Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Ne obračaj volana do konca??!

Napisal/-a phoebus Če sep 01, 2005 11:09 pm

Kupil sem avto (zelo lepega Safrančka :twisted: ) in sem pri prebiranju navodil (ja, celo tega sem se lotil) našel sledeč velik oranžen (warning) kvadratek:

"Nikoli ne obračajte volana do skrajnega položaja (obstaja nevarnost, da se poškoduje črpalka sistema servo volana)"

Majstri, povejte mi, a je to res možno oz. nevarno in bo bolš da se "naučim" kje se konča volan kot da ga odmotam dokler gre kot sem vajen iz "klasike"? :?

Uporabniški avatar
forDever
Nov uporabnik

Napisal/-a forDever Če sep 01, 2005 11:20 pm

Res je. Nikoli ne zmotaj volana v skrajno lego, da vse piska in cvili. Ni nič hudega, če "se dotakneš" skrajne lege, ampak potem ne tišči še dalje ... ampak malo popusti.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če sep 01, 2005 11:26 pm

Ahaaa, torej se lahko dotaknem (ali nežno pribijem) skrajne lege, samo preko nje ne sme tiščat? Jaja, to pa itak, sej ga ne mislim odšeraufat :lol:

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Če sep 01, 2005 11:31 pm

ja sm vedno probaj, tko da ti sploh ne zadane,če se le da

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če sep 01, 2005 11:34 pm

OK, sem bom nauču kje je konc..

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Pe sep 02, 2005 1:28 pm

Meni v knjigici za VW piše, da volan ne sme biti v skrajni legi več kot 15 sekund, ker se lahko servo pumpa pregreje in posledično crkne.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe sep 02, 2005 1:36 pm

Pa baje kadar parkiraš nikol ne smeš pustit volana do konca namotanga v levo al pa desno pr servu...popravte me če se motm :oops:

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe sep 02, 2005 1:38 pm

phoebus je napisal/-a:OK, sem bom nauču kje je konc..

No no no, se pretiravat ni treba. Pac prides z volanom do konca in potem popustis. Simple, da ne boste zacel komplicirat kot z limanjem oznak z avtomobila. :mrgreen:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe sep 02, 2005 1:40 pm

Speedfighter je napisal/-a:Pa baje kadar parkiraš nikol ne smeš pustit volana do konca namotanga v levo al pa desno pr servu...popravte me če se motm :oops:

Potem bi crklno ze pol voznega parka v SLO, ko frajercki parkirajo, ces, poglejte moje nove eagle-ce kak majo lepo smrekco :har
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Pe sep 02, 2005 1:49 pm

X-Hair je napisal/-a:
Speedfighter je napisal/-a:Pa baje kadar parkiraš nikol ne smeš pustit volana do konca namotanga v levo al pa desno pr servu...popravte me če se motm :oops:

Potem bi crklno ze pol voznega parka v SLO, ko frajercki parkirajo, ces, poglejte moje nove eagle-ce kak majo lepo smrekco :har

Točno :lol:

Grega_
Novinec

Re: Ne obračaj volana do konca??!

Napisal/-a Grega_ Pe sep 02, 2005 2:07 pm

phoebus je napisal/-a:"Nikoli ne obračajte volana do skrajnega položaja (obstaja nevarnost, da se poškoduje črpalka sistema servo volana)"

..hehe...to sem se pa naučil v avtošoli, je inštruktor vedno "znoru" k sm ga do konca prtegnu, da mu bo spet črpalka šla :twisted: :D ...no pa za gume je tud noru, pač "nisem" znal sklopke počas spustit pa so gume mal pele :D

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Pe sep 02, 2005 2:09 pm

A vm ni jasn princip servota? Če ti nabijaš volan do konca, on hoče še naprej pomagat obračat, vendar ne gre. V skrajnem primeru vam odpove servo pumpa.
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe sep 02, 2005 2:15 pm

Jp točno tko..... sej mal predenj pride do konca slišiš kok se začne pupmpa matrat.. kmal zatem pa prime volan.
Zarad servota je tko da se pumpa matra... ampak če mate kulčkaj znanja o fiziki in mehaniki..... boste vedli da tudi zarad samih zgloboh volanskega in pogonskega sistema, ni dobro obračat volan do konca..... tudi pri ne servo avtih.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Pe sep 02, 2005 2:25 pm

podobna nevarnost grozi servu če tiščiš bremze in motaš na mestu .... še posebej od ene do druge strani

takrat spodi vse špona in matra pumpo ;)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe sep 02, 2005 6:21 pm

so začeli po novem šparat pri izdelavi? :? Vse je možno. Ker mislim da ima vsaka stvar, ki deluje na olje in ima svojo oljno črpalko, tudi varnostni ventil za prevelik tlak. Ponavadi je to čisto preprosta kroglica, oprta na vzmet, in potem teče olje po povratnem vodu nazaj.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
TopGear
Nov uporabnik

Napisal/-a TopGear Pe sep 02, 2005 6:31 pm

jest ze par let tk delam pa je vse ok, tk da brez panike. ce ga pa na klancu pustim pa namotam, ce bi slucajn polejzu, da ne gre naglih kamorkoli, in ne zato da bi nove gume kazal, to naj delajo drugi zarad mene

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe sep 02, 2005 6:35 pm

TopGear je napisal/-a:

jest ze par let tk delam pa je vse ok, tk da brez panike. ce ga pa na klancu pustim pa namotam, ce bi slucajn polejzu, da ne gre naglih kamorkoli, in ne zato da bi nove gume kazal, to naj delajo drugi zarad mene

Servo ne deluje ko je avto ugasnjen, tako da pumpa takrat po najbolj kmečki logiki takrat niti slučajno ne bi smela trpeti :)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
forDever
Nov uporabnik

Napisal/-a forDever Pe sep 02, 2005 6:47 pm

Boste celo študijo naredili glede servo pumpe. :P

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi So sep 03, 2005 12:02 am

Ko je avto ugasnjen so kolesa lahko brez skrbi postrani.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov