Debate, ki niso vezane na ostala področja...

pele
Novinec

Zimske gume sredi poletja!

Napisal/-a pele Pe jul 22, 2005 9:27 pm

Kaj mislite o "strokovnjakih", ki se vozijo sredi poletja z zimskimi (M+S) gumami? Meni se to zdi totalno butasto , nevarno in potratno,Takih modelov je kar dosti(opazim na večjih parkiriščih).Ali si predstavljate , da bi pri F1 tako "falili# pri gumah ( vem, da ni za primerjat ampak vseeno)

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Pe jul 22, 2005 9:37 pm

Zakaj pa nevarno?

Js mam sicer zimsko-letne gume, ki se na cca. dve leti menjajo, pa se mi zdi da jim prov nič ne manjka.
Zakaj jih mam? Prvič zato, ker mamo dost obsežen vozni park in s takimi gumami prhranmo na prostoru (ni shranjevanja) in na času (15. 11. nam ni treba n-krat v vrsti stat pr vulkanizerju), drugič zato, ker tudi poleti včasih vozim po terenu, kjer so gume z malo boljšim profilom boljše in tretjič zato, ker očka pravi da so boljše.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

pele
Novinec

Napisal/-a pele Pe jul 22, 2005 9:44 pm

Zimska guma (M+S) je pri visokih temperaturah nevarna zato, ker je premehka in je zavorna pot občutno daljša.Obraba je velika!

Uporabniški avatar
McFly
Novinec

Kraj: blizu ceste

Napisal/-a McFly Pe jul 22, 2005 9:44 pm

jst sm zmirej misli de zimske bolj držijo, sam na račun obrabe gum :roll:
pa tudi poznam enih par ki imajo gor ene gume, dokler jih ne strošijo, pa naj bdo zimske al pa letne, odvisno gdaj so jig kupili :P
mess with the best, die like the rest
luks lajk it kut flay

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a ahiM Pe jul 22, 2005 9:45 pm

Jah no, v takem "poletju" kot ga mamo trenutno to sploh ni tko slaba izbira. Poleg tega M+S ni isto kot zimska guma (!) in tud nikol ni bla, ampak je nekje vmes in nima tko izrazitga profila. Tko da ne vem, kaj je tle tolk narobe. Včasih na gumah glih tolk profila še ostane, da so enostavno za "zgonit" do kraja, ker naslednjo zimo ne bi več dovolj dobro opravljale svoje naloge. E, to je to, mislm da ni kej več za povedat tuki.
Če se pa kdo s tapravim zimskim gumami okol trajba sred poletja je pa to njegov problem. Ma pač večjo porabo, slabše vozne lastnosti, predvsem varnost, poleg vsega pa je guma nasl. zimo neuporabna, ker se spremeni sestava materiala in rata trda in ne drži tko kot je treba.
SlikaSlika

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Pe jul 22, 2005 9:51 pm

ahiM je napisal/-a:Poleg tega M+S ni isto kot zimska guma (!) in tud nikol ni bla

:ue
A naj nebi M+S pomenlo MUD+SNOW ?? In na vseh zimskih gumah piše M+S. Razen če se seveda Savine S3 ne štejejo med zimske. :roll:

pele
Novinec

Napisal/-a pele Pe jul 22, 2005 9:54 pm

Nekako sem dobil odgovor.Izgleda , da ljudje ne vedo kaj pomeni oznaka M+S ? Blato in sneg!

pele
Novinec

Napisal/-a pele Pe jul 22, 2005 9:56 pm

Bor je napisal pravilno!

Uporabniški avatar
kroskris
Novinec

Kraj: z Dežele

Napisal/-a kroskris Pe jul 22, 2005 10:15 pm

moj kolega se je zaradi teh m+s gum skoraj ubil, avto pa je itak totalka, sicer je bil poglavitni vzrok neprilagojena hitrost. Jaz se že dve leti vozim z letnimi gumami, poleti in pozimi, vendar se pozimi tega zavedam in prilagajam hitrost in varnostno razdaljo razmeram, ki vladajo na cesti. Zato pa če obvladate se lahko tudi po feltnah vozite :lol: :P joke, pravim da pač treba bit pazljiv.
omg, i love my bmw!
Slika

nitro1
Uporabnik

Napisal/-a nitro1 Pe jul 22, 2005 10:15 pm

pele je napisal/-a:Bor je napisal pravilno!

No pametnjaković,naj te razočaram pa povem da jih ma tud moja žena na Cliotu,zakaj vse pane mislm pisat ker se mi ne da
Sicer je pa to stvar človeka ...in zmožnosti financ ..če hočeš met doma celga fuka gum kot pri F1 :roll: :roll: :ppppp :EE

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe jul 22, 2005 10:42 pm

Jaz sem zaradi zimskih gum letos priletu enmu v rit.. Na sreco sem se uspel vsaj toliko ustavit, da je bila edina skoda pocen odbijac.. Enostavno niso hotle prijet.. Prevroce je blo, gume pa premehke, in sem se samo naprej peljal, ucinka bremzanja skor ni blo cutit (ABS imam seveda). Zdej mam letne gor in se avto ustavlja tko kot bi se mogu.. Jest sm si prisegu, da nikol vec zimskih cez poletje.. Nikol vec. Tolk kot bi dal za nove letne gume spomladi sem moral dat za odbijac in popravilo.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Pe jul 22, 2005 11:05 pm

Kar priznajte da ste vsi preveč škrt da bi kupovali nove gume in se zato z zimskimi okol vozite. Tko kot se jst pozim z letnimi :lol:

Uporabniški avatar
GOX
Novinec

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a GOX Pe jul 22, 2005 11:11 pm

sam za moje pojme se je bolš pelat polet z zimskimi kot pozim z letnimi, drgač se tud jst vozm z zimskimi polet pa ni nobene panike razen oprijemljivost je mau slabša pri neprilagojeni hitrosti.

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley So jul 23, 2005 6:52 am

Če narediš letno manj kot 10.000 km je brez veze hoditi k vulkanizerju in menjavati zimske gume saj zdržijo le 2-3 sezone in je čisto vseeno če izrabiš profil ali jo zavržeš ker izgubi elastičnost.

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Stalni uporabnik

Napisal/-a _BiStRi_ So jul 23, 2005 6:53 am

Da vam razjasnim...zimska guma, bo imela poleti boljši oprijem kot letna, res je da se bo hitreje obrabila, venda bo bolje držala...Če se bo zimska guma zažgala, bo po suhem še zmerom uredu držala, po mokrem pa ne...

Torej da skrajšam...če vozte normalno je vseeno če imate na avtu m+s celo leto...ob normalni(beri počasni) vožnji se ne bo preobrabila(govorim za ovinke), če želite se hitro peljat(naprimer na mobikrogu) pol nataknete gor zimske...sam za v dež ne bojo ble več uporabne...sicer jih boste pa na mobiju pokurl :D :D :D

Pa da me ne bo kdo napadu...taka guma ni za dolgo, ob tišanju čez ovinke...

L.p. Bistri...
555

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 So jul 23, 2005 7:08 am

Zzooommm je napisal/-a:Kar priznajte da ste vsi preveč škrt da bi kupovali nove gume in se zato z zimskimi okol vozite. Tko kot se jst pozim z letnimi :lol:

jz nisem...na 5ko, ki po moje ni več ko 40 jurjev vredna sm dal nove letne gume...za nih pa 50 jurjev..en tedn kasnej se mi zdi absurdno, sam se pa ceste drži ko moja roka riti Kylie Minogue(v sanjah seveda :P )

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a DognerDJ So jul 23, 2005 8:14 am

kroskris je napisal/-a:..... Jaz se že dve leti vozim z letnimi gumami, poleti in pozimi, vendar se pozimi tega zavedam in prilagajam hitrost in varnostno razdaljo razmeram, ki vladajo na cesti. ...

Bog nedaj , da se pozimi zaletiš v mene zaradi letnih gum ! Maš avto takoj na strehi. :x
Renault Megan 2 Ai Edition

Uporabniški avatar
shelton
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a shelton So jul 23, 2005 9:12 am

ahiM je napisal/-a:Jah no, v takem "poletju" kot ga mamo trenutno to sploh ni tko slaba izbira. Poleg tega M+S ni isto kot zimska guma (!) in tud nikol ni bla, ampak je nekje vmes in nima tko izrazitga profila.

Pa kje si to slišal. Vpraši kakšnega vulkanizerja, pa ti bo povedal, da M+S pomeni Mud and Snow, torej blato in sneg, in je torej zimska guma.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So jul 23, 2005 9:21 am

Vpraš finca al pa norvežana če je M+S zimska guma pa se ti bo smejov.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov