Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

AVTOMATSKI ALI ROČNI MENJALNIK

Napisal/-a cruiser1 Ne feb 12, 2006 8:18 pm

Mene pa zanima ali imate raje ročni ali avtomatski menjalnik in zakaj? Pa bodite fer in komentirajte samo tisti, ki imate res izkušnje z obema menjalnikoma!

Upam ,da niste že kdaj imeli podobne teme na a.com.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne feb 12, 2006 8:26 pm

Nekaj je že bilo govora o tem avtomatski vs. ročni menjalnik
Drugače pa mene avtomatski menjalnik ne mika,čeprav tisti ki ga imajo,jih večina pravi da ne gre več na ročni menjalnik.
Zadnjič spremenil RedBull™, dne Ne feb 12, 2006 8:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Ne feb 12, 2006 8:27 pm

Kaj jaz vem...

Vozil sem 6mesecev avtomatika (grand cherokee-ja).. všeč mi je bilo to da nisem rabil menjavat.. sem pa se cel mesec navajal da ospodaj pri stopalkah (gas bremza), da ni kuplunge in da ni dobro z obema nogama vozit, da kje ne zamenjas gas-bremza :D Avtomatski menjalnik za vlečenje definitivno ni... Vlekel sem 2.5toni pa se je v rahlem klancu mučil in je 15sec menjaval (slisalo se je fa hoce menjat ampak ni mogel takoj)

Drugače pa luksuz... Mi ga je zelo žal če po pravici povem.

Ročni menjalnik pa tak veš kako je :) eni pravijo, da je to zakon. Meni osebno avtomatski bolj sede.

Lp,

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Ne feb 12, 2006 8:40 pm

Men osebno je všeč tiptronik (lahk sam manjaš), sam jst pravm tko če bom mel bencinarja bo ročni, če pa dizla pa avtomatik. Tiptronik al pa steptronik al dsg, to je luksus :P

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Ne feb 12, 2006 8:41 pm

jst mam ročnega
zakaj?- po pravici povedano ker nimam za avtomatskega :)
mb 7 stopenski avtomatski menjalnik je noro dober
lp

fifi
Novinec

Napisal/-a fifi Ne feb 12, 2006 9:01 pm

Osebno sem bolj novopečeni voznik, izpit imam šele manj kot 2 meseca in do zdaj sem vozil le avto z ročnim menjalnikom. Čeprav mi prestavljanje ne povzroča posebnih težav kljub temu, da bom moral na mojem zdajšnjem avtu(twingo) menjati olje v menjalniku, sem skoraj prepričan, da bo moj naslednji avto čez nekaj let vseboval avtomatski menjalnik. Po mojem ga ni boljšega kot popolna koncentracija na vožnjo namesto na brezvezno prestavljanje. Kaj je dejansko boljše so Američani že zdavnaj ugotovili zato tudi tam uporabljajo avtomatske menjalnike od pamtiveka. V Evropi smo glede tega še malo zadaj, razlog pa so že od nekdaj višje cene goriva pri nas in dejstvo, da so se avtomatski menjalniki včasih oz. v bistvu še do nedavnega vgrajevali v avtomobile z zelo močnimi motorji, ki pa v Evropi nikoli niso bili množično razširjeni. Danes pa se da dobiti avtomatski menjalnik praktično v kateremkoli avtomobilu, vključno s tako majhnimi kot je npr. twingo ipd. Js pravim, da je ročni menjalnik za zahojene mazohistične konzervativce, ki avta z avtomatskim menjalnikom še nikoli niso vozili in se zvesto držijo popularnih splošnih mnenj, da so takšni avti za stare mame in glupe Američane. Za ostale pa je po mojem boljša izbira avto z avtomatskim menjalnikom.
Don`t worry, be happy:)

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Ne feb 12, 2006 9:04 pm

Moje osebno mnenje in prepričanje:
Avtomobili do in vklučno npr. Audi A4, BMW 3, passat, mazda 6, mercedes C - ročni menjalnik. Vsi avtomobili nad tem in vklučno z SUVi (vsaj dražjimi) - avtomatik.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne feb 12, 2006 9:04 pm

fifi je napisal/-a: Js pravim, da je ročni menjalnik za zahojene mazohistične konzervativce, ki avta z avtomatskim menjalnikom še nikoli niso vozili in se zvesto držijo popularnih splošnih mnenj, da so takšni avti za stare mame in glupe Američane. Za ostale pa je po mojem boljša izbira avto z avtomatskim menjalnikom.

no no, žalt pa ni treba.. pač je enim užitk šaltat.. se opravičujem gospod ;)

lp
Slika

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Ne feb 12, 2006 9:07 pm

kak let nazaj sm bral en članek, k je govoru kako smo evropejci navajani na ročne menjalnike. v aziji pa naj bi to bilo čist drugače. tam je baje večina avtomatikov, in da sploh ne razumejo zakaj mi vztrajamo pri ročnem. baje ma avtomatik velik prednosti. sam spet mi evropejci, nocemo velikih sprememb zgleda pa vztrajamo na starem, ročnem menjalniku

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Ne feb 12, 2006 9:11 pm

Jst sedaj že skoraj 2 leti vozim z avtomatskim menjalnikom (Steptronic) in moram priznat da čisto nič ne pogrešam ročnega menjalnika. Priznam tudi, da v teh dveh letih niti 5x nisem uporabil ročnega programa, ampak vedno vozim na popolni avtomatiki. Kar se tiče navajanja na vožnjo brez sklopke,....meni ni povzročalo težav. Brez težav še vedno vozim tudi avto z ročnim menjalnikom, tako da ni panike da bi kar pozabil.
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
51M3K
Novinec

Napisal/-a 51M3K Ne feb 12, 2006 9:12 pm

Jaz mam raje ročnega meni se zdi boljši občutek ko daš gas do konca pa potegneš z roko ročko menjalnika v višjo al pa nižjo prestavo.. če pa si bolj umirjen voznik pa avtomatika.. meni pač ni všeč niti zvok ko avtomatik menja ;) taki alienski se mi zdi hehe

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne feb 12, 2006 9:21 pm

a se z avtomatskim sploh da spelat za zakopleš? (pa to pr navadnih avtih, ne unih s 300 km)

kolegica ma mercedesa A avtomatika pa ne more sploh..

lp
Slika

Spidojc
Novinec

Kraj: ne veste tut ce povem

Napisal/-a Spidojc Ne feb 12, 2006 9:23 pm

51M3K je napisal/-a:Jaz mam raje ročnega meni se zdi boljši občutek ko daš gas do konca pa potegneš z roko ročko menjalnika v višjo al pa nižjo prestavo.. če pa si bolj umirjen voznik pa avtomatika.. meni pač ni všeč niti zvok ko avtomatik menja ;) taki alienski se mi zdi hehe

Enako :vrum
Krvav'c je zakon

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Ne feb 12, 2006 9:30 pm

eclipse_R je napisal/-a:a se z avtomatskim sploh da spelat za zakopleš? (pa to pr navadnih avtih, ne unih s 300 km)

kolegica ma mercedesa A avtomatika pa ne more sploh..

lp

bod brez skrbi da se da, sam 1.4 lih ne bo kopu pomoje. Sm vozu primero 1.6 avtomatik karavan in je kr fajn kopala če sm gas do konca stisnu.

Sicer pa jst mislm da je tko, če hočeš športno vožnjo si kupiš ročnega, ker je enostavno bolši občutek (tisti ki dirkajo že vejo), če si pa umirjen pa hočeš udobje pa avtomatik, ki ga lahko vseeno tišiš in verjemte gre, sploh pa če je dizl.
Ferrarija bi mel pa zihr avtomatika, šaltaš na volanu-k formula :P

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne feb 12, 2006 9:41 pm

Zdravo!

Vozil oboje. V manjših oz. slabotnejših avtomobilih vsekakor preferiram klasičen menjalnik, ki ne pobere toliko moči in poskočnosti. V večjih vozilih pa avtomatika nudi precej več udobja in umirjenosti. Za športno vožnjo še vedno prisegam na klasiko, ali pa vsaj dobro avtomatiko z možnostjo ročne izbire prestave. Še odgovor zakaj ročna izbira: Zato, ker avtomatika še ne zna oceniti kaj se dogaja na cesti in ponavadi ravno ko bi potreboval moč motorja prestavi v višjo prestavo, ali še huje ko začenš zavirati prestavi v višjo prestavo.

Za prevoz tovora prisegam tudi na klasiko, pri terenski vožnji pa obvezno klasičen menjalnik, ki omogoča spuste na spolzkem terenu in vožnjo v blatu.

LP Tristan01

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Ne feb 12, 2006 9:46 pm

Ma, jaz mam 60 KM mašino in avtomatik ne pride v poštev. Sem pa npr vozil puch-a v vojski. Pospeškov nima, ena stvar mi je pa bila zelo všeč- če si v klancu ustavil, ti ni bilo treba tiščat zavore, pa z ročno speljavat... avto je stal pri miru "sam od sebe". Za prehitevanja in ostale mahinacije pa v šibkejših avto avtomatik nima kaj iskat.

Uporabniški avatar
Feint
Nov uporabnik

Napisal/-a Feint Ne feb 12, 2006 9:48 pm

Moje mnenje .... avtomatski menjalnik je za invalide,lenuhe pa brez zamere ;)

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Napisal/-a marko01 Ne feb 12, 2006 9:54 pm

vozil sem corso avtomatik ki je imela tudi kiptronik pa sem ga skoz uporabljal nekak mi avtomatski ne sede je navadni menjalnik bols! itak vseeno al stisnes kuplongo al ne, osevno menim da avto bol gre neem no kak komu :D

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Ne feb 12, 2006 9:56 pm

No se bom še tle mal pomešal zravn. Najprej kdo pravi da avtomatski menjalnik ne more nardit avta športnega? Uf, dejte se enkrat peljet s kakšno S8 oz z enim k jo ma pa mu rečte nej preklopi menjalnik na športno prestavljanje, pa se pol oglaste. Lahka rečem sam to, vauuuv, kva to trga. Drugo kot drugo, kva pa F1, tm js ne vidim nobene sklopke ampak samo gumbe, kaj ni to možn tudi v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom, tako imenovani tiptronic? No nej me kdo popravi če se motim.

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Napisal/-a marko01 Ne feb 12, 2006 10:04 pm

ja to mas prav sam to so prirejeni avtomatski menjalniki je tako a ne ce pa gledes neke povprecne avtomatske menjalnike pa sorri ne hvala!!!! pustis da tece pol pa stisneš gas do konca pa rabi 6 sekund da njade prestavo v tem casu ti dam vse brzine skozi z navadnim:D saj kak komu a ne
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov