15 minut z wapom vso meso dol spravit :D:D:D da ne govorim o mrežici v odbijaču ki je bla polna :D:D
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po jun 06, 2005 1:14 pm

Ej meni avto ko prispem v ZG zgleda kot izrešetan, oziroma točno se vidi kje veter potuje po karoseriji glede na razfukane mušice. Prva zadeva ko pridem, se zapeljem v car wash in voila, po 10 min je lepotec zopet bleščeč - kaj je tukaj nenavadnega? -Avto je treba pucat folk
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po jun 06, 2005 1:18 pm

Kako pa očistit ostanke mrčesa iz hladilnika? Zadnjič sem gledal, pa jih je tud tam bilo polno. Verjetno tud hladilnik izgubi hladilno kapaciteto če je zapackan z muhcami.

Uporabniški avatar
SubaruFreak
Stalni uporabnik

Napisal/-a SubaruFreak Po jun 06, 2005 1:33 pm

No preizkusena scena je pa tale:
Ker musice in ostale muhe in hrosci vidijo ultra svetlobo in jih to takoj pritegne ( zato so tudi vse rozice bujnih barv) ... Tako je edino orozje za trume music : spredaj prizgana neonka!
Preizkusena metoda, ki jo uporabljam zadnjih 8 let. Moram imet res smolo in naletet na kaksen roj music, ce hocem imet umazano sipo...
TOje to... Aja seveda jih imam potem polno masko in haubo... Ampak vsaj vidim normalno skozi sipo...
Lp
SubaruFreak:)
Slika

Uporabniški avatar
ItaliaMACHINA
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a ItaliaMACHINA Po jun 06, 2005 1:38 pm

zanimivo
Slika

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Napisal/-a croma_man Po jun 06, 2005 1:47 pm

sorry, sam :rofl

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Po jun 06, 2005 2:43 pm

SubaruFreak je napisal/-a:No preizkusena scena je pa tale:
Ker musice in ostale muhe in hrosci vidijo ultra svetlobo in jih to takoj pritegne ( zato so tudi vse rozice bujnih barv) ... Tako je edino orozje za trume music : spredaj prizgana neonka!
Preizkusena metoda, ki jo uporabljam zadnjih 8 let. Moram imet res smolo in naletet na kaksen roj music, ce hocem imet umazano sipo...
TOje to... Aja seveda jih imam potem polno masko in haubo... Ampak vsaj vidim normalno skozi sipo...
Lp
SubaruFreak:)

stari pa kaj ti se norca delaš :D :cry :cry :cry :cry
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Po jun 06, 2005 3:35 pm

:D :D mogoče pa deluje! ampak jst bom rajš kar naprej uporabljal staro metodo:avtopralnica ;)

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Napisal/-a croma_man Po jun 06, 2005 3:36 pm

bom v merkatorju sunu iz stene insecto-killer take zelene neonke k jih majo na delikatesi pa si namontiru okol tablce :har :har :har :har :har

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po jun 06, 2005 3:42 pm

to je sam una luknja, med 130 in 230kmh. ko gres enkrat vec kot 230, se zacne upogibat cas, in musice tega ne dojamejo zato se rajs umaknejo ;) :D

koren
Nov uporabnik

Napisal/-a koren Po jun 06, 2005 7:11 pm

A ve kdo, kak bi spravil tele packe od pofu... mrčesa iz laka? Ker zadnjič sm pustu avto par dni zapacan od mrčesa pa zdej nikakor ne morm zdrgnat dol - in to me ful živcira!!! Zadnje čase furam prav po jajcah zaradi mrčesa, ker nimam časa, da bi prav vsakič ko pridem z avtoceste pral.

Dejte mal svetovat no, ker tisto razpršilo oz. čistilo za mrčes en kürc pomaga.

Uporabniški avatar
Neelix
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Neelix Po jun 06, 2005 9:30 pm

Upam da ni kdo med vami takšen optimist, kot večina navadnega folka, da se da razpacan mrčes z veliko količino vode za pranje stekel in brisalci dol spravit. Meni gre vedno na smeh, ko vidim folk na koncu AC v Slivnici pri Mariboru, kako veselo zapravlja dragoceno čistilno sredstvo iz rezervarčka in ga šprica po šipi v upanju, da bo kaj prlimanega mrčesa spravil dol s šipe z brisalci.

Rajši mam pike od mrčesa na šipi, kot pa da bi iz pik delal štrajfne z vodo in brisalci. :lol:

In še to. Je kdo med vami že opazil, da je posledica glasnega PLOP na šipi ponavadi takšna rumeno-rjava zdrizasta vsebina ubogega mrčesa. Samo zanima me, kako debel insekt mora biti, da naredi takooooooooo veliko packo. ;)

OK, zdaj pa imam že jaz blodnje. Bom nehal! :oops:
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov