phoebus je napisal/-a:Kmalu bo čas za poservisirat mojo mašinco (redni servis, safrane 2.5, v bistvu mašina od volvota 2.5 non-turbo), pa me zanima kakšno olje bi mi priporočili. V knjigci je priporočeno 10W40 (itak ELF- renault). Po knjigici in listkih so prej vedno tankali noter (na pooblaščenem) Castrol RS 10W60 (preko 5.000/liter) in ga naj ne bi pil nič. Na zadnjem servisu je dealer pri katerem sem ga kupil naredu še servis (sva se zmenla ob nakupu), je dal noter TXT 5W40 in ga je kar pilo (ca. 3dcl/1000).
Tako da bi dal rad noter 10W40 (ali 10W60 če je za to mašino res tolk boljše, samo en fušar mi je rekel da je škoda tega olja za ne-turbo / ne-preveč-navite mašine).
Kaj mi pripodočate? Gledal sem TXT10W40, GTX3 10W40, pa elf ima tudi dva s temi številkami: excellium in competition. En je polsintetika, drugi sintetika.
Sicer so te mašine baje znane da zaribajo (vir: mobisux) če ni "ok" olje.
Mojster Miha je napisal/-a:sonček je napisal/-a:Da ne bom po nepotrebnem odpiral nove teme, pri mojem avtu bo čas za zamenjavo olja poleg olja imam na avtu za narest glavni servis, pa me zanima za katere avte je ole 20w40 al 50 je to zud za starejše avte al kaj???
lp
Za tak avto kot imaš ti 10 W 40 ELF COMPETITION
LP
lisko je napisal/-a:Mojster Miha je napisal/-a:sonček je napisal/-a:Da ne bom po nepotrebnem odpiral nove teme, pri mojem avtu bo čas za zamenjavo olja poleg olja imam na avtu za narest glavni servis, pa me zanima za katere avte je ole 20w40 al 50 je to zud za starejše avte al kaj???
lp
LP
Za petko 1.6D je ELF (bla bla bla) 20W40 ali 20W50. Mel sem not ELF 10W40 in ga je žrl ko hudič ( 1l/100000km) Zdej pa tega še deci ni spil pa je že 2500 km.... kadit pa je vidno nehal.
Mojster Miha je napisal/-a:lisko je napisal/-a:Mojster Miha je napisal/-a:sonček je napisal/-a:Da ne bom po nepotrebnem odpiral nove teme, pri mojem avtu bo čas za zamenjavo olja poleg olja imam na avtu za narest glavni servis, pa me zanima za katere avte je ole 20w40 al 50 je to zud za starejše avte al kaj???
lp
LP
Za petko 1.6D je ELF (bla bla bla) 20W40 ali 20W50. Mel sem not ELF 10W40 in ga je žrl ko hudič ( 1l/100000km) Zdej pa tega še deci ni spil pa je že 2500 km.... kadit pa je vidno nehal.
Če je avto oz motor " u k***u " potem ni krivo olje - raje zamenjaj avto, al pa ga popravi![]()
Meni po prek 10.000 prevoženih km ni poznat porabe olja![]()
LP
Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov