Debate, ki niso vezane na ostala področja...

ted
Nov uporabnik

Tdi, jtd,hdi,...

Napisal/-a ted Po jun 19, 2006 3:10 pm

zdravo, v bližnji ali pa daljni (odvisno od financ) prihodnosti si nameravam kupiti dizla. avto bo karavan srednjega ali višjega srednjega razreda..ala passat, C5, ...
gledam cene in se mi zdijo ugodne...največ pomislekov pa imam glede izbire..kaj nabaviti, da ne bo maček v žaklu. no ja se zavedam da vedno lahko kaj narobe pri avtih, ampak zanima me predvsem na splošno kateri od teh motorjev naj bi bili najbolj zanesljivi. nekaj sem že prebiral o tem a me zanimajo še vaše izkušnje. in pa pri katerih kilometrih imajo določeni motorji kake posebne hibe. govorimo pa o motorjih srednje prostornine torej...tdi 1.9 do 115 km-passat, 2.0 hdi 110 km-C5, 1.9 jtd 110-115 km-alfa 156???.

po karakteristikah so motorji dosti različni, tudi porabe med seboj jim nihajo kak liter. za tdi sem mislil da naj bi bili dosti zanesljiv a brebral po forumih da majo mal robleme s turbinami. renault mi sploh ne diši, hdi naj bi imel težave z elektroniko ?, hmmmm jtd pa naj bi bil zelo kultiviran in zanesljiv, kar za italjane redko, a menda da res.

debata naj bi bila čimbolj nepristranska, in naj se govori tako o plusih kot minusih posameznih motorjev.

aja če pa slučajno kje kaka podobna debata že tekla, pa lahko tud link do tja pa si preberem.

LP tadej

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jun 19, 2006 3:14 pm

prvo kot prvo, se vprašaj, ali delaš dovolj kilometrov, da se ti nakup dizla dejansko sploh izplača. Verjamem da je lepo it vsakih 1000km na petrol in gledat povprečno porabo na bc-ju ko se vrti tam okrog 7ih litrov, pa vendar brez prave računice je nakup dizla skoraj nesmiseln...(kljub dandanes primerljivim zmogljivostim, je meni že to, da se greje 21432x dlje kot bencinar velika slabost, zvok (ponavadi in zaenkrat še) ni ravno privlačen, po drugi strani pa navdušuje s porabo in (varljivim) limanjem v zic, dovoljuje lenobo na menjalniku(do neke mere) itd...)
plusi in minusi pač, le preračunaj prvo, da ne boš plačal 300tisočakov več za dizla, ki bo ob primeljivih zmogljivostih pil toliko manj, da boš prišel na nulo po 7ih letih vožnje...avto nameravaš pa po 3eh letih prodat ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Po jun 19, 2006 3:40 pm

prodal ga bo pa vseeno za boljšo ceno kot bencinarja pa še veliko hitreje. Mi mamo pasata tdi-ja 130KM in je avto u nulo.Po centru je poraba okrog 7, na odprtem pa 5,5L.
Cimboljšo odločitev ti želim.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Po jun 19, 2006 3:52 pm

Slide je napisal/-a:(kljub dandanes primerljivim zmogljivostim, je meni že to, da se greje 21432x dlje kot bencinar velika slabost

Naša mazda 6 (dizel) je segreta pred obema bencinarjema doma (hyundai accent l.2002 in vectra l.2005).. če ne vrjameš ti lahko enkat dokažem, sam boš mogu pri nas prespat :P štart zjutrej s čisto hladnim v službo, nobenega priganjanja.. pa gremo lahko z mazdo in accentom

lp
Slika

ted
Nov uporabnik

Napisal/-a ted Po jun 19, 2006 4:03 pm

hvala vsem zaenkrat, no ja do sedaj sem imel japonca-civic bencin-in je pil povprečno 7-7.5, tko da s tem bom pri karavanu čist zadovolen. zdaj pa računica....kok gledam dobim naprimer C5 že od 2.100.000 pa do 2.300.000 in to z velik opreme in mi to predstavlja če gledam začetno ceno novega avta,zelo malo, glede na to kar ponuja zadeva. tko da tu ni velik za preračunavat...bom pa avto definitivno bolje prodal ko ga menjam pač. tko da tule zna bit proti benz avtu zlo tam tam.. tudi C5 ki mi deluje najbolj všečno..je zlo tam tam s ceno dizla..mogoče 100000 razlike.
delam sicer dost mestne in primestne vožnje...pa tud parkrat na leto 1000 km+ in rabim plac oz. velik prtlažnik. ne iščem športnika,ampak nekaj kar mi nudi udobno vožno. samo če pomislim da bi imel C5 2.0 benzin...vem da ne pije izpod 10 litrov..to pa je kr veliko za vsak dan...pač teža avta tule je že kar zajetna, to pa navor dizla lažje in bolje prebavlja.

jtd...?? no slišaš lepe reči, pa tud kako grajo..ampak še kako dejstvo dobrodošlo....

o tdi pa...zlo ekploziven motor, dober ...po mojih izkušnjah, a precenjen če gledam ostale..čeprav je v ožjem krogu še vedno.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jun 19, 2006 4:28 pm

A veš, da se ljudem ne da vsakič sprot in čist od začetka razlagat slabe in dobre strani določenih dizlov.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

ted
Nov uporabnik

Napisal/-a ted Po jun 19, 2006 4:41 pm

Samotar je napisal/-a:A veš, da se ljudem ne da vsakič sprot in čist od začetka razlagat slabe in dobre strani določenih dizlov.

no ja le to rečem..pač da sem se obrnu na tale forum ker najbolj splošen okol avtov, ker ostali so nepristranski in preveč skoncetrirani na eno znamko. da se ne da človeku razlagat okol dizlov..hm no ja nekaterim se da. če se tebi ne..ni treba pisat...

marsikaj okol teh in onih dizlov vem (že kr neki časa-odkar znam brati- sledim in berem debate članke o avtih) če pa pa se tu najde več glav in odpremo temo in kaj koristnega skupaj spravimo in še komu tretjemu pomagamo ..pa mislim da ni narobe. navsezadnje je tale forum temu namenjen..al se motim ne vem.

sem pa tud napisal če je že bila debata okol tega..da lahko link nalima..če ga veš oz. če veš za kako tako debato....prosim nalimaj..pa namo pisali že ta 2388484 ič.

LP...

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Po jun 19, 2006 5:09 pm

Slide je napisal/-a:prvo kot prvo, se vprašaj, ali delaš dovolj kilometrov, da se ti nakup dizla dejansko sploh izplača. Verjamem da je lepo it vsakih 1000km na petrol in gledat povprečno porabo na bc-ju ko se vrti tam okrog 7ih litrov, pa vendar brez prave računice je nakup dizla skoraj nesmiseln...(kljub dandanes primerljivim zmogljivostim, je meni že to, da se greje 21432x dlje kot bencinar velika slabost, zvok (ponavadi in zaenkrat še) ni ravno privlačen, po drugi strani pa navdušuje s porabo in (varljivim) limanjem v zic, dovoljuje lenobo na menjalniku(do neke mere) itd...)
plusi in minusi pač, le preračunaj prvo, da ne boš plačal 300tisočakov več za dizla, ki bo ob primeljivih zmogljivostih pil toliko manj, da boš prišel na nulo po 7ih letih vožnje...avto nameravaš pa po 3eh letih prodat ;)

se popolnoma strinjam s tem. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Tdi, jtd,hdi,...

Napisal/-a Mojster Miha Po jun 19, 2006 6:15 pm

ted je napisal/-a:zdravo, v bližnji ali pa daljni (odvisno od financ) prihodnosti si nameravam kupiti dizla. avto bo karavan srednjega ali višjega srednjega razreda..ala passat, C5, ...
gledam cene in se mi zdijo ugodne...največ pomislekov pa imam glede izbire..kaj nabaviti, da ne bo maček v žaklu. no ja se zavedam da vedno lahko kaj narobe pri avtih, ampak zanima me predvsem na splošno kateri od teh motorjev naj bi bili najbolj zanesljivi. nekaj sem že prebiral o tem a me zanimajo še vaše izkušnje. in pa pri katerih kilometrih imajo določeni motorji kake posebne hibe. govorimo pa o motorjih srednje prostornine torej...tdi 1.9 do 115 km-passat, 2.0 hdi 110 km-C5, 1.9 jtd 110-115 km-alfa 156???.

po karakteristikah so motorji dosti različni, tudi porabe med seboj jim nihajo kak liter. za tdi sem mislil da naj bi bili dosti zanesljiv a brebral po forumih da majo mal robleme s turbinami. renault mi sploh ne diši, hdi naj bi imel težave z elektroniko ?, hmmmm jtd pa naj bi bil zelo kultiviran in zanesljiv, kar za italjane redko, a menda da res.

debata naj bi bila čimbolj nepristranska, in naj se govori tako o plusih kot minusih posameznih motorjev.

aja če pa slučajno kje kaka podobna debata že tekla, pa lahko tud link do tja pa si preberem.

LP tadej

Med tvojimi kandidati so bistvene razlike - tle odloča oko, okus in pričakovanja kupca. Z malce heca - vse kar imajo skupnega so 4 kolesa, karavansko obliko pa dizelski agregat v "nosu".
Prostornina prtljažnika npr. je pri ALFI "podrejena" obliki in je skromen glede prostornine - slednje je več pri PASSAT-u in C5. Udobje - nima smisla izgubljat besed, C 5 je tu razred zase, kar na drugi strani pomeni veliko slabšo vodljivost + lego na cesti proti ALFI. PASSAT je nekje vmes - dobra kombinacija enega in drugega.
Agregati: med naštetimi je najbolj dinamičen TDI, vendar bi osebno raje izbral TDI 130 - poleg večjih zmogljivosti ima 6 prestav, dodaten plus je v tem, da kljub občutno večji zmogljivosti ostajajo (proti TDI 115 in omenjenima JTD oz HDI) stroški registracije enaki (isti razred). V primeru, da ti ni do dinamične vožnje boš varčeval z gorivom, vsekakor pa bo pri enako dinamični vožnji porabil manj kot našteti konkurenti - 6 prestava + lažje zmore vse obremenitve
Tako HDI, kot JTD sta za omenjena avtomobila po mojem prepričanju prešibka oz nudita premalo dinamike v vožnji. Zajetna teža naredi svoje.
Sicer pa je najbolje, da opraviš testno vožnjo in se dodobra seznaniš z avtomobili, pa izbereš tistega, ki ti je na kratko "naj".
Osebno bi izbral PASSAT-a TDI 130.

LP

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Po jun 19, 2006 6:51 pm

Vozim 156ko z 77 kw in je za ta avto v originalu čist premal. Bolje se obnese 81 oz 85 kw, ki imata varjabilno turbino in še nekaj malenkosti. Če pa hočeš "športnost" je pa mJet. Samo če iščeš udobje in prostornost pozabi alfo. Sem ljubitelj tega vozila, vendar tega v tem avtu enostavno ni, je pa mnogo drugih užitkov, ki pa jih ti nisi navedel :twisted:

L.p.
Slika

ted
Nov uporabnik

Napisal/-a ted Po jun 19, 2006 7:43 pm

no vala na odgovorih..in ja vem da sprašujem v čisto različnih motorjih..in tudi avtih. okol alfe mi jasno ...podrejena športnosti in neuporabna...če gledamo iz vidika karavana...C5 pa ladja ki je udobna. no mal narobe sem se izrazu z udobno vožnjo.. sam namreč furam že kar nekaj let civica spuščenega ..in vem da to tisto pravo. udobje štejem le tolk da ne čutim čist vsake skalce. drugače pa hjaa bolje malce trše kot pa nagibanja v ovinkih.

no ja sicer okol oblike in izbora že selektiram kar pač potrebujem, bolj sem tule mislu na vprašanje kateri motor je tisto pravo....se pravi trpežnost, dinamika, kakovost.

no hvala za odgovore...pa če še kdo kaj pripomni..nič narobe.

>LP

Uporabniški avatar
krucymucy
Novinec

Napisal/-a krucymucy Po jun 19, 2006 7:48 pm

se pravi iz honde na alfo. mislim da bos pozitivno presenecen.
Always looking for another

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Po jun 19, 2006 7:59 pm

Sami imamo doma C5 letnik 2003 2.0 HDI 110KM. Vsak bo reku prešvoh mašina, pa bom reku tko, pr tem avtu sploh ne rabiš močne mašine, ker udobje vse takšne in drugačne govorice dobesedno poje. Dobesedno ladja. Če boš kupoval, kuppuj letnik 2003 in naprej, prej so imeli neki malega težav v zadnjem delu s hidravliko, ki pa so jo potem odpravili, prav tako so bili vsi ostali poprej narejeni C5 poklicani na servis, da se je napaka odpravla, Kaj nj rečem, dost avta za malo denarja. Ma pa dobro lastnost, ki se ji reče hidravlika, dokaj dobra zadeva, ko prideš do kakšnega predela ko lahka ala pasata in druge pustiš zadaj. Če se hočeš bol športno vozit nabavi C5 2.2 HDI, namreč ima 136KMin pa magično dodatno tipko na kateri piše sport, ta avto dodatno strša, in ni nič kaj manj mehek kot pa ala pasat. Nasplošno pa se hiravlika v tem avtu dobr obnese, servisi se delajo na njej pr 200.000km ali 5 let. Upam da se boš dobr odloču in tut dobr kupu. Če boš rabu kakšno testno vožnjo mi povej, v petek bo prilika ko mam avto v rokah.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Po jun 19, 2006 8:01 pm

ted je napisal/-a:no vala na odgovorih..in ja vem da sprašujem v čisto različnih motorjih..in tudi avtih. okol alfe mi jasno ...podrejena športnosti in neuporabna...če gledamo iz vidika karavana...C5 pa ladja ki je udobna. no mal narobe sem se izrazu z udobno vožnjo.. sam namreč furam že kar nekaj let civica spuščenega ..in vem da to tisto pravo. udobje štejem le tolk da ne čutim čist vsake skalce. drugače pa hjaa bolje malce trše kot pa nagibanja v ovinkih.

no ja sicer okol oblike in izbora že selektiram kar pač potrebujem, bolj sem tule mislu na vprašanje kateri motor je tisto pravo....se pravi trpežnost, dinamika, kakovost.

no hvala za odgovore...pa če še kdo kaj pripomni..nič narobe.

>LP

Ostajam pri svojem - PASSAT TDI 130 ;)

BTW - če malo povečaš "proračun" je še marsikaj zanimivega .... upam, da ti nism zdej "zamešal štrene"

LP

Uporabniški avatar
APN
Novinec

Napisal/-a APN Po jun 19, 2006 9:17 pm

Jaz dam osebno še vedno glas Nemcem
Diesel Powa !!!

Uporabniški avatar
krucymucy
Novinec

Napisal/-a krucymucy Po jun 19, 2006 9:33 pm

APN je napisal/-a:Jaz dam osebno še vedno glas Nemcem

ker ima ata golfa ... :roll:
Always looking for another

ted
Nov uporabnik

Napisal/-a ted Po jun 19, 2006 9:35 pm

no hvala še za mal info..sicer sem jih velik že zbral...pa se odločam..no ja nekaj že bo ko bo.
tista o alfi pa,...hmm no ja ne bom reku nič , ker ne poznam avtov kot honde. sam sta mi obe služili (no ena še vedno) več kot odlično. gre prov lepo pa kvari se ne....

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Po jun 19, 2006 9:42 pm

Aja pa pri C5 2.0 HDI ne padeš v isti razred registracije in ostalega, ker ima 80kw in ne 81kw. Tut tle je ena prednost.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov