Debate, ki niso vezane na ostala področja...

maestro
Novinec

Zakaj bi prodal avto po 5-ih letih ?!?!

Napisal/-a maestro To okt 18, 2005 9:11 pm

Ravnokar bral test nekega korejca, kjer novinar pravi, da je sicer nekaj cenejši od evropske konkurence, vendar pa po 2-h letih ob morebitni prodaji dobiš zanj precej manj. Avtor nadaljuje: ...če pa mislite imeti avto 5 ali 6 let, potem pa bi bil to odličen nakup.

Tudi sicer je običaj, da avto novinarji širijo mentaliteto, da je imeti isti avto 5 do 6 let že zelo dolga doba.

Nikakor ne najdem pametne argumentacije za tako razmišljanje, razen biznisa.
Oziroma tega, da avto novinarji živijo od avtomobilske industrije, testnih predstavitev, bonitet, pogostitev in predstavitev. In za uslugo pač morajo prepričevati ljudi, naj se vendarle že znebijo 5 let starega avta.

Kaj bo narobe z npr. danes novo octavio, golfom, meganom, focusom, puntotom čez 5 let, ko bodo imeli recimo 110Kkm ?
Po moje nič. Le lastnikov snobistični nagon bo malce prizadet.

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 To okt 18, 2005 9:19 pm

Za Korejo sicer ne vem kako je, je pa na Japonskem baje tak zakon, da moraš ko je avto star 5 oz.6 let zamenjat cel kup stvari, ki stanejo več kot je tvoj avto vreden (airbage komplet, zavore,...). Zato naj bi na Japonskem dokaj hitro menjavali avtomobile.

Tako sem slišal, če je pa res pa ne vem. Nisem še bil v deželi vzhajajočega sonca, tako da samo posredujem informacije, ki sem jih jaz dobil.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro To okt 18, 2005 9:24 pm

Tomaž, bral sem test korejskega hyunda getza v reviji avto fokus, in ne korejskega novinarja, zato se vse nanaša na stanje pri nas.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To okt 18, 2005 9:45 pm

To je odkrivanje tople vode. Avto ima veliko vlogo statusnega simbola in veš da se ne boš naokoli vozil v 5 let starem Passatu, če imaš denar za novega. To je super za trgovce.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To okt 18, 2005 9:46 pm

Jah no sam se pa delno strinjam....... po petih letih je treba menjat velik stvari da avtek spet normalno dela...... kok lasntikov u slo pa rečmo menja zavorno tekočino po dveh letih tko kot priporoča proizvajalec? Al pa kok avtkov ki so starej od 5 let gre na test airbagov? Pa tko dalje.....In iz tega pol logika da se avtek po petih letih proda..... ampak seveda po drugi strani butasta logika... ker tist ko ga bo kupo ziher ne bo šel vse to menjat...... ampak kot že rečeno je tle velik del BIZNIS..... dobiček..... ki pa je seveda sam od prodanih novih vozil......
Ker če bi jaz prodajal/izdeloval avte bi isto trdil....... po določenem času je treba menjat to ali to..... in to in to ..... ali pa enostavneje... kupite novga in boste imeli mir nasljednjih x let....... jaz pa masten dobiček.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To okt 18, 2005 9:54 pm

Ja no sej. Avto lepo prodaš ko je konec garancije in kupiš novega pa se vedno voziš z zadnjo modo. To je po drugi strani tudi dobro za vse ostale, ker marsikdo nima denarja za nov avto in si zaradi takih ljudi, ki po parih letih avtomobile prodajajo, lahko po neki normalni ceni privošči rabljen avto.

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Sr okt 19, 2005 12:40 am

ko sem kupu novga nemca sem imel prvi dve leti stalne probleme in obiske servisa .... in zdej ko je star pet let in gre ko ura naj ga prodam s 100k km :?

no way, ga rajš še teram nadalnjih 150k km in zdej potrpim strošek menjave zavor in sklopke cca. 180k sit .... ostalo je itak BP pa še avto poznam in vem vse o njem u piko :D

za statusne simbole mi pa itak visi dol :P

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr okt 19, 2005 7:53 am

Res je, prav nič ni narobe z nekaj let starim avtomobilom, če ti ni pomemben statusni simbol. Statusni simbol si lahko privoščijo samo bogati in pa tisti ki bi za to dali vse, čeprav za ceno stradanja na drugih področjih, samo da je avto, ostalo pa ni pomembno.
Jaz sem do sedaj še vedno kupil rabljen avto in v glavnem sem imel kar srečo in vedno dobro kupil, avto pa mi je dobro služil po nekaj let. Nekoč sem imel zastavine avte (fičo, 101, yugo, Z128) potem sem presedlal na škodo, formana sem kupil 5 let starega od soseda čez cesto in lahko rečem odličen nakup, služil mi je skoraj 7 let, ko sem menjal za octavio ki sem jo kupil 2,5 let staro in jo nameravam imet če bo vse po sreči kakšnih 10let, prav tako sem zadovoljen s felicijo, katero sem kupil dobre 3 leta staro in bo konec leta 6 let pa bo še nekaj let pri hiši, če bo delala tako dobro kot dosedaj. Je pa tko, da stroški so pa vedno, redni servis je pogoj za dobro delovanje avta, pa tud malo ljubezni do avta je treba pokazat in ga čuvat ...
Meni je pri avtu tudi sentimentalna vrednost, ker kupim avto ki mi je všeč in ga zato tud dolgo imam.
Je pa fajn, da so tudi taki ljudje, ki kupujejo nove avte vsakih nekaj let, da lahko mi pridemo do malo rabljenih avtov ... ker za novga je pa res treba dost odštet.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Štraus
Novinec

Napisal/-a Štraus Sr okt 19, 2005 7:58 am

Če je avto dober,varčen,ohranjen ga vozim kar neki let, če pa začne z*******t pa ga zamenjam :D

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Sr okt 19, 2005 8:28 am

Najprej ups ker sem narobe razumel. :oops: :D

Drugače pa tako kot je lisko rekel. Pri 5-6 let starem avtu je treba marsikaj zamenjat (že samo zimske in letne gume te pridejo cca 200 jurjev), servisi postajajo vedno dražji ko se kilometri višajo, veliki servis te pride vsaj 100 jurjev, treba je razmišljat o menjavi amortizerjev, zavor, celga kupa tekočin, pa še cel kup enga sranja sem pozabil napisat. In vse kar sem napisal je pod pogojem, da avto deluje brezhibno in ne pride do nikakršnih okvar na avtu. Pojavljajo se lahko kake pikice rje, da ne govorimo o pikicah od kamenčkov,...

Ljudje vidijo samo tisto veliko cifro in vse tiste ničle zadaj. Večina jih pa ne pomisli, da se bodo s tem izognili celemu kupu drugih stroškov.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Sr okt 19, 2005 8:17 pm

Mi mamo MB 200d starga 14 let pa fotr prau da ga ne menja za nič na svet. Verjetmte da je z cliotom 1.5 dci tolk stroškov kot z tem avtom če ne več, da o kvaliteti in vzdržljivosti ne govorim.

Zakaj bi menjal dober avto če ne dobiš v bistvu nič za njega voziš se pa še zmeraj lahko. Našo Sephijo recimo lahko takorekoč šenkamo. Pa zaka?? Avto gre že od novga BP, malo žre, se ne kvari, ma dost opreme, klimo.... Raj še 3-4 leta goniš in stran vržeš ali pa prodaš za skor isti dnar kot danes.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Če okt 20, 2005 7:19 am

Avtomobilistični novinarji itak pišejo kot vsi novinarji o tem kar hoče plačnik članka.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Re: Zakaj bi prodal avto po 5-ih letih ?!?!

Napisal/-a For Če okt 20, 2005 3:38 pm

maestro je napisal/-a:Ravnokar bral test nekega korejca, kjer novinar pravi, da je sicer nekaj cenejši od evropske konkurence, vendar pa po 2-h letih ob morebitni prodaji dobiš zanj precej manj. Avtor nadaljuje: ...če pa mislite imeti avto 5 ali 6 let, potem pa bi bil to odličen nakup.

Mislim da je autor imel v mislih to da se ga ne splača kupovati samo za dve leti, ker mu tko hitro cena pade. Če ga pa imaš 5-6 (če je 10 pa tolk boljš! ;) ) se ti nakup splača.

Tomaz40 je napisal/-a:Drugače pa tako kot je lisko rekel. Pri 5-6 let starem avtu je treba marsikaj zamenjat (že samo zimske in letne gume te pridejo cca 200 jurjev), servisi postajajo vedno dražji ko se kilometri višajo, veliki servis te pride vsaj 100 jurjev, treba je razmišljat o menjavi amortizerjev, zavor, celga kupa tekočin, pa še cel kup enga sranja sem pozabil napisat. In vse kar sem napisal je pod pogojem, da avto deluje brezhibno in ne pride do nikakršnih okvar na avtu. Pojavljajo se lahko kake pikice rje, da ne govorimo o pikicah od kamenčkov,...

Ljudje vidijo samo tisto veliko cifro in vse tiste ničle zadaj. Večina jih pa ne pomisli, da se bodo s tem izognili celemu kupu drugih stroškov.

Ja, dobro si to napisal, se strinjam, samo včasih so teli stroški popravil dražji pri novemu kakor pri starem avtu, odvisno je kakšno srečo imaš.
Na zadnjem servisu (avto je star 4 leta) so mi na pooblaščenem VW servisu dali eno knjigico kje piše da pri njih imaš 10% popusta ko je avto 4 leta star, 20% popusta ko bo 5 let star, 30% popusta ko bo 6 let star in tko naprej. To se mi zdi kar v redu....
Zadnji servis (Golf 1.4) na 105000km me je koštal 20000sit, pa še gumice stabilizatorjev so zamenjali.
Res je pa da z leti pride veliko nepredvidenih okvar ki so včasih takšne, da se bolj splača kupiti nov avto kakor plačevati ne vem kakšne zneske :roll:

Jaz sem to izkušnjo že dal skoz 10 let nazaj, preden sem "kupil" prvi novi avto...

Uporabniški avatar
Asterix
Uporabnik

Napisal/-a Asterix Če okt 20, 2005 4:17 pm

Avtorjev zadnji stavek pove vse.
Kadim Lord, vozim Ford, v Avstriji mešam mord.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov