Hmmm glede na to da je tale tema že bla obdelana tle, ampak naj vam bo
No prvo pa da uprašam če sem edini tuki ki je delu generalko al kaj?!?!?

ops:
No torej pa gremo:)
Valjo je napisal:
zanima me, če gre avto po generalki kej slabš kot k je biv nov?
Itak da gre avto bolje kot pa slabše.Ker ko motor generalno obnoviš daš not original nove dele.Kar pa dejasnk pomen da je motor nov.No skoraj tako nov ker bloka motorja le ne zamenjaš.Ampak razlika je očitna.(pred in po generalki)
potem nadalje:
Kako veš kdaj je avto zrel za generalko?
1.Pogledaš u servisno knjigo in ugotoviš kok je kompresija(to ni kompresijsko razmerje!)Mislim da u starih knjigah piše: STOPNJA KOMPRESIJE. No in če velik odstopa potem veš da so obročki že dobro znucani.
Primer: u knjigi piše za kompresijo da more met 8 barov in ko zmeriš ti pokaže rečmo 6 to še ne pomen da je motor hin ampak da se mu bliža generalka:)
2.Če pokuri več olja ko bencina :P
3. Ko se mu zmanjša končna in pa pospeški
A lahko nardiš kej škode če je avto za generalko ti se pa še kr naprej vozš z njim?
Em po večini ne.Ker ponavad crknejo prvo obročki in avto začne itak slabš in pač nardiš generalko.No zdej tle je spet tko nisem še zasledil pri kerem avtu da bi šli ležaji na glavni gredi.(to je lahk edin nevarno) Drgač pa edin kaj lahk nardi je to da polomi obročke in potem ti ribljejo po batu in cilindru.V tem primeru uniči bat ker je pač mehkejš od cilindra.Ampak u tem primeru itak gre avto tko slabo da se lahk pripelješ še samo do prvega servisa:)
No pa še osnova:
Kaj se mena vse pri generalki?
batni obročki
bati (po potrebi ampak je dober jih menjat)
ojnični ležaji
semeringi
zobati jermen ali veriga (in ostali ostali jermeni po potrebi)
zategovalec zobatega jermena ali verige
tefloni
komplet tesnila
poliranje glave (po potrebi)
in še ostale drobnarije kot so (svečke, ojle, hladilna tekočina........)
Aja pa da ne pozabim pa še kaka gajba pira poleg
No upam da sem vsaj mal pomagu če pa sem kaj pozabu pa me dopolnite:)
LP