razvija max. moč al.... V čem je štos da so take razlike?

RegY je napisal/-a:phoebus je napisal/-a:Kako ma pa F50 k ma 5 ventilov/valj?2 noter in 3 ven ali obratno?
japs
jaz bom kupil getza, 1,3 in ima 4 valjno mašino in 12 ventilov... na vsak valj en sesalni in dva izpušna
bkranjec je napisal/-a:Zanima me zakaj nekateri motorji ( iste prostornine isto št. ventilov ) razvijajo svojo največjo moč komaj pri visokih obratih nekateri pa že pri dosti manjših? Govorim samo o bencinarjih. Je dosti bolj težje sestavit motor da že pri nižjih obratih
razvija max. moč al.... V čem je štos da so take razlike?
Hanzi je napisal/-a:RegY je napisal/-a:phoebus je napisal/-a:Kako ma pa F50 k ma 5 ventilov/valj?2 noter in 3 ven ali obratno?
japs
jaz bom kupil getza, 1,3 in ima 4 valjno mašino in 12 ventilov... na vsak valj en sesalni in dva izpušna
Obratno v obeh oziroma v vseh primerih![]()
Tudi VW1.8T ima 5 ventilov če se ne motim
lisko1 je napisal/-a:Heeheh monster videm da lepo bereš mojo knjigo![]()
Ja no zadeva je taka:
predvsem lažje je doseči višji tlak od atmosferskega.Dosti težje pa je doseči nižjega(vakum).Pri izpušnem taktu so plini pod velikim pritiskom u valju in zato z veliko hitrostjo butnejo iz valja kar pomen da je lahk ventil dost manjši al pa je presek izpušnega kanala lahko manjši.Pri sesanju pa se pojavi majhen podtlak v valju,za katerega smo že prej ugotovili da ga dosežemo le s težavo, se pravi mormo imeti velik presek kar pomen več sesalnih ventilov al pa večji presek sesalnega ventila.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov