Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Kraj: Ribnica

Pranje avtomobila - kakšno gobo uporabiti?

Napisal/-a martin_krpan So apr 08, 2006 12:17 pm

Na forumu je bilo že veliko napisanega, kaj se in kako uporablja pri pranju avtomobila.
Mene pa zanima, kakšno gobo naj pri tem uporabim. A lahko vzamem bolj grobo gobo, na primer kuhinjsko za pranje posode?

To me zanima, da ne bi ob pranju avtomobila preveč poškodoval lak oz. naredil praske. Po drugi strani pa sem opazil, da z gobami, ki se prodajajo na črpalkah, ne morem odstraniti najbolj trdovratnih delcev (črne pike, celo kri od žuželk gre težko dol)

Hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 So apr 08, 2006 12:20 pm

Jaz mam kr WAP pa gre vse dol ,se spegli so enkrat sli ..... ;)

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso So apr 08, 2006 12:28 pm

106 je napisal/-a:Jaz mam kr WAP pa gre vse dol ,se spegli so enkrat sli ..... ;)

Se dobro ,da si odgovoril na vprasanje :roll:

Jaz uporabljam navadno gobo ,ki jo dobis v vsaki avtotrgovini, spar itd... ,za tisto odstranjevanje žuželk pa imam eno posebno gobico ,je bolj majhna , celo slikica je bila gor pa so narisane žuželke pa malce bolj groba je ,ampak sam nisem opazil nobenih prask . Če pa te je strah ,da ne poškoduješ laka pa se dobi tudi posebno čitlo ,s katerim našpricaš, pustiš par sek. pol pa pod pritiskom spereš pa gre vse lepo dol. LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Napisal/-a 106 So apr 08, 2006 12:39 pm

Se dobro ,da si odgovoril na vprasanje

saj WAP je alesincluzive je lahko tud goba s katero gre dol vse ;)

Uporabniški avatar
Lesane Parish Crooks
Uporabnik

Napisal/-a Lesane Parish Crooks So apr 08, 2006 12:46 pm

jst navadno gobo iz štacune in šampon,pol pa z jelenom čez da ga osušim.
za mušice in ostalo sranje mam pa en sprejček s katerim pošpricaš,počakaš pol minute,pa opereš z vodo.deluje

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 So apr 08, 2006 1:17 pm

Una žična da gre vsa svinarija dol :lol: ahaha
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan So apr 08, 2006 1:28 pm

Saj za žuželke me ne skrbi, ker imam sredstvo za odstranjevanje mrčesa. S tem pošpricam pred pranjem in konec skrbi.
Bolj me zanima, če vam res uspe z vapom, gobo iz črpalke ter avtošamponom odstraniti čisto vso umazanijo? Meni bi prej roka odpadla, kot pa da bi eliminiral vse zajedalce na plehu :cry:

Uporabniški avatar
dEjaN_
Novinec

Kraj: dolenjska

Napisal/-a dEjaN_ So apr 08, 2006 1:48 pm

Js z navadno gobo ki jo kupiš na črpali ponavadi odstranim vso umazanijo. Ti pa priporočam da NE uporabljaš kuhinjske gobice, kot si prej omenil, ker s tem lahk še poškoduješ barvo ;)

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan So apr 08, 2006 2:50 pm

Hvala za nasvete.
Torej samo gobe za pranje avta, nič drugih kuhinjskih nadomestkov.

Pa še to: koliko gob pa uporabljate? Jaz imam dve: eno za zgornji del avta drugo pa za spodnji ter platišča.
Ter: če uporabljate več gob, a imate potem tudi vsako v svojem vedru z vodo?
Kobilica:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=88076&start=0

Uporabniški avatar
Lenuh007
Novinec

Kraj: Vukojebina - v kraju kjer se parijo volkovi

Napisal/-a Lenuh007 So apr 08, 2006 3:43 pm

Moje mnejnje okrog pranja avtomobila je taksno, da se je bolje cim manj dotikat laka.
Jest ga najveckrat operem z strojni samponom (npr WAP) in ga umijem z toplo vodo pod tlakom (baromat). Potem pa ga se pospricam z vodo zato, da sperem ves sampon dol.

Pol pa ga zapeljem na klanec (pred garazo :)) da se lepo ocedi in posusi.
In nobenih kancev ni videt.

To je moje mnenje in tako tudi perem.
LP Lenuh007
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan So apr 08, 2006 5:10 pm

Jaz uporabljam Armor All šampon z voskom (so they say) Prodaja se na MOLovih črpalkah. Drugače sem zadovoljen z njim.
Kobilica:

Uporabniški avatar
Dol3nC
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a Dol3nC So apr 08, 2006 6:36 pm

..za odstranjevanje mrčesa iz havbe je pa najboš stara najlokna (nogavica).
Preverjeno.

LP!

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan So apr 08, 2006 7:30 pm

Vsi ki ste tolk veseli z wapom vas upozarjam da na kakih starejših avtomobilih, ali pa plastičnih delih bote kar hitro sprali farbo dol :lol:

Pa tudi sam wap ne odstrani vse omazanije.

Če je avto redno pran in povoskan na vsake toliko časa (mesečno nekje) je čisto dosti normalna goba kuplena v lokalni avtoštacuni/samopostrežni/velemarketu..., en uredu avto šampon (sonax koncentriran mi je do sedaj dobro delal, ne priporočam pa kakega petrolovega in podobno), šampon se spira stran s obilico vode (brez pištole na cevi) in posuši s jelenom.

Litke sem nehal s hudo kislinskimi spreji prat (ker so mi razžirali lak) in jih uperem samo s ostankom avtošampona in posebaj gobico.

Ume namažm s razrečenim glicerinom.

Na vsake toliko časa (in po zimi) pa avto dobro uperem s malo močnejšim čistilom brez voska (jar recimo dela super), ga s claybarom osvežim (ven povlečem vso umazanijo), spoliram na mašinco in posebaj še povoskam na mašinco.

P.S. Ta male kuhinske gobice uporablam samo na motorju in kakih železnih feltnah.
Slika

tofsy
Nov uporabnik

Napisal/-a tofsy So apr 08, 2006 8:12 pm

..za odstranjevanje mrčesa iz havbe je pa najboš stara najlokna (nogavica).
Preverjeno.

Sploh če jih ma ena na seb oblečene :evil: :P

Uporabniški avatar
martin_krpan
Mojster foruma

Napisal/-a martin_krpan So apr 08, 2006 9:11 pm

TITan je napisal/-a:šampon se spira stran s obilico vode (brez pištole na cevi)

V redu, glede gob smo razčistili, hvala vsem.

Zakaj oz. kako pa so visokotlačne pištole škodljive za lak? A sperejo barvo ali pa lahko povzročijo tudi druge poškodbe na laku? Jaz uporabljam Karcherjev izdelek.

Drugače je moj postopek pranja tak:
najprej dobro pošpricam avto, potem ga operem z gobo (kot sem že omenil, uporabljam dve). Že nekaj časa uporabljam Armol All šampon. Ko našamponiram celoten avto (tudi platišča), dobro sperem ves šampon, pustim avto nekaj časa na soncu, da se malo posuši in ga nato obrišem. Uporabljam navadne krpe (beri ex oblačila), imam pa tudi jelenovo krpo, s katero nisem najbolj zadovoljen. Stekla pa obrišem do suhega s časopisnim papirjem. Po potrebi uporabim sredstvo za odstranjevanje mrčesa in sredstvo za čiščenje platišč.
Notranjost očistim s Cockpit Sprayem (prodaja se na Petrolovih črpalkah) ker prijetno diši ter sesalcem. Za tkanino uporabim Sonaxovo peno (res umazane površine operem s Prilom). Za usnje pa uporabim sredstvo za čiščenje usnjene garniture. Občasno uporabim še krpo proti prahu.
Razmišljam, da bi nabavil še kaj za zaščito kromiranih površin, ker imam le-tega kar nekaj (veliki kromirani letvici spredaj in zadaj, dodatno nabavljena kromirana ohišja ogledal).
Kobilica:

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY So apr 08, 2006 10:47 pm

nisem vseh odgovorov bral, ampak:

jaz imam s kuhinjsko gobo za pranje posode slabe izkušnje
sem škrabal dol žuželke, kot ti, ker drugače niso šle dol (beri, se mi ni dalo ubadat s tamehko spužvo), pa sem si spraskal vetrobransko steklo :? ni mi blo lih vseeno...

svetujem, da ne... če pa maš željo... moj nasvet je standard spužva pa za sušenje jelenja koža (prava, ne plastik-fantastik)
Slika

Salieri
Stalni uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Salieri So apr 08, 2006 10:56 pm

vzami štumfo od punce, jo natakni na gobo pa glancaj (laka ne poškoduješ).... 100% spraviš vse dol--resno mislim--- sam zaradi smrada že vse dol pobegne :P

ta nasvet enkrat dobo od enega serviserja.
Slika

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Napisal/-a 106 Ne apr 09, 2006 1:04 am

Vsi ki ste tolk veseli z wapom vas upozarjam da na kakih starejših avtomobilih, ali pa plastičnih delih bote kar hitro sprali farbo dol

Ja pa ja pa kaj se hehehehe sosed pri meni pere 40let starega hrosca pa se nic ni sla barva dol pa pri meni na plastiki tud ne..........pa ni tisti navadni mali WAP je kr konkretna industrijska zadeva ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov