Debate, ki niso vezane na ostala področja...

tr4vnj4k
Nov uporabnik

Airbag in očala

Napisal/-a tr4vnj4k Sr jul 05, 2006 10:40 pm

A mi zna kdo povedat, kaj se zgodi, če se sproži airbag in nosiš očala in z vso silo udariš v vrečo? A ti zlomi šipice?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jul 05, 2006 10:44 pm

kontaktne leče dobiš ;)

ne resno... po moje se stekla ne razbijejo, imaš pa verjetno lepe modrice v obliki roba očal

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr jul 05, 2006 10:53 pm

v 90% primerov se ne zgodi nič neobičajnega. Ponavadi špegli odletijo z nosu še predno trčiš v airbag, vsaj tako so povedali nekateri znanci s katerimi smo debatirali o izkušnjah pri trku z očali(sončnimi ali navadnimi)...sam še nisem preizkušal, tako da s prve roke pa ne vem...niti ne bi rad vedel, ampak mislim da bi tudi v kakšnih navodilih za uporabo pisalo da lahko pride do poškodb, pa to ne piše. In najbrž tudi vozit ne bi smeli potem z očali, če bi blo to nevarno ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Solero
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Solero Sr jul 05, 2006 11:00 pm

Zanimivo vprašanje,nikjer še nisem zasledil tega.. sicer ne vem koliko to upoštevajo pri teh testnih trkih in simulacijah trkov. Ampak pri trku je pojemek tako velik, da očala prej padejo z glave.

Mislim,pa da je vseeno bolje imet modrice od očal in varnostnega pasu, kot pa imet obraz v sprednji šipi ali pa v armaturki..

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če jul 06, 2006 1:28 am

u najslabsem primeru te lahko okvir razreze in ne sipce....ker sipce nebojo pocle....sploh pa ce mas plasticne...

okvir pa zna malenkost razrezat sam ni nc strasenega....bol praska kokr pa ureznina....
Slika

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Če jul 06, 2006 2:17 am

Že na vseh možnih avto forumih smo debatirali o tem (najbrž tudi tu, pa nisi uporabil iskanja :roll:), torej še enkrat...

Si jih kdaj z očali dobil na gobec? No, jaz sem, in ti zagotavljam, da ti prej odletijo špegli z nosa oz. se okvir skrivi do nerazpoznavnosti, preden šipica poči...

Poleg tega je ameriška NHTSA pred desetletjem delala cele raziskave okrog tega, ker je folk pač paranoičen (poišči si rezultate na netu) in ugotovitev je samo ena - očala in airbag skupaj nista nevarna.

Uporabniški avatar
SCH-MM
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a SCH-MM Če jul 06, 2006 6:51 am

Se bi kar strinjal s predhodniki. Vsako leto posredujemo na kar lepem številu prometnih nesreč in še nikoli nisem videl, da bi bila oseba dodatno poškodovana zaradi očal. Sicer, nikoli ne smemo zanemarit izjem, ampak posebnega strahu pa ni potrebno imeti. ;)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če jul 06, 2006 7:05 am

tony1 je napisal/-a:
Si jih kdaj z očali dobil na gobec? No, jaz sem, in ti zagotavljam, da ti prej odletijo špegli z nosa oz. se okvir skrivi do nerazpoznavnosti, preden šipica poči...

Tist k te je na kepo usekal pa res ni mel pravih manir. Lahko bi te vsaj prosu da očala dol snameš preden te useka, tko kot to v filmih delajo :vc

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Če jul 13, 2006 11:32 pm

Me je izučilo in zdaj v zanimivejših situacijah preprosto dam komu zraven očala glasno v varstvo... :lol:

Efekt je zanimiv in večina papkov se pokaka in pobere šila in kopita v sekundi... :twisted:

behro
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana-PRULE

Napisal/-a behro Pe jul 14, 2006 6:03 am

k praute da prej očala dol odletijo, kaj pa če se pol air bag sprož pa ti jih nazaj u glavo prbije a :P :lol:

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Pe jul 14, 2006 1:36 pm

behro je napisal/-a:k praute da prej očala dol odletijo, kaj pa če se pol air bag sprož pa ti jih nazaj u glavo prbije a :P :lol:

če se tako lepo nazaj odbijejo da ti točno v faco priletijo...hm, pomoje boš prej v nedeljo dobil sedmico kot pa tak primer :P :lol:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
DonFilipo
Novinec

Kraj: 18S; 172W - najdi na karti

Napisal/-a DonFilipo To jul 18, 2006 2:25 pm

behro je napisal/-a:k praute da prej očala dol odletijo, kaj pa če se pol air bag sprož pa ti jih nazaj u glavo prbije a :P :lol:

pa se po moznosti ti jih kontra zabije :D :cry

salo na strano. o tem sm tudi jst ze razmislu in sm kr mau skepticen. ampak zato nosim ocala z plasticnimi lecami in ne steklenimi. mislim da je boslje. ce bo me se naprej strah, pa si bom dau blindirati spegle :wiihuu :wiihuu :cry
--= Hasta La Vista Don =---

Impreza STi 330 SE
440i
R1200 RT

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To jul 18, 2006 2:31 pm

DonFilipo je napisal/-a:

pa se po moznosti ti jih kontra zabije :D :cry

salo na strano. o tem sm tudi jst ze razmislu in sm kr mau skepticen. ampak zato nosim ocala z plasticnimi lecami in ne steklenimi. mislim da je boslje. ce bo me se naprej strah, pa si bom dau blindirati spegle :wiihuu :wiihuu :cry

Ne pozabi se potem zmenit še s plastičnim kirurgom za custom titan ojačitev nosu in ušes, da bo lahko držal 5 kilske špegle :lol: :lol:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay To jul 18, 2006 3:45 pm

Moja seminarska o zračnih blazinah, na žalost v angleščini, ampak bom kmalu prevedu zadevo. (o očalih nč ne piše :P )
Priponke
Seminarska naloga o Air bagih.doc
(496.5 KiB) Prenešeno 156 krat

Uporabniški avatar
Black Jack
Uporabnik

Kraj: Mozirje/Velenje

Napisal/-a Black Jack Sr avg 02, 2006 2:26 pm

Če ti jih zdrobi pa kupiš nova očala...........so zanemarljiv strošek proti airbagu....in ostali škodi na avtu..... :P
From Polo 9N 2003 1.2 12V 47kW/64KM Comfortline ->->-> to Polo 9N2 2005 1.9TDI 74kW(85kW)/101KM(116KM) Comfortline

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Sr avg 02, 2006 6:48 pm

ni fora v ceni očal ampak v tem da ti to dobiš v oči :roll:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
Black Jack
Uporabnik

Kraj: Mozirje/Velenje

Napisal/-a Black Jack Sr avg 02, 2006 7:18 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:ni fora v ceni očal ampak v tem da ti to dobiš v oči :roll:

Vem.......ampak steklo od očal se ne zdrobi kr tako........je potrebna velika sila da jih zdrobiš..... :P
From Polo 9N 2003 1.2 12V 47kW/64KM Comfortline ->->-> to Polo 9N2 2005 1.9TDI 74kW(85kW)/101KM(116KM) Comfortline

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr avg 02, 2006 7:20 pm

šipce ti bojo prej vn padle z okvirja, kokr pa d bojo počile (razen če re nimaš ne vem kakšnga extra okvirja). Aja, to govorim za te navadne špegle, ne za sončne. Sicer pa, če bi se poškodoval zrd očal, pol skor gotov tud neb smel vozt z očali (tko kot je že nekdo pred mano reku).

Aja, pa še neki bi čst tko slučajno prašu, k je lih airbag omenjen tuki, pa me zanima, kaj pomenijo kratice pr airbagu (kot so SRS pa SRP, pa mogoče še kšna,)?
Zadnjič spremenil IcEm4n, dne Sr avg 02, 2006 7:28 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr avg 02, 2006 7:27 pm

IcEm4n je napisal/-a:Aja, pa še neki bi čst tko slučajno prašu, k je lih airbag omenjen tuki, pa me zanima, kaj pomenijo kratice pr airbagu (kot so SRS pa SRP, pa mogoče še kšna,)?

beri..
http://www.raa.net/page.asp?TerID=299
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

mlamov82
Nov uporabnik

Napisal/-a mlamov82 Sr avg 02, 2006 9:53 pm

Iz lastnih izkušenj govorim:
Pred petimi leti z Citroenom Berlingom s cirka 60-70 km/h (minus pojemek pri bremzanju) direkt v bok avtomobila ki mi je prečkal cesto iz neprednostne. Avto totalka, sprožil se mi je AirBag. Ker vedno nosim očala (dioptrija) vam moram povedat da se v tako hitrem času sploh ne zavedaš kje so. V glavnem so odletela z glave in ostala povsem cela (ko smo pisali zapisnik o nesreči sem jih normalno uporabljal, le prej sem jih mogel najti v avtu). Te okvirje očal uporabljam še danes.
Moj zaključek: Očala ne predstavljajo dodatne nevarnosti pri trku in sprožitvi vreč.

Lep pozdrav vsem.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost