Debate, ki niso vezane na ostala področja...

maestro
Novinec

Do smrti zbila pešca

Napisal/-a maestro To mar 14, 2006 9:10 pm

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41 ... 94#comment

Kranjska Gora - Na regionalni cesti Kranjska Gora - Jesenice se je zunaj naselja Kranjska Gora v ponedeljek zvečer približno ob 20. uri zgodila huda prometna nesreča med voznico osebnega avtomobila in pešcem, ki je terjala življenje 28-letnega domačina iz Gozda - Martuljka. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, sta bila vzroka za nesrečo neprilagojena hitrost in nepravilna hoja pešca, ki je umrl na kraju nesreče, na vozilu pa je nastalo za približno 200.000 tolarjev škode.
28-letni pešec je po deesni strani smernega vozišča, brez kresničke in oblečen v tema oblačila, hodil po regionalni cesti iz smeri Kranjske Gore proti Gozd Martuljku. Za njim se je pripeljala 50-letna voznica, ki hitrosti vozila ni prilagodila trenutnim prometnim razmeram, zaradi česar je brez zaviranja s sprednjim desnim delom vozila trčila v levi bok pešca. Po trčenju je pešec padel na pokrov motorja in z levim delom glave udaril v vetrobransko steklo, nato pa je z vozila padel na vozišče in z glavo udaril še ob asfalt ter obležal. Na kraj prometne nesreče so prispeli reševalci Zdravstvenega doma Jesenice, ki so pešcu takoj nudili prvo pomoč, vendar mu zaradi hudih poškodb niso mogli več pomagati. Zoper voznico bodo policisti podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Skopiram še dva komentarja, s katerima se strinjam:

1.
probajte kaj takega narediti v Holandiji (ali Avstriji, ZDA, Finski, Danski, Kanadi-uf, uf, tam je pa zajebano do konca). Pa da vas vidim gole in bose, ko vam spucajo vse premoženje in odsedite kakšnih sedem let. Če 30km/h pa 30km/h, bolje to kot pa smrt za nekoga drugega. Po vseh pravilih bi lahko pešec hodil kak meter od roba in bi ga morala voznica prehiteti z razdaljo večjo od njegove višine.

2.
Za taka kazniva dejanja bi morale biti zagrožene veliko večje kazni kot so sedaj . (pogojna ) Če se že zgledujemo po ameriki in hočemo dvigniti kazni na domrtno ali celo smrtno kazen za morilce in pedofile potem tako kaznivo dejanje zasluži saj 20 let zapora.Za vse ki pa jim odvzamejo vozniško dovoljenje zaradi alkoholiziranosti ali droge pa bi ostali brez vozniškega dovoljenja za stalno.....

Uporabniški avatar
Asprex
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Asprex To mar 14, 2006 9:19 pm

Pač baba za volanom, j*** ga tud nam se lahko tole zgodi! Kaj pa se glede alkohola tiče, eni majo v glavi saj tolko da pripeljejo varno domov, drugi malo manj!

Uporabniški avatar
febo
Novinec

Kraj: bled

Napisal/-a febo To mar 14, 2006 9:21 pm

ns so pa učil da se hod po levi strani ceste?
zj pa reč da je kej čudnega da se je to nardil...je le mal takih nesreč če mene prašaš, ker preveč folka hodi neprimerno oblečenih proti večer!!!
R.I.P.
cuore sportivo
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec To mar 14, 2006 9:25 pm

je razlika al je človeka povozu pijan voznik, ki ga je gonu- in po vsej vrjetnosti še pobegnil iz kraja nesreče
al pa voznik, ki je vozu po omejitvah, in je povozu pešca, ki ni bil osvetljen (to se žal lahko zgodi vsakemu)
zdej kar se tiče pa omembe neprilagojene hitrosti- članek je vrjetno povzel policijsko poročilo- NI nesreče brez neprilagojene hitrosti- poglejte- je lep sončen dan idealne razmere uglavnem- za ovinkom regionalne ceste stoji vozilo v okvari- se zaradi ovinka zaletiš- prepozno si ga videl- uradno poročilo neprilagojena hitrost- ker bi moral to vozilo pričakovati :roll:
lp

andrazzupan
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a andrazzupan To mar 14, 2006 9:27 pm

Kolikor hočeš. V katerm primeru so kazni hude v katerem pa veliko premajhne. Večkrat sem že skoraj zbil pešca ki je hodil brez kresničk ob cesti, pa sem vozil precej počasi. ko pa nekdo hodi z kresničkami ga opazim 150 metrov daleč. V opisanem primeru bi prevalil večji del krivde pešcu. Tudi alkohol in hitrost v katerih primerih ni glavni vzrok za nesrečo. Sam vem kako vozim ko sem malce pijan (v naselju zelo počasi) in še nikoli se mi ni zgodilo da bi se za malo izognil prometni nesreči. Večkrat je šlo na tesno takrat ko nisem mislil na promet. Saj tako se vozi večina ljudi - pogovarjanje s sopotnikom ...
Ne da bi zagovarjal pijane voznike ampak se mi ne zdi pravilno da so udeleženci prometne nesreče ki so pijani direktno krivi za povzročeno nesrečo (kar v nekaterih primerih ni tako)
Bolj nevaren voznik se mi zdi tisti ki se zamišljeno pogovarja po telefonu kot pa tsti ki ima 1,00 g/??? (ne vem kaj je že bilo še lansko leto) in se tega zaveda in vozi počasi.

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr To mar 14, 2006 9:27 pm

... žalostno,... ampak tudi s strani pešča neodgovorno,... lahko hodil 1m od roba, po kateri strani ???, sem se osebno že po pločnikih umikal peščem sredi ceste, pa me zanima, kaj bi pisalo v Delu ??? (izgubil oblast nad vozilom), mislim, da si malo prečustveno vse zajel (znanec), kljub vsemu me vsaka smrt prizadene...sorry...
... kdor ne dirka, naj se vozi...

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To mar 14, 2006 9:28 pm

hja, ne vem, jst jih ne bi glih takoj linčal preden zveš celo plat zgodbe.. tlele recimo iz črnuč v gameljne je ponoč pešca opazt skor čudež.. pa še na marsikeri cesti. Pa še hodt se ne da nikjer drugje, kot kakšen meter skor od roba, tko da si na sred pasu, cesta je zlo ozka ,na eni strani maš klanec navzgor na drugi pa zlo strm klanec navzdol.. pa še sami ovinki so.. in če se pešec ko hodi tam (sm mogu tut tam že gor lest ponoč) ne umika notr v goščo ob vsakem avtu, te lohk zbije avto že s 30 kmh k pride glih izza ovinka.. pa še skor vsako noč se najdejo eni 3je pijančki k hodjo gor pa vijugajo po celi cesti pa se poberajo okol.. en je še posebej pametn, k zmeri hod gor, obenem pa štopa. štopa pa tako, da se obrne in z eno nogo, kar naenkat stopi za skor cel meter na cesto (že tko je usaj pol metra na cesti).. in se je že men zgodil, da sm tega modela skor 2× zbou.. ker se ga ne vidi, on pa pametn pol ta zadn cajt ti dobesedno skoč pred avto.. tko da, je treba najprej vidt okoliščine predn se obsoja.. pa cest je tut takih dost kjer so podobne razmere.. v bistvu vse neosvetljene ceste, bolj ven iz mesta.. Pa tut zgodi se da se pešec spotakne, al pa karkol..

lp
Slika

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To mar 14, 2006 9:32 pm

Spet!
Žal mi je za pešca ampak porkaduš kaj nosijo vsi temna oblačila! Koliko pešcev morajo/mo vozniki še zbiti, da bodo se bodo oblekli v svetla oblačila, po možnosti z odsevniki (bunde). In a je res tako težko nekam nataknit kresničko? :evil:
In sedaj bo imela voznica celo življenje nekoga na vesti, mogoče ne bo šla več za volan (prostovoljno, sploh ji ne rabijo vzeti izpita).
Potem je pa vse takoj samo neprilagojena hitrost. Nekdo je napisal lep komentar. Čemu bi jo prilagodila in na koliko? :roll: Tale neprilagojena hitrost najeda.
Policija bi lahko začela kaznovati ljudi, ki hodijo zvečer ven brez kresničk/odsevnikov.
Ena ideja: Država bi lahko za subvencionirano ceno prodajala modne bunde/jakne, ki imajo odsevnike na vidnih mestih! Pa zraven še kakšno kresničko. :idea: Ne pa samo po TVju prikazovati tisto reklamo: STOPIMO IZ TEME.
Enkrat sem ponoči ustavil kolegu, ki je trimčkal v temnih oblačilih. In mu povedal kaj si jaz o tem mislim:"Daj si kakšno kresničko/odsevne obleke, ker sem te že jaz komaj opazil." Samo zamahnil je z roko. Čisto balkanska navada. "Jebiga" odnos. :roll:
Aha pa še nekaj so omenili v komentarijih. Meni se tud zelo velikokrat zgodi, da ko dam kratke, ko mi pride nekdo naprosti, da ne vidim nič. Pa ne zato, ker bi bil slep ampak, ker te zaslepi odboj luči od asfalta. In velikokrat gledam kot norc :shock: ob cesto, ker če bi bil kakšen pešec ga skoraj nimam šans videti. :? :(
Zadnjič spremenil Symon, dne To mar 14, 2006 9:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

andrazzupan
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a andrazzupan To mar 14, 2006 9:33 pm

Kamor koli se zaletiš ti bo policaj napisal neprilagojeno hitrost ker ne znajo logično razmišlat, napišejo poročilo pa grejo domov. Pa v vsakem primeru mu nič ne morjo nardit. ti boš pa dobu pike pa še ne vem kakšno kazen. Npr. se zaletiš v obcestni kol ki je namenjen za pluženje snega in ga polomiš (škode za 1000 SIT) pol te pa vid policaj pa napiše neprilagojena hitrost (škode za €€€€) - sam to se dogaja.

Uporabniški avatar
tomos
Nov uporabnik

Napisal/-a tomos To mar 14, 2006 9:41 pm

Kr sprjaznite se...v vsakem primeru je kriv voznik...ni važno a je pešec skoču na avto, al pa si ti vanga zapeljou, al je osvetljen z reflektorjem al pa je napravljen v "ninđo"...v vsakem primeru šoferji naj*****. Tko je v naši Sloveniji. In ja...kot je že večina opazila, bo pisalo, da je bla hitrost neprilagojena...to je pač najlažje napisat.

† R.I.P. †
Slika
Slika

Uporabniški avatar
plasi
Novinec

Kraj: Suhor

Napisal/-a plasi To mar 14, 2006 9:41 pm

A veš kako težko opaziš človeka v temnih barvar v temi če nima vsaj kresničke?? Jaz sem šel 50 (začuda) izven naselja pa se pred mano pojavil pešec. Dobro da ni bilo avta nasproti ker bi blo veselo. Kaj šele da greš hitreje. Če je pa še vinjen pa ne hodi ravno po robu cestišča. Sploh pa se hodi po levi strani cestišča.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan To mar 14, 2006 9:43 pm

če bi hodu po drugi strani ceste, ga ne bi zbila, ker bi videl avto

voznica ni kriva, če se nekdo ponoči zamaskira in hodi po napačni strani ceste izven naselja, ga bo pa mogla še ceu lajf nost na grbi

mamo mi tud tle na zaloški problem, ko ljudje hodjo al pa vozjo kolo po cesti in to na neosvetlejnem delu
seveda brez luči in odsevnikou
in pol je treba prižgat za kratek čas douge luči, da nisi presenečen nad sprehajalci, kljub nasproti vozečim avtom
podpis

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench To mar 14, 2006 9:45 pm

Prvo mi je žal da se je to sploh moralo zgoditi, žal mi je tudi pešca in šoferke, ki ga bo imela celo žvljenje na vesti.
Iz prebranega bi jaz sklepal da nosi krivdo nesreče pešec, saj je hodil po desni strani (in ne po levi), je bil v temnih oblačilih (tu ni zakonske omejitve) in še brez kresničke. Piše tudi o hitrosti neprilagojeni razmeram na cesti. To je lahko dvoumno. Nič ni povedano kako vreme je bilo, koliko je sploh vozila. Po vsem tem voznica ne bi smela biti kriva (samo to ji vseeno dosti ne pomaga, saj je revež mrtev). Je pa res da je policaju najlažje napisat neprilagojena hitrost.
Moram dat pa še odgovor na tisto ˝ženska za volanom˝. Tak primer se lahko zgodi vsakemu in ne samo ženskam (še najmanj morda profesionalnim voznikom) in tako razmišljanje ni na mestu in ne kaže zrelosti.
Slika

Uporabniški avatar
karel
Novinec

Kraj: zg. Savinjska dolina

Napisal/-a karel To mar 14, 2006 9:49 pm

stench je napisal/-a:Moram dat pa še odgovor na tisto ˝ženska za volanom˝. Tak primer se lahko zgodi vsakemu in ne samo ženskam (še najmanj morda profesionalnim voznikom) in tako razmišljanje ni na mestu in ne kaže zrelosti.

Se popolnoma strinjam!
Think. Feel. Drive.
LP Karel

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback To mar 14, 2006 10:34 pm

pa ne mi vi zdej o hoji 1 m od roba...pa sploh veste v katerem letnem času smo...pa mogoče veste koliko je gor snega...?!?! :roll: Človek je verjetno hodil ob skrajnem robu ceste, pa še brez kresničke...sicer res nevem kaj se zdaj tako razburjaš, vendar če sami zase ne poskrbimo, bodo drugi še težje...kot so že napisali pred menoj...kresnička, jopič, odsevniki taki ali drugačni...
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback To mar 14, 2006 10:35 pm

karel je napisal/-a:
stench je napisal/-a:Moram dat pa še odgovor na tisto ˝ženska za volanom˝. Tak primer se lahko zgodi vsakemu in ne samo ženskam (še najmanj morda profesionalnim voznikom) in tako razmišljanje ni na mestu in ne kaže zrelosti.

Se popolnoma strinjam!

x2
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Uporabniški avatar
DoubleG
Stalni uporabnik

Napisal/-a DoubleG To mar 14, 2006 10:49 pm

Pešci v temnih oblačilih so težko vidni tudi če hodijo po levi strani. Danes sem le stežka opazil enega na Podutiški iz smeri obvoznice proti podutiku. Je tak klanc navzdol, potem pa klanec navzgor, da ti luči svetijo direktno v tla in pešce, ki hodijo ob samem robu ceste (mostu) težko vidiš. Nevem ker i**** je sprojektiral avtobusno postajo na vrhu mostu in potem nobenega pločnika za pešce.

R.I.P.

Uporabniški avatar
51M3K
Novinec

Napisal/-a 51M3K To mar 14, 2006 10:58 pm

Najprej R.I.P pa še OT ko sem se peljal domov grejo po cesti 3je mlajši oblečeni popolnoma črno če nebi imel dolgih luči jih nebi zagledal pravi čas... mogli bodo nekaj naredit za to... ;)

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To mar 14, 2006 11:01 pm

Naj pešec počiva v miru, ampak povsem razumem, da ga voznica ni videla. V temi zelo temno oblečenega pešca zelo zelo težko opaziš še pravi čas. Če pa je cesta mokra, kot je v zadnje čase pogosto, pa da ti še kdo nasprot pripelje...jao pešcu :?
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov