Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Poraba bencina v zadnjih parih mesecih.

Napisal/-a nebivedu Pe jan 27, 2006 9:59 am

Evo po parih mescih testiranja.

Najmanj 15 polnih tankov na vsaki pumpi zaporedoma(vedno ena in ista pumpa od enega prodajalca bencina, ker imajo približno bencin enake kvalitete) in vsak tank spraznjen skoraj čist do konca - do pumpe sem se pripeljal skor na hlape.
Avto je Daihatsu Feroza EX z frgazerjem. 63kW in 1596ccm, teža je 1180kg, gume so BFGoodrich ALL TERRAIN, ki so zelo grobe in orenk narezane za vožnjo po vseh terenih.
Z avtom je tudi dost vožnje po terenu in po snegu, kjer se poraba tudi orenk poveča. Vsak četrtek, petek in soboto pa vožnja do maribora in nazaj(fax ob delu). Avta ne šparam, ga pa redno servisiram(sam).

Meritve sem delal od 1. septembra lansko leto, do 6 januarja 2006. Vmes se je sicer zamenjal letni čas, vendar so gume ostale iste(all terrain, all weather all seazon). Poraba pa je ostala enaka.

Petrol.
Tankal 98 oktanski bencin. Bencinska pumpa petrol na šmartinski zraven glavnega vhoda v BTC.
Z enim tankom (60 litrov) naredim v povprećju 500 kilometrov, kar znaša 12 litrov porabe na 100km.
Največ 520km(11,5 litra) in najmanj 480km(12,5 litra) prevoženih z celim tankom.

OMV.
Tankal 100 oktanski bencin. Bencinska pumpa LOGO v Grosuplju.
Z enim tankom povprečno okoli 550km, kar znaša 10,9 litra na 100km povprečno porabo na 100km.
Največ je bilo 563km(10,65 litra), najmanj pa 520km(11,5 litra).

Agip.
Tankal 98 oktanski bencin. Bencinska pumpa na Letališki cesti.
Z enim tankom v povprečju 620 kilometrov, kar znaša porabo 9,6 litra, največ kar sem prevozil je bilo pa 760 kilometrov, kar je pomenilo porabo 7,9 litra, ampak vožnja je bila samo po avtocestah in do 100km/h. Drugače je pa od 600(10 litra) do 640 kilometrov(9,3 litra).
Zadnja dva tedna pa sem opazil, da delam z istim bencinom vedno manj kilometrov. Agip je začel točiti slabši bencin, ker naredim z enim tankom samo še od 550 do 600 kilometrov. Lahko pa da je to zaradi mraza, ker se je ozračje zelo shladilo, pa je zato tudi poraba večja.

V tem času(od septembra 2005 pa do sedaj) sem naredil 29.424 kilometrov in tankal 50X in povprečje kilometrov je 588,5 kilometrov prevoženih s polnim tankom, kar znaša porabo 10,2 litra na 100 km prevoženih.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Pe jan 27, 2006 10:08 am

Lepo to, da si si vzel čas in naredil malo bolj temeljito raziskavo. Po tem tvojem raziskovanju ugotavljam, da je najboljše tankati na Agipu oz. delno tudi na OMVju.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Jasminko
Novinec

Kraj: Ljubljana

poraba

Napisal/-a Jasminko Pe jan 27, 2006 10:29 am

jst sicer nimam navade da si zapisujem, dam pa vsakič ko tankam polnega števec na 0
porabo mam pa čist odvisno od načina vožnje, no v zimskem času je višja, cca 1 liter se mi pozna.
drgac pa med 4,8 in 7,8 l/100 km

lp

jasmin

Uporabniški avatar
Pirček
Novinec

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Pirček Pe jan 27, 2006 10:47 am

Ko sem jaz tankal pri Agipu, sem imel večjo porabo kot prej, ko sem tankal pti OMV. No, ja res pa je,da se je v tem času zelo ohladilo je treba zjutraj očistiti in odkidati avto.

Jst sicer nisem nikoli tako računal, sem pa mnenja, da bi bilo bolje tak test oz. preizkus narediti v kakšnem drugem letnem času.

lp
Beam me up, Scottie!!
Slika
Slika
Zvestoba do roba!!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe jan 27, 2006 11:00 am

Pirček je napisal/-a:Ko sem jaz tankal pri Agipu, sem imel večjo porabo kot prej, ko sem tankal pti OMV. No, ja res pa je,da se je v tem času zelo ohladilo je treba zjutraj očistiti in odkidati avto.

Jst sicer nisem nikoli tako računal, sem pa mnenja, da bi bilo bolje tak test oz. preizkus narediti v kakšnem drugem letnem času.

lp

Potem se bodo pa morali trije z enakimi avtomobili najdet, pa vsak na eni pumpi tankat in 3 mesece poleti vozit in zapisovat vse podatke.

Jst sm se potrudu za svoj avto in za razliko pri mojem avtu. Če se še kdo hoče in če mu bo ratalo 4 mesece vse tole pisat in delat, potem naj kar začne.

Uporabniški avatar
APN
Novinec

Napisal/-a APN Pe jan 27, 2006 11:00 am

Agip in mol imajta najkvalitetnejša goriva , sploh se pozna pri nafti , ki je petrolova naravnost zanič . Razlika več kot opazna !! Delam precej več kilometrov z MOL - ovo nafto ( okol 80 KM ) več na tank .

Uporabniški avatar
Pirček
Novinec

Napisal/-a Pirček Pe jan 27, 2006 11:07 am

ja, tudi to je varianta, nebivedu.
sicer pa ne me razumet napak: popolnoma odobravam takšne teste....jaz sem vodil porabo na prejšnjem avtu preko spleta in tudi sedaj jo vodim, ker pomoje se z evidenco tudi naučiš peljati optimalno - varno, varčno in hitro obenem.

lp
Beam me up, Scottie!!
Slika
Slika
Zvestoba do roba!!

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe jan 27, 2006 11:20 am

Uf, nebivedu, res same pohvale za tole...Sicer vedno tankam Agip, vseeno pa je dobro dobiti potrditev iz izkusnje, da odlocitev o izbiru pumpe ni bila napacna. Midva sva ocitne razlike opazila pri Leonu...Petrol se je res slabo izkazal, OMV pa ni izpolnil pricakovanj. Ostal je Agip. Glede vecje porabe ali slabsega bencina, je pa po moje razlog nizka temperatura...(al pa ne dovolj polne gume ;) )
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
Liquid
Moderator foruma

Kraj: ob smaragdni reki

Napisal/-a Liquid Pe jan 27, 2006 11:20 am

Lep prispevek ;)

Sam bi se tudi lotil take primerjave.Sam mam en velik problem.
Tuki okol ni drugega kot Petrol :P tko da vsi testi odpadejo :(

Collector
Nov uporabnik

Kraj: Med Ljubljano in Kamnikom

Napisal/-a Collector Pe jan 27, 2006 11:23 am

Tudi jaz redno spremljam porabo goriva. Tankam vedno neosvinčenga 95. Po mojih testih je za bencinarja čist vseeno kje tankaš. Po govoricah da so Agipova goriva dosti boljša, sem se še jaz odpravil tja. Rezultat pa je bil ravno obraten. Z Agipovim bencinom sem naredil manj kilometrov kot običajno.
Slika

Uporabniški avatar
APN
Novinec

Napisal/-a APN Pe jan 27, 2006 11:37 am

Collector je napisal/-a:Tudi jaz redno spremljam porabo goriva. Tankam vedno neosvinčenga 95. Po mojih testih je za bencinarja čist vseeno kje tankaš. Po govoricah da so Agipova goriva dosti boljša, sem se še jaz odpravil tja. Rezultat pa je bil ravno obraten. Z Agipovim bencinom sem naredil manj kilometrov kot običajno.

pol si pa ti izjema .

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe jan 27, 2006 11:45 am

Res, podrudil si se pri tem....:tomidelej: kaj je res in kaj ni,jst ne vem,ker tega ne počnem,ampak po mojem mnenju je težko potegniti črto in reči tukaj se splača tankat in tukaj ne. Upoštevati je potrebno veliko dejavnikov,kot so temperaturne razlike,gostota prometa,načina vožnje....in menim da so bili vedno malce različni dejavniki,ki vplivajo na porabo in zaradi tega tudi takšen rezultat.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Pe jan 27, 2006 11:48 am

nebivedu..sicer malo off tema...pa vseeno bi te vprašal...imaš tak avto ker ga rabiš (služba, dostopnost doma,...) ali ker želiš imeti terenca?

predvsem me zanima v zvezi z relacijo terenec - prevoženi kilometri.

LP

Uporabniški avatar
Jasminko
Novinec

Kraj: Ljubljana

bencin

Napisal/-a Jasminko Pe jan 27, 2006 12:03 pm

moje izkusnje na agipu: ne z avtom ne z motorjem nism opazu manjše porabe. no kokr ste ze kle napisal očitno res ni razlike pri bencinarjih.

za dizle sm pa slišu da se baje pozna.

lp

Uporabniški avatar
jurre
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a jurre Pe jan 27, 2006 12:07 pm

Collector je napisal/-a:Tudi jaz redno spremljam porabo goriva. Tankam vedno neosvinčenga 95. Po mojih testih je za bencinarja čist vseeno kje tankaš. Po govoricah da so Agipova goriva dosti boljša, sem se še jaz odpravil tja. Rezultat pa je bil ravno obraten. Z Agipovim bencinom sem naredil manj kilometrov kot običajno.

se strinjam s tabo, samo da sem jaz sel na OMV. Mogoce, ce bi probal 100tko.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe jan 27, 2006 12:10 pm

vincent je napisal/-a:nebivedu..sicer malo off tema...pa vseeno bi te vprašal...imaš tak avto ker ga rabiš (služba, dostopnost doma,...) ali ker želiš imeti terenca?

predvsem me zanima v zvezi z relacijo terenec - prevoženi kilometri.

LP

Imam terenca, ker imam rad take avte in terenca sem si vedno želel. Prej sem imel vedno športnike in sem norel po cestah, zdej mi je pa(zadnjih par let) všeč vožnja po vsakem terenu in sem se odločil za terenca. Nekako me je razveselila celo dostopnost do doma, ker živim takem delu, kjer je dostop pozimi otežen in sem prej velikokrat pešačil zadnji kilometer in pol do doma, sedaj pa se odpeljem do vrat.

Uporabniški avatar
Pirček
Novinec

Napisal/-a Pirček Pe jan 27, 2006 12:22 pm

a ni pri bencincih tako, da če tankaš 98 ali 100 oktanski bencin, je poraba večja kot pa če tankaš 95 oktanski bencin? je pa izkoristek samega goriva boljši, kajne?
Beam me up, Scottie!!
Slika
Slika
Zvestoba do roba!!

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Pe jan 27, 2006 12:29 pm

Teško je karkoli trditi glede bencina....zdaj je skoraj že eno leto kakor ne hodim na Petrol, in to zato kar so imeli lani z tisto afero.
Teško je karkoli dokazati, ampak zame je dovolj že to da se nekaj šušlja, to pomeni da sigurno nekaj ni v redu. Že to da so lani, ko so se začele niske tempreature, začeli reklamirati zimski dizel (če se prav spomnim, niso nikoli prej...) pomeni da se im je ta afera poznala pri prodaji. Jaz im ne zaupam več!

Že skoraj eno leto tankam samo na OMV, nimam nobenih težav, pa tudi prej nisem imel....le prenventivno sem se odločil da ne grem več na Petrol.

To da so možne takšne razlike v porabi (kar piše nebivedu) mi je, moram priznati novo. Nisem tolk tehnično podkovan da bi razumel v čem je finta, in zakaj bi poraba bila drugačna!? Razumem to, kar se je dogajalo dizlom. Da je pač pri enih dobavitelji bolj umazana. To glede bencina pa ne razumem.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe jan 27, 2006 12:35 pm

To je pa zato, ker moraš tankat najmanj 3 polne tanke, da bo avto začel z drugim bencinom normalno delat.To sem tudi sam sprobal in prvi tank na OMV, ko sem tankal 100 oktanski bencin je bila prva kilometrina katastrofalna.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe jan 27, 2006 12:42 pm

No moram pa še to napisat.
Pisal sem že na tem forumu, da sem imel probleme z bencinom. Avto je brez vzroka začel trokirat in ugasnil med vožnjo. Ko sem ugotovil napako - smeti v tanku, sem dal tank speskat. Tri tedne po tem, ko sem imel speskan tank na avtu se je pojavila ista napaka. Pri čiščenju tanka sem našel za en zamašek od fruca smeti v tanku. Takrat sem potem nehal tankat na dotakratni pumpi(petrol na šmartisnki). In od takrat se mi ni napaka nikoli več pojavila.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov