Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
SuprMisek
Novinec

Kraj: Kranj

temperatura v notranjosti

Napisal/-a SuprMisek Po jun 19, 2006 8:13 pm

Zanima me če kdo ve do koliko stopinj se v poletnih mesecih segreje notranjost avtomobila ki stoji na soncu?

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Po jun 19, 2006 8:21 pm

Odvisno od veliko dejavnikov. Najpomembnejša je barva avta.

Videl sem že srebrn avto, ki je imel v notranjosti 47 stopinj celzija. Sploh nočem pomislit koliko bi bilo , če bi bil avto črn.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Po jun 19, 2006 8:21 pm

pa dej avto na sonce in das not (v senco) v avto en merilec toplote zrala pa bos tocno vedel kolko C° je v avtu ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po jun 19, 2006 8:24 pm

Tudi čez 50.
Drugače boš pa najbolj sigurno vedel če sam izmeriš.
Je pa seveda odvisno od barve avta in tudi od izolacije ozr. cenovnega razreda avtomobila.
Npr. slišal sem, da vw phaeton drži konstantno temperaturo notranjosti, ne glede na zunanjo pripeko. Zna kdo to iz prakse potrditi?
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
sevnican
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a sevnican Po jun 19, 2006 8:53 pm

Danes sem imel v svojem malo manj kot 50°C. :shock: Po tistem ko sem odpru streho je temperatura takoj padla na 40°C.

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Po jun 19, 2006 8:57 pm

bass je napisal/-a:Tudi čez 50.
Drugače boš pa najbolj sigurno vedel če sam izmeriš.
Je pa seveda odvisno od barve avta in tudi od izolacije ozr. cenovnega razreda avtomobila.
Npr. slišal sem, da vw phaeton drži konstantno temperaturo notranjosti, ne glede na zunanjo pripeko. Zna kdo to iz prakse potrditi?

Jp, prav tako A8, A6, BMW 7, BMW 5, oz tak bom reku, da se nabavit to, solarno strašno okno-prezračevalno.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Re: temperatura v notranjosti

Napisal/-a sonček Po jun 19, 2006 10:25 pm

SuprMisek je napisal/-a:Zanima me če kdo ve do koliko stopinj se v poletnih mesecih segreje notranjost avtomobila ki stoji na soncu?

Vrjeli ali ne v mojem avtu se segreje tud čez 60 stopinj. En termometr sem najdu doma in ga dal v avto in se je pokvaru....drugač pa imam v tem času nenormalno vroče not preden sploh sedem odprem ob vrati in zadaj in mal počakam zunaj pol pa not pa sam gasa da se sproti hladi...armaturka pa je tako vroča da bi si lahko naredu zajtrk al celo zrezek spekel...no to se dogaja v mestu a ko pa grem proti domu je pa zmeraj bolj hladneje in mi ni tudi več vroče.

Lep pozdrav iz podeželja
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara To jun 20, 2006 6:13 am

men je včeri ob treh popoldne, ko je bil avto cel dan na soncu, kazal merilec notranje temperature 46,8 stopinj, avto pa je srebrne barve, uglavnm vroče da ti od j... teče :lol: čaw.........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P To jun 20, 2006 6:26 am

Ste za eno akcijo? Namreč lahka bi se dogovorili da tisti ki imajo klimo v avtu parkirajo na soncu, tisti ki je nimamo pa imamo potem priložnost parkirati v senci. :lol:

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 To jun 20, 2006 6:50 am

Tomaz40 je napisal/-a:Odvisno od veliko dejavnikov. Najpomembnejša je barva avta.

Videl sem že srebrn avto, ki je imel v notranjosti 47 stopinj celzija. Sploh nočem pomislit koliko bi bilo , če bi bil avto črn.

je blo pred neki cajta na mythbustersih, sta nardila eksperiment, dva identična avta, en črn en srebrn (ali bel) sta postavila na sonce in vsake nekaj časa merila temperaturo in sta ugotovila, da se temperaturna razlika pozna samo nekaj stopinj (mislim da okoli 4) v prid srebrnemu....
myth busted!
Slika

Uporabniški avatar
AR_146
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a AR_146 To jun 20, 2006 6:51 am

na MythBusters so testirali črn in bel avto razlike so bile minimalne mislim da caa 2 stopinji
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To jun 20, 2006 7:41 am

Mislim, da je bil v Delu članek o tem, kateri avti se najbolj segrevajo. Na vrhu sploh ni črna barva, kot bi človek pričakoval, temveč kovinsko zelena... Sem si zapomnila, ker ima ravno takšne barve....

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik To jun 20, 2006 7:56 am

No še mal moje pameti :lol: Sej obstajajo, kako se reče, parasole, ne vem kako bi to lepo povedal v slovenščini, recimo zastirni pano (karton ali folija), ki se ga da čez vetrobransko steklo. Rezultat tega je to, da se armatura ne segreje na 300 stopinj, če pa pustiš še čisto malo odprto okno, pa še toliko bolje. Jest pustim na mojem AX-u strešno okno odprto, vržem gor še parasolo in se da čist lepo živet v njem, tudi v najhujšem soncu. Je pa res, tako kot je že nekdo omelil, več izolacije kot jo ima avto težje se segreje, ko je pa ogret se pa težje ohladi (razen z klimo).
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
zeleni dirkač
Nov uporabnik

Kraj: nm

Napisal/-a zeleni dirkač To jun 20, 2006 9:55 am

protonika je napisal/-a:Mislim, da je bil v Delu članek o tem, kateri avti se najbolj segrevajo. Na vrhu sploh ni črna barva, kot bi človek pričakoval, temveč kovinsko zelena... Sem si zapomnila, ker ima ravno takšne barve....

V mojem polu se segreje tudi čez 65stopinj. Je kovinsko temno zelene barve.
Termometer imam pod armaturo - v senci. Armaturna plošča je že malo razpokala zaradi vročine. Klime ni.
mare

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Sr jun 21, 2006 1:43 am

Ni to samo zaradi barve. Polo nima nič izolacije in se segreje kot peč.(sem ga imel)
Če ga ne odpreš za par minut se ne da dihat.
Zdaj ko pa imam alfo nimam takih problemov.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim Sr jun 21, 2006 5:40 am

bass je napisal/-a:Npr. slišal sem, da vw phaeton drži konstantno temperaturo notranjosti, ne glede na zunanjo pripeko.

no way, če stoji na soncu ga nič ne reši, pa phaeton gor al dol ;)
lp pilgrim

Uporabniški avatar
Bosko001
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a Bosko001 Sr jun 21, 2006 6:23 am

Največ je odvisno kakšne šipe so na avtu (a termične...) in pa velikost ter barva armature, če je armature 10 cm kot jo ima jugo ali pa AR 33 se dost manj segreje kot pa kakšen ki ima pol metra armature!
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jun 21, 2006 7:00 am

Avto je stal cel dan na soncu in ob 15h je imel včeraj temperaturo 70 stopinj celzija v notranjosti - ker sem imel povhen tank, je zaradi raztezanja bencina celo mimo zamaška pritekel bencin.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov