Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

katero olje?

Napisal/-a shusuglao Sr maj 21, 2003 10:56 pm

po podatkih proizvajalca naj bi v avto dajal 15w50 sinteticno olje,ker pa je sinteticno olje blazno drago pa se tam okoli 6 litrov bi ga rabil, poleg tega pa ga se prav veselo pije, me zanima ce bi kaksno veliko skodo motorju naredil z polsinteticnim 15w50 oljem?

pri navadnih motorjih vem da ni panike ce zlivas notri kaksno drugo vrsto olja, kako pa se razumeta polsinteticno olje in turbina mi pa ni znano
Slika
Clan Renault kluba Slovenija

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Če maj 22, 2003 1:21 pm

Za turbino je menda zelo priporočljiva čista sintetika!

Uporabniški avatar
matcho
Uporabnik

Napisal/-a matcho Če maj 22, 2003 1:25 pm

RedBaron je napisal/-a:Za turbino je menda zelo priporočljiva čista sintetika!

Točno tak!
:wink:
Sam uporabljam 5W!
:)
Slika

Uporabniški avatar
MGsax
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a MGsax Če maj 22, 2003 1:32 pm

ostani pri priporočilu proizvajalca!!!
SlikaSlika
če te zanima powerlifting ali strongman tekme klikni -
Stran za najmočnejše

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Če maj 22, 2003 5:43 pm

MGsax je napisal/-a:ostani pri priporočilu proizvajalca!!!

je malo drago tole priporocilo prizvajalca, sicer pa sem na enem ang. forumu bral da tudi polsinteticnega dajejo v take masine in menda da jim se ni nic zaribalo :?:
Slika

primozb
Novinec

Napisal/-a primozb Pe maj 23, 2003 6:22 am

Hm kolega jest pri olju ne bi šparov, ker če ti poj kej crkne boš zlo :evil: volje najprje boš pa :shock: pogledou k boš nek ustov. :D

Valjo
Novinec

Napisal/-a Valjo Pe maj 23, 2003 7:20 am

ja jez mam tut turbo avto pa je mev prejšni lastnik notr polsintetiko (castrol 5-40) mislm da txt, jez mam pa zdej notr ful sintetiko pa mislm da ni nobene razlike za enkrat še, avto ma pa 200.000km

Uporabniški avatar
MGsax
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a MGsax Pe maj 23, 2003 7:35 am

ja glede dragega olja je pa treba pred nakupom avta na to mislit, ....
SlikaSlika
če te zanima powerlifting ali strongman tekme klikni -
Stran za najmočnejše

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe maj 23, 2003 3:01 pm

poleg tega pa ga se prav veselo pije

Kaj pa če bi odpravil vzrok tega pitja olj :wink: :?: :idea:

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc Pe maj 23, 2003 6:09 pm

pred kratkim mi je en razlagu razloge zakaj avto pije pri batu mas 3 obrocke kriticen je kompresiski in odvisno od njegove pozicije (ce je blizje glavi bata je olje izpostavljeno vecji temp) je tudi odvisno kak olje dajes notr ker tukaj je pomembna temp. toleranca. no naprej mi je tako razlagu tdi ji majo saj v zadni generaciji te obrocke potisnene bolj proti glavi (bolsi izkoristek) in zaradi tega predlagaja povsod polno sintetiko.... ker edino te zdrzijo tok visoke temperaturne obremenitve ne da bi razpadli .... kar se pa pitja olja tice pa mam doma tempro 2.0 pa je pila skozz olje dokler nismo dal notr pac silenijo racing in po tem niti malo ne pije vec ... pomoje je tukaj problem izparitve olja cez oduske ne pa kej drugega .... v ibizo tudi skoz tankam selenijo racing 5w-50 al je 60 pac dam 9k sit mam orenk olje notr pa ga sam zamenam ..... ker se mi zdi da pac raj dam dobro olje kot pa da mi avto zariba pa prov se slis da masina lepse tece z tem oljem .... no ja to je moj primer .... pomoje k mas turbino je olje se bolj obremenjeno tako da nebi sparal na olju ce ne zelis da ti posledično tudi turbinca zariba ker ne maze zadost dobr olje lezaja ... no ja tako jaz mislim

tisite 200km/h pa tko pa vam ni problema dat za tistih 20l porabe
ko pa je treba olje zamenat pa skrtarte ...
ni cudn zakaj mas pol kvazi vsevednike ki po vseh avtih pluvajo kako ribajo :)
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Pe maj 23, 2003 7:16 pm

Lucas je napisal/-a:tisite 200km/h pa tko pa vam ni problema dat za tistih 20l porabe
ko pa je treba olje zamenat pa skrtarte ...
ni cudn zakaj mas pol kvazi vsevednike ki po vseh avtih pluvajo kako ribajo :)

saj do 200km/h sem sel tudi samo enkrat in ker je takrat stevec kazal 32l porabe tega ne mislim kmalu pomoviti, tako da nisem mislil samo pri olju sparat :D

Kaj pa če bi odpravil vzrok tega pitja olj

ce bi vedel kaj je narobe mogoce, moram enkrat kompresijo zmerit. mozno pa je tudi da je preredko olje sedaj notri, kajti ko je masina vroca je pritisk olja precej na podnu

pa kdo ve koliko so cene olj, sinteticnih ali polsinteticnih 15w50? danes sem spraseval za olje elf polsinteticno 15w50 in je 5l, malo cez 7000SIT. meni se ne zdi to ravno poceni :?
Slika

Mrki
Nov uporabnik

Napisal/-a Mrki Pe maj 23, 2003 10:55 pm

shusuglao je napisal/-a:
Lucas je napisal/-a:pa kdo ve koliko so cene olj, sinteticnih ali polsinteticnih 15w50? danes sem spraseval za olje elf polsinteticno 15w50 in je 5l, malo cez 7000SIT. meni se ne zdi to ravno poceni :?

ali prav vidim da kompliciraš za tri jurje in pol? tolikšna je namreč razlika med total activa 4000 10-40 za navadne dizle in med elf synthese ldx 5-50
kaj bi še rad?
prodaj avto, dokler ga ne uničiš do konca, ker je res škoda da tak stroj kot je r21 turbo konča svojo pot zaradi osla, ki ne pozna globine svoje denarnice.
Zadnjič spremenil Mrki, dne Pe maj 23, 2003 11:00 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Mrki
Nov uporabnik

Napisal/-a Mrki Pe maj 23, 2003 10:59 pm

še cene iz leklerka
activa 10-40 za dizla 5l 4490
elf 15-50 polsintetika 2l 2890
elf 5-50 sintetika 5l 7890

res je draga sintetika, da kar glava peče, oh kako draga je sintetika.
najbolje da zliješ not mineralca, če ti je pa še to predrago pa zlij odpadno olje iz friteze.
bemti

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Pe maj 23, 2003 11:27 pm

Mrki je napisal/-a:
shusuglao je napisal/-a:
Lucas je napisal/-a:pa kdo ve koliko so cene olj, sinteticnih ali polsinteticnih 15w50? danes sem spraseval za olje elf polsinteticno 15w50 in je 5l, malo cez 7000SIT. meni se ne zdi to ravno poceni :?

ali prav vidim da kompliciraš za tri jurje in pol? tolikšna je namreč razlika med total activa 4000 10-40 za navadne dizle in med elf synthese ldx 5-50
kaj bi še rad?
prodaj avto, dokler ga ne uničiš do konca, ker je res škoda da tak stroj kot je r21 turbo konča svojo pot zaradi osla, ki ne pozna globine svoje denarnice.

kaj si pa ti zaen napitek za dobro voljo spil?

res nisem tako trapast da bi zaradi treh jurjev slabse olje nali, samo po mojih racunih je bilo malo vec kot tri tisoc razlike in ce bi mi bilo res vseeno ali unicim motor ali ne, samo da je poceni sploh nebi spraseval kaj in kako in sploh nebi olja menjal, ah kaj, sploh nebi ojla nalil

pa spraseval sem za 15w50 in ne 5w50
Slika

Valjo
Novinec

Napisal/-a Valjo So maj 24, 2003 7:10 am

ja dej notr olje esso ultron sintetika 5-40 mas ga u leklerku za 7000 sit al pa se mal mn

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc So maj 24, 2003 8:20 am

Notr daj tako olje kot ga predpisuje proizvajalec. sploh če je avto turbo. Men se 7000 za 5l ne zdi veliko. Konec koncev smo dali mi za 4.5l olja Castrol TXT 5w-30, 12000sit pa mamo 1.6 16v, pa se noben ne sekira.
sa pri olju ne šaprati, lahko kupiš drugo znamko samo gradacija naj bo ista.

Lp
Grehc

Mrki
Nov uporabnik

Napisal/-a Mrki Ne maj 25, 2003 12:31 pm

shusuglao je napisal/-a:kaj si pa ti zaen napitek za dobro voljo spil?
res nisem tako trapast da bi zaradi treh jurjev slabse olje nali, samo po mojih racunih je bilo malo vec kot tri tisoc razlike in ce bi mi bilo res vseeno ali unicim motor ali ne, samo da je poceni sploh nebi spraseval kaj in kako in sploh nebi olja menjal, ah kaj, sploh nebi ojla nalil

sej pravm, res katastrofa je dat tri jurje in pol več za kvalitetno olje. men je vseen, lahko tudi tistega iz friteze naliješ samo da ne bo pol kak jok ko bo kaj šlo.
vem za kerga si spraševal, jaz sem ti med drugim (tut 15-50 je bil zraven) napisal ceno za sintetiko 5-50 ki je najbolj primerna za turbo motor. jaz polsintetike ne bi vlival niti v turbo šajtrgo kaj šele v r21 turbo. pri olju, bremzah in gumah je res treba šparat a ne-

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc Po maj 26, 2003 12:35 pm

Mrki je napisal/-a:
shusuglao je napisal/-a:kaj si pa ti zaen napitek za dobro voljo spil?

sej pravm, res katastrofa je dat tri jurje in pol več za kvalitetno olje. men je vseen, lahko tudi tistega iz friteze naliješ samo da ne bo pol kak jok ko bo kaj šlo.
vem za kerga si spraševal, jaz sem ti med drugim (tut 15-50 je bil zraven) napisal ceno za sintetiko 5-50 ki je najbolj primerna za turbo motor. jaz polsintetike ne bi vlival niti v turbo šajtrgo kaj šele v r21 turbo. pri olju, bremzah in gumah je res treba šparat a ne-

:wink:

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Po maj 26, 2003 1:09 pm

Mrki je napisal/-a:jaz sem ti med drugim (tut 15-50 je bil zraven) napisal ceno za sintetiko 5-50 ki je najbolj primerna za turbo motor.
ja to ti pravis, sem bral nekje da je 5w-x olje preredko za ta avto in da znajo biti problemi s pritislom olja. no zdaj sem tako ze kupil olje in na tvojo zalost polsinteticno, za kaksno leto bo ze potem ga bo pa tako spet treba menjati

pa v nobeni trgovini nisem videl sinteticnega olja 15w50 (vsi so 5w40 edino od shella je bil eden 10w40), a se sploh da dobit kje tako olje?
Slika

Uporabniški avatar
zoranwagen
Poznavalec foruma

Kraj: preseljen iz MB v toti LJ na Bežigrad

Napisal/-a zoranwagen Po maj 26, 2003 1:30 pm

Zdaj pa sem malo zmeden. Kaj ni skoz blo tak, da je:
- 5 sintetično olje
- 10 polsintetika in
- 15 nič sintetika ???
...ne smem kar želim...